Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@saraha1 Jojo, to si pamatuju, že to byl takovej aušus 😀 A ty prošlý proužky tomu asi moc nepomůžou. Z Tvého hlediska bude určitě lepší být dozorem o něco dřív - dietu už znáš, vývoj cukrovky v těhotenství taky, takže už jsi mazák 😀 I když bych zrovna tohle mazáctví ze života celkem i vypustila 🙂
@werumka jdu " podat info" i když moc toho vlastně nevím. Z vyvolávání sešlo, malá byla moc nahoře, ja naprosto nic připravené a moc vody, která by mohla zapříčinit špatně otočení. Takže cisar - ve finále měla malá obtoceny pupeční kolem krku a ja ohromny srusty po prvnim císaři. Jsem na JIPce, malá na neonatologii, potřebuje trochu kyslíku a je baculatejsi i kdyz ma 3430g- to pry patri k te cukrovce. Zitra bych se snad uz měla dostat k ní a dozvědět se víc.
Děkuju všem za rady☺
@batorijka moc gratuluju. Ja se tu po letech ukazala az ve stredu, tajze te vubec neznam. Baculatejsi je podle vzhledu? Ale jste obe v poradku, ne?
Moji znamy se narodil v listopadu chlapecek, podrzte se... 5350g. Tehu cukrovku nemela, ale je hodne obezni, takze to muze byt tim, i bez cukrovky. Je mladicka, takze asi diky tomu se ji vyhnula. Moje mala mela 3700g, 50cm a lehkou hypoglykemii, myslim 3,2. A teda baculatejsi nebyla, prisla mi akorat, zadnej chcipacek teda 😀.
@werumka tohle mazactvi bych si vazne nechala ujit 😀. A vis co? Sice jsem asi v tehotenstvi pribrala nejaky mozna 3 kila (co mi zbylo po porodu tipuju), ale zvladla jsem v porodnici jeste sezrat, na co jsme prisla, takze po navratu z porodnice jsem mela nejaky to kilco nahore 😀. A pri kojeni jsem doufala, ze budu hubnou..no a zrovnaja jsem ten pripad, co nejen, ze nehubne, ale plizive nabira.
No ale ted se budu fakt snazit se drzet, ze i kdyz by ted cukr byl dobrej, tak nebudu futrovat to sladky jako na zacatku prvniho.
Dneska je mi uz docela dobre, trosku zaludek zazlobi chvilema, v pondeli teda skocim na tu krev.
@saraha1 ahoj, ja si byla pro radu ( moc všem dekuju) jinak moc jsem neprispivala. Dneska jsem malou konečně viděla a je to normalni miminko, jen oproti ostatním co jsou v inkubatorech velká, jinak vzhledové normal, .mela ten pupeční kolem krku, tak na první fotce byla oteklejsi v obličeji. Hypoglykemii neměla, což jsem ráda. Tobě gratuluji k těhotenství a držím pěsti at se vám daří!
Tak dnes mám za sebou OGTT a musím se svěřit s postřehy. Zaprvé před 2 lety mi brali krev jen nalačno a pak až po dvou hodinách, teď tedy správně odběry tři. Minule jsem po glukoze měla dovoleno jeden až dva doušky čisté vody, tentokrát striktně ani kapku! nebo se zboří zeměkoule, tak jsem si nedala ani kapku a po hodině mi začal normální panický záchvat - bušení srdce, točení hlavy, pocit že nemůžu dýchat plus nutkání na zvracení. Řekla jsem to při druhém odběru setře a naštěstí byly obě tak hodné, že mě nechaly si lehnout na lehátko v ambulanci a ještě mě přikryly peřinou, tak jsem to do třetího odběru nějak doklepala, ale ta hnusná nutkavá žízeň spojená s točením hlavy byla fakt humus.
Ne že by mi minule bylo při testu hej, ale ty dva loky vody během asi hodiny mi docela pomohly. Jinak nedávno jsem třeba snědla 6 siest po sobě (ano jsem hovado, vím) a rozhodně mi nebylo vůbec zle, natož tak, jako při tom testu, tak teda nevím, jestli mi mohlo být tak zle jen z té glukozy..
Lačnou mám v normě, ale kolik je hodnota mi paní, co mi donesla koktejl, odmítla sdělit (asi je to státní tajemství a jsem nesvéprávná nebo co, prostě neřeknou a neřeknou, máte to v normě, to vám musí stačit) a ty další dva taky nevím, protože postup je takový, že se to posílá lékaři. To je kapku na hlavu uvalené a sektářské, já jsem přece ten, koho se to týká a ze zákona mám sakra právo i nahlížet do karty (ještě aby ne) a dělat kopie, ale fagot výsledek Vám sdělí Váš lékař.
