Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@medulinek hele,normalne to mam take...prave se tady rozciluji,jestli treba mi ten inzulin akorat vic neskodi...pred inzulinem jsem mela hodnoty jako 5,2 5,4 5,8 5,1 5,3 a po nasazeni inzulinu mam porad pres 6 rano....jsem z toho rozhozena,vytocena a premyslim,ze se objednam do jine dia poradny na konzultaci...
@fullera no,sladke jako cokolada ci oplatky,to mi tez nechybi,ale chybi mi dost buchty ci sladke pecivo ke kave...mam doma s klukama dost zaprah a vzdy jsem si tak obalila nervy a dodala cukry,bez kterych tady chodim jak telo bez duse...bihuzel uz mam gdm od 11tt,takze to bude fakt na dlouho a uplne nejvic mi chybi ovoce
@el_le jo,miluji testoviny na tisic zpusobu a vubec nevim,co mam porad varit,kdyz u nas je maso skoro sproste slovo...
@mischel26 Přemýšlela jsem, že se půjdu zeptat do jiné dia poradny... ale nechi tímto obcházet doktorku, která mi navíc půjčila ten glukometr. Zas na druhou stranu tak dlouhá dovolená a bez zástupu je taky zvláštní ☹. V pondělí jdu na kontrolu do poradny, tak se zkusím domluvit s doktorem, co by mi on doporučil...
@fullera já měla první vysoké ty lačné 5,5 - 6,5 to doktorka nasadila noční inzulí. Ty po jídlech se mi dařilo držet, ale nikdy jsem neměla trbale hodnoty pod 7. Spíš 7,2 - 7,8 a to jsem vůbec nejedla pečivo a k obědu třeba jednu bramboru. Což pak bylo prostě málo... Jakmile jsem snědla něčeho o drobet víc tak mi to lítalo až k 9.
@el_le no ja kupodivu dobre, bala jsem se jak to pujde s pokracujicim tehu nahoru,ale opak je pravdou, proto si nejsem uplne jista,zda vubec tehotenskou cukrovku mam.Zacinala jsem na 3jednotkach inzulinu, protoze jsem mela ty ranni lacne kolem 5,2-5,3.Dietu jsem se snazila dodrzovat,ale nikdy jsem si jidlo nevazila nebo neco takoveho. No a cim vic jsem tehotna a chute a apetit roste tim vic hresim a hodnoty mam lepsi a lepsi.Takze to dost dobre nechapu, doktorka mi rikala,ze nejsem standartni pacos,protoze dle vysledku z odberu krve mam toho vlastniho inzulinu v tele dostatek,takze i kdyz jsem si dala vepro,knedlo,zelo tak jsem po jidle mela max hodnotu 6. Pres den jsem nikdy nemela problem s hodnotama po jidle, ty jsem mela dobre vzdy a jen bojovala s tou vyssi lacnou, ktera mi ted spadla na 4,4-4,5 po ranu pri tech 3jednotkach inulinu. Doktorka rikala,ze pokud spadnu jeste pod 4,3,tak inzulin vysadime. Dite odpovida presne jak ma a vse se jevi v pohode,takze nejsem na sebe i v tom stravovani az tak prisna.
@fullera jojo tak to je jako u mě. Těstoviny jsem od 14tt měla asi 2x když jsem zkoušela jestli by šla aspoň malá porce - no nešla 😀 Pak později už to prostě nešlo dala jsem si zeleninový salát s masem fakt jenom to a hodnota 7,8, takže mi přidala doktorka 5 jednotek před jídlem a tak moc se mi ulevilo, že mě to samotnou překvapilo 🙂 miminko na každém utz odpovídalo úplně ukázkově, takže s tím byla doktorka spokojená. Uvidíme, jak dlouho ještě vydržíme teď mě trochu straší předčasným porodem. 🙂 jinak zeptat se jinam asi jít můžeš, ta dovolená je fakt zvláštní bez zástupu nebo nějakého dalšího infa, já doktorku neměla 3 týdny - byla nemocná - a zrovna jsem ji "potřebovala" tak jsem taky chvilku uvažovala co dělat, ale já chodím do podolí k MuDr. Andělové, takže jsem jinam ani moc nechtěla dle recenzí a zkušeností.
@mischel26 tak to ja mam tu lacnou pres 6 vtdycky,ovoce si dam denne aspon maly kousek,to bych umrela,cely tehu jsem jela hlavne na nem a byt tehotna pres leto,tak se picnu. Ale i to sladky pecivo mi chybi,babovka,pernik,drobenkovy kolac. Chceme ted zkusit upect se stevii,ale bohim se jak to dopadne,myslim,ze twn cukr tam funguje jako pojivo taky
@medulinek mě teď třeba dopoledne prochází palačinky z mandlové a pohankové mouky (dám si dvě malé nebo jednu větší) a na to si dám třeba rozmačkané avokádo a nebo jahodu případně mascarpone. Jinak jsem pekla mandlové vanilkové rohlíčky na vánoce a to si mlaskal i přitel. V některých receptech je cukr jako pojivo doporučuju najít nějaký recept, kde sladí medem nebo třeba agávovým sirupem a ten jednoduše nedat a dát stévii. Fajn recepty jsou na fitrecepty.sk je tam přímo sekce bez cukru nebo nizkosacharidová jídla.
holky a jak glykemii ovlivni nemoc?ja uz od listopadu furt kaslu,nikdo nevi proc,navic na konci prosince nemocna,na konci ledna znova,v pulce unora znova a ted jsem to od dcery chytla uz poctvrte,tak jestli mam cekat nejake zhorseni nebo jak to souvisi?
