icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

somalicats
2. lis 2016

@fialovetrenky Ja rodila potreti prirozene, druhorozena sla sekci. V obou pripadech GDM, u druhorozene jen na diete, u tretatka i na inzulinu. Nebyl problem.

fialovetrenky
2. lis 2016

@somalicats A můžu se zeptat kolik jsi měla inzulínu? A kde jsi rodila? Myslím jestli velká nebo malá nemocnice. Díky moc 🙂

somalicats
2. lis 2016

@fialovetrenky Ja mela jen Lantus vecer, ke konci uz jen 3 jednotky, pac uz mi sla tesne pred porodem glykemie dolu. Rodila jsem v Trutnove, takze okresni porodnice. Porod trval 2 hodiny, takze kapacka se ani nestihla 🙂 , po porodu mi jen chodily sestry z detskeho merit pravidelne malou kvuli hypoglykemii, nastesti nebyla.

werumka
2. lis 2016

@fialovetrenky Ony ty porodnice většinou neberou těhotné s větším počtem jednotek inzulínu na den, pokud nemají potřebné vybavení, jako je třeba novorozenecká jip a péči o riziková těhotenství. Tady by se mohlo prolínat akorát to, že kdyby se ukázalo, že miminko už je moc velké, nebo že placenta stárne, tak by museli porod vyvolávat a to je po sekci vždycky trochu otazník.

werumka
2. lis 2016

@batorijka To se takhle říct nedá. Můžeš se klidně vyšplhat i ke dvaceti jednotkám. Jsou nějaké propočty doporučených dávek, ale ty se nedají moc aplikovat v těhotenství. Řídí se pouze tím, jestli glykémie klesá nebo ne 😉

somalicats
2. lis 2016

@werumka On ten zakaz vyvolavani po sekci neni absolutni, ale chce to zkusenosti - u me se taky nemohlo cekat pres termin, mala sice nebyla velka, ale byly obavy o placentu, nakonec se zadarilo s mirnejsi formou vyvolavani.

werumka
2. lis 2016

@somalicats Právě, ty zkušenosti - mnohde to prostě dělat moc nechtějí, asi záleží na lékaři a porodnici a pravděpodobnost akutní sekce je samozřejmě vyšší.

somalicats
2. lis 2016

@werumka To kazdopadne.

pe_ma
2. lis 2016

@fialovetrenky bude to nemocnice od nemocnice a hl, jake maji zkusenosti, ja rodila ve fakultce v brne, takze tady maji hodne zkusenosti, byla sem teda prvorodicka, inzulin sem mela hodne, ja uz nevim ani kolik, ale myslim 24-4-20-16-24 cca, fakt uz nevim a ani sem nemela kapacku, ani mi nemerili cukr, jen po porodu sem si ho merila ja, ptala se me i PA, jak na tom sem...maleho merili po porodu, pak uz asi ne (nevim o tom) a 2. den po porodu me merila sestra, i kdyz to bylo mereni k nicemu, ale ja si jela svoje podle info z dia ;)

fialovetrenky
2. lis 2016

@werumka No to mě můj gynekolog říkal, že pokud do termínu neporodím, že se porod bude muset vyvolat. Pracuje taky v okresní nemocnici, ale jiné a nic neříkal, že by to tam nešlo. Ale teď tam malujou a oddělení otevírají den před termínem. Tak budu muset vydržet :D

werumka
2. lis 2016

@fialovetrenky To dáte 🙂) a když si mimco rekne dřív, tak ten přirozený porod zvládne už kdekoli 🙂

lucienelka
3. lis 2016

@werumka Diky moc za odpoved, no jako taky me to napadlo,li to treba ty hodnoty nezfaslovat. Jako treba jim blbe,ale zase kdyz mam hodnoty po jidlech dobry?Tak to zas tak blbe asi jist nemuzu ne?Pravdou je,ze ted mi leze chleba i usima a bohuzel ho zvracim,takze jsem ho nahradila za rohliky, ty mi jedou a hodnoty po jidlech mam dobry.

fialovetrenky
3. lis 2016

@somalicats Co je prosím tě mírnější forma vyvolání? 🙂

batorijka
3. lis 2016

@werumka ok jasný, děkuju.

werumka
3. lis 2016

@lucienelka Pokud jsou hodnoty po jídle a lačná ok, glykemicka krivka pred a po jidle v poradku, tak blbe nejis.
Já mám pocit, že tohle už někdo řešil i ve fóru na weu tehotenskacukrovka a paní doktorka Krejčí psala to samé. Možná by ses tam na ní mohla obrátit, aby Ti poradila, jak to řešit s lékařem, aby ses nedostala do konfliktu.

