icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

werumka
3. led 2017

@dzungala Klidně čistit 🙂 nepředpokládám, že by pasta na zuby obsahovala cukr 😀 něco jiného je třeba tictac nebo jiný bonbony pro svěží dech 🙂

dzungala
Autor odpověď smazal
batorijka
3. led 2017

@marky_z ano jsem 39+4 , prostě to nechtějí dál přes termín. Jen teda mám pocit, ze kdyby nebyly svátky, tak se to řeší jinak. I v dia pořádně jsem byla naposledy v 37tt pak že jsou svátky a pak už dlouho ( jinak jsem chodila co 2 tydny)

werumka
3. led 2017

@dzungala Mňo, ani u orbitky bych asi nebyla tak přísná, ale u lidí, co dělají v laborkách, už jsem zažila různá moudra 😀 (jakože třeba orbitka vadí, ale jít tam s rýmou je cajk)...

@batorijka Když budeš mít čas a síly, dej vědět, jak to s Tebou vypadá, budu držet palce! 🙂

batorijka
3. led 2017

@werumka jsi hodná, děkuju!

saraha1
4. led 2017

Tak to vypada, ze tu zase budu pravidelnou prispevatelkou po dvou letech. Jenze ted uz v 11.tt. dnes mi volala sestra z gynekologie, ze ze vcerejsi krve byla glykemie 5,25. Tak v patek znovu. No urcite to lepsi nebude. I kdyby to nakonec ted jeste nebyla, tak bude sto pro pozdeji. Jen by me zajimalo, jestli ten vyssi cukr muze byt spatnym spanim - kojim prvni dite v noci posledni mesic i 6x. Do toho tehotenstvi, takze jsem unavena porad.

saraha1
4. led 2017

Jo, myslela jsem ten vyssi cukr z nevyspani s tim, ze jeste to diabetes ted neni.

saraha1
4. led 2017

Jo a jeste dalsi pripominka..krev mi brali az po devate rano, uz jsem byla nekolik hodin vzhuru, od vecera bez jidla a piti. Předpokládám, ze jatra vyrabi glukozu i zdravym lidem. Ono nakrmit, oblict a fofrem odvezt kocar s ditetem na hlidani jakasi fyzicka aktivita je. No ale treba si jen stavim vzdusny zamky a proste uz tu GDM mam.
Jo a kdybych mela klasickej DM tak vy to glykovanej hemoglobin ukazal, ze?
Predpokladam, ze moje dotazy pripadne dia guru werumka 😀 .

marriannna
5. led 2017

Ahoj maminky, chci se zeptat na názor. Je možné, že hodnota 60min po jídle je daleko menší než hodnota po několika hodinách?p
Jsem podruhé těhotná, poprvé jsem měla těh.cukrovku, ted nevím, na test jdu až za 14dní. Zatím se měřím doma glukometrem. Hodnoty nalačno nepřekročí 5 (u mudr 4,5) takže ok. Po jídle od 5 - 7 takže taky ok.
Včera 60min po velké večeři ( i se sladkým dezertem) 5,6. Ale pak jsem to zkusila jen tak změřit asi po 3 hodinách od tý večeře a hodnota byla o dost vyšší 6,8! Vím, že se to má měřit jen přesně po 60min a pak po 120min. Ale tohle mě stejně dost překvapilo, myslela jsem že hodnota bude klesat? Slyšely jste o tom někdy, nebo zažily?

saraha1
5. led 2017

@marriannna po trech hodinach se mi uz nezda. Ale co vim, tak treba obezni, muj pripad, maji maxima treba az za 1,5h nebo 2. I u oGTT se stava, ze ma nekdo po 60m 8 a po 120 ma 10. V kombinaci s hodne tukem a bilkovinami v ty porci je mozna realny, ze se to zpomaly a vyskoci takto pozde. @werumka urcite bude mit vysvetleni 🙂 .

saraha1
5. led 2017

Jezis...*zpomali

marriannna
5. led 2017

@saraha1 Dík za názor. Uvidím jak dopadne OGGT... A obézní nejsem, BMI mám 20. Ještě mě napadlo...k večeři jsem měla i tzv dlouhé sacharidy tak možná jestli to kvůli tomu nevylezlo až tak pozdě...

saraha1
5. led 2017

@marriannna tomu bych verila. A co jsi presne mela? Jen tak pro inspiraci?

