icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

sue3006
12. bře 2017

Ahojky,ospravedlňujem sa,ak to tu už bolo niekedy riešené.Mala by som sa zúčastniť kontrolného OGTT po tehotenskej cukrovke.Akurat mi bolo povedané,že 4 hodiny pred vyšetrením a ani počas vyšetrenia nemôžem kojiť.Ako to mám prosím riešiť?potrebovala by som poradiť.Ja mám nočnú prisavku a keď pôjdem na vyšetrenie na 7 ráno,to znamená,že od 3 nemôžem kojiť a na vyšetrení strávim cca tri hodiny...neviem,asi mi prasknú prsia.Ako ste to riešili prosím?

medulinek
12. bře 2017

@sue3006 no mne rikali,ze pul roku nebo az dokojim,zeptej se v laborce,kde ti to budou delat.

sue3006
12. bře 2017

@medulinek Práveže už mám vyše 9 mesiacov po pôrode a už mi volali aj od Apolinare,že či som nezabudla...

medulinek
13. bře 2017

@sue3006 tak se jich zeptej,jak to udelat,to mas 7 hodin bez kojeni,to je fakt dlouho i kdybys pro prcka odstrikala,aby mlicko mel,tak je to akorat o zatvrdlinu nebo o to,ze ti vytece samo.

medulinek
13. bře 2017

Holkyyyy,lacna 5,4 jupiiii

mischel26
13. bře 2017

@medulinek Parada,to je na dobre ceste...bylo neco jinak?jedla si jinak?nebo to samo?ja dnes taky uspech 5,7...

medulinek
13. bře 2017

holky,jak jsou na tom vase mimca s velikosti v zavislosti na cukrovce? dnesni poradna me totiz moc nepotesila,Stellinka je o dva tydny vetsi nez by byt mela a to jen diky kratsi nozce,kdyby se brala jen hlava a brisko,tak 3 tydny navic,vaha 1600g,to neni vubec dobre,priste velky UZ a podle nej se rozhodne jak dal

medulinek
13. bře 2017

@mischel26 jedla jsem stejne,ale jak jsem nastydla,tak jsem pulku noci nespala a prolitala na zachod

fullera
13. bře 2017

@medulinek Já jdu na "velké měření a vážení" tuto středu, tak doufám, že nebudou žádné špatné zprávy.
Držím palce, ať je u Tebe vše v pořádku!!! Znám spoustu maminek, co měly těhotenskou cukrovku a miminka s větší porodní váhou a vždy vše dopadlo dobře... Sama se tím taky uklidňuju.

lucienelka
13. bře 2017

@medulinek no ja byla na mereni v patek a maly ma 1100g na zacatku 28tt.Doktorka rikala,ze je to v poradku.Dle mereni odpovida tomu 28tt,tak doufam,ze to tak bude i nadale.

medulinek
13. bře 2017

@lucienelka tak to mas krasny,mala mela na zacatku 28tt 1030g,to taky jeste odpovidalo a ted takovy skok,snad se jen utnul v mereni.Hlavne at vam to vydrzi 🙂

lucienelka
13. bře 2017

@medulinek ty to neni mozne,ze by takhle naraz vyrostla ne?Ja myslim,ze se utnul v mereni, navic ono mereni te hmotnosti neni zadna prca, je to soucet nejakych hodnot obvodu hlavy,pasu a stehenni kosti nemylim - li se.

medulinek
13. bře 2017

no nevim no,taky doufam,ze se nekde utnul,on prave meri obvod hlavy,obvod briska a delku stehenni kosti a podle toho udela program odhad vahy,no doufam,že na tom velkem UZ uz to bude lepsi

lucienelka
13. bře 2017

@medulinek urcite bude, na ten velky utz jdes uz za chvili ne?

lucienelka
13. bře 2017

@medulinek a kdyz ti delal ten vypocet, sedelo ti vzdy vse presne na tyden?Ja se totiz divam presne na obrazku kdyz to meri a tam se ukazuje vzdy jakemu tydnu a dnu tehotenstvi to odpovida a treba ja mam termin porodu 9.6.,ale kdyz mi delal obvod hlavicky tak to vychazelo na tp 5.6. a kdyz briska,tak na 4.6. a kdyz stehenni kost tak 2.6.. Pak vim,ze to nejak zprumerovala a rikala,ze velikost plodu vychazi dle meho tydne tehotenstvi.Ale i tak, na netu jsem nenasla zadnou moznost srovnani.

medulinek
13. bře 2017

@lucienelka jj,jdu za 14 dni i s odberama,jj koukala jsem,prave hlavicka a brisko vychazi o 3 tydny vic,ale noha je kratsi a ta to stahla na ty dva. U nas je navic presne dany den oplodneni,takze se nemuze lišit ani to.

