icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

lucienelka
25. led 2017

@pe_ma a ty datle tam davas proc?jen jako neco k zakousnuti?

pe_ma
25. led 2017

@lucienelka jako sladidlo

michaelasm
26. led 2017

@pe_ma Zkus to bez sladidla, já si dělám kakao úplně bez a je to dobrý 🙂. Ale možná je to proto, že jsem zvyklá nápoje nesladit...

lucienelka
26. led 2017

aha, tak to ja taky kakao nesladim,takze by me to nenapadlo jako sladidlo pouzit 🙂

werumka
26. led 2017

@pe_ma Datle jsou jízda, co? Já třeba nejsem schopná pozřít sušenou datli, protože je na mě strašně sladká. A reakce glykémie skvělá! Taková svačina by mohla být úplně v pohodě - i třeba když bys šla na procházku s malým - do termosky...

werumka
26. led 2017

@marriannna To je skvělé! Jsem strašně ráda, když se objeví i tyhle případy, kdy se změnou životního stylu té cukrovce v dalším těhotenství předešlo!

werumka
26. led 2017

@lenkalechnyrova83 Ony ty zpřísněné normy mají svůj důvod. Lépe řečeno zpřísnění lačné. Obecně bych řekla, že se objevují dvě skupiny těhotných s GDM - ty, které mají problém s hodnotami po jídle a ty, které mají problém jen s lačnou. Ale nejde říct, že když je mimo normu pouze lačná, tak to cukrovka není. Je, ale má jinou vizáž 😀 Podle hodnoty glykovaného hemoglobinu se u GDM řídit vůbec nedá... těhotné s GDM (která je zjištěná standardním OGTT) nikdy normu nepřekročí, pokud nemají stabilně hodnoty po jídle kolem devíti a výš a lačnou nad šest. To je prostě zkušenost. Je to jen dobrá pomůcka, jak podchytit cukrovku, která už byla rozjetá dřív... S porodem - myslím, že se toho bude muset ještě dost změnit a doufám, že to tak bude. Ti lékaři byli dřív zvyklí, že ženy neměly glukometry, neměly možnost sledovat, jaký vývoj cukrovka má a často to pak končilo dekompenzací. Teď už to tak není a pokud je vše ok, tak se při dietě nechává rodit úplně normálně, jak si příroda řekne. U inzulínu už se to musí zvážit, tam už přenášení vhodné moc není. Ale musí se vždycky vycházet z celkového stavu...

werumka
26. led 2017

@petulkavrtulka Když si zapomeneš jednou píchnout inzulín, nic se neděje. Najeď pak další den, jak jsi zvyklá. Možná je lepší se ten následující den víc měřit. Ale žádné drama se konat nebude 🙂

werumka
26. led 2017

@lenkalechnyrova83 A teď koukám! Doufám, že už máš po porodu a vše proběhlo hladce! 🙂

pe_ma
26. led 2017

@michaelasm tak ja nesladim rok a pul, ale teda kakao je nesladke pro me hnus...popravde slyseim poprve, ze to nekdo nesladi!
@werumka no tak samotnou ani nahodou, tj hnus velebnosti! :D u me to ma stejny dusledek jako treba marmelada, je mi akorat na zvraceni :D
sem rada, ze je to ok, osladk to lip jak banan, tak i do jogurtu, jako sladka nerest jt bomba! no a na peceni luxus! jen teda potyrat ty 2 datle tycakem je pomerne vyzva :D

werumka
26. led 2017

@pe_ma a davas tam trošku vody? To pomůže. Tyčový mixer je na tohle desnej... Zkusim to taky na pečení. Jestli to budou děti jíst - jak tam už teď nedavam ani nic s mlékem, tak aby mě pak neposlaly do kopru 😀

michaelasm
26. led 2017

@pe_ma Já si právě nedovedu asi představit slazený kakao 😀. Nevím no... 🙂 asi je to o zvyku. My doma prakticky nesladíme skoro nic... 🙂

michaelasm
26. led 2017

@pe_ma
@werumka Holky jinak se dá sehnat datlový sirup (používám doma místo cukru - když teda zrovna nemám těhu cukrovku 🙂, teď nesladím už vůbec, dřív minimálně a právě sirupem - je to bez práce a jsou to jen datle + voda - složení supr, anebo datlová pasta (zn. Bombus) - tu používám do tyčinek)

michaelasm
26. led 2017

Dávám odkaz : https://www.countrylife.cz/sirup-datlovy-250-ml...

