Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Holky, já se připojím taky s dotazem, možná to už někdo z vás taky řešil. Už mě pár dní trápí pořádná chřipka, kterou provází silný kašel, rýma a teď se přidala taková bolest v krku, že mi to nenechá ani vyspat. ☹ Jenže jako těhule, ještě k tomu s cukrovkou mám většinu přípravků zakázáno - na kašel - ve všem je cukr (takže jsem léčila čajem, pár kuliček homeopatik a polévky), teď si nevím rady s tou bolestí v krku - co na to vzít, aby po tom nevylítly hodnoty? Je to už nesnesitelný... Děkuju.
@janakadle me pomohlo pit mleko na druhou veceri.Davam si 2dc klasickeho kravskeho nebo obcas rostlinneho ryzoveho ci mandloveho bez pridaneho cukru.
@michaelasm Ahoj. Taky jsem to tak měla. Na bolest v krku je dobré udělat si zábal. Taky Vincentka pomůže. Akorát vzhledem k soli je potřeba ji pít v rozumném množství. Do nosu taky Vincentka, popřípadě střídat s olejíčkem Pinosol. Akorát nevím, jestli ho ještě vyrábí. Na podzim to vypadalo, že už nebude. Co se týče čaje tak by mohl pomoct lipový. Akorát je zase potřeba ho pít s mírou. Já jsem ho střídala s těhotenským čajem.
@michaelasm Ahoj, v základu můžeš většinu lokálních sprejů do krku - Tantum verde. Dá se kloktat šalvěj - když jí pak vyplivneš, taky není problém. ALE u diabetiků se opravdu nedoporučuje léčbu pytlíkovat doma, právě kvůli glykémiím - takže vždycky nejdřív k dr. Pokud zhodnotí, že je to pouze viróza, dá se léčit běžně dostupnými léky a symptomaticky. Ale pokud bys třeba měla ten kašel sednutý na průduškách, tak tam už jsou potřeba atb. Bakteriální infekce mohou mít u diabetiků delší trvání a je to zbytečné. Nech se raději zkontrolovat 😉
Měla bych taky dotaz. Bylo mi řečeno, že bych měla přibrat maximálně 10 kilo. Jsem teď na začátku 8 měsíce a už jsem přibrala 8. Dietu dodržuju (párkrát jsem to nevydržela a vzala si kostičku čokolády... ) a hodnoty jsem neměla ani jednou nad limit. Bojím se, že malá bude moc veliká... mám jíst třeba míň? Zase si říkám, že už jsem se na ten jídelníček tak pěkně zajela.
@werumka Já jsem právě kvůli sladidlům magnésium vysadila. Když jsem se o tom bavila s diabetoložkou tak se dost rozčílila, jak mi mohli jako těhotné předepsat něco se sladidlem. Mě právě přišlo logický, že když jsou ty spreje sladký tak je používat nebudu. Ale je fakt, že já jsem byla trochu extrémista. Hřešení pro mě bylo, že jsem snědla pár kuliček hroznů a taky jsem si to pak náležitě vyčítala 🙂.
@happy6 Já jsem si právě přečetla příbalový leták a hned jsem to vysadila. Nahradila jsem to dýňovým olejem, který má hodně hořčíku. Když jsem se o tom bavila s diabetoložkou tak říkala, že to bude určitě lepší varianta a že doktoři si často neuvědomují, že existuje i jiná cesta než chemie.
@ivadol Tohle už jsme tu kdysi právě řešily - že dokud žena nedostane cukrovku, tak vlastně tohle vůbec neřeší. Když se člověk koukne tady do diskuzí, na blogy - tak mám pocit, že ten magnosolv bere fakt 90% těhotných. A to nemluvíme o stévii nebo něčem přírodním - to je sacharin. Takže když si dám dohromady riziko a přínos - tak v případě, že mě bolí v krku tak, že nemůžu polykat, tak si ten sprej klidně dám. Nevidím přínos v přechozené nemoci, které pak může sednout na srdeční sval.
@werumka Já se právě o zdravé stravování zajímám poměrně dlouho. Stejně tak o léky, které beru, i když mi je předepíše lékař. A pokud je možnost vyhnout se chemickým lékům tak to ráda udělám. Díky cukrovce jsem akorát měla omezenější možnosti. Samozřejmě, že pokud by šlo o něco vážnějšího než nachlazení, tak určitě navštívím lékaře. Jinak co se týče toho magnosolvu v těhotenství tak mi přijde, že to doktoři dávají úplně automaticky bez přemýšlení. Moje gyndařka byla v podstatě překvapená, že mi vadí, že to obsahuje umělé sladidlo, když na cukrovku to přece vliv nemá. Ale neměla nic proti, abych jedla hořčík v přírodní formě.
@ivadol Já s magnesiem zkušenosti nemám, v těhotenství jsem ho nebrala - jasně, břicho tvrdlo, ale to k tomu tak nějak patří, a preventivně jsem ho nepotřebovala. Nepotřebovala jsem ani železo, takže vlastně šťastná žena 😀 Ale stévii do kávy s mlékem jsem si dala ráda 🙂
Ty sladidla jsou právě jedna z věcí, kde jdou ty obory proti sobě. Ale podle mě hlavně kvůli tomu, že nikdo sladidla na těhotných netestoval (pokud teda tím testováním není to zmíněné předepisování magnosolvu! 😀)
@werumka Já se přiznám, že jsem se sladidel taky bála. Ale teď, když to čtu, u prvního jsem pila magnosolv jak o život kvůli břichu a křečím a nikdo se nepozastavil nad tím, že mám cukrovku - ani diabetoložka, která to četla ve zprávách! ☹ V lékárně mi poradili Preventan Quattro, musím zaklepat, pomohl. Dnes je mi konečně líp, hodnoty hlídám a vypadá to dobře. Kdyby nemoc trvala, tak půjdu k doktoru.
