icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

lucienelka
21. pro 2016

holky nevite jake ty rostlinne mleka jsou bez cukru?Nemate s tim zkusenosti?

werumka
21. pro 2016

@lucienelka Jak která - Alpro dělá rostlinná mléka, ale doslazovaná bývají. Neslazené je rýžové a pak jedno z mandlových https://www.alpro.com/cz/produkty/napoje/mandlo...

Jinak DMko má svojí značku rostlinných nápojů, tam doslazovaný není sojový, špaldový, ovesný. Musíš kouknout na etiketu. To DMko má lepší ceny. Alpro je dražší.

Jinak si můžeš rostlinné mléko udělat i doma. Terka si jedno dělala, tady: https://www.modrykonik.cz/blog/terka_37/album/s...
Je to první zleva, třetí řádek.

lucienelka
21. pro 2016

@werumka super super diky moc 🙂

hanka987
22. pro 2016

@lucienelka Rostlinná mléka jsem začala pít, když jsem teď držela bezmléčnou dietu (a asi v ní budu pokračovat ☹). Kupovala jsem v DM jejich značku, žádná nejsou doslazovaná. Mně chutná ovesné a špaldové, z rýžového peču, to mi právě přijde hodně sladké samo o sobě, i když doslazované není.

lenkalechnyrova83
23. pro 2016

@el_le tak moc dekuji za tip, zkusila jsem a jsou luxusni 🙂, zkusila jsem ubrat k veceri par sacharidu a dala si par kousku a glykemie 6,9 coz je nadhera, jeste jsem si udelala strudl bez cukru, jen listovevtesto, jablka a orechy, tak mam aspon na vymenu a tyhle Vanoce nakonec nebudou tak omezujici 🙂 🙂

lucienelka
23. pro 2016

@hanka987diky za tip. 100x radeji bych mela bezmlecnou dietu nez nesladkou ☹.

hanka987
23. pro 2016

@lucienelka Před dvěma lety jsem měla jaterní dietu, v těhotenství nesladkou a teď jsem měla bezmléčnou. A ta bezmléčná je nejhorší - i když teď mi přijde úplně v pohodě. Při nesladké se toho dá hodně nahradit a je to chutné, i jsem si pekla podle receptů tady a vypočítala dávky a na svačiny dobré. Když mě hodně honila mlsná, dala jsem si na radu dr. 1-2 kostičky vysokoprocentní čokolády (víc jsem se bála a bylo to tak 1x týdně nebo méně). Při bezmléčné se dá nahradit smetana a mléka, ale nenahradíš jogurty, sýry, tvaroh - sojové výrobky se bojím kvůli malé, je to alergen. Mléko je skoro všude - i v některých šunkách (stejně jako glukóza, na to pozor, nakoupila jsem si šunku s 96 % masa a jako konzervant byla glukóza a při nesladké dietě jsem ji nesměla). Do toho jsem musela doplňovat vápník (při bezmléčné dietě). Je pravda, že já tu nesladkou dietu držela přes léto a jedla kvanta zeleniny, teď v zimě na zeleninu nemám vůbec chuť.

Holky, 5. ledna si mám volat na výsledky kontrolního OGTT - v těhotenství mi to chutnalo a nic mi nebylo. Teď mi to přišlo fakt hnusné, vypila jsem to teda skoro na ex, protože jsem se kousla, ale pak jsem přijela domů a málem jsem se na chodbě složila. Hned jsem se musela najíst a napít. Možná to je tím, že kojím. Buď mi klesl tlak, nebo je možné, že by mi tak klesla glykémie, když ta glukóza je rychlý cukr? S dietou jsem v těhotenství přibrala rovných 10 kg, teď jsem -5 na váhu před těhotenstvím. A to se v jídle neomezuju...

lucienelka
23. pro 2016

@hanka987 no mas pravdu, ze to mleko je skryte v ledascem 🙂. Je to asi tezsi, ja se snazim mleko a mlecne vyrobky omezovat, nejim ani tvaroh ani jogurty,syry jim,ale myslim,ze bych to bez nich zvladla.No tezko rict. Sunku taky moc nejim, nechutna mi,donutim se tak 2xdo tydne to je me maximum.

