Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@werumka jj, uz jsem se smirila s tim, ze ted ty dva mesice uz to vydrzim i bez pizzy 🙂 zatim si delam sama snidane, svaciny a vecere a obedy v praci resim, ze si davam maso a prilohy vzdy jen pulku a hodnoty jsou ok 🙂
Mohla bych mít dotaz na zkušenější? V prvním těhotenství jsem mela těhotenskou cukrovku, zvysenou myslím tu střední hodnotu po hodině od vypití glukózy. Ne nějak výrazně. Paní doktorka mi řekla, že podle nových kritérií bych ji v tomto druhém těhotenství neměla. Absolvovala jsem včera opět OGTT a cukrovku sice nemám, ale ta hodnota po hodině je 9,67, limit je 10. Přijde mi to dost vysoké číslo, neměla bych se raději přeci jen krotit s jídlem a není možné, že se cukrovka třeba projeví ještě později? To už se na to ale asi těžko přijde, znovu na test zřejmě nepůjdu... Děkuji za odpověď.
tak ja dnes rano poprve hodnota 4,7 🙂 🙂 🙂 !!!! To bylo tak krasne zjisteni,ze mam tak malo aniz bych vedela proc? Vcera na vecer 3 zapecene chleby sumava s lucinou a sunkou a syrem a pak na druhou veceri pul rohliku s maslem. Tak tahle vecere mi asi vyhovuje 🙂.
@werumka mohla bych se zeptat, zda maji tehotenske vitaminy, konkretne mamavit Prefolin + DHA vliv na hladinu glukozy v krvi?
@lenkalechnyrova83 Co vím, tak nemají. Ale v těchto týdnech těhotenství už jsou vcelku zbytečné 😉
@lucienelka No vidíš, občas se stačí pořádně najíst 😀 😀
@werumka ja jsem si vsimla, beru je totiz po snidani, ze kdyz si je dam, mam hodinu po snidani 7,7 a dnes poprve jsem si je nedala a hned 6,7 pritom jsem snidala to same, tak me napadlo, jestli to neni tim.
@ira82_ra Ahoj! Ty nové limity se vytvořily na základě studie, která zkoumala vliv glykémií na miminko a těhotenství. Ty předešlé limity byly zaměřené na záchyt těhotných, kterým by hrozilo vypuknutí DM2 po porodu, ale vliv na miminko se tehdy neřešil. Z té studie vyplynulo, že rizikové hodnoty jsou u glykémií 10,0 po hodině a 8,5 po dvou hodinách. V tomhle směru jsi v normě. Každé další těhotenství je pro organismus větší zátěž. Je taky proto možné, že při prvním těhotenství můžeš mít hodinu po vypití glukózy glykémii 9 a při druhém těhotenství 9,6. Obojí je v normě. Co se týká jídla - tak sledováním příjmu sacharidů nic zkazit nemůžeš. To je zdravé i pro nediabetika 🙂 Pokud budeš klidnější, tak směle do toho. V jakém týdnu těhotenství teď jsi?
@lenkalechnyrova83 Nemyslím si. Ale můžeš to zkusit otestovat ještě třeba dvakrát, co to udělá.
@werumka urcite zkusim, dekuji. Jeste se zeptam, je mi divny, ze mam vsechny ty hodnoty v poradku, jsem samozrejme rada, ale od te doby, co to vim jsem vysadila sladke a vazim prilohy, jinak ovoce jim rano i vecer a hodnoty jsou ok
@lenkalechnyrova83 To je přece fajn 🙂 průběh gestacni cukrovky je natolik individuální, že se podle ogtt vůbec nedají dělat závěry o tom jak se bude glykémie chovat o 14 dní později. Na diabetologii u Apolináře by Ti řekli i to, že ženy, které měly vysoké hodnoty po glukóze, ten vývoj nemají často tak rychlý a razantní, jako ženy, které měly zvýšené hodnoty jen lehce. Nic divného na tom není a je dobře, že patris do té první skupiny 🙂 žádný algoritmus v tom hledat nejde. Každý jsme originál 🙂
@werumka ja jsem samozrejme rada, jen me napadlo, jestli se z toho zbytecne nedela velky strasak. Chapu, ze kdyz ty hodnoty jsou vysoke, ze se stravovani musi upravit a myslim, ze kazda zodpovedna tehulka to rada udela, ale kdyz si treba vezmu sebe a znam dalsi, ktere meli mirne zvysenou jednu hodnotu a od te doby to maji v pohode, tak mi to prijde prehnane, ze se musi clovek 4x denne pichat do prstu, kontrolovat moc, posilat hodnoty, kazdy tyden na kontrolu do poradny.
