icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

werumka
13. pro 2016

@lucienelka Jaké dávky si pícháš? A co máš ke druhé večeři?

werumka
13. pro 2016

@tomato543 On ten test Ti byl hlavně provedený špatně... neměli ho dělat a za dva dny měli lačnou zkontrolovat znovu. Kdyby byla znovu nadlimitní, tak by to teprve byla potvrzená cukrovka. Takhle to má 50 na 50... k potvrzení cukrovky je nutné znovu zkontrolovat laboratorně lačnou glykémii ze žíly. Pokud by byla v normě, tak se přihlédne k tomu, že glykémie po glukóze byly v pořádku a do kolonky GDM nespadneš. Pokud by byla glykémie znovu nad 5,1, tak pak je to teprve potvrzená cukrovka.

tomato543
13. pro 2016

@werumka faakt?? jééjda..no to mi mohli ušetřit lítání po nemocnici.. :(
tak uvidíme.. 3.jdu přímo do poradny.. snad mě vyloučí.. :D když se an ěn usměju...ale moc tomu nevěřím..:(

werumka
13. pro 2016

@tomato543 Můžeš si dojít na odběr lačné jako samoplátce, abys věděla, na čem jsi - jestli ta lačná je vyšší opravdu konstantně, nebo to byl jen nějaký úlet. Kdybys měla tu lačnou zase vyšší, tak aspoň budeš vědět, že je dobré být sledovaná na diabetologii a pohlídáš si ty týdny, kdy glykémie mají tendence víc skákat.

lucienelka
13. pro 2016

@werumka picham si vecerni inzulin 3 jednotky a ke druhe veceri mivam pul krajice chleba s maslem nebo platkem syru. Zkousela jsem na druhou veceri fakt vse mozne, nekdy kdyz fakt nemam hlad a uplne trpim vylozene nechutenstvim,tak si dam 2dc mleka, to mam ale pocit,ze je spatne, mlecne vyrobky mi tu ranni glymcu zvysuji, s chlebem je to lepsi.Zkousela jsem i ty kase a take bez efektu. Ja uz fakt nevim co s tou druhou veceri delat.

lucienelka
14. pro 2016

Jeste jeden dotaz,nemuze nejak ublizit mimcu kdyz se pres den nedostanu s hodnotami glykemie vicemene pod 5,3?.Po jidle mi to nijak zvlast nevyskoci nahoru,treba jen na 6,2 +-,ale dneska jsem se merila 3hodint po obede a mela jsem 5,8 pricemz hodinu po jidle jsem mela 6,2.vzdyt ty hodnoty by mely preciz klesnout o dost niz a ne ze mam 5,8hodnotu kdyz jdu svacit....Jsem z toho jelen.

marky_z
15. pro 2016

Ach jo, jdu si zase pobrečet ☹ už si píchám večer 15 jednotek inzulinu a poslední tři dny lačná glykémie zase stoupla na 5,6/5,4 a dneska 5,3 a přitom jím k večeři pořád to samé a glykémie před spaním je vždy do 6.... Já prostě nechápu jak to moje tělo pracuje ☹ počkám ještě dva dny a pak budu muset zase inzulín zvýšit. Do toho už si mě přebrala riziková poradna a oznámili mi tam, že mi porod budou vyvolávat přesně na termín. Jako asi mě tu odsoudite ale uvažuji že to odmítnu, případně tomu zkusím pomoct přírodní cestou. A to jsem chtěla rodit s dulou doma, kvůli tý cukrovce jsem vzala na milost porodnici a teď tohle. Fakt perfektní poslední dva měsíce těhotenství 😢

pexi
15. pro 2016

ahoj, po dlouhé době jsem opět tu. Ráda bych se zeptala, co Vám vlastně říkali lékaři ohledně vyvolávání porodu u těhotenské cukrovky. Jaké jsou důvody pro vyvolání porodu? Já teda už miminko mám, je krásné, potíže s cukrem po porodu nemělo, což je bezvadný 🙂 Přemýšlím jen, že pokud se rozhodneme pro další, tak je dost pravděpodobné, že se těhotenská cukrovka projeví opět a uvažuji, zda je dobré miminko vyvolávat, i když se mu daří dobře...

marky_z
15. pro 2016

@pexi mě neargumentovali ničím, prostě řekli těhu cukrovka na inzulinu tak budeme automaticky vyvolávat. Proto uvažuji o tom odmítnutí...

pexi
15. pro 2016

@marky_z mě právě taky ničím neargumentovali, řekli mi, že je často miminko větší (naše mělo 2820g), na vyvolávačku jsme tedy měli jít 40+2, nakonec mi večer, když jsem nastupovala do nemocnice s tím, že ráno jdeme vyvolávat, praskla sama voda. Ale ten stres byl šílený. Voda byla zkalená a nevím, jestli na to právě ten stres neměl vliv...