lucienelka
3. lis 2016

@werumka OK tak to zkusim obratit se na ni, prosim te a co je to ta glykemicka krivka?

lucienelka
3. lis 2016

@werumka me akorat zarazi, ze treba hodinu po obede mam hodnotu 5,6 a o dalsi 2hodiny pozdeji nez jdu svacit,tak je hodnota 5,5,takze to jde dolu proste strasne pomalu a niz to proste nedostanu, kdyz mam jist v pravidelnych intervalech.

werumka
3. lis 2016

@lucienelka Glykemická křivka je vlastně pomyslný graf z glykémií. Je to taková sinusoida, kdy před jídlem je glykémie nižší a po jídle stoupá. Opačná křivka - před jídlem vyšší a po jídle nižší je známka nízkého příjmu sacharidů, která pak vede k tomu, že glykémie začnou lítat.
Není důvod, aby to před jídlem klesalo víc. Pokud jíš dost sacharidů a nehladovíš, je opravdu individuální, jakou hodnotu budeš před jídlem mít 😉

petulkavrtulka
3. lis 2016

dobrý večer,tak jsem dneska šla po dvou týdnech na kontrolu,a bohužel jsem dostala inzulín.. ☹ přitom jsem si myslela jak je to dobrý ,že se většinou do hodnot vejdu ..i když je fakt,že hodnoty na lačno byly vždy vyšší než limit :-/ tak za chvíli poprvé bodanec..bojim bojim..a teda dieta a ještě píchaní,ach jo,ať už porodim ,vš je v pořádku a máme mimčo doma..mám hroznou chuť na sladý.. 😀 :-/

werumka
3. lis 2016

@petulkavrtulka Nevyčítej si to, jestli ses už teď nevešla s lačnýma do limitu, tak by bylo zbytečný čekat na 30. týden, až budou ještě vyšší. Uvidíš, že se Ti uleví i psychicky 😉 a píchnutí nebolí 🙂

petulkavrtulka
3. lis 2016

@werumka děkuji za povzbuzení..🙂 jsem z toho celá nešťastná ,neříkam ze ne...to vis bojim se i mimi..a je fakt ze i dr rikala ze jsem teprve 27tt takze budou hodnoty jeste stoupat :-/ a je to tedy opravdu pro mimco tak nebezpecne? ☹

pastrnakovajana01
3. lis 2016

Ahoj maminky, tak se také čerstvě léčím s těhu cukrovkou, jsem ve 30tt a od pondělka to tak nějak řeším, v dia poradně mě celkem vystrašili, hodnoty mám prý hrozně vysoké na lačno přes 8 a po jídle kromě 12 a že jestli to nesrazíme, tak může mít mimi vývojové vady ☹, už mám inzulín, píchám ode dneška 4x denně 6-3-3-6 humulin R a N zvýšila mi dávky, ale hodnoty zatím ještě nejsou ok, jste na tom některá prosím podobně? ☹

werumka
3. lis 2016

@petulkavrtulka Nebezpečné by bylo, kdyby se to neresilo a nebyla jsi pod dohledem, takhle se nemáš čeho bát 😉 ono chvíli trvá, než se dávky vyladí, takže máš čas to upravit, než dorazis do těch týdnů, které jsou z hlediska glykémie největší nápor a líp se Ti bude ta glykémie korigovat 😉

werumka
3. lis 2016

@pastrnakovajana01 HM, to už je docela vysoké... Kdy Ti na DM přišli? V prvním trimestru Ti brali krev na glykémii? Ty dávky jsou ještě dost nízko, podle mě bude potřeba ještě aspoň zdvojnásobit.

pastrnakovajana01
3. lis 2016

@werumka přišli mi na to až když jsem šla klasicky na OGT ☹, na začátku těhu jsem to měla ok, hodnota 4,7 ptala jsem se včera na gyndě

werumka
3. lis 2016

@pastrnakovajana01 A jaké jsi měla hodnoty na ogtt?

werumka
3. lis 2016

@pastrnakovajana01 Vývojové vady hrozí ve chvíli, kdy máš cukrovku už od začátku těhotenství. V těchto týdnech už jsou tam jiné věci, které je potřeba sledovat. Ale když se o cukrovce ví, dají si na to pozor.

pastrnakovajana01
3. lis 2016

@werumka měla jsem 8, 0 na lačno, tak mi už ani nedávali pít glukozu, objednali mě za týden to jsem měla 8,2 a to už mě poslali do poradny, no hlavně ať je mimi ok, bojím se no

werumka
3. lis 2016

@pastrnakovajana01 Neboj se, důležité je, že už se na tom pracuje. Jak dlouho před jídlem pichas ten Humulin R?

pastrnakovajana01
3. lis 2016

@werumka doktorka říkala 30min před jídlem

Strana