icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

eliska_z
11. lis 2016

@hanka987 Dietu kvůli ABMK jsem držela něco přes rok, ale já nesměla ani nic v čem byly byť jen stopy mléka (párkrát jsem to zkusila a špatné), nic kde bylo hovězí maso (včetně vývaru) a nic co by obsahovalo sóju (a stopové množství sóji)... Byl to ze začátku boj, protože jsem začínala na přísné redukční dietě (jen rýže a ryba, pak první zelenina, později kuřecí maso... Silně to připomínalo příkrmy kojenců), ale zvykla jsem si. Proti tomu byla dieta teď při cukrovce pohodička...

lenkalechnyrova83
12. lis 2016

@werumka ahoj, tak jaem si dnes pujcila od pritelovo rodicu glukometr a zmerila se hodinu po jidle a hodnota byka 6,5 a jeste se chci zmerit zitra rano na lacno, tak jsem zvedava 🙂

marky_z
13. lis 2016

Ahoj, tak se přidávám do klubu těhotných cukrovkářek. Při ogtt jsem měla první hodnotu 6,0 a dál se v testu nepokračovalo, tři dny na to na diabetologii nasazená dieta, přes moje urputné dodržování se mi nepodařilo glykémii na lačno srazit na požadovaných vysněných 5,1 (většinou mám od 5,4-5,8). Takže mi byl nasazen inzulin, začala jsem na 4 jednotkách, dva dny jsem měla ráno 5,3, pak se to zase zvedlo na 5,4, dva dny tedy 5 jednotek a dneska ráno jsem měla 5,8. Jsem na sebe naštvaná, protože mám v podstatě pořád hlad, všechno si vážím a stejně jsem se ještě 5,1 nepřiblížila ☹ Přitom všechny hodnoty hodinu po jídle mám do 6,2, dvakrát jsem dokonce měla 5,1. Nechápu, že někdo má s hodnotamy 5,3 na lačno pouze dietu a já do sebe musím rvát inzulin. Z v podstatě krásného těhotenství se mi během 14 dnů stala noční můra ☹ No nic, potřebovala jsem to ze sebe vypustit, protože takhle jsem celý dny na nervy, hladová a ubrečená, tak snad mi svěření pomůže 😉

hanka987
13. lis 2016

@marky_z Neboj, za chvilku si na dietu zvykneš a ani ti to nepřijde. Jen mě zaráží, že máš hlad, když jsem začala držet dia dietu, měla jsem problém všechno sníst. Jíš to, co před zjištěním cukrovky, jen odvažuješ, nebo jedeš podle nějakého jídelníčku určeného pro těhotenskou cukrovku?
Dáváš druhou večeři? Pokud ano, co k ní? Já třeba ty hodnoty měla i 5,4 ráno a udrželo se to dietou, ale takhle mi to začalo lítat až někdy od 32. nebo 33.tt, do té doby to bylo dobré, a víc to nelezlo, 6 jsem neměla nikdy. A měla jsem dobrý dlouhý cukr.

marky_z
13. lis 2016

Já mám dlouhý cukr taky dobrej, dietu držím podle jídelníčku na stránkách tehotenskacukrovka.cz, Já byla zvyklá na větší porce a dojídat se sladkým mezi jídly, takže mě jeden jogurt k svačině přijde jak zoufalství 😀 ale tohle vydržím. S večeřemi jsem musela zkoušet, plnohodnotnou druhou večeři nemůžu, po té jsem měla ty hodnoty blíž k 6, ale měřím si ty ketony a zatím jsou negativní. Takže u mě už asi dieta nestačí, ale štve mě to zvyšování inzulinu, prostě jsem na to nebyla připravená a teď mám z toho akorát nervy...

chromjana
13. lis 2016

Nevíte někdo kolik je norma glyko.hemoglobinu v těhotenství ?