werumka
15. pro 2016

@lucienelka U cukrovky je důležité, aby glykémie nedělaly velké skoky - když máš konstantně glykémii kolem pěti, je to v pořádku. Horší je, když by bylo před jídlem třeba 4 a po jídle 9.
Jak dlouho po hlavním jídle svačíš? Dvě hodiny? To je glykémie mezi 5 a 6 úplně v pořádku.

werumka
15. pro 2016

@marky_z Glykémie před spaním by měla jít ideálně nad 6. Když je pod 6, tak má pak tendence lézt už k ránu nahoru. Teď jsi v období těhotenství, kdy hormony placenty působí na glykémii nejvíc. V tuto dobu je často potřeba inzulín navyšovat. Není to nic, kvůli čemu bys musela být smutná 😉 U někoho to zvládne slinivka sama, u někoho je potřeba trochu pomoct z venku.

To vyvolávání: vyšší hmotnost je takový nejznámější faktor, který je často opakovaný. Ale ten podstatnější důvod vyvolávání je ten, že diabetičkám rychleji stárne placenta, která by prostě v krajním případě mohla přestat fungovat. Obecně placenta začíná stárnout po 35. týdnu, kdy se i glykémie stabilizují, protože placenta už nevyrábí tolik hormonů, které glykémii ovlivňují. Pokud ale stárne rychleji, než má, tak naopak může přestávat miminko vyživovat (paradoxně je pak miminko v růstu pomalejší a pomalejší) a je tam vyšší riziko úmrtí dítěte v děloze. Je to krajní případ, ale tohle je právě taková prevence, aby k tomu nedošlo.

pexi
15. pro 2016

kéž by to lékaři vždy vysvětlovali... myslím, že většina lidí se nezeptá, hlavně v té chvíli nás to prostě nenapadne. Jinak my jsme měli vlastně celou dobu menší váhový odhad. Miminko se vyvýjelo jak mělo, přibíralo, jen bylo drobnější.
@marky_z já jsem byla bez inzulinu, jen na dietě...
A ještě povzbuzení pro všechny dámy tu, co jsou na dietě - za celé těhotenství jsem přibrala 10kg a 8 jich zůstalo v porodnici, takže dieta má i svoje výhody ;)

pexi
15. pro 2016

@werumka díky za vysvetlení 🙂

werumka
15. pro 2016

@pexi Není zač 😉 ono to vyvolávání na termín se dělá u diabeticek na inzulínu. Pokud máš GDM v pohodě kompenzováno u dietou, tak to vyvolávání na termín tak nehoří. Nechává se to na přírodě, jen se třeba dělají častější kontroly ctg. Ale záleží na porodnici, kolik má zkušeností, jaké má zvyklosti.

lucienelka
15. pro 2016

@werumka diky za info, svacim zhruba 2,5 - 3 hodiny po obede a hodnoty mam vzdy mezi 5-6. Takze to je vlastne v poradku ze?

lucienelka
15. pro 2016

@werumka super,zes tu dala informaci,kolik by mela byt hodnota pred spanim, to ja prave nevedela,kolik by mela byt mivam kolem tech 6 prave-6,1-6,4.

marky_z
15. pro 2016

@werumka jj svačím dvě hodiny po větším jídle. Večer jím nejpozději v sedm protože to jsem vypozoroval ze když se navečeřím později tak to jde ráno nad šest. No o tom stárnutí placenty jsem četla ale prostě nevím jestli to nerisknout a nevyžádat si třeba monitory každý den, já prvního porodila 3900g takže většího miminka se nebojím, sama jsem kus ženský takže by to tělo mělo zvládnout. Nevím no, prostě asi začnu od 36.týdne do sebe lejt maliník a lněné semínko, manžela popoženu a zkusíme to nějak přirozeně 😀 Já jsem si četla o negativních důsledcích vyvolávání porodu tak se tomu prostě vyhnout chci, ale samozřejmě ne za cenu nějaké tragédie. Mě štve ten přístup doktorů v porodnici, všechno berou hrozně samozřejmě a člověk musí poslouchat jak ovečka.

pexi
16. pro 2016

@werumka tak u nás jsou zvyklosti takové, že ani na dietě nenechávají přenášet...

lenkalechnyrova83
16. pro 2016

@pexi taky mi to tak bylo receno, jsem taktez pouze na diete a pokud mimco vydrzi do terminu, porod se bude vyvolavat, a to mam take mensi vahovy odhad.

werumka
16. pro 2016

@pexi
@lenkalechnyrova83 Tohle je těžký. Obecně tady v ČR jsou nejlepší diabetologove na GDM v Praze. Tady taky tyhle věci pod jejich kontrolou fungují i v rámci porodnic. V Praze se třeba těhotným na dietě naprosto normálně předepisují proužky do glukometru, protože to vyjednali s pojišťovnami. Ale o 200km dál je to všechno úplně jinak.
Sama za sebe, pokud by byla potřeba denního inzulínu - rychlého - přenášení bych neodmitala. Uvidíš po 35. týdnu, co budou glykémie dělat. Je to individuální, ale s inzulinem už bych byla opatrná.

