Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Ja se zatim nemerim,teprve jdu na dia,u me se vubec ogtt nepovedlo udelat,vzdycky jsem vsechno vyzvracela 😔 ale kamoska jela tyden po mne a cestou se ji udelalo zle a manzel ji dal kurku z chleba, pry nesnedla vic jak 5 soust,ale 10 minut na to nela odber a mela 5,8 a ona ted nevi jestli to mohlo byt tim. A na dalsi test jit nemuze,protoze si to odlozila at na posledni moznou chvili.
@medulinek Ono hlavně se nedá dělat hodnocení lačné pro potřeby ogtt z krve z prstu a už vůbec ne na glukometru - ten má odchylku až 15%... Ta kůrka to mohla o pár desetin zvednout, ale to se fakt nedá vůbec říct, pokud to nebylo brané z krve ze žíly a vyhodnocené standardní laboratorní metodou. Na test může jít jinak klidně i později. Ty týdny jsou takhle určené pro to, že v té době se cukrovka u těhotných rozvíjí, tak aby se podchytila v samotném začátku. Ale jinak se test dá dělat kdykoli po termínu se stejnými limity. Jen je potřeba obezřetně volit laborku.
@medulinek
Stopro to nevím, ale asi se nezduraznuje nadarmo, že se musí byt na lačno několik hodin. Navíc Bile pečivo je plný sacharidů. Já se nenapila ani vody pro jistotu.
@werumka Veru, dneska mě probudil kašel syna v půl čtvrtý ráno. Šla jsem se změřit, kručelo mi hlady v břiše a mám 4.9, večeřela jsem druhou večeři po půl 11 a usínala kolem půl 12. Bylo to asi 35 g chleba se sýrem a 1 rajče. Mám tedy otázku... Když mám po pár hodinách takhle pěknou tu hodnotu a třeba za dvě hodiny (v 6 ráno) by byla už zas kolem 6.0, mám jíst večer víc nebo si nařizovat budík na čtvrtou a měřit se defakto po 5-6 hodinách po druhý večeři a dát si něco malého v ty čtyři? Ještě mi zajímá - když mám tu hodnotu v 6 třeba těch 6.0 vyvolanou tím hladem, je možný, aby se některý den po opakování měření za pár minut snížila např.tělesnou aktivitou (mazání snídaně apod.běhání ráno kolem rodiny) a v jiný den zas o pár jednotek zvedla? Tohle mi trochu mate , tak bych v tom chtěla mít jasno. Jde mi o to měření před pár dny, abych zjistila, kde byla chyba..snad jsem to napsala srozumitelně 🙂. Moc ti děkuju za radu!
@werumka Tak dnes se u mě stavila moje sestra, je zdravotní sestra a jezdí po lidech domu, pichla mě do prstu a na glukometru na lačno 4,8. Tak si myslím, že výsledek tehdy v ordinaci 5,4 ze žíly byl vlivem prodělané chtripky skutečně zkreslený. Tak příští středu na ogtt a doufám, že tehotenskou cukrovku nemám ☺ Děkuji za radu a doporučení.
@michaelasm Tahle hodnota je už na noc moc nízká - jakmile klesneš pod 5, tak játra začnou produkovat zásobní cukr. Takže Ti to pak do rána vyleze na těch 6. Stejně, jako když ráno vstaneš a dáš si takový rychlý "sprint" kolem rodiny a dětí, tak glykémie zase stoupne, protože se z jater zase vyplaví zásobní cukry. Měř se hned po probuzení a dej si ke druhé večeři víc sacharidů. 50g chleba, k tomu šunku, sýr, klidně i to rajče 🙂
Holky,mozna takovy hloupy dotaz...ale proc jsou ty hodnoty u tehotnych tak nizke?oproti normalnim cukrovkarum je to hrozna buzerace tehotnych...ja nechci nic zpochybnovat,jen to proste stale nechapu...vecer mi mlade nespi,takze za noc vstavam i 6x,10x...nez rychle odvedu starsiho do skolky,mladsiho k babi,tak na odbery dojedu na pul devatou/devatou znacne vyhladovela a temer polomrtva...pak se nedivim vysledku 5,4...ktery by ale kdybych nebyla tehotna byl v pohode...furt mam proste pocit,jestli dodrzovani tehle diet a pichani inzulinu,neni kontraproduktivni v porovnani s tim,jake stresy a hlad mi to vyvolava...