Já ho kupuji ve zdravé výživě, ale viděla jsem ho i v Tescu 🙂.

http://www.bombusenergy.cz/cz/e-shop/ostatni/da... Tady je ta pasta - tu jsem viděla jen ve zdravé výživě. 🙂

werumka
26. led 2017

@michaelasm Diky za odkaz, vyzkousim. Ja cukr doma normálně mám, dokonce i v kabelce 😀takže trvalou náhradu nehledam. Ale vyzkousim ráda.

pe_ma
26. led 2017

@werumka jj, trochu mlíka, nebo vody...no už vím, že ideálně nadrobno nakrájet a pak to tyčák pochroustá...hele, na pečení zkus, já to dala do té bábovky a super! ono ty datle jsou bez chutě, resp aspon já v tom množství prostě nic necítím, jen tu sladkost 🙂
@michaelasm tak já cukr naposledy kupovala před 4 lety do cukroví, neměla sem ho ani před cukrovkou, ale kupovala sladké věci a "normální" kakao sem si nedělala, vždy granko s přidaným kakaem, mě to bez oslazení prostě přijde absolutně bez chuti
na ten datlovej sirup sem se chtěla už několikrát podívat, ale právě sem měla strach, co všechno v tom je a hl prvně otestovat fakt ty datle jako takové, přijde mi, že ten sirup půjde do krve rychleji, ale třeba se pletu...
@werumka Veru, tak u nás se cukr fakt nevede a z těch sirupů a tak mám trochu obavu, ale asi to zkusím, i nějakej ten sladovej, bo tak, třeba by to nemuselo úplně vyletět...ale je fakt, že mě ani ten obyč cukr tu glykemku většinou nezvedá :/ tak právě nemám odhad, co je dobře a co ne

werumka
26. led 2017

@pe_ma Když koukneš na složení toho sirupu, tak se s tím v pohodě dá pracovat. Já mám výhodu, že netrpím inzulinovou rezistencí, takže já si cukr normálně započítám do sacharidů, abych nemusela zvyšovat inzulín. Kdybych si ho dala moc a musela to vykrývat inzulem navíc, tak tím bych si na tu inzulinovou rezistenci zadělala. Ale tohle je právě docela výhoda u celoživotních jedničkářů 🙂 Ale cukr mám v kabelce kvůli hypu, ne na mlsání 😀 😀
Vždycky se změř a uvidíš. Ten ječný by určitě stál za zkoušku, možná i rýžový.

petulkavrtulka
26. led 2017

@werumka tak to jsem ráda moc děkuji...říkala jsem si ,že jednou by se nic stát nemuselo..už abych to měla celý za sebou..

werumka
26. led 2017

@petulkavrtulka Určitě ne. Jiný by to bylo, kdybys byla na inzulínu závislá plně - to bys ale brzy poznala, protože by Ti bylo pěkně blbě 😀 Takhle to není žádný problém. Při porodu už inzulín taky dostávat nebudeš.

petulkavrtulka
26. led 2017

@werumka no jen doufám,že mi to tedy nezůstne,by mě asi kleplo..

pe_ma
26. led 2017

@werumka no asi na to kouknu, ale nevím, no :D víš jak, ono já mnohdy v pohodě zvládnu i zákusek, což mě překvapuje a jen mám pak větší myšlenky prasit :/ měla sem to hlavně před vánoci a během vánoc, ted už se zase začínám víc hlídat, i když v neděli sem měla na vycházce koblihu s marmeládou :/

lucienelka
26. led 2017

@pe_ma ja jsem taky prasila trosku o vanocich 😔

el_le
27. led 2017

Měla bych otázku asi možná na @werumka jsem ve 27tt, mám 20 jednotek inzulinu na noc. Hlavní problém jsem měla s lačnou hodnotou. Dietu jsem měla už vcelku hezky vychytanou, zjistila co můžu, co ne a do 7,8 jsem se po jídle vlezla. A teď z ničeho nic po zeleninovém salátu hodnota přes 8, je vpodstatě jedno co sním cukr letí nahoru. Je to pokročilejším týdnem těhotenství? Přijde mi hrozně divné že ze dne na den nemůžu ani zeleninu 😀 nevím jestli s tím můžu něco aktuálně udělat. na DIA se snažím dovolat už druhý den, ale asi tam nikdo není, objednaná jsem až na příští týden ☹

