icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

lenkalechnyrova83
10. lis 2016

@werumka zadanku jsem dostala 31.10. a to jsem byla 27+6 a na testu jsem byla 1.11. Cukr mi nabirali akorat na zacatku tehu, myslim nekdy ve 12 tt a to jsem mela 4,04 od te doby ne.

chromjana
10. lis 2016

@werumka to teda ale nejhorší na tom je že jsem vlastně zdravotní sestra ostatním lidem to dělám úplně bez problémů ale sobě to nee :D možná proto mám ten blok jak vidím ty lidi jak mi u toho hekaj tak mám ted z toho strach :(

werumka
10. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Pan doktor má sice rád forky, ale v tomhle trochu zaspal. Jednak měl dát zadanku dřív a druhak Tě měl informovat hned, jaké máš vysledky. Ne až po týdnu.
Jinak he to správně, lačná se bere kolem 12. týdne a až pak se dělá test mezi tím 25. a 28. týdnem. V tu dobu ještě většinou není tak zřejmá, že by reagovala i na normální jídlo. Proto se dělá test s glukozou, aby se to podchytilo dřív, než ty glykémie budou reagovat i na normální jídlo. K tomu většinou dochází až po tom 29. týdnu.

werumka
10. lis 2016

@chromjana To je ale klidně možný. Podvědomě něco čekáš a pak se sama neodhodlas. Jinak z prstu neber z ukazováčku a palce. Tam je nejvíc citu. Dobrej je malíček, prsteníček. Já ač si kontrolzjz glykémii takhle celej život, tak do ukazováčku bych se třeba nebyla schopná píchnout. To prostě nejde 😀

chromjana
10. lis 2016

@werumka jasny já zatím vzala 2x z prostředníčku ten mi přijde nejméně citlivý 🙂 malíček mi taky přijde celkem sadomaso :D

werumka
10. lis 2016

@chromjana No já beru vlastně skoro výhradně z prsteníčku nebo prostředníčku. Spíš si musim hlídat, abych střídala levou a pravou ruku, protože mám tendence brát hlavně z levý, jak jsem pravák 😀

lenkalechnyrova83
10. lis 2016

@werumka takze je klidne mozne, ze uz mam ten cukr vyssi delsi dobu a ma to nepriznivy vliv na mimi? ☹ On se me snazil uklidnovat tim, ze jsem mela zvysenou jen jednu hodnotu a to jen mirne...

chromjana
10. lis 2016

@werumka ja dnes vzala poprvé z prsteníčku a taky zatím jedu furt do levé ale to je tím že jsem nenašla důvěru ještě k tomu pichatku takže se picham sama a levou to neumím :D

werumka
10. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Není to pravděpodobné, že bys ho měla zvýšený už delší dobu. Jaké jsi měla výsledky, víš? Je běžné, že ty glykémie jsou zvýšené jen trochu. Protože se ten test dělá na začátku cukrovky. S přibývajícími týdny glykémie stoupají. Proto je potřeba hlídat glykémie při jakkoli zvýšeném testu, protože nikdo Tidopředu neřekne, jaký to bude mít konkrétně u Tebe průběh.

werumka
10. lis 2016

@chromjana Přitom tím pichatkem bys to vůbec necítila 😀 já si ho beru vždycky všude, když jdu k dr., aby mě tam nemohli pichat těma kopytama 😀

chromjana
10. lis 2016

@werumka fakt :D vydává to hrozný zvuk budu to muset zkusit jinak se zblaznim :D nevím jakou intenzitu nastavit chlap zkoušel 2ku a to má tvrdé prsty a teklo mu to já mám měkotiny ale bojím se že když dám 1 tak to nepoteče a budu muset zas píchat

werumka
10. lis 2016

@chromjana dej dvojku, ta je v pohodě i na měkký prsty, jednička je málo, vyzkoušeno na dětech 😀

chromjana
10. lis 2016

@werumka ale chlap má fakt kopyta tvrdé a teklo mu to hodně :D to je fuk zas jsem si pichla sama :D nevěřím pichatku ale už jsem neměla takový strach dneska si udělám celodenní křivku ať se to naucim to píchání sama do sebe :D zatím mám pěkné hodnoty 4.3 na lačno 5.9 hodinu po jídle to není zle ne ?