lenkalechnyrova83
23. pro 2016

Dnes tedy musim rict, ze pekne hresim ☹, ale neslo odolat, pekla jsem boruvkovy kolac pro manzela a pro sebe na zitra ten nesladky strudl, ale skoncilo to tak, ze za cely den tri kousky kolace, tri strudlu a plus jsem ochutnavala testo na kolac a drobenku taky 😱 snazila jsem se misto svacin a glykemii merila hodinu po jidle a nikdy nevylitla ani jsem neprekrocila, ale stejne mam vycitky ☹

el_le
23. pro 2016

@lenkalechnyrova83 jsem ráda, že chutnají jojo na štrůdlu bez cukru jedu taky. Máme domácí jablka a ořechy tak je to mňamka. Klidné svátky 🙂

pavlina276
2. led 2017

@werumka Dobrý den, můžu se ještě prosím zeptat. Mně na podruhé dopadnul test na cukrovku dobře - měla jsem 5,03-4,8-5,9, ale pořídili jsme si s manželem glukometr a on se teď ráno měřil a měl 5,9 na lačno, já 4,8. Všude píšou, že norma je do 5,6, kdyby se to opakovalo, myslíte, že by se to mělo nějak řešit? Díky moc

werumka
2. led 2017

@pavlina276 Tak to he fajn, že test je ok! 5,9 je lehce zvýšené, ale může to být odchylka glukometru nebo něco jiného. Pokud máš pocit, že by mohl být ohrožený diabetem, je lepší odběr ze žíly v laborce (může poresit s obvodním lékařem), případně ogtt.

pavlina276
2. led 2017

@werumka díky, budeme to hlídat 🙂 hezký den

werumka
2. led 2017

@pavlina276 Určitě to ještě párkrát zkuste. Ona se bohužel málokdy podaří dvojková cukrovka chytit v úplném začátku. Přitom je pak mnohem jednodušší péče, míň nervů.

lenkalechnyrova83
2. led 2017

@werumka ahoj, muzu se zeptat, co bude nasledovat, kdyz mam zitra posledni kontrolu v dia poradne a mam vratit glukometr? Termin mam 25.1. a od doby, co mi cukrovku zjistili jsem na diete, po celou dobu hodnoty v poradku, cca pouze 4x ta celou dobu lehce nad 8. Zajimalo by me, zda budou jeste nasledovat nejake krevni testy a zda uz si budu moct dat neco sladkeho? 🙂

werumka
2. led 2017

@lenkalechnyrova83 Ahoj, po tom, co k odejde po porodu placenta, odejde i cukrovka. Půl roku po porodu bys měla absolvovat ogtt (pokud kojis, tak se to odloží). Pokud stačila jen dieta, tak teď už se cukrovka nijak zhoršovat nebude a glykémie zůstanou stabilní - při dodržování diety - až do porodu. Do porodnice už si něco sladkého pribalit můžeš 🙂

dzungala
Autor odpověď smazal
werumka
2. led 2017

@dzungala Ahoj! Poslední jídlo si dej 10 hodin před prvním odběrem (tj. ve 20.00) - třeba nějaký celozrnný rohlík se šunkou, jogurt. Pít vodu v noci určitě můžeš. Než půjdeš na odběr, tak si dej ještě skleničku čisté vody, ať ta krev dobře teče. S sebou si zase vezmi svačinu - obložený chleba například - a sněz to hned po posledním odběru, abys těmi dlouhými sacharidy eliminovala další pokles glykémie.