marky_z
13. lis 2016

http://www.zivotacukrovka.cz/clanek/381/tehoten... tady píšou, že norma je do 40 mmol

chromjana
13. lis 2016

@marky_z super děkuji mám totiž v dia průkazu výrazně zvýrazněnou hodnotu 35 tak jsem se lekla že je to moc

lenkalechnyrova83
13. lis 2016

Tak ja zatim hodnoty v pohode, rano na lacno 4,5 hodinu po snidani 6,7, po obede 7 a po veceri 6,5 Teprve to vlastne zkousim, do poradny jdu az v utery, ale jidlo nevazim. Jen jsem vynechala sladky a jim dke toho jidelnicku na cukrovka.cz

werumka
13. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Ahoj! Tak to je výborný ta glykémie! vidíš, bude to v pořádku 🙂

@marky_z A nepomohlo by Ti dát si víc zeleniny k těm jídlům? Na zasycení? pokud nemáš ketony, jíš druhé večeře a glykémie leze, tak inzulín je potřeba. Zvyšování neřeš, u každého to zapůsobí jindy. Víš kolik musíš Tvoje slinivka vyprodukovat inzulínu během jednoho dne v těhotenství? Nějaký čtyři jednotky jsou oproti tomu úplná kapka 🙂

lucienelka
14. lis 2016

@lenkalechnyrova83 no tak je parada, kez bych mela nekdy rano cukr 4,7. Ja po 5ti tydnech na diete jsem lehci o 4kg,ale s glykemii to ani nehlo. Hodnoty po jidlech 5,9-6,ale rano hodnota 5,5 a pred jidlem 5,4 ☹.

lenkalechnyrova83
14. lis 2016

@werumka no jeste se neraduji, protoze nevim, jestli se stravuju spravne. Jednou jsem si dala k veceri kuskus a nenavazila ho a dala si plny talir a pak po hodine jsem mela 9 🙂, takze neco na tom vazeni asi bude.

lenkalechnyrova83
14. lis 2016

@lucienelka a jake jsi mela vysledky toho testu na cukrovku? Prekrocila jsi vsechny hodnoty?

hanka987
14. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Kuskus vážit určitě. Já si třeba nemohla na první večeři dát vůbec těstoviny - ani jako přílohu, i když jsem si je navážila a celá večeře splňovala limit sacharidů. Ráno mi lačná vyletěla. Už jsem to radši nezkoušela. K obědu těstoviny nevadily.

lenkalechnyrova83
14. lis 2016

@hanka987 ja ho mela i den predtim, ale jen malinko a to byla hodnota v pohode, ale pak jsem si dala plny takur a vylitli to, ale i po tom taliri rano na lacno 4,9.

lenkalechnyrova83
14. lis 2016

@hanka987 plny talir jsem myslela 🙂

hanka987
14. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Uvidíš. Já vážila poctivě minimálně tři týdny, pak už jsem dokázala odhadnout, kolik čeho si můžu dát 🙂.

lenkalechnyrova83
14. lis 2016

@hanka987 jen mi prijde hrozny porad varit to samy, nebo si muzu dat i normalni jidlo treba omacku a jeden knedlik?

lucienelka
14. lis 2016

@lenkalechnyrova83 no ja mela vyssi jen tu lacnou takze na OGTT jsem ani nesla.Hodnoty po jidlech jsou OK, o vikendu jsem si dala husu s jednim knedlikem a zeli a po hodine 6.Ale jde mi to pomalu dolu ty hodnoty takze mam pred veceri treba 5,6.Na svacinu dopoledne mam vzdy kousek ovoce a odpoledne uz jen zeleninu at nemam pred veceri vysoky cukr.

hanka987
14. lis 2016

@lenkalechnyrova83 Já si dávala kromě sladkého všechno. Třeba rajskou se dvěma knedlíky, ale omáčku jsem si odlila před doslazením, svíčkovou jsem měla taky, ale těch omáček jen tak, aby se trošičku polil knedlík, moc ne, slabou sběračku, a to já musím mít normálně omáčky plný talíř 🙂. A tato jídla třeba jednou za dva týdny a k obědu. V práci jsem to neřešila, máme závodní jídelnu a většinou jsem si dávala jídla označená jako dia a k tomu poloviční přílohu.
Myslím, že se můžou 2 houskové knedlíky nebo 3 bramborové, ty jsem měla taky se špenátem a masem.
Taky jsem jedla klasické kynuté buchty. Těsto se nesladilo a mamka pro ostatní dosladila ovoce. Jedna buchta mi na svačinu procházela, ale je to o tom to vyzkoušet. Ke konci těhotenství, když jsem měla chuť na sladké, jsem si vzala čtvereček kvalitní hořké čokolády, to mi poradila i doktorka v poradně. Nebo mi říkala, že když budu mít fakt velkou chuť na sladké, ať si třeba jeden koláč dám, ale dopoledne ke svačině. Prý se zase nemám stresovat tím, že mám obrovskou chuť a odpírám si to. Přiznám se, dala jsem si jednou, 5 dnů před termínem porodu.

