Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@medulinek Tohle ne... jakmile se zavede plošný screening, musí se zavést i plošné hrazení pomůcek pro kompenzaci. Ale dokud tenhle screening nebyl plošný (a to bylo do roku 2008), tak se v tabulkách s GDM prostě nepočítalo. Je dobře, že už se to upravilo. Teď jen, aby se to dostalo i do všech dia center a lékaři o tom věděli. V Praze třeba vůbec problém není. Ale dál od Prahy o tom ti lékaři často ani nevědí.
@medulinek no tak to potom chapu, jestli se nedostanes pod 6,2 tak ti dali tolik jednotek asi proto.
@lucienelka ted jsem pichla prvni,tak jsem zvedava rano,kez by to chtelo zabrat a ja nemusela na ten denni
@medulinek uvidis, dej tomu par dni, treba to zabere 🙂
@lucienelka rikala 3 dny,ve ctvrtek mam volat a uvidime,hlavne myslim,ze kdyz budu mit dobrou ranni,ze by se mohly zlepsit ty ostatni,kdyz rano zacinam s blbou,tak tezko pres den ji shazovat 🙂
@medulinek Uprřímně myslím, že bude potřeba ještě nějaké jednotky přidat, aby se to začalo hýbat, tak se nelekni, kdyby to zítra ještě odezvu nemělo 😉
K tomu testování - myslím, že tohle je prostě z velké části v rukou těhotných. Pořád jako těhotné řešíme screeningy a každý milimetr NT. A je to správně. Spoustu času věnujeme výběru kočárku, oblečení, plen a správnému vybavení pokojíčku. Tohle je prostě taky důležité vyšetření a mělo by se to dostat do povědomí. Vzhledem k tomu, jak raketově stoupá těhotenství, které jsou založené na pomoci CARů a hormonálních stimulacích.
Každá těhotná, která projde tímhle kolečkem s GDM udělá velkou službu jen tím, že bude kolem sebe šířit osvětu o správném testování. Ta metodika je daná. Ale když jí těhotné nebudou vyžadovat, tak se ty laborky těžko k něčemu přesvědčí. Stačí, když bude těhotná vyžadovat, aby se lačná glykémie nejprve vyhodnotila. Ne? Tak odejde. Víc takových a hned se budou ledy hnout 🙂
Ahoj holky. Začínám být z toho celkem nešťastná. Jsem na nočním inzulínu od 22.2. Dostala jsem 4j. První dva dny lačná 5,2 a 5,3. Pak to kleslo na 4,6 - 4,9 - 4,9. Pak 5,7. To jsem přidala na 6j. Ráno stejně 5,3 a 5,4. Když jsem byla na dia, tak mi doktorka řekla, že bych měla zůstat doma. Že tu lačnou můžu mít špatnou z toho, že málo spím, brzy vstávám do práce, ... Od 1.3. jsem tedy doma na nemocenské, kterou jsem si nechala napsat na gynekologii. 3 dny lačná hraniční 5,0 a poslední 3 dny lačná 5,4 - 5,2 - 5,3 a to už jsem uvedla na 8j. Může to být tím, že mizerně spím a že nemám pohyb? Doktorka mi nenapsala vycházky (nikdy jsem na nemocenské nebyla. Tak se v tom moc nevyznám). Ona něco o vycházkách říkala, ale nic mi tam nenapsala. Každopádně zítra jdu na dia (do Plzně - 80 km daleko). Dia doktorka mi asi vycházky dopsat nemůže, což? Doktorka na gynekologii tam totiž zítra není. Nebo si za ní mám dojet ve čtvrtek? Jo a dost se mi zhoršily i hodnoty o jídle. Předtím jsem mívala 5,x nebo 6,x. Teď je to spíš 7,x a včera ráno dokonce 8,2. Ještě k tomu včerejšku. Po večeři 7,4. Pak inzulín a schválně jsem se večer (hodinu po inzulínu a 2,5 hodiny po večeři) změřila znovu. 5,8 a ráno 5,3. V noci jsem fakt nespala a otáčela se ze strany na stranu. Může to fakt být tím spánkem?
@tana5 Pohyb je určitě důležitý, aspoň vycházky, hodně to pomáhá. Na dopsání vycházek na dia se zkus zeptat, mně jednou napsala neschopenku obvoďačka, ale předala mě do léčby na specializované pracoviště a tam mi dopsali vycházky. Ukončit neschopenku mi pak ale musela obvoďačka, když ji na začátku vystavila. (Nebylo to v těhotenství.)
@werumka ona rikala,ze to muze trvat az tri dny nez zabere,takze jsem to ani hned necekala,lacna byla zase vysoka,ale po snidani uz jsem se vlezla do limitu a to je taky fajn 🙂
@tana5 ja sice vychazky napsany mam,ale jen kvuli tomu,abych mohla vyzvednout malou ze skolky a tam jezdim autem,protoze to neni u nas na vsi,jinak mam narizeno lezet - mam rozestup stydke kosti a hrozi,ze by mohla prasknout,samozrejme obcas porusim,treba kdyz jdu k doktorovi,tak schvalne parkuju dala,ybch se aspon prosla,ale ten pohyb mi urcite chybí.