holky muzu se zeptat?Blbnul vam nekdy ten glukomer?Dneska jsem se merila pred obedem a prvni hodnota 12,6! Coz mi prislo divne,tolik jsem v zivote nemela 😕 .Tak jsem se zmerila jeste jednou a najednou 8,3! Coz je taky strasne hodne,ale mam uz malo prouzku a nemuzu se merit na 3x!To bych nevyplnila ani ten glykemicky profil,kam jeste musim dopsat dva dny.Nevite cim to muze byt?Pravdou je,ze krev nechtela tect,tak jsem musela z jednoho a pak i z druheho prstu mackat,ale i tak, je to divne 😔 .
@lenkalechnyrova83 Strašák si z toho dělají těhotné samy a pak neproškolený zdravotní personál...to je můj osobní dojem. Je to především prevence.
Nemůžeš poznat, jak se u Tebe budou glykémie chovat a jak na to bude reagovat miminko, pokud se nebudeš měřit. To je prostě fakt. Stejně tak, že cukrovka se zhoršuje týden od týdne - což je hlavní specifikum oproti jiným druhům diabetu. Ber to prostě jako prevenci. Při stoupajícím trendu výskytu diabetu 2. typu, je snaha udělat maximum pro to, aby ženy po porodu, ale i jejich děti, měly riziko diabetu minimální. To, že je Ti diagnostikovaná porucha glukózové tolerance v těhotenství značí to, že v zátěžových situacích Tvůj organismus má problém ty hladiny udržet. A jak člověk stárne, takových zátěžových situací bude víc a víc. Tím, že to udržíš v pořádku, si zmenšuješ riziko vzniku diabetu 2. typu několik let po porodu a stejně tak brzkého nástupu GDM v případném dalším těhotenství. Stejně tak, pokud by sis to nehlídala, tak vysoké glykémie mají vliv i na beta buňky ve slinivce miminka, což je zase pro něj riziko vzniku metabolických poruch, v čele s diabetem 2. typu. O tom pojednávala ve studii HAPO mimo jiné ta část, kterou věnovali zvýšené hladině c-peptidu v séru novorozence. Je to prevence. Tak to ber a tak je to dobře 🙂 Ty dva, tři měsíce za to přece stojí 🙂
@lucienelka Jako asi dvakrát se mi fakt rozbil, že házel blbosti. Měla si umyté ruce? Nemohla jsi mít na ruce něco "sladkého"? Proužky jinak prošlé nejsou?