Tak jo. Ale ty dvě sestřičky na odběru byly empatie sama. více takových zdravotníků do na našeho zdravotnického molochu!
A jakmile jsem se po posledním odběru mohla napít, bylo mi hned ou kej a to jsem sna ani nemusela jíst (ale radši jsem jedla).
@dzungala Já nevím, co by jim udělalo, kdyby Ti ty výsledky dali do ruky... S tím pitím bych tak striktní nebyla. Už z důvodu, že nikde není přesně psané, jaké množství toho roztoku má být, takže někde ho rozmíchají do 200ml, někde do 300ml. Takže ta koncentrace se taky liší. A nějaký tři doušky vody na zapití by to nerozházely. Ale to je můj osobní názor. Minimálně Ti mohli dovolit vypláchnout ústa vodou.
Ta nevolnost, motání hlavy, přichází často během té první hodiny, kdy slinivka začne produkovat velké množství inzulínu a ten mozek na to takhle zareaguje. Já tyhle stavy mívám, když mi začne klesat glykémie. Je mi na zvracení a motá se mi hlava. A taky mě v tu chvíli chytají panický ataky 😀 😀 Je dobře, že sis mohla lehnout... jsou laborky, kde ty těhotné mohou ležet celou dobu - to mi připadá lepší.
@werumka Ahoj. Psala jsem asi před 3 dny s tou vyšší hodnotou po 3hod od jídla. Začala jsem si ted pro kontrolu měřit jak hodnotu po 60min tak i po 120min a tu druhou mám vždy o dost vyšší. Takže buď mám cukrovku nebo moje tělo reaguje zpomaleně? Je tohle normální? Všude čtu, že to má klesat a ne stoupat. Pro upřesnění...po 60min 5-7 a po 120min 6,5 - 8. Až půjdu na OGGT tak se s tou poslední určitě nevejdu do limitu 8,5 když mám i ted po obyč jídle tolik ☹
@marriannna Dvě hodiny po jídle by ses měla vejít do 6,7 po normálním jídle. Ještě je potřeba počítat odchylku glukometru, ale 8 mi přijde už moc ☹.
zdravím po delší odmlce,už mi zbývá jen přes 20 dní do termínu,takže mám za sebou poslední návštěvu diabetologie..jsem na 12j na noc a už mi to prý nechá až do porodu..pak tedy po 3-6 měsících na kontrolní test ..tak snad dopadne dobře..nerada bych aby mi ta cukrovka zůstala ..je někdo kdo jí měl už napořád??dost se toho hrozím..
@marriannna Ahoj, někdo to tak má - proto se berou při ogtt obě hodnoty, protože někomu může vyletět první, někomu až druhá. Může to být "zhoršené" i vlivem inzulínové rezistence, která v těhotenství stoupá, takže inzulín reaguje zpomaleně. Kdy máš jít na ogtt?
@werumka Děkuji za odpověd. Ty tomu opravdu rozumíš 🙂 Příští týden jdu na test tak se uvidí...spíš počítám s tím, že ji opět mít budu ☹ protože ta druhá hodnota vždy vylítne.
@marriannna Jestli už jsi jednou cukrovku měla, tak ta pravděpodobnost opakování je velká... Zase už víš, co to obnáší a nebude to pro Tebe nezname 🙂 tak pak dej vědět!
@petulkavrtulka Neboj, při 12j inzulinu na noc, není pravděpodobné, že by se z GDM stala DM2. Zažila jsem to tu asi dvakrát nebo třikrát a to už se ta cukrovka v těhotenství chovala jinak 😉
@werumka a muzu se zeptat, jak by se v tehu ta cukrovka chovala kdyby se pak mela prehoupnout do DM2?
jinak ja jsem "snad" tfuj tfuj vyzrala nad ranni lacnou glymcou. Vecer 4j inzulinu a 2dc polotucneho mleka na druhou vecu a rano 4,6! Tak snad to tak i vydrzi.