Tak ja v noci zacala mit boleni zaludku a prujem, jsem cela bolava, zmrzla, nejim. Tak asi zitra tu krev zrusim. Urcite bude cukr po dnesku rozhozenej.

werumka
5. led 2017

@saraha1 To jsou teda návraty 🙂 Není možné, že už na Tebe ta chřipka lezla předevčírem? Ona nemoc má na glykémii vliv už pár dní před tím, než vypukne... uvidíš.
S tím nevyspáním. Když v noci blbě spíš, tak vlivem hormonů, které ten organismus "nabudí", taky začnou játra pouštět svůj cukr. Ale zase - pokud nemáš výraznější problém s inzulinovou rezistencí, nemělo by to opakovaně skákat nad limit. Léky/hormony nějaké bereš? Nebo jsi brala?

werumka
5. led 2017

@saraha1 Jo, jinak klasickou cukrovku by glykovaný hemoglobin ukázal. Ale to bys už měla podle mě výrazně vyšší lačnou.

werumka
5. led 2017

@marriannna Ahoj, za delší dobu nemá smysl se měřit - tam už nehraje roli ani tak jídlo, jako další okolnosti - třeba glykogen z jater, složení toho jídla, které jsi snědla a množství inzulínu.. Nejde předpokládat, že po té hodině (nebo dvou) po jídle bude glykémie stabilně klesat 🙂 Pokud třeba bylo to jídlo sacharidově slabší a doplněné sladkým, tak po třech hodinách už třeba musí dorovnávat glykémii játra, protože z jídla už tam sacharidy nejsou. Je to složitej proces, který má spoustu proměnných. Proto se měří jen po hodině (případně po dvou), kde jsou dané limity.

dzungala
Autor odpověď smazal
marriannna
5. led 2017

@saraha1 K té večeři jsem měla 2 krajíce celozrnného chleba se šunkou, sýrem, taveňákem a salátem, veliké sladké jablko, kakao a jako dezert celé balení 100g kukuřičných placek s čoko polevou. Ještě za ty 3 hodiny jsem se cítila přecpaná.

marriannna
5. led 2017

@werumka Děkuji za odpověď. Jen mě vyděsilo že to neklesá ale stoupá...budu se měřit už jen po hodině a dvou.

hanka987
5. led 2017

Ahoj holky, tak výsledky kontrolního OGTT - 5 - 6,9 - 3. Ta poslední hodnota jasně dokazuje, proč jsem přijela domů a v chodbě se málem složila 😀. Ta lačná se mi zdá vyšší, možná tím, že kojím, ale limit je 5,6, tak dr. je spokojená. Příští týden si pro ty výsledku zajdu a domluvíme se, jak dál. Prý bych si měla 1x za rok nechávat nabrat lačnou, mám se rozmyslet, jestli u obvoďáka, nebo v dia poradně. Vzhledem k tomu, že plánujeme ještě jednoho prcka, tak asi zůstanu v dia poradně, abych pak byla hlídaná. Jinak v příp. dalšího těhotenství mám dodržovat zásady vyvážené stravy a uvidí se.

werumka
5. led 2017

@marriannna A změřila ses hodinu a dvě až po tom dezertu?