pe_ma
14. lis 2016

@lenkalechnyrova83 ja varim naprostl normalni jidla, jako pred cukrovkou, jen si hlidam mnozstvi prilohy a omacky mene zahustuju a prochazi mi to uplne v pohode ;)
jim vlastne to, co pred cukrovkou, jen ne sladke a oslazene veci, mene ovoce, jinak to stejne ;)

marky_z
14. lis 2016

To je nespravedlivý 🙂 Já jím v podstatě jen zeleninu a maso a stejně si musím píchat inzulin a zvedat dávky 😀 Nějaký hříšek by mi neprošel, maximálně mám ozkoušeno 5 datlí na den, pokud mně hodně honí mlsná... Ale já teda radši než bych si dala jeden knedlík s trochou omáčky,tak si dám radši plný talíř grilované cukety s kouskem hovězího, já jedu na to množství 😀

pe_ma
14. lis 2016

@marky_z tak plny talir cukety a hoveziho je teda ale pekne malo :( vzdyt tam nemas zadne sacharidy! 😲

pe_ma
14. lis 2016

@marky_z btw 100g houskoveho knedliku na obed a k tomu omacka, treba nezahustena svickova je tedavpro me porce jak blazen a mam co delat, abych to snedla :D

koncita
14. lis 2016

@marky_z Neboj se! Já měla po nasazení diety hlad ukrutnej - byla jsem zkrátka hodně rozežraná, taky jsem to obrečela. Potom jsem prostě nasadila více zeleniny a masa, prostě čehokoliv kromě sacharidů, abych nějak přežila a dalo se....zvykla jsem si. Takže si dopřej maso, vajíčka, zeleninu....to dáš! Ale opravdu soucítím 🙂

koncita
14. lis 2016

@marky_z jo a malý tip, sice žádná racionální strava, ale třeba takový hranolky - teď už si nepamatuju, kolik se jich mohlo, ale určitě jich byl plnej talíř 😀 a když si k tomu dáš pořádnej flák masa a zeleninu.... 😀 😉 Když to není furt, jednou za čas klidně můžeš...

marky_z
14. lis 2016

@koncita jo jo, rozežranost, to bude ono 🙂 sacharidy doplňuju většinou bramborama, pečivem nebo kouskem ovoce mezi většími jídly. Zjistila jsem že mi lépe udělají sacharidy z ovoce než z příloh. Taky musím mít míň než doporučených 250 g za den, jsem na 200g někdy méně. K večeři teď Zkouším tu zde zmiňovanou kaši nomina, tak uvidíme 🙂 ale děkuju za uklidnění 😉

koncita
14. lis 2016

@marky_z z pečiva je perfektní večerní chlebík Penam - má opravdu málo sacharidů, takže na množství si můžeš dovolit sníst víc 😀 😀 je teda drahej jako prase, ale občas jsem si ho dala, abych se zasytila 😉

lenkalechnyrova83
14. lis 2016

@lucienelka jo, ted si vzpominam, ze mi to sestra taky rikala, ze kdyz je nad normu ta lacna, ze uz se nepokracuje, tak snad se Ti brzy podari vychytat, co Ti ten cukr zveda a bude to dobre.

lenkalechnyrova83
14. lis 2016

@hanka987 ja jsem prave vysadila sladke a hodnoty jsou normalni, jen me zajimalo, kdyz si dam k obedu treba pizzu, treba sunka syr a zmerim se hodinu po, jestli to bude nad normu. Nezkousela jsem to, pac jsem z toho byla vyplasena a od toho utery co mi to rekli jim zdrave, ale jednak mi vadi, ze ty recepty jsou porad dokola a jednak vsude je dvakrat denne maso a to ja tak casto nemuzu, jsem rada, ze si ho dam dvakrat do tydne 🙂

Strana