@happy6 no,ono totiz chlap je vegan a ja byla dlouha leta s nim...jen jsme se domluvili,ze ja a deti budeme jist tradicne...nicmene je tezke se vratit k necemu,k cemu ma clovek odmitavy pristup...
@medulinek no a co na to rika tva dr?he to tak spatny?mit ty hodnoty pres 6?ja si rano davam ovoce taky,zpravidla jedno jabko,nebo pul jabka,pul bananu...tohle je sileny muceni...
Holky,prosim...vy,co jste meli problem s lacnou glykemii...mohly byste se semnou podelit o casy,jak jite?ja nejspis mam porad spatne rozdeleny ty vecere...a dnes rano zase 6,5 a i ketony...jsem z toho fakt nestastna...fakt,dokud nebyl inzulin,tak ty hodnoty takive nebyly..
@mischel26 ja mam veceri kolem 18:30,kolem 21 druhou a chvili pred ni inzulin,dneska jsem mela aspon lacny pod 6 a po jidle 7,8,takze na hrane,ale jeste by mi prosel,pritom bych rekla,ze cibulovy chleba je asi sladky,ne? ja mam vetsinou tu druhou bily jogurt s platky mandli nebo cornflakes
Druhou večeri vůbec nedávám a mám bez ní lepší výsledky. Ale musíš zkusit. Někomu pomáhá samotné mléko, někomu večeře. Ono i celkove, když mám ketolatky, tak mi doktorka doporučila k druhé večeři třeba jogurt, musli a půl banánu. (zní to divně, ale ketolatky mám pořád).
@mischel26 já když ještě chodila do práce tak noční inzulín píchala až po 22 hod. a 2. večeři měla cca ve stejnou dobu jako jsem píchla inzulín, ale já pak později vstávala a prostě to měla celé posunuté. Teď si dávám noční inzulín tak po 21hod. a dělá mi dobře mlíko s granolou a teď pohanková nomina, pečivo nic moc. I když teď se to zase trošku hýbe možná ten olátek pečiva zase zkusím 😉
taky mi prislo,ze je mi bez druhe vecere lip,ale doktorka rikala,ze ji dat musim,abyy mala mela na noc sacharidy,tak davam no.
@el_le na co ti je píchají?na dozrávání plic?hrozí ti předčasný? U těch bacilu taky doufam,vlastne jsme nemocni od konce listopadu,dokonce uvazuju,jestli mesic pred porodem nenechat malou ze skolky doma,aby nepritahla neco tesne pred nim.
@medulinek jojo na dozrání plic. Předčasným porodem hrozí, ale až teď od čtvrtku do teď bylo vše absolutně v pořádku. Tak mě spíš vyděsili a teď se pořád zkoumám 😀 😀 jinak bych malou možná pak už doma nechala, ty školkovské bacily jsou zákeřné. Přitelova neteř teď donesla neštovice...
Mám dotaz doteď jsem se měřila hodinu po jídle ale myšleno až po dojedení posledního sousta a teď jsem se někde dočetla že by se to mělo měřit od prvního sousta tak jsem z toho jelen jak se měříte vy? Předem děkuji za info
@tana5 ty jo,to je vydatna vecere na sacharidy...a to pak uz nemas hlad,kdyz jis takhle brzo?
@medulinek ja uz vubec nevim,co jist...ted jsem si dala chleba a pak si jeste tedy dam asi zeleninu se syrem...a co ti na tyto vysoke hodnoty rano i pres inzulin rika dr?me se pomalu zvysujou i ty ostatni hodnoty,ne nijak dramaticky,ale jestli to takhle rychle pujde dal,tak nevim,kam az dojdu....
@katyh84 nevim,jak to ma byt,ale ja se merim po dojedeni hodinu,jim kolikrat dost dlouho...to bych mela pak silene hodnoty...

Já mám dietu taky od 14. týdne a přiznám se, že už jsem párkrát zhřešila, ale já měla vždy všechny hodnoty pod limitem. Teď ke konci už je to fakt dlouhé a kdykoliv načapám manžela jak potajmu jí čokoládu mám co dělat, abych mu jí nesebrala :D já čokoládu fakt miluju... Teď jsem ve 37. týdnu a moje diabetoložka má dovolenou a že mě už vidět nepotřebuje, dostala jsem jen pak papír na kontrolu po půl roce. Glukoměr jsem už vrátila a normálně mi chybí :D ... Mě ani tak neleze krkem zelenina, ta už začíná být zase dobrá, ale ty slaný snídaně mě už ničej... I když mi snídaně procházely i sladký, tak si je raději moc nedávám, zvlášť když už se nemůžu změřit.