Tak hlasim,ze ani po trech vecerech na inzulinu to nevypada dobre,srovnaly se hodnoty posnidani,ale lacna porad kolem 6,5. Tak jsem zvedava,co mi rekne az tam budu volat
@medulinek ty zkus jeste vydrzet den,dva a pak to kdyztak asi budes muset zvednout jednotky inzulinu podle me.
ja tam musela volat uz dneska,zatim mam zvysit na 12 do nedele a kdyz by to nepomohlo,tak od nedele jeste na 14,dobry je,ze aspon ty ostatni hodnoty jsou uz dobry
jídelníček dodržuju,odvažuju,počítám a nehřeším,doktorka říkala,že ráo je nejvíc tech tehu hormonu,takze nejmin reaguje ten izulin,vsechny ostatni hodnoty jsou ok
Ahoj,
mně zjistili těhotenskou cukrovku už před cca měsícem (jsem 31. tt) a musím říct, že sladké je to nejmenší, co mi chybí.
Mně osobně se nejvíc stýská po pečivu a přílohách vůbec. Ze začátku jsem si vše odvažovala, ale postupně si to člověk dá "do oka" a už to krásně odhadne. Pořád mi přijdou úsměvné ty minihromádečky brambor, rýže apod. na talíři. Ze začátku jsem si říkala, že se to dá vyřešit i tak pestrou stravou, ale upřímně... je to už trochu monotónní otrava. Chutě člověk často nezažene a pak ledaccos chybí. Kolikrát koukám manželovi smutně do talíře jako pejsek 🙂)). Nicméně kdyby to bylo jen o mně, asi bych takovou vůli neměla. Ale že se bojím o malého, tak to zvládám dobře.
Vypozorovala jsem, že nejvíce mi rozhodí hodnoty těstoviny a pečivo. Ty si musím dávat daleko pod povolenou hranici (cca 2/3 toho, co se doporučuje v dietě). Vařené brambory a rýže jsou tak nějak podle těch tabulek... tedy pokud dodržím množství dá se to ukočírovat. Přesto mám dle glukoměru často hodnoty mírně nad hranicí, což mě vždycyk dostane do kolen ☹
Příští týden bychom měli jít na poslední "velký" UZ, kde by nám měli říct váhu mimča, tak jsem hodně zvědavá, na jakých jsme hodnotách... Břicho mám od začátku veliké, že se mě každý ptá, jestli tam opravdu neschovávám dva prcky 🙂.
Tak si představte, že v dia poradne jsem cca od pulky ledna, dostala jsem pásky do glukometru 50 ks a dnes po 2 měsících jsem si šla pro další a všichni se straně divili, že UŽ jsem je vyplacala. Ze se asi moc merim🙂
@fullera v tom souhlasím,sladké jakože sladkosti mi nechybí vůbec,ale ovoce hrozně.A naopak mám problém do sebe nacpat ty sacharidy,mám mít 220g na den a když se dostanu nad 150,tak slavím,nevm,kde je brat.brambor bych musela sezrat kybl,abych to nejak nahnala.i pres to mám furt spatnou lacnou a dneska mám avýšený inzuli uz na 12j,tak snad se stáhne,malou mi nastesti meri pravidelne uz od 22tt a zatím odpovida tabulkam.
@johnirvingfan tak to je dobry,ja mám tech 50 na tyden
@fullera joooo sladké mi taky chybí minimálně, ale ta různorodost jídel. Zeleninu už nemůžu ani vidět a to ji mám tak ráda, ale teď mimo sezónu není vůbec dobrá. Já mám diagnostikovanou cukrovku už od 14tt, takže je to krapet dlouhé, ale když nejde jenom o mě jak říkáš najednou jde všechno a i vůle je 😀
@el_le ja taky od 14tt.Je to dlouhe a tahne se to jako blazen.Jak ses na tom s hodnotama ted?
@lucienelka Teďka paráda, ale dost jsem bojovala a nakonec skoncila u nocniho inzulinu 24jednotek a 5jednotek 3x denne. Ale dost se mi ulevilo. Predtim jsem presne vazila a hodne resila abych dietu dodrzovala a vysledek spis nebyl. Z toho jsem byla hodne spatna, ze se tak snazim a stejne je to k nicemu. Ale zrovna dneska jsem mela kontrolu a i doktorka je spokojena 🙂 Ale ja uz to mam za par, jak jsi na tom ty?
@el_le Mohla bych se zeptat, jaké si měla hodnoty, než Ti nasadili inzulin? Já mám smůlu, že moje diabetoložka, která mě přebrala do poradny mi dala glukometr, nakázala, ať se měřím... a odjela na skoro 2 měsíce na Nový Zéland na dovču 🙂. Takže vlastně vůbec nemám žádnou zpětnou reakci... Jen dodržuji tu dietu, ale ta mi hodnoty nijak nesráží. Mám je více méně pořád stejné. Na lačno ráno je to docela dobré (5,5 - 5,7), ale často mi to vylítne po jídle (mám se měřit hodinu po) a to reaguji opravdu snad na každou sacharidovou blbinu (kousíček pečiva, brambora...)
Tak ja nevim co m lam za cukrovku,ale po navyseni inzulinu se mi zvysila i glykemka

@werumka Asi nabrat v laborce,co?Mam doma i glukometr,nechali mi ho