lenkalechnyrova83
10. lis 2016

@werumka nalacno 4,65 po hodine 9,8 a po dvou 8,83 a ta byla spatne.

werumka
10. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Jojo, tak to je v pořádku. u rozjete cukrovky už casto lítá i lačná. Tohle je klasický záchyt DM v počátku 😉 uvidíš, jaký budou glykémie po běžných jídlech 🙂

werumka
10. lis 2016

@chromjana Nene, to je úplně v pořádku 🙂 jak Ti dělali test?

chromjana
10. lis 2016

@werumka na lačno mi brali krev jeden týden vyšlo mi 5.2 a druhý týden úplně to samé tudíž o 0.1 zvýšené podle normy :D teď mám nalačno 4.3 každé ráno :D

hanka987
10. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Buď úplně v klidu, já měla lačnou v normě, ale pak 10,3 a 9,7. Byla jsem na testu v 26.tt a dva dny na to mi sestřička volala výsledek, ale nedovolala se. Měli nové číslo, což jsem nevěděla, takže když jsme odpoledne volala zpátky a nikdo to nebral, říkala jsem si, že to asi není důležité. Sestřička si chudák myslela, že se mi dovolala, takže já si to nakráčela do poradny v 29.tt a tam jsem koukala jak puk, že mám cukrovku. Okamžitě mě poslali do dia poradny, protože jsem byla na lačno a tam jsem měla lačnou dobrou, i hodinu po jídle (a to jsem si neználek dala ochucený jogurt a rohlík), tak jsem měla jen dietu. Po 30.tt jsem bojovala s lačnou, do těch 5,5 jsem se doma vešla a dr. to nechala na dietě, když byl prcek v pořádku. Pro jistotu mi porod vyvolávali na termín, malá měla 3,67 kg, glykémii v normě, placenta nejevila známky stárnutí. Ukočírovalo se to dietou, tak snad to u tebe bude taky stačit.
Teď jsem do dia poradny volala, že bych měla jít na kontrolní OGGT, ale že to nedám, abych mezi odběry nekojila, a prý v pohodě, ať si nakojím, aby viděli, jak se mi to teď pohybuje běžně a doma přeci kojím. Když by to bylo nějaké hraniční, po ukončení kojení další test. Tak uvidíme.

lenkalechnyrova83
10. lis 2016

@werumka tak ted jsi me uklidnila 🙂 ja dnes jedu podle jidelnicku ze stranek cukrovky a zvladam v pohode, dokonce bych rekla, ze mi to vyhovuje vic nez predchozi stravovani, tak ted jeste, aby az se zacnu merit byly hodnoty ok.

lenkalechnyrova83
10. lis 2016

@hanka987 ja myslim, ze dieta mi urcite pomuze a nakonec za ni budu i rada 🙂, protoze sladkeho jsem pred tim sporadala dost, jedla nepravidelne a obcas zhresila i nejakou tou omackou a knedlikama 🙂 a ted jsem sladky vynechala uplne, tak snad bude porodni vaha v poradku. Mluvila jsem o tom dnes i s porodni asistentkou na predporodnich kurzech a ta rikala, ze u drtive vetsiny tehulek s cukrovkou se rodi miminka s normalni vahou 🙂

batorijka
10. lis 2016

@chromjana odpovídám až dnes...deníček si psát nemusím, jen každý týden zaznamenat po každém jídle hodnoty, ale v ty dny si ta jídla zapisuju.
Jen mám pocit, že u mně to je nanic, vše dodržuju, hodnoty po jídle krásný, ale lačná stále kolem 5,6-5,8 a to už mám inzulín 8 jednotek na noc. @werumka co myslíš, čím to může být? Ať si dám nebo nedám druhou večeři, prostě jednou za čas lačná je kolem 5 ale jinak stále přes 5,5. Zítra mám kontrolu, obávám se, že mi zvedne inzulín...to prostě nejde ovlivnit ta lačná?