@mischel26 Ty hodnoty vycházejí ze studie HAPO, která jako první zkoumala vliv glykémií na miminko. Takže hodnoty, které jsou uvedené, jsou prostě cílové. Samozřejmě, že se to vždycky nepovede. Ale já si třeba beru jídlo s sebou, když někam jdu. I se dvěma dětma 🙂 Jde to, ale musí se to člověk chvíli učit...
@mischel26
@werumka
Můj gynekolog třeba zrovna na to snižování nadával... že se to snížilo podlě nějaké nové studie zase. A to je mladej. Že mě prý musí po 38. týdnu poslat do nemocnice a když neporodím do 40. tak mi to budou chtít vyvolávat, ač jsem za celou dobu neměla jedinou špatnou hodnotu (i přes občasnné nedodržení diety) .
Ono já než se taky někam dostanu na odběr, tak to trvá a když má být člověk na lačno, tak to pro mě je fakt nepříjemný. Třeba u ogt jsem se málem pozvracela... I moje diabetoložka říkala, že podle ní snad cukrovku ani nemám... nevim jestli je možný abych měla 2x z něčeho zkreslenou tu první lačnou, ale když už o tom pochybuje i moje doktroka tak mi to přijde divný. Možná proto taky u ní můžeme mít hodnoty do 5,5 jen upozorňuju, že jsem krom tich prvních měření neměla vyšší než 5,1 a to jsem měla asi jen 2x za celou dobu.
Já tedy doufám, že porodím do toho 40. Ale pokud nebudou nějaké opravdu pádné důvody, tak na vyvolání nechci...
@happy6 Jestli je pan doktor mladý, tak by měl i vědět, že pokud je těhotná s GDM jen na dietě a kompenzovaná, tak se do porodu nijak nezasahuje -ani před termínem ani po něm. A už vůbec se nehospitalizuje dopředu. To se dělá pouze u celoživotních diabetiků.
Ta studie není "nějaká" - je to studie, která probíhala na desetitisících těhotných a ukázala poměrně důležité informace o vlivu glykémií na miminko. Můžeš kouknout ke mě do blogu - mám tam o tom článek - včetně grafů. Vzhledem k tomu, že výskyt cukrovky 2. typu stále stoupá, tak je nasnadě kontrolovat i mírné poruchy glukózové tolerance v těhotenství. I vzhledem k Tobě i vzhledem k miminku. A není to jen o tom těhotenství, ale i o době po tom. Předejde se pak vzniku novorozenecké hypoglykémie, která má vliv na mozek miminka a v dalších letech má podíl na rozvoji ADHD a hyperaktivity. Brala bych to v dnešní době spíš jako plus, než jako obtěžující faktor. Dieta při cukrovce je zdravá i pro člověka, který DM nemá 🙂
@werumka Nevím jak to funguje jinde, ale protože jsem měla cukrovku diagnostikovanou, tak musím od 38. týdne docházet na kontroly do nemocnice a ne ke svému doktorovi (napsala jsem to špatně, že to asi nebylo pochopitelné :D ). A na to vyvolávání mě upozornil, že u diabetiček prý rychleji stárne placenta a nenechávají přenášet, u nás v nemocnici (jak je to jinde nevím). Samozřejmně doufám, že se přihlíží i k aktuálnímu stavu těhotné a miminka a ne, že jen koukají na termíny, sama jsem na to zvědavá. Jinak souhlasím, ta dieta prospěje každému nejen diabetikům a těhotným. Ale když vidím, jak to i každý lékař bere podle jiných hodnot, tak jsem z toho taky zmatená. Já jsem taky ráda, že je dneska možnost předejít různým věcem, ale zároveň jsem ráda za doktorku kterou mám, nejsem z ní ve stresu a vše mile vysvětlí... známé cukrovku nediagnostikovali, nakonec jí ale měla a holčička po porodu měla problémy... takže vím že sranda to není.
Ale zase na druhou stranu vím jak to je se snižování hodnoty cholesterolu a jaký vliv pak mají léky které mají lidé brát. Moje máma má skoro celý život vysoký cholesterol a každou chvíli na ní vytáhnou jinou stoprocentně správnou studii... Za dva roky můžou být i na těhotenskou cukrovku zase jiné výsledky.
