Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@marky_z tak já jsem na tom podobně,taky na inzulínu a musela jsem si ze 4j zvednout na 6j taky mi lacna hodnota nesla snizit..ale ted musim zatukat ,ze mam treti den 5,1 ,za to ale hodnoty po jidle mi docela litaji..tak uvidime..
@lenkalechnyrova83 tak na jídlo z restaurace sem dostala odvahu až snad po 3m, kdy už sem trochu tušila...jednu dobu mi vadilo i maso, mohla sem jen rybu, kuře celkem ok, ale hovězí, nebo vepřové a letělo to kdoví kam a to v něm nejsou sacharidy...ono to chce vychytat a prostě zkoušet...a hlavně v těhu je nevýhoda, že lítají hormony a co ti bude týden procházet může najednou dělat velkou neplechu...aspon já to tak měla...
dobrý večer,tak holky dneska jsem byla na kontrole s mimčem a měření dopadlo dobře,i dr říkal ,že je vše jak ma,a zatim to na zadneho cvalika nevypada,budeme mit pry tak do 3,5kg coz je super..dneska jsem 27+5tt a mame 1180g ..takze do ted jsem byla z cukrovky opravdu vystrasena a smutna,ale ted jsem o neco klidnejsi ..i potom co mi rekli ze dneska je cukrovkarka kazda druha,protoze snizili ty hranice takze se holky nebudeme stresovat ne 🙂 nerikam kvuli mimcu samozrejme vse dal dodrzuji,teda popravde hlavne nejim sladky a pak pravidelne a mensi porce a hlidam i co,ale obcas se priznavam ze malickato zhresim ..🙂
@pe_ma a co jsi celou tu dobu jedla, kdyz ne maso ani jidlo z restaurace? Potrebuju nejakou inspiraci 🙂
@lenkalechnyrova83 tak ja maso jedla,a proste varila doma...hodne sem si delala maso na rychlo na panvicce, ruzne koreni a zeleninu a hodne to kure, pecene, na papriku, na rychlo na panvi, rybu jednou tydne, vetsinou pecenou, pak testoviny - s rajcaty, bolonske, s morskymi plody...zapecene brambory, noky se smetanovymi omackami, se spenatem, se slaninkou...no a pak uz klasika, maso na omacku, houbovou, gulas, segedyn, svickova, spenat, koprovka...jak rikam, ja varim proste jako pred cukrovkou, jen hlidam mnozstvi...
@petulkavrtulka ja taky obcas hresim,kupuji si horkou cokoladu nad 70% a tu dlabu 🙂.
@pe_ma mnaaaam si mi ted uplne udelala chute 🙂
@lucienelka :D:D
ad hreseni...ja se teda drzema a cele,tehu nemela ani gram cukru, cokolady...nic! az me prekvapilo, jak snadno to slo a kdyz me honila mlsna, tak sem uzirala cervenou nebo zlutou papriku, sherry rajcata a pak hooodne syry...korbacky, parenicu, klasicky tvrdy a v nouzi kesu nebo buraky...ale vsechno stylem, ze kdyz sem okolo toho prosla, tak sem zobla a bylo...
a chute primo po sladkym sem zahanela kazdy den dopoledni svacinou...jogurt nebo tvaroh se zakysankou a do toho mrazene ovoce...boruvky, maliny, jahody, lesni smes, merunky nebo cerstvy grep, pomeranc atd a popravde, kdyz sem dala banan nebo hrozny, tak to bylo tak sladky, ze mi to nechutnalo :D no a pak kousnout do cokolady? fuj! ja v tom citim jen cukr, zadnou jinou dalsi chut...
@pe_ma mam hlad, kdyz to ctu 🙂 🙂, ja prave s tim masem jsem docela na stiru a fakt dvakrat do tydne je u me max, ale pokud muzu i testoviny, tak to je dobre, ty miluju na vsechny zpusoby 😉, jen nevim jake mnozstvi si jich muzu dat?
@lenkalechnyrova83 testoviny pocitam podle tabulky na obalu, vetsinou to je 74g se rovna 50g sacharudu..ja si je noc nedavam, pro me jsou hladove a spis si delam celozrnne, kdyz uz,..