werumka
27. led 2017

@el_le Ahoj! V těhle týdnech glykémie nahoru lezou... moje vlastní zkušenost z těhotenství je taková, že jsem inzulín musela taky přidávat "ze dne na den" - dva dny jsem viděla konstantní zvýšení a už jsem přidala. Opakovalo se to asi v takových třítýdenních cyklech, ale to může být u každého jiné. Taky je možnost, že ses setkala s nějakou virózou, se kterou imunita bojuje - ta pak ty glykémie takto vypadají taky. Pokud už sama umíš s inzulínem pracovat, tak si klidně dvě jednotky nočního přidej. Ať z důvodu případné nemoci, tak z důvodu těhotenství by se to k tomu stejně směřovalo.

werumka
27. led 2017

@pe_ma Je pravda, že čím víc si člověk "dovolí", tím větší má chutě... tak holt budeš muset chodit na procházky s dítětem i v pubertě 😀

lucienelka
27. led 2017

@werumka ahojky, mela bych takovy dotaz.V utery me ceka velky UTZ, uz se zacinam klepat jako ratlik,aby bylo vse v poradku. Mohu se zeptat co je vlastne ted dulezite na tom screeningu u diabeticek sledovat?

werumka
27. led 2017

@lucienelka Ahoj, vubec ničeho se neboj, problémy jsou u diabeticek, které jsou dekompenzovane nebo neodhalene. Někteří lékaři více sledují srdíčko, ale třeba mě to nedělali. Po 30. týdnu se sleduje odhad váhy a průtoky. Ale zase, u kompenzovane cukrovky se komplikace tohohle druhu nevyskytují. Takže se neboj a uzij si to, je to krásný ultrazvuk! 🙂

xmeee
28. led 2017

Holky, jsem čerstvá těhotenská cukrovkářka, měřím se teprve 4 dny. Jsem ve 14tt. No a teď k věci...mam problémy jíst, pořád je mi špatně. Zhubla jsem 3kg. No a dneska večer jsem dostala tak strašnou chuť na hamburgr s hranolkama, že jsem si ho prostě objednala...a všechno sem to snědla. Hodinu po večeři jsem si naměřila 12!!!😖 je mi strašně, mám hrozné výčitky, a je mi úplně na složení. Prostě jsem se neudržela, ta chuť byla šílená a teď se mi chce umřít,chudák mimi, co jsem mu to udělala😢 nestalo se to některé taky :'( ? Jen do mě...☹

werumka
28. led 2017

@xmeee Hlavně klid, ať Ti ta glykemie nelze nahoru jen z té hrůzy 😉
Pokud se ptas na absolutní hodnotu glykémie (12), tak tu jsem v těhotenství měla víckrát, stejně jako vsechny diabeticky, které měly cukrovku už před těhotenstvím. Na tehotenskou cukrovku je to ale docela vysoké číslo - jak Ti na DM přišli a kdy? Beres nějaké léky? Při nevolnostech takové stavy nekdy nastanou. Pokud se neco takoveho stane, snaž se sníst jen tolik, abys nepřesáhla dané sacharidy pro to konkrétní jídlo. Eliminuješ pak ten velký vzestup.

xmeee
29. led 2017

@werumka Děkuji moc za útěchu. No zjistili mi vyšší hodnotu cukru při odběrech krve ve 12tt na gyndě, ráno na lačno 5,6 a pak kontrolni odběr taky tak nějak, tak mne poslali na diabetologii, kde jsem dostala papirky, deníček a glukometr a mam se měřit 4x denně, na lačno, a pak hodinu po každém jídle a dodržovat dietu. Tak sr snažím jíst podle různých tipů o těhu cukrovce. Zatím jsem měla 26.1. 5,3/7,9/5,8/5,6 pak 27.1.5,2/7,7,9,2/5,3. Ten prvni den chyba celozrnny rohlik- byl barveny karamelem, a druhy den chyba cely platek chleba, vychazi mi dobre jen pul platku chleba abych se vešla do 6,5, což mi řekla sestra na diabetologii že by to měl být limit. A oběd 9,2-to byl zeleninový vývar, ale asi sem tam měla moc nudlí. No a včera 5,6/6,0/6,7/12 a 12 bylo právě po tom burgru :'( no a 9.2.jdu pak na dia s tim deníčkem a tam mi asi řeknou zda stačí dietka nebo nee. Spíš se zatím učit kolik čeho mohu

Strana