@happy6 Víš co, je to asi věc názoru. Ale nevím, co by se dalo udělat víc, než že se zadají přesné směrnice pro testování a pro léčbu GDM. A to se udělalo. Studie HAPO byla vydaná v roce 2010 a čtyři roky diskutovali lékaři- gynekologové a diabetologové - na ujednocení testování, péče a změně limitů. Vešlo to v platnost v roce 2014. I přes to všechno pořád mnoho laborek a lékařů má problém tyhle přesné směrnice dodržovat. Kdyby to tak bylo, tak by neexistovaly falešně diagnostikované těhotné a nevyvolával by se porod těhotným s GDM na dietě. Třeba. Směrnice jsou správné. Ale těhotné samy musí bojovat za to, aby se tyhle věci dodržovaly. Limity tady jsou už mnoho, mnoho let. Změnily se poprvé od doby, co se testování zavedlo. V roce 2008 se akorát zavedlo plošné testování a v roce 2014 se zavedlo i testování po hodině a ne jen po dvou. Ale limity se měnily poprvé, na správném základě. Věnuju se téhle problematice dlouho a vidím, že celý tenhle obor jde rychle dopředu. A je to dobře. Ale opravdu bych si netroufla říct, že je to stejně jen na chvíli a limity se stejně změní, tak nemá smysl to brát vážně. Myslím, že právě teď je dobré to vážně brát, když je to konečně podložené studií (poprvé v historii) 🙂
@werumka Já to nemyslela, nebrat to vážně. Jen že se to může zase změnit, nejsem lékař, ani z příbuzného oboru. Jen z pohledu laika vidím, že se to může jednoduše změnit, ať už ještě zpřísněním norem, nebo naopak zmírněním. Pro mě samozřejmně znamená dodržovat to co je teď aktuální a řídit se radou lékaře kterého mám, kdybych mu nedůvěřovala tak jdu jinam. Co se týče toho jak je studie provedená, tomu nerozumím, ale vím že se můžou dvě studie zabývat stejnou věcí a každé vyjde něco jiného. Třeba jak jsem uváděla příklad toho cholesterolu, mamka pak sama neví, co teda má jíst, či nejíst a je z toho zmatená. Ale ona se léčí dlouho, takže tam vidí určité výkyvy a trendy které se jednou za čas vrátí. Kdyby všude brali stejné hodnoty, bylo by to samozřejmně nejlepší, takhle vidím na forech maminky s pomalu stejnými hodnotami, ale jedna už je na inzulinu a druhá jen na dietě...
@happy6 Právě, to ujednoceni je největší problém a je to skoda. Myslim, ze to pak tu důvěryhodnost shazuje. A nechapu upřímně, co je tak tezkyho na tom, přečíst si jeden dokument a podle toho se řídit. Obecně třeba těhotné teď nadavaji, že jim gynekolog řekl, že se limity zprisnily. Ale už neřekne, ze se sice stáhla lačná, ale ostatní hodnoty se výrazně uvolnily.
@werumka Ale ujednocení asi bude problem celkově v lékařství, nejen v tomhle oboru. Ono mě třeba gynekolog k tomu řekl jen stručný info s tím, že mi vše potřebné řeknou na diabetologii. Než jsem tam přišla tak jsem si načetla stránky těhotenskácukrovka abych byla v obraze, ale i tak jsem z toho byla zaskočená a od první doktorky jsem utekla... druhá je úplný opak, dává mi čas na otázky, vysvětluje a poradí.
@happy6 Myslím, že právě stránky tehotenskacukrovka jsou v tomhle jediným opravdu relevantním zdrojem informací. On je i problém na straně diabetologů - většinou těch straších - kteří hážou GDM do stejného pytle s DM2. Ale v posledních letech v tomhle vidím fakt vývoj - že ti lékaři chápou, že GDM je něco odlišného a je potřeba k tomu tak přistupovat. Teď ještě aby gynekologové v tomhle byli zajedno a bude to hned lepší. Myslím, že jsme momentálně v takovém mezičase, kdy si tyhle věci "sedají" - a že holky, co budou rodit za deset let, už to budou mít o dost lepší.
Jsem ráda, že jsi našla doktorku, které důvěřuješ. Je to moc důležité!
Musím se pochlubit 🙂. Dnes lačná poprvé pod limit 5,1. Ale zajímalo by mě, čím to bylo. Zapomněla jsem totiž na druhou večeři (mléko). Ale zase jsem druhý den na nočním inzulinu (4j). Měla jsem 4,6.
