icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

marky_z
18. pro 2016

@lucienelka no já jsem třeba sledovaná dětským kardiologem, který hlídá růst mezikomorové přepážky (ta může být větší, a miminko by pak po porodu mohlo mít problém se srdíčkem, ale v jiných krajích či nemocnicích to třeba berou jako normál, že děti diabetiček mají tu přepážku větší a neřeší se to). Ale bylo mi řečeno, že pokud je cukrovka dobře kompenzovaná a léčená, že by to zásadní vliv na vývoj mimča mít nemělo. Jinak všeobecně u těhotenské cukrovky může dojít k nárustu hmotnosti miminka ale třeba taky k tomu že orgány nebudou dostatečně vyvinuté (to by ale měl odhalit ultrazvuk), u někoho jiného zase naopak miminko může vývojově zaostávat a mít menší porodní váhu...Na druhou stranu babička mého muže porodila dvakrát šestikilové dítě, takže ta musela mít těhu cukrovku jak vyšitou (bylo to v 60. letech) a oba kluci jsou naprosto normální a zdravý chlapi, takže babo raď 🙂

pe_ma
18. pro 2016

@lucienelka kocko, necetla sem cele, jen sem si vsimla posl prispevku...
NEBOJ! dr si tebe i mimco ohlidaji! me cukrovku zjistili nekdy v 10tt se silenymi hodnotami a verdiktem, ze sem ji mela uz pred tehu a asi mela, zustala mi a mam krasneho a zdraveho kluka!! tuk tuk tuk!!! zadna specialni vysetreni mi nikdo nedelal, jen sem ihned zacala byt hlidana na dia a rizikovce v porodnici, castejsi kontroly a vzdy utz ;)

lenkalechnyrova83
19. pro 2016

@werumka ahoj, prosim Te, do kolika by mela byt hodnota po dvou hodinach od snedeni jidla? Vcera jsme s pritelem zkusili snist kazdy 10 dilku Studentske peceti a dve hodiny od snedeni mel on 5,8 a ja 5,2 to je asi dobry, ne? 🙂

werumka
19. pro 2016

@lenkalechnyrova83 Limit po dvou hodinách je 6,6. U sladkého se ale z hlediska diabetu nedá úplně stejně poměřovat. Zrovna studentská pečeť jde do krve velmi rychle, tudíž je v krátkém časovém úseku slinivka nucená vyplavit velké množství inzulínu. Podobně jako u OGTT. Takže ten vrchol glykémie nastane mnohem dřív a může tam dojít k většímu skoku. Druhou věcí je právě ten vyplavený inzulín. Ten totiž mimo jiné působí na růst dítěte - pokud bys třeba jedla pravidelně sladké - ač by sis po dvou hodinách naměřila normální glykémii - tak to velké množství inzulínu vyplavené naráz není pro dítě ideální.

lenkalechnyrova83
19. pro 2016

@werumka sladke jinak nejim, dodrzuji rezim, i kdyz jsem jen na diete, jen nas to oba zajimalo, jestli ty hodnoty budou u me zvysene nebo vlastne jake.

werumka
19. pro 2016

@lenkalechnyrova83 Při takovým pokusu je nejlepší změřit třeba půl hodiny po požití 😀 za dvě hodiny už je sladké dávno pryč 🙂

lenkalechnyrova83
19. pro 2016

@werumka a pul hodiny po poziti by to melo byt kolik? 🙂

werumka
19. pro 2016

@lenkalechnyrova83 Tam není daný limit - ale dá se to srovnat s tím limitem po hodině - kdy by ta glykémie vlastně měla po jídle dosahovat svého vrcholu. A to je 7,8.

lenkalechnyrova83
19. pro 2016

@werumka jj, dekuju, ted uz to zkouset urcite nebudu. Jak jsi treba Ty resila Vanoce a vsechno to cukrovi? Cetla jsem, ze je mozne si udelat strudl, samozrejme bez cukru, jen listove testo, orechy a jablka a dat si kousek na svacinu. Pro me bude tezky Stedry den, to jedeme ke tchyni a bojim se, ze neodolam si aspon par kousku cukrovi dat ☹

pe_ma
19. pro 2016

@lenkalechnyrova83 odolas ;) si vzdycky vzpomen na prcka v brisku a dej si kus papriky ;) a ber to tak, ze vanoce si uzijes za rok ;)
ja cele tehu, co sem vedela o cukrovce nedala kousek cukru do pusy a sem tam zhresim az ted a i letos budou vanoce bez cukrovi...resp objednala sem par dia pro tchyni a ja si vezmu taky, ale v tehu tohle pro me bylo tabu ;)