@werumka zdravim, mohla bych se zeptat jak to s tema hodnotama..jakto ze po vypiti to ma byt do 10 po hodine a po jodle je to po hodine 7,8? To mi nejak nejde do hlavy..diky 🙂
@werumka ja jsem samozrejme rada, ze u me je vse ok a ze ty hodnoty jsou v pohode a jak uz jsem psala, clovek pro toho broucka v brisku udela cokoliv 🙂
ach jo tak nevim cim to je,ale mam hodnotu po jidle 9,5 :/ a to jsem mela rano lacnou 4,8 poprve od mereni pod 5 🙂 a ted tohle..pritom snidane nic neobvykleho chleba syr trochu sunky a rajce..tak nevim jestli je to treba tim ,ze se tydny zvysuji.. i dr rikala ze e pak od toho 30tt zvysuji hodnoty ,i kdyz ja jsem zatim 28+3tt
@petulkavrtulka S tím ogtt - to je tím, že to, co vypiješ je roztok čisté glukózy a navíc na lačno. Ten roztok obsahuje 75g glukózy z důvodu, aby se tím podchytila i cukrovka, která je třeba ještě v počátku. Kdysi se používal roztok 50g glukózy a ten měl celkem velkou chybovost. Někde se zase používal roztok 100g glukózy a to je zase zbytečně moc. Když si dáš normální jídlo, tak se ty sacharidy uvolňují do krve postupně. Proto je ten limit jiný. Kdyby sis dala na ex litr sladké coca coly, udělalo by to podobný vzestup jako ogtt. I když zase ne tak strmý, protože té tekutiny je víc. Ale nepředpokládám, že by si dal někdo třeba k obědu litr coly místo normálního jídla 😀
S tou glykémií po jídle zatím nedělej závěry - teprve kdyby byla takto vysoká několik dní v kuse, tak se s tím něco dělá. Ale žádný den není stejný a ojedinělý vzestup se neřeší 🙂
@lenkalechnyrova83 Myslím, že ta doba, ve které teď žijeme, je na tohle naopak super. Ještě před časem neměly těhotné nárok na proužky do glukometru, což je pak na nic, když Ti cukrovku diagnostikují, ale nemáš si jí jak kontrolovat. Na začátku devadesátých let se hodnota glykémie zjišťovala pouze pomocí proužků do moči. Ale to určitě víš, že je nespolehlivé- jednak kvůli tomu, že se cukr do moči dostává později a druhak proto, že ten proužek se zabarví až při mnohem vyšších hodnotách. Takže tehdy byla varianta buď proužky, nebo kontrola při hospitalizaci v nemocnici. Nebo taková drobnost, jako je pero na odběr krve - dřív byly obyčejné jehly, kterýma se bere žilní krev a tím ses prostě musela bodnout. A modřiny z toho byly fakt výživný 😀 To, co máme teď, je maximálně komfortní a třeba se v tom ještě podaří popojet i dál 🙂 Bylo by to super 🙂
@werumka to mas pravdu, budme radi, ze vse jde dopredu 🙂 ja tedy muzu rict, ze nakonec jsem rada za to, ze ta jedna hodnota byla zvysena, protoze "uz" 14 dni dodrzuji pravidelnou stravu, nejim sladke a nejenom, ze hodnoty jsou krasne, citim se o mnoho lepe nez predtim. Vaha mi tedy nejde nahoru, ale ani dolu, takze idealni stav 🙂 v utery me cekaji velke nabery krve, tak doufam, ze bude vse v poradku a ze i ta 14 dni na velkem utz bude mit nase holcicka normalni vahu.
Ach jo, já už jsem na 10 jednotkách inzulinu před spaním a pořád jsem se vysněné lačné 5,1 zdaleka nepřiblížila ☹ nejmíň jsem měla 5,3. Mám depku. Včera jsem z toho byla tak na nervy, že jsem málem snědla tatranku ☹ mám na sebe vztek, protože dietu držím, mám dvě kila dole (tři týdny od začátku diety, necelé dva týdny na inzulinu) ale prostě se to nehne... A do porodu ještě skoro tři měsíce ☹
@lenkalechnyrova83 Právě, ona vlastně ta dieta - když se chytí za správný konec - je docela dobrá. I do budoucna - ujasníš si, kolik má jaké jídlo sacharidů, jaké je dobré rozdělení jídla a máš pak povědomí o tom, co je dobré jíst. A když to funguje, tak tím líp 🙂

@hanka987 Právě, to je kojení je v tomhle nejlepší alternativa. Já peču z toho rýžového často, chuťově je to stejné. Pak mám ráda ještě mandlové, to je taky hezky nasládlé. Ale oříšky jsou zase pro miminka děti nevhodné.
Ten Neocate je právě hořkej, u nás vůbec úspěch neměl. Navíc, když jsem viděla tu cenovku, tak mě málem ranila mrtvice 😀 😀 Naštěstí tohle je fakt alergie, která věkem mizí, tak je to celkem v klidu.