werumka
10. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Ona ta dieta právě není špatná ani v běžném životě. Není to žádné hladovění a můžeš si to udělat docela pestrý 🙂 Je to tak, když je cukrovka hlídaná, tak miminka problémy s váhou nemají. Takže se nemáš čeho bát 🙂

werumka
10. lis 2016

@batorijka Jestli už jsi zkusila různé druhé večeře bez reakce, tak se to musí vyladit jen inzulínem. V těchto týdnech to tak někdy bývá. A stává se to, že prostě reakce na druhé večeře není taková, aby se ta glykémie dostala do normálu. Budou se pomalu přidávat jednotky, až ta glykémie zareaguje.

lenkalechnyrova83
10. lis 2016

@werumka jo, to mas pravdu, mozna budu nakonec rada, ze me to potkalo, naucim se pravidelne a zdrave stravovat a zustanu u toho i po porodu, i kdyz tam asi budou jine starosti a nevim, zda bude cas si takhle vyvarovat 🙂

batorijka
10. lis 2016

@werumka no to si myslím taky a moc mě to netěší, takhle postupně přidávám od 4 jednotek, zítra mě určitě čeká navýšení. Je to věda, cukrovka jedna. jen doufám, že to neohrožuje miminko teď a ani po porodu 😢
a děkuju za reakce

werumka
10. lis 2016

@batorijka Nepocitej jednotky. Prostě se přidává, dokud je potřeba 😉 neznamená to žádné riziko 😉

batorijka
10. lis 2016

@werumka dobře, nebudu počítat 😉

hanka987
10. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Nikdy jsem nebyla žádná dietařka, ale dia dietu jsem držela poctivě. No a teď máme podezření, že malá má ABKM, takže na 6 týdnů vyřazuju všechno, kde je mléko, pak postupně zkoušet, když se jí problémy vrátí, držím dietu dál 😀. Člověk by neřekl, kde všude to mléko je - v Ramě, v Heře, v uzeninách... Naštěstí dnes už jsou dostupné rostlinné náhražky, tak se to dá. Co bychom pro ta naše zlatíčka neudělaly, že 🙂.

werumka
11. lis 2016

@hanka987 ABKM je mnohem větší detektivka, bych řekla 😀 Já jsem skoro PO ROCE našla první margarín, kde není syrovátka - Flora light. Jinak jí cpou všude. I do hery. Jo - a jednou jsem koupila SOJOVÝ NÁPOJ značky Zajíc. Chuť fakt super. A až po dvou dnech s dceřiným průjmem jsem zjistila, že do toho kvůli chuti ten kasein cpou. Takže zase na prd. Ale jinak můžeš zkusit přepuštěné máslo, tam ta bílkovina není, když to přecedíš.

hanka987
11. lis 2016

@werumka S tím přirovnáním k detektivce máš pravdu, je to skoro ve všem 😀. Právě jsem se ptala dr., jestli dělám dobře, když jím potraviny, na kterých je uvedeno - může obsahovat mléko. Prý to můžu, že to je krytí před silnými alergiky, kdyby se jim to kontaminovalo ve výrobě, kdybych to chtěla vynechat, nemůžu skoro nic. Tu Floru light mám doma, ještě by měla být OK Perla s vitamíny a Perla Tip (ale to je jak voda). Jinak mně vyhovují rostlinná mléka z DM. Ovesné mi chutná ještě víc než rýžové. Pak mám doma kokosový nápoj v prášku, ale ještě jsem nezkoušela.
Dnes jsem byla v lékárně pro vápník, paní měla docela problém, aby mi našla nějaký, kde není mléčná bílkovina. Ještě, že jsem neřekla, že chci vápník, ale že chci vápník protože. Tak mám jen šumivý, v tabletách je všude mléčná bílkovina.
Zítra máme oslavu, objednala jsem několik kg svátečních koláčů, moc jsem se na ně těšila - a teď se bojím si je dát. Tak jsem se rozhodla, že si jich pár zamrazím. V půlce prosince mám začít zkoušet zařazovat mléčné produkty, aby se alergie potvrdila nebo vyvrátila, tak si dám potom 😀.
Naštěstí to snáším celkem dobře, jako u těhotenské cukrovky je tomu vidět na konec. Pokud se ta alergie potvrdí, tak sice nevím, kdy přestanu kojit, ale jednou to přijde. Rozhodně nechci přestat kojit teď, abych nemusela držet dietu.

Strana