werumka
19. pro 2016

@lenkalechnyrova83 U mě je to trochu jiné, u cukrovky 1. typu se sladké může, ale musí se započítat do příjmu sacharidů k jednotlivým jídlům. Takže já si prostě třeba cukroví rozpočítám. Pokud víš, že nevydržíš, tak si nějaký kousek dej, ale v rámci většího jídla. A za hodinku se změř.
Sama pro sebe si můžeš napéct něco, co místo cukru osladíš stévií. Spočítáš sacharidy v celkových surovinách a vydělíš počtem cukroví (například celkem bude v té dávce 100g sacharidů a ty budeš mít 50 kousků, takže těch 100g vydělíš 50. Takže jeden kousek cukroví bude mít 2g sacharidů) - je to jen příklad. Ale dá se to tak dělat. Opatrně se sušeným ovocem, to jde do krve hodně rychle. Spíš bych ho nedávala. Jídlo, které budete normálně jíst si zase rozpočítáš na sacharidy a podle toho si dáš porci.

lucienelka
19. pro 2016

me dia sestricka rekla,ze si muzu dat treba zmrzlinu kdyz u toho budu chodit, nemuzu si dat sladke a jit si lehnout,ale kdyz si dam neco a budu pak treba uklizet nebo pujdu na prochazku tak to to telo spali. Takze vcera jsem mela zmrzku a pak uklizela, no a kdyz mam nepredstavitelnou chut na sladke,tak jim 70% cokoladu.Je moc dobra a staci mi vzdy jen par kosticek.

lenkalechnyrova83
19. pro 2016

@pe_ma tak ja vysadila sladke uplne taky, ale obcas zhresim taky, i kdyz jestli se tomu da tak rikat, dam si treba obden jeden karamelovy bonbon 🙂, vetsinou po veceri. To mi i sama moje dia dr rekla, ze kdyz nejsem na inzulinu, hodnoty mam ok a mimco dle utz je v poradku, ze to nevadi.

lenkalechnyrova83
19. pro 2016

@werumka ja si prave nic pect nechci, aby me to nelakalo, ale tchyne mi nechala par kousku lineckeho bez marmelady, tak pokud bude touha velka, zkusim si dat par kousku k jidlu a zmerit se. Misto svaciny je to asi blby si to davat?

marky_z
19. pro 2016

Já si včera upekla že zoufalství bezlepkovou bezcukrovou bábovku, jen s trochou stévie...a na to jak má bejt ultrazdravá tak je i ultrahnusná 😀

lucienelka
19. pro 2016

me by zajimaly ty rostlinna mleka, ja bych je rada pila,ale mam pocit,ze jsou vsechny dosti sladke,takze nevim o zadnem,ktere by bylo bez cukru a dalo by se pit.

el_le
20. pro 2016

Asi teda trošku mimo, když tady nikdo péct nechce, ale já o víkendu pekla vanilkové rohlíčky bez cukru a jsou ultra dobrý. Jsou z mandlové mouky, nedávala jsem ani stévii a pak je namočila do 90% čokolády. Ještě se chystám na kokosky případně kuličky.

pe_ma
20. pro 2016

@lucienelka tak to máš dobré 🙂
@el_le tak ty vypadají luxusně! já mám problém v tom, že tyhle dobroty mě nezasytí a jak sem si navykla pravidelně a víc jíst, tak když si dám místo svačiny tohle, tak pak prostě umírám hlady :D takže já raději nic...

el_le
20. pro 2016

@pe_ma hele v tomhle díky mandlové mouce v nich je minimum sacharidů, takže bych to určitě nejedla "místo" svačiny. Prostě jsem si řekla že chci o vánocích taky sníst 2 rohlíčky a nemít výčitky, tohle mi přišlo jako nejlepší řešení.

cerveliska
20. pro 2016

@marky_z Já jsem byla v prvním těhu na inzulinu 4 x denně...pár dnů před termínem jsem souhlasila s vyvoláváním né proto že to po mě chtěli nebo že bych se bála o mimčo, já se bála o sebe :( Opravdu po tom 36tém týdnu byly glykemie jiné, hormony přestali pracovat, já si dala inzulín, snídani, šla jsem se psem na procházku a měla jsem obrovský problém se vrátit...hypoglykemie jak blázen...to se stalo několikrát v různou denní dobu a zdálo se mi že to prostě lítá, snižování dávek nepomohlo, zase vynechat jsem je nemohla...prosté už jsem toho měla dost a dole se vůbec k ničemu nechystalo...
Jinak ty glukometry mají hodně velikou odchylku...když si nalačno změříš 5,3 může to být klidně 4,8...zkus si někdy přivstat, jít si na glykemii nalačno jako samoplátce (já platila 70 Kč) a změřit se těsně před tím než ti vezmou krev...mě to takhle dělali na OGTT - glukoměr hlásil 5,3, vzali krev, ze žíly 4,8 ( a ta laborka byla přes chodbu, hned to zpracovala). Podruhé hlásil 5,9, ze žíly 5,3...
Teď mám glykemie relativně v normě po jídle, na inzulin to nevypadá, uvidíme na kontrole ve čtvrtek. Nalačno je mám v rozmezí 5,3 - 5,8, u prvního těhu jsem pod 6 bez inzulínu neměla.