Holky chtěla bych se zeptat na zkušenosti...
Jsem objednaná na oGTT, mám hrozně špatné žíly, ještě mi v těhotenství nikdy nevzali krev na první pokus. Dva dny před testem jdu na hematologii, kde mi krev sestřička odebírá min. nadvakrát. Je přípustné pak na oGTT odebrat krev z prstu, když by to opravdu nešlo nebo se to prostě musí vzít ze žíly?
@werumka Teď ve druhém si na tvrdnoucí bříško nestěžuju - jak píšeš, patří to k tomu a když to není nějak abnormální (což ve většině případů prý není a předepisuje se jen rutinně "pro jistotu") tak by se to řešit nemělo - ale řeší, těhotným se dává magnesium právě "pro jistotu" jen co zmíní, že jí bříško tvrdne (přitom je to normální jev). Jenže pak to brzdí prý děložní činnost - děloha se "nenaposiluje" k porodu. Takže teď jsem se ani o tvrdnutí nezmínila, hořčík nemám a problémy zatím taky ne. 🙂
@michaelasm Tak to je super! Hlavně, že už je líp 🙂
On ten magnosolv cukrovku nijak neovlivní. Jen prostě obsahuje sladidla... a zase se tu uvažuje o přínosu a rizicích. Pokud vážně hrozí předčasný porod, tak nemá smysl koukat na sladidla. Navíc se předpokládá, že pokud by měly nějaký negativní důsledek, tak v prvním trimestru.
@michaelasm Právě,... mně břicho tvrdlo, ale nález byl ok, takže nebyl důvod plašit. Nedělala jsem si iluze, že by do porodu břicho vůbec netvrdlo 😀 Jednou jsem zkoušela, jak mocná je psychika a zkoušela jsem to tvrdnutí stopovat - normálně každých pět minut 😀 Bez bolesti, nic. A ve chvíli, kdy jsem se na to přestala soustředit, tak to odeznělo. Vůbec tím nesnižuju potíže těhotných, kde to tvrdnutí může mít fakt negativní důsledky. Ale ve většině případů fakt nemá smysl si s tím lámat hlavu.
@alicie_k Z prstu určitě ne, ten test je pak k ničemu... Nemáš třeba v laborce nějakou šikovnou sestřičku, která je zvyklá odebírat z Tvých žil a zvládla to? Že byste se spolu domluvily?
Pokud to nepůjde, tak bych já osobně na test kašlala a spíš to zkusila měřit v nějakých intervalech na glukometru. Případně odebrat lačnou ve 28. a po 30. týdnu z prstu a vyhodnotit v laborce. Záleží taky na rizikových faktorech, které by u Tebe svědčily pro rozvoj cukrovky.
@werumka Věřím tomu 🙂. A naprosto s tebou souhlasím... Já právě koukla zpětně na nálezy a taky nebylo nic abnormálního, ale doktor dával pro sichr. Jenže já byla hloupá a doktorům slepě věřila, pak porod neprobíhal úplně jak měl (to mohlo mít i víc faktorů, to zas nebudu machrovat, nejsem doktor), takže teď to zkouším bez. A pokud by náhodou něco na čípku bylo, určitě bych to poctivě brala. Ale je mi jasné, že kdybych se o tvrdnutí teď zmínila před gyndr, okamžitě mám magnosolv..
@werumka Ještě jsem právě v této laboratoři nikdy nebyla, tak vůbec netuším... Rizikové faktory snad nemám, ale vím, že to nemusí znamenat, že cukrovku mít nebudu. No uvidíme, kdybych nemusela na tu hematolku, kde sestřička prostě zkouší, dokud to nevyjde, tak bych se toho až tak nebála ☹
@ivadol S tím lipovým čajem jsem to pak hledala a opravdu se nemá pít vůbec lipový čaj, protože podezření na vznik vrozených srdečních vad je velké. Ale těhotné nikdo do pokusných skupin nevezme. Takže čaj vypil manžel při nachlazení. Stejně tak mi dr. řekl, že se v těhotenství nesmí urologický čaj, prý nějaká bylinka vadí. Chtěla jsem brát v těhotenství na podporu imunity hlívu ústřičnou s rakytníkem. Hlívu mi odsouhlasil, rakytník ne, prý taky u něj není jasné, zda se smí či ne, tak raději ne. Člověku to vůbec nepřijde, je na něco zvyklý, a pak aby opravdu zkoumal cokoliv. Při podezření na ABKM jsem měla doplňovat vápník a bez laktózy je pouze pár druhů šumivého, ale tablety vůbec.
@alicie_k To chápu, je to stres... zvlášť, když víš, že u té cukrovky se to musí vzít v přesně určeném intervalu. Já bych se asi poptala, jestli tam mají někoho, kdo je zvyklý brát z těžko dostupných žil. Třeba u nás na diabetologii to sestřičky umí. Ale musí vědět o tom, že tam takový člověk přijde.
Dneska jsem se ptala doktorky, jak to se mnou bude po porodu a ona říkala, že mám držet dietu furt a pak se ozvat po odkojení. Udělá zase zátěžový test. A přitom všude čtu, jak cukrovka odejde s placentou. Tak jsem z toho jelen☹ Těšila jsem se, jak si konečně něco dám☹(

@petulkavrtulka Gratuluju! To je krásnej bobeček 🙂 Ať se vám spolu hezky daří!