@pe_ma tak to mas muj obdiv,ja mam dietu uz 6tydnu,ale na sladke myslim temer denne, horkou cokoladu vysokoprocentni si teda dam tak 2xtydne par kosticek coz beru jako mega uspech,ale i tak si vzdy rikam az budu moct dam si..... a v hlave si vyjmenovavam co vsechno si pak dam 😀.
@lucienelka Neboj, ta chuť na sladké za chvilku přejde a už ti to ani nepřijde. Já teď držím druhý týden bezmléčnou dietu, v sobotu jsme pořádali velkou oslavu, měla jsem objednané kremrole a sváteční koláčky, obojího se můžu ujíst, dál tam byla hromada sladkého i slaného, ale z másla. Vše jsem chystala na stoly, celý den kolem toho chodila, ale už mi ani nepřišlo, že bych na to měla chuť, nedala jsem si. Ke kávě jsem si načala krabici Esíček, sice na mě divně koukali, že tam je tolik jídla a já načnu sušenky, ale po vysvětlení všichni pochopili 🙂. Jedna kamarádka se jen zeptala, jestli by nebylo lepší přejít na umělé mléko, jinak to všichni vzali v pohodě.
Jo a zbylé koláčky a kremrole jsem si zamrazila, od půlky prosince mám začít zkoušet zařazovat mléčné výrobky, tak si dám 🙂.
@lucienelka neboj, to zvladnes ;) ja mela mozna vyhodu v tom, ze sem vedela, ze uz si to sladke nedam nikdy, takze proste sem musela najit jine moznosti a prepnout hlavu...navic ja teda na sladke ani moc nebyla...pasecek cokolady tak jednou za mesic a jo, tak 3x do tydne dortik po obede, jinak spis sladky sirup, dzusy, caje atd, to bylo pro me horsi, najit, co pit...a ted uz mi to neprijde a kdyz se kousnu od pritele do sladke buchty, nebo zakusku, tak mi to vetsinou nechutna, proste je to strasne sladke, ale jinou chut v tom necitim...
@pe_ma aha tak to me piti vody zase nevadi,piju bud neslazene caje nebo vodu a v pohode. Spis ty zakusecky a dortiky vyradit to bylo horsi,ale jak rikam,beru jako uspech dat si tu horkou cokoladu nad 70%.Tu dle doktorky obcas muzu, tak si ji davam za odmenu 🙂.
@hanka987 tak me by bezmlecna dieta nevadila, ja se stejne mlecnym vyrobkum vyhybam, jedine co by mi chybelo je maslo, protoze chlebik se sunkou bez maslicka neni ono 🙂.A mleko muzes nahradit rostlinnym treba oriskovym ci mandlovym,takze neni problem ne?
Holky muzete mi, prosim, poradit, dnes jsem dostala v poradne ten rozpis, ale nechapu treba u obeda, kdyz si dam dejme tomu 70 g masa opecene na panvi a k tomu treba tech 150g brambor a 150 g zeleniny a k tomu uz pak nic,tak to jev pohode nebo musim splnit tech 50g sacharidu na obed ? Posilam ten papir. Dekuji
@lenkalechnyrova83 musíš splnit těch 50g sacharidů---takže když nebudeš mít mouku, přepočítáš si ji do brambor, třeba 🙂
jen teda 150g zeleniny nebo 100g ovoce je pěkná hovadina :/
@lucienelka každý máme něco 🙂 ale šlo mi to překvapivě snadno 🙂
@pe_ma a co syry? Eidam treba, to muzu? 🙂
@lenkalechnyrova83 me prijde pekna blbost davat si na druhou veceri ovoce. Me doktorka rekla,ze ovoce jedine dopoledne,odpo uz ne a na druhou veceri uz ani chleba nemam jist.Ja na druhou veceri davam jenom zeleninu protoze mlecne produkty mi zvedaly ranni lacnou.
Je videt,ze kazdy ten jidelnicek,je tvoren trosku jinak.