mischel26
13. bře 2017

Ja druheho kluka odrodila 4980g

medulinek
13. bře 2017

@mischel26 no,tomu rikam macek

mischel26
14. bře 2017

@werumka ahoj,prosim Te,mohla bych mit jeden dotaz?jednou jsi mi rikala,at zkusim zmerit v noci krev..tak jsem to vcera zkousela...mam 10jednotek nocniho inzulinu,vecer v devet 1h po velmi sacharidove vydatne veceri (2 krajice sumavy) hodnota 6,2...potom ve tri rano 6,3 a rano v sedm 5,8 a ketony v moci...dokazala by si z toho neco vycist?predem diky

werumka
14. bře 2017

@katyh84 Ahoj, v poslední době si všímám, že paní doktorka Krejčí na webu tehotenskacukrovka doporučuje měření hodinu od začátku jídla. Ne až po dojedení. Možná bych se tam na to ještě poptala.

werumka
14. bře 2017

@sue3006 Normálně jim řekni, že ještě plně kojíš a jdi tam, až ten test zvládneš Ty a hlavně děťátko bez kojení. Je to normální, lepší odložit a mít objektivní výsledky 🙂 Oni jsou u Apolináře zvyklí, že se ženy po porodu na test často vykašlou, protože cukrovka už je pryč. Tak si to asi raději kontrolují 🙂

werumka
14. bře 2017

@medulinek Když se cukrovka v těhotenství rozvine, tak mimčo může uskočit v růstu - ale bývá to spíš důsledek těch několika týdnů, kdy byly glykémie stabilně trochu vyšší. Teď už to bude ok - glykémie přes den už klesly, takže to je velké plus a bude to v pořádku 🙂

werumka
14. bře 2017

@mischel26 Ty dva krajíce byly ke druhé večeři a před ní jsi měla ještě něco dalšího?
Myslím, že ta potíž je v té časové prodlevě - poslední jídlo v osm večer a měření v sedm ráno - to máš 11 hodin bez jídla. Zkus to udělat tak, abys tu druhou večeři měla až kolem 10. večer a stáhla to na devět hodin lačnění. Ty hodnoty mi přijdou v pohodě, je tam stabilní pokles do rána - špatné je, když tam ve tři ráno dojde k poklesu a pak to zase od těch tří ráno stoupá.

mischel26
14. bře 2017

@werumka No,ty dva krajice byly vecere a pak jeste druha byla v deset zelenina se semeny...no a kdyz to mam jako stabilne klesajici,ale presto rano vyssi,znamena to,ze jsem jakoby nestacila vytravit?ze jsem jedla moc?ja jen,ze zrovna tuto noc jsem mela priserny hlad...

medulinek
14. bře 2017

@werumka snad jo,dneska jsem mela mit kontrolu,ale nezvladla jsem se tam dostat,vecne se davim kaslem,tak jsem jen volala,mam zvyseno jeste na 14j,blby je,ze vsechny ty pastylky na bolest v krku,sirupy a tak jsou plne cukru a nic jineho ti nenapisou ☹ snad uz to brzo prejde

werumka
14. bře 2017

@mischel26 Dva krajíce chleba ale nejsou žádná brutální sacharidová bomba 🙂 To je prostě normální sacharidová večeře (cca 40g sacharidů, v toleranci je až 50-60g) 🙂 Zelenina se semínky už sacharidově moc nepomůže (z hlediska druhé večeře) - je dobré jinak do té zeleniny dát i olivový olej třeba. A celou tuhle zeleninu se semínky si dát ještě k těm dvěma chlebům k první večeři 🙂 Zkus si tu první večeři natáhnou k sedmé hodině večer a pak v deset si dát druhou večeři - bílkoviny, mléčné výrobky - tvarohová pomazánka s vajíčkem, krajíc chleba, trochu šunky.

Určitě to neznamená, že jsi nestihla vytrávit 🙂 Je to prostě správný pokles směrem k ránu.

werumka
14. bře 2017

@medulinek Z té nemoci budeš mít glymču taky vyšší... tam je někdy potřeba inzulín přidat jen na vykrytí té nemoci. U doktora jsi s tím kašlem byla?
Pastilky na bolest v krku bývají spíš se sladidly - na což bych v tuhle chvíli kašlala a klidně si je koupila 🙂

mischel26
14. bře 2017

@werumka Dekuji moc,v poradne me vzdy tak odbydou a ja pak moc ctu na netu a resim blbosti..

medulinek
14. bře 2017

@werumka nebyla - vzdycky kdyz jsem tam byla tak mi doporucila stopkasel a ren mi nezabira,ve ctvrtek bych se snad mela dohrabat na orl a mam od nej slibene vytery,tahne se mi to tak uz od listopadu a jsem z toho dost unavena,vlastne co mesic to 14 