werumka
5. led 2017

@hanka987 Ty jsi teda sebevrah, jít po testu bez jídla domů 😀 😀

werumka
5. led 2017

@dzungala Když se dvojka objeví včas a upraví se strava a přidá dost pohybu, tak pak cukrovka může probíhat roky bezpříznakově. Ale není to tak, že by ses vyléčila. Třeba když ten člověk upraví stravu a zhubne, tak se sníží inzulínová rezistence. Ale ve chvíli, kdy by zase jedl "normálně", tak to tělo bude reagovat stejně, jako u jakéhokoli jiného diabetika. Dobře je to vidět na hladině toho c-peptidu. Ten vlastně ukazuje množství inzulínu, který musí slinivka produkovat. U diabetiků druhého typu v začátku je ta hodnota vysoká, protože slinivka ve velkém vykrývá tu inzulínovou rezistenci. Po nějaké době to přestane stíhat a k té rezistenci začne klesat právě i ta hodnota c peptidu, což ukazuje, že slinivka už není schopná toho inzulínu produkovat dost. V takovém případě už je potřeba přidat i inzulín z venku. Pokud se cukrovka podchytí ve chvíli, kdy je ještě slinivka sama schopná z většiny pokrývat tu rezistenci, stačí úprava stravy a hodnoty se vyrovnají. Ale většina lidí tohle stadium přeskočí bezpříznakově...
U jedniček... pořád se něco vymýšlí. Poslední info je o tom, že by se daly "obnovovat" langerhansovy ostrůvky. Ale tím problémem je pořád ta autoimunita. Langerhansovy ostrůvky se dají transplantovat. Ale po nějaké době je imunita stejně zničí - i při použití imunosupresiv. Léčba jedniček je pořád lepší, protože už existuje spousta pomůcek, které usnadňují kompenzaci. Ale vyléčení je pořád hudbou budoucnosti. Z jedničkové cukrovky se nikdy nikdo nevyléčil. U dětí se jednička spouští často po nějaké nemoci/infekci (u mě to bylo stejně), u starších dětí po nějakém větším stresu, kdy ta imunita prostě přepne. Je to z částí genetická záležitost, ale z druhé půlky je to zapřičiněné vnějším vlivem. Jednoduše řečeno, bez té genetické stránky bys tu cukrovku nedostala. A bez těch vnějších vlivů taky ne. Ale těžko ovlivníš to, jestli dítě dostane chřipku... a u někoho ta chřipka pak ten proces autoimunity dorazí.

werumka
5. led 2017

@dzungala Ale třeba já za sebe - tím, že syn má genetickou "zátěž" k jedničce, tak jsem ho do školky dala až v pěti letech. Právě kvůli té imunitě, aby se nepřepínala moc brzy. Stejně tak jsem odložila očkování. To bylo za mě maximum, co jsem v tomhle směru mohla udělat.

marriannna
5. led 2017

@werumka Měřila jsem se hodinu po tý večeři s dezertem a měla jsem 5,6....za 2 hod jsem se už neměřila, až zhruba po 3hod a bylo to 6,8

marriannna
5. led 2017

@werumka Teď mě zpětně ještě došlo, že jsem si chvíli před měřením vzala vitamín B6 s hořčíkem a ve složení píšou, že obsahuje sacharozu ( a je na chuť dost sladký). To by možná vysvětlovalo tu hodnotu 6,8 po 3hod od jídla...ale vlastně pár minut po vitamínu se sacharozou že?

saraha1
5. led 2017

@werumka diky moc. Na mym miste bys urcite na tu krev zitra nesla, vid?
Myslim, ze mi fakt az do dnesni noci bylo dobre, vlastne ani nemam teplotu, ale uvidime, co z toho jeste bude.
Mam doma ten smejdskej glukometr glucolab, zkusela jsem parkrat za dobu od porodu merit a proste ta lacna byla vzdy vyssi, ale otazkou je, jak moc blbe meri. Dnes rano jsem zkusila a bylo to 5,3.

saraha1
5. led 2017

@marriannna zrovna jsem cetla vcera na tehotenskacukrovka od pani Krejci odpoved na dotaz ohledne nejakyho vitaminu, ze tam je cukr, jestli ma vliv, rekla, ze to mnozstvi je tak minimalni, ze by nemelo.

werumka
5. led 2017

@saraha1 Nešla bych, pokud máš jakékoli příznaky nějaké infekce a necítíš se ve své kůži. Je to zbytečné, stačí příští týden. A proužky do glukometru prošlý nemáš?

werumka
5. led 2017

@marriannna Ten vitamín určitě nezvedne glykémii o 1 celý mmol/l - Spíš je to tím, že když jsi toho snědla hodně, tak se to déle trávilo a déle šel cukr do krve 🙂 Ale fakt bych to vůbec neřešila. Důležitá je ta hodnota po hodině, případně po dvou.

Strana