dzungala
Autor odpověď smazal
werumka
2. led 2017

@dzungala Kdyby Ti náhodou vyšla lačná 5,1 a výš, nenech se odbít a vyžádej si opakovaný odběr druhý den. Na základě jedné lačné se cukrovka nediagnostikuje a diabetologie je pak často zbytečná. Kdyby Ti vyšla dvakrát nadlimitní, tak teprve pak se jedná o potvrzenou cukrovku. Kdyby ten druhý den byla lačná v normě, udělá se normálně ogtt.
Dej si ty dva plátky celozrnného chleba a jogurt, to by mohlo být k zasycení v pohodě 🙂 A před tím samozřejmě normální večeři. Tohle bude taková druhá večeře před spaním 🙂
Držím palce, aby glukometr pro fobiky nebyl potřeba 😀

lenkalechnyrova83
2. led 2017

@werumka dekuju, me spis jde o to, jestli vadi sladky, i kdyz mam glykemie v norme. Nemyslim ted se ladovat, porad jim nekolikrat denne, hlidam hlavne prilohy, piju jen cistou vodu, ale jestli si treba kazdy den muzu dat kousek kolace nebo par kousku cukrovi.

werumka
3. led 2017

@lenkalechnyrova83 Takhle - já sama za sebe bych to nedělala - ne z důvodu glykémií, ale z důvodu toho, že všechno, co je slazené, nutí slinivku k vyšší produkci inzulínu během krátké doby. A ten inzulín sám o sobě podporuje miminko v rychlejším růstu, což je zbytečné. Zkusila bych to vydržet. Když si někdy něco dáš, nic se nestane, ale programově bych to nedělala.

batorijka
3. led 2017

@werumka prosím tě, ještě o radu jak to je...jsem na inzulínu, nočním 10 jednotek, zítra jdu na vyvolání, u nás v porodnici se během čekání na porod nejí, jenže když nebudu jíst, tak mi bude špatně (jsem už zvyklá na pravidelné jídlo co tři hodiny, když to nestíhám, tak fakt se mi dělá špatně) tak to asi bude problém, že?
Se jich zítra samozřejmě zeptám, dia dr. říkala, že ve chvíli kdy začnu rodit, tak už je to jedno, inzulín přestanu brát a můžou mi i dávat glukózu, spíš mi jde o tu dobu před tím, nebo je to už jedno a tělo si s tím nějak poradí?

werumka
3. led 2017

@batorijka s tou glukozou nevím, lepší vždycky je, když dá diabetolog pro všechny případy rozpis infuze glukózy, která je smíchaná s inzulinem, aby z toho glykémie nelitala a Ty jsi nehladovela... Nedá se na tom ještě dodatečně domluvit?

werumka
3. led 2017

@batorijka Jinak kdyby Ti nebylo blbe, tak je to jedno. Tělo si poradí i bez jídla (glykogenem z jater).

batorijka
3. led 2017

@werumka díky, no ono se "počítalo" že bude císař (jsem po jednom), tak se nijak neřešilo ale od 38tt chodím do rizikového a rovnou se počítá s přirozeným a s vyvoláním, takže domluva bude možná zítra v nemocnici a bude záležet na doktorovi. No jen mě to tak napadlo, uvidím tedy, co na to zítra řeknou v nemocnici.

werumka
3. led 2017

@batorijka Aha, tak to to vysvětluje. Tak se s nimi zítra domluv. Oni určitě ještě i premeri jizvu. Vyvolávání po císaři obvykle nemůže ani tak dlouho trvat, tak to s nimi prober. Ve zprávě z diabetoligie máš něco napsané z hlediska porodu?

batorijka
3. led 2017

@werumka vůbec nic napsáno nemám... moje chyba, nenapadlo mě to řešit, oni me zda ani nenapadlo, že to dotahneme takto daleko a nic se nebude dit. Tak ale snad ví doktoři co dělat, případně to konzultuji.

marky_z
3. led 2017

@batorijka jaké uvedli doktoři důvody pro vyvolání? Já si píchám 13 jednotek a diabetoložka řekla, že jsem dobře kompenzovaná, takže pro vyvolání dřív jak ve 40. týdnu není důvod. Ale teď koukám, že ty už 40.tt jsi... Tak to nic :-/

dzungala
Autor odpověď smazal
Strana