@werumka Děkuji za odpověd. 🙂 Od té první těh.cukrovky jsem zhubla 10kg, cvičila jsem, jedla jsem líp...doufala jsem že to pomůže abych ji už nedostala...ale je to i dědičné. Taky jsem si všimla že můj glukometr neměří vůbec dobře (zkusila jsem třeba 3 měření ze stejné kapky a pokaždé jiný výsledek...5,6...6,8...5,1. Mám easy gluco) takže už se ted měřit nebudu a počkám na oggt. Dám vědět jak dopadnu.
@marriannna To je určitě moc dobře - ta změna životního stylu, cvičení. Je to dobrá prevence dvojkové cukrovky v budoucnu a to je důležitější. GDM je holt hormonální záležitost a moc to neovlivníš. Easy gluco je fakt hodně orientační glukometr. Ale měřit z jedné kapky třikrát po sobě - to Ti ani dobrý glukometr nezměří dobře. Ony nejsou dělané na rychlé měření za sebou. Lepší je prostě první kapku z prstu utřít, pak změřit a touhle glykémií se řídit.
@lucienelka Tak hurá! Super 🙂
U těch holek, co jim zůstala, měla podobný průběh, jako cukrovka u @pe_ma - sice byla zachycená až třeba při ogtt, ale ty glykémie stabilně po jídle střílely třeba k jedenácti a výš, a musel se na každé jídlo přidávat rychlý inzulín. Ty glykémie měly mnohem větší rozptyl, než když u GDM řešíme, jestli máš 7 nebo 8. Neříkám, že je to pravidlo, ale myslím, že leccos se dá vyčíst i z toho průběhu v těhotenství.
HOlky, všude tu čtu, že vám byla zjištěna cukrovka až pod testu OGTT po 24. týdnu... Jak mi brala sestřička krev poprvé v tom devátém týdnu, zjistila tam vyšší cukr.. ve čtvrtek jdu znova na odběr, pro kontrolu.. Co to značí? Že je hladina vyšší už tak brzo? Pokud se to potvrdí, bude se jednat o klasickou těhotenskou cukrovku nebo je možné, že už jsem cukrovku měla v době otěhotnění? Táta má cukrovku 2. typu.. takže to mám poděděné nejspíš od něj... Díky
@twesik ahojky,
bud v klidu me to taky diagnostikovali z krve v 8tt.Tatinek ma taky cukrovku a picha si inzulin 5xdenne. U nas za to muze rovnez nejspis genetika...
Pockej jeste na kontrolni mereni,pak ti budou brat krev na glykovaný hemoglobin tzv. dlouhý cukr z toho poznají, zda si cukrovku mohla mít uz predtim ci nikoliv. Ja jsem ted 20tt a od 14tt jsem na nocnim inzulinu.
@werumka tak to jsi mě moc potěšila..doufám,že to tak opravdu bude..díky
@twesik jsem na tom podobne. minuly tyden asi 11.tt byl cukr 5,25. Hm a vcera jsem mela novy odber. Tak psychika zapracovala a ja uz vubec nespala, takze tentokrat 5,4. Jdu tudiz na diabetologii a dieta bude uz odted, to mi hrabne.
Jsem zvedava na ten lgykovanej hemoglobin, jestli bude nejakej vysi. V prvnim tehu kolem 26.tt jsem mela 32, takze predtim jeste sto pro diabetes nebyl. Ale ted..to netusim.
Zajimalo by me, jestli ty vyssi lacny glykemie muzou bejt dlouhodobe jen kvuli spatnymu spani. Nebo to uz proste znaci gestacni diabetes, pripadne diabetes 2.typu. Mela bych tolik otazek, ale moje diabetolozka je silena zenska, ktera mi prijde, ze o GDM nevi vubec nic. No treba se za ty dva roky dovzdelala 😀.
@saraha1 to mame podobne, ja jsem byla na prvnim mereni kde jsem mela 5,1 a pak druhe mereni (nervy asi zapracovaly a 5,6)!Dieta od 8tt!!!Uz jsem si zvykla a popravde obcas necim zhresim,protoze hodnoty po jidlech jsou dobre, bojuji akorat s tou lacnou.

@werumka ajo, no prosly jsou 😀. Ale kupovala jsem je po porodu a to nebyly. Ja ted merila fakt jen proto, abych je vyplacala. Nedelam z toho zavery.
Az budu zas vedena v dia poradne, budu chtit pujcit jejich.
Kazdopadne vim, ze meril skoro o 2 vic. Tehdy pred 2 lety pri odberu jsem pouzila stejnou kapku krve a laborka namerila myslim 4,8 a glucolab asi 6,4. Psala jsem to tady tehdy.