pe_ma
20. pro 2016

@el_le tak já nevím, jak je na tom mandlová mouka, to sem se fakt nekoukala, ale mandle mají sacharidů dost a já tím, že sem na inzulinu, tak mám svačinu 10, max 20g sacharidů, takže to moc nebude :D já sem se už naučila zahánět chutě zeleninou 🙂 a když zhřeším, tak pořádně, když už, tak už 🙂 a popravdě mě to na sladké ani neláká 🙂

marky_z
20. pro 2016

@cerveliska uf uf tak to jsi mě nepotěšila ☹ teď jsem 31+5, večerní dávka inzulinu 14 jednotek a pohybuju se s lačnou vždy do 5,3, tak to takhle zatím nechám, po jídle jsem vždy v normě. Uvidím co se mnou udělá ten 35./36. týden. S manželem a dulou jsme se zatím dohodli, že dokud budou všechna vyšetření v pořádku tak se nebudeme nervovat a pokusíme se to dotáhnout co nejdýl to půjde...

cerveliska
20. pro 2016

@marky_z Uvidíš jak se budeš cítit,držím pěsti! Jsme stejný týden, schválně kdo porodí první 🙂

petulkavrtulka
20. pro 2016

tak já jsem napekla normalne..a popravde jsem neco malicko uz snedla..to je opravdu tak nebezpecne si dat jednou za delsi doby neco sladkeho?taky se totiz obavam ze pres Vanoce na tech navstevach uplne neodolam..:/ mimco na posledni prohlidce pred 2 tydny nebylo nijak velike,dokonce dr rikal ze to vypada ze bude mensi nez prvni(bez cukrovky)..vaha mi taky nahoru neleze..je to opravdu tezke se v tom vyznat ,kazdy rika neco jineho..

lucienelka
20. pro 2016

@pe_ma taky se snazim dost zahanet sladke zeleninou 🙂 predevsim ledovy salat nebo cervene zeli to valim ve velkem 🙂.

lenkalechnyrova83
20. pro 2016

@el_le muzes mi, prosim, napsat recept? 🙂 prijde mi to jako dobra moznost, kdyz me bude honit chut na sladky 🙂 dekuji

el_le
20. pro 2016

@lenkalechnyrova83 130 g mandlové mouky, 100 g změklého másla, 2 žloutky, špetka prášku na pečení, vanilková esence, vanilková stévie podle chuti (nedávala jsem). Troubu předehřejeme na 160°C. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které poté vložíme na 30 minut odležet do lednice. Poté tvarujeme 1-2 cm silné rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vzniklé rohlíčky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut. Já potom namáčela do 90% čokolády. A jsou výborné. Pe_ma psala, že mandle mají hodně sacharidů, ale 100g mouky má okolo 6g -6,5g plus máslo a vajíčka a z jedné dávky máš okolo 60 rohlíčků zdá se mi to jako dobrá možnost na vánoce.

lenkalechnyrova83
21. pro 2016

@el_le jj, taky jsem koukala do tabulek, ze mandlova mouka, pokud je 100% ma 6,5 g sacharidu ve 100g, ze je to v pohode a kdyz si clovek da par rohlicku po obede, myslim, ze do hodnot se vejdu. Dekuji za recept, urcite udelam.

el_le
21. pro 2016

@lenkalechnyrova83 já sehnala 100%, dalo mi to zabrat, levná taky nebyla, ale jsem taky na inzulinu a hodnoty musím hodně hlídat, takže to byla jediná možnost. Tak pak dej vědět jestli ti chutnají 😉

lenkalechnyrova83
21. pro 2016

@el_le mame u nas kramek ze zdravou vyzivou, tak tam by ji mohli mit 🙂, ja na inzulinu nejsem, jsem na diete, ale jsem rada, ze jsi sem napsala aspon tenhle recept, protoze na netu se jinak nic moc neda najit. Urcite dam vedet. Dekuju

Strana