lenkalechnyrova83
16. pro 2016

@werumka ja mam glykemie uplne v pohode i sama dia rekla, ze muj test na cukrovku byl mirne zvyseny stresem, treba, protoze jsme i zkouseli, ze si dam koblihu a hodinu po snezeni mam treba 6,3 a stejne mi rekli, ze prenaset me nenechaji ☹

werumka
16. pro 2016

@lenkalechnyrova83 V tomhle směru tady pořád trochu chybí ta kooperace diabetolog-porodnik. Větší komunikace a důvěra mezi nimi. To funguje třeba v rámci porodnice, kde je zároveň diabetoligie pro těhotné a také gynekologická poradna pro těhotné s GDM. takových je ale pořád málo. Ale nemyslím, že by to měla být nutnost. Spíš je to o té komunikaci. Jako třeba když diabetolog napíše zprávu pro gynpor, že z hlediska cukrovky je vše v pořádku, hodnoty v normě, není z jeho strany potřebné zvláštní opatření, tak by to měl ten porodník zase vzít v potaz. Můj dojem je bohužel mnohdy ten, že tyhle dva obory jdou tak trochu proti sobě.

ivadol
16. pro 2016

@lenkalechnyrova83 Myslím, že hodně záleží na tom, kam půjdeš rodit. V každé porodnici k tomu přistupují jinak. A pak samozřejmě i na přístupu diabetologa a gynekologa. Moje diabetoložka i gynekoložka mi řekly, že pokud bude všechno v pořádku tak se vyvolávat nemusí a že mi to dají klidně písemně. Že je to jenom zastaralá rutina. Já jsem věděla, že v porodnici, do které jsem se chystala, rozhodně porod vyvolávat nebudou, pokud k tomu nebude konkrétní důvod.

lenkalechnyrova83
16. pro 2016

@werumka to mas pravdu, bohuzel je smutne, ze to pak jde na ukor nas ☹ ja jdu do dia poradny naposledy 3.1. a doktorka mi i rekla, ze do zpravy napise, ze cukrovka nema na plod vliv a ze doporucuje porod prirozene, ale ze nevi, jak se k tomu postavi v porodnici. Budu rodit v Ceskych Budejovicich, tak uvidim az pujdu na kontrolu tam, co budou rikat.

marky_z
16. pro 2016

Nejhorší na tom je že rodit třeba ve 41. týdnu není žádné přenášení, když za normální fyziologický porod se považuje ten mezi 38. a 42. týdnem. Mě se malej narodil 40+3 tak budu doufat že druhej si dá taky říct a já se nebudu muset pouštět do nějakých konfliktů v porodnici.

petulkavrtulka
16. pro 2016

ahoj,taky jsem tady po delší odmlce,mam za sebou předposlední kontrolu z ktere jsem odchazela celkem klidna..mam 12j ,ale dr mi to ani nijak zvyšovat nechtela,rikala ze na rizikovou poradnu me posilat nebude ze si mysli ze to neni treba..a kdyz jsem se ptala jak je to po porodu s mimcem jestli ho taky meri tak rikala ze s mimcem vubec nic,ze se nemam stresovat..takze nemyslim na zadne spatne vyrianty a doufam ze porod prijde sam a ne vyvolanim a klidne o neco driv..zatim podle mereni na ult je mimco v poradku neni nijak velike a vypada to,ze bude snad i mensi nez prvni..takze v to verim 🙂

lenkalechnyrova83
16. pro 2016

@marky_z taky se budu modlit, aby se nasi holcicce chtelo ven ve 40 tydnu nebo id toho 38 🙂 jsem prvorodicka a byla bych dost nerada, kdyby hned muj prvni porod byl vyvolavany ☹

marky_z
17. pro 2016

@lenkalechnyrova83 Já jsem rozhodnutá při dobrých monitorech miminka vyvolání odmítnout. Protože jsem si teď sumírovala jak jsem na tom s vývojem lačných glykémii a ať si píchám 6 nebo 15 jednotek tak jsem pořád dost okolo 5,2. Navíc dneska jsem se změřila dvakrát kvůli chybě proužku a jednou jsem měla 5,2 a jednou 4,6 tak by mě zajímalo jestli si nepíchám zbytečně, jsem v pokušení zkusit si to snížit na 10, protože v naší porodnici se do 10 jednotek nevyvolává...v tom aby se koza vyznala, že v jedné porodnici 12 jednotek neřeší ale mě budou vyvolávat.

lucienelka
17. pro 2016

holky a nevite jak je to s temi vyvojovymi vadami miminka a vubec komplikacema spojene s tehu cukrovkou?Tim,ze mam cukrovku uz od zacatku tehu, zvysenou lacnou hodnotu v 7tt (pred tehu vsak nebyla), tak se bojim,aby mimi rostlo a vyvijelo se tak jak ma☹.

Strana