@lenkalechnyrova83 jasne, syr urcite ;) tam je sacharidu minimum a patri mezi nepocitatelne potraviny ;)
@lucienelka jj, ovoce je blbost, tj rychly sacharid, takze na noc a dlouhe lacneni je spatne...ale zelenina taky, tam mas sacharidu minimum, zelenina je az na vyjimky nepocitatelna, takze z hlediska sacharidu se rovna nule...proto me i prekvapuje to rovnitko tady v tom jidelnicku...nehlede na to, ze 100g bananu a 100g jahod je co do poctu sacharidu obrovscky rozdil :/ prakticky vic nez dvojnasobek :/
@pe_ma ja mam vyzkouseno, ze kdyz si k druhe veceri dam bily jogurt s mandarinkou, tak rano hodnota na lacno ok 🙂
@lucienelka no vidis a me to ovoce vecer s lacnou rano nic nedela, ono je to asi fakt o tom, aby clovek zkusil co zrovna jemu vyhovuje a projde.
@lucienelka Ono nahradit mléko jako takové není zase takový problém, ale mléčná bílkovina je všude možně jinde. Třeba i v Ramě a v Heře na pečení, v některých druzích uzeniny, mléko, máslo a smetana se používají v hromadě dalších jídel - pečivo, omáčky, zákusky, sušenky. A ta dieta není jen o tom, že se vynechá mléko a mléčné výrobky jako takové, ale vše, v čem je i minimální množství.
V podstatě teď jen studuju etikety. Já miluju sýry, tvarog, jogurty a zákysy, mám smůlu. Sója je taky alergen, takže nechci zkoušet ani sojové jogurty.
@lenkalechnyrova83 Hele, pizza je prostě na prd. S tou mám fakt problém vždycky a to nemám zvýšenou inzulínovou rezistenci, jako máš Ty v těhotenství. Tu bych asi radši nezkoušela. Ale jinak když si rozpočítáš normální jídla, tak si je dát můžeš.
@hanka987 S umělým mlékem by sis moc nepomohla. Tyhle mléka, která neobsahují bílkovinu kravského mléka sou jednak příšerně drahý (a to i s receptem od pediatra) a druhak mají takovou nahořklou chuť a děti je často nechtějí pít. Kojení je v tomhle směru ta nejlepší varianta, i když věřím, že to je náročný ☹
Dcera už byla starší, tak když pak odmítla to umělé kvůli hořkosti, tak jsme přešli rovnou na rostlinná. V DMku mají různá za dobrý peníz - ovesné, rýžové...
@pe_ma no to mas asi pravdu, jenomze ja at jsem zkusila na druhou veceri co jsem zkusila,tak s tou ranni hodnotou to proste nehlo i kdyz vecerni hodnota byla uplne dle normy,tak ranni uz proste ne a to jsem fakt zkousela kde co. Takze ja uz zacinam byt smirena,ze se inzulinu nevyhnu ☹.
@werumka Však já do umělého jít nechci, mléka mám dost a za ty dva týdny jsem si už zvykla. Dnes jsem dělala maso se zeleninou, původně bych tam dala smetanu, dnes jsem dala ovesnou náhražku smetany z DM a dobré to bylo.
V DM nakupuju, hodně mi chutná ovesné a špaldové mléko, rýžové je na mě moc sladké, ale zase ho spíš doporučují na vaření. Mám děsnou chuť na litou bublaninu s jablky, tak ji zítra zkusím z rýžového mléka 🙂.
K tomu umělému mléku mi jen dr. říkala, že pokud by malá měla opravdu velké problémy, tak by mi doporučila nasadit dietu, dva týdny odsávat, ale dávat Neocate, až bych se já vyčistila, pokračovat v kojení, ale naštěstí (ťukám) zabrala hned dieta u mě. Za čtyři týdny začnu zase pomalu zařazovat mléčné výrobky, buď se alergie potvrdí, nebo ne.

@pe_ma to bych brala a urcite zacnu praktikovat, protoze ty hodnoty mi nelitaji, kdyz si nedam nejakou neuvazenost 🙂, ale vysadila jsem uplne sladky a dost omezila ovoce, to si davam jen rano nebo dopoledne. Ja se bala obedu, protoze vetsinou sinobjednavame z prace a jsou to bud testoviny nebo Indie nebo kureci s opecenym bramborem a tam nevim, co by hodnoty udelaly, musim to zkusit 🙂