@werumka Veru, dneska byla vstávačka v pět (opět kvůli kašlíku syna), druhá večeře po desátý večer. Zas mi zlobí žaludek po pečivu, tak jsem odvážila ke druhé večeři 45 g vloček + asi deci mléka na kaši + kávová lžička chia a trochu kakaa. Ráno v těch pět jsem měla 5,1, tak jsem si dala snídani (normálně klasika co snídám - žitné plátky, cottage, rajče..), pak ještě na dvě hodinky s ním vytuhla u pohádek a za dvě hodinky po snídani zas 5,1. Jsem z toho jelen. Běžně tedy v 5 nevstáváme, většinou kolem půl sedmý, mám tedy ještě zvýšit ty sacharidy? (třeba místo 45 g vloček dát 55 g?) Aby to pokrylo celou tu noc... ? Děkuju ti za rady, já se v tom už ztrácím.
Holky,jak se pokusit snizit ranni vyssi glykemii?jim malo?dr mi nasadila inzulin,ale odmitam to zatim a dam si tyden dva,zda to nedokazu upravit sama jidelnickem...mate nektera zkusenost,co vam treba zabiralo?ja jedu tak,ze obed cca 1h,pak mam dve male svaciny zhruba ve 4 a 6...vetsinou zeleninu,syr a kus nejakeho vhodneho peciva a pote jim po osme veceri...zpravidla obrovskou misu zel salatu treba s vajickem a tunakem a k tomu kousek peciva se syrem a hodinu na to chodim spat...vstavam mezi pul sedmou/sedmou...mate nejake tipy,co bych mela zmenit?
@werumka no prave,ze jsem ten inzulin dostala po tydnu noveho jidelnicku a par mereni...ano,mam pouze 3jednotky...ale tak nejak se mi proste prici si pichat neco,co dle slov te dr me telo produkuje dobre,pry hladina inzulinu je ok...beru to tak,ze cokoliv,co je do tela dostavano umele,pak ty organy co to maji vyrabet zlenivy a akorat to napoma k tomu,abych pak nekdy cukrovku mela...aspon takto to u me funguje se stitnou zlazou,diky vysokym davkam mi uplne prestala pracovat a musim ji umele nahrazovat...chapes,co tim myslim,ze?
@michaelasm Já myslím, že to jsou úplně normální glykémie 🙂 Druhá večeře dostatečná 🙂 Pokud normálně v tuhle dobu nevstáváš, tak ještě počkej, jak ta glykémie bude vypadat za normálních podmínek při tomhle složení druhé večeře 🙂
@mischel26 Já bych tu večeři spíš zkusila udělat jinak - místo té svačiny v šest si dát už normální večeři a pak druhou večeři až po deváté večer, abys lačnila kolem těch osmi hodin a né déle.
Úplně nerozumím, co dr. myslela tím, že je hladina inzulínu v pořádku. Těhotenská cukrovka se skládá ze dvou faktorů - první je inzulínová rezistence a druhý je neschopnost slinivky ji vykrýt. Přechodné dodání inzulínu zvenku ji z dlouhodobého hlediska neovlivní. Na začátku píchání se může stát, že ta slinivka "zvolní" - ale není to od věci, protože v ten moment pracuje nadoraz. Vím jinak, jak to myslíš a v některých případech bych byla taky opatrná. Ale v těhotenství, kdy se jedná o pár týdnů a je potřeba těch pár týdnů držet glykémie v limitech, to žádné riziko do budoucna nepředstavuje. Ale rozumím Ti a vím, jak to myslíš 🙂
@tana5 S ketony ta glykémie půjde dolů špatně. Paradoxně v takový moment víc pomáhá nejíst a ke druhé večeři nic a jen si píchnout inzulín (což jsi udělala). Dělá se to tak u holek, které třeba druhou večeři nepozřou kvůli zvracení. Kombinace druhé večeře + ketonů vede pak ke zvýšení lačné. V první řadě bych se snažila něco udělat s těmi ketony, jestli to nějak nepůjde. Pokud budou ketony pryč a lačná pořád vyšší, tak pak je na řadě inzulín.

Holky ahoj,asi se tu v te problematice dost vyznate,treba mi nektera poradite nebo mate zkusenost.Muze,prip jak moc ovlivnit vysledek na glukometru cca 5 soust z kurky chleba? Myslim tim,ze vstanete,jste na lacno aby jste mohly na odber do glukometru a 10 minut pred merenim snite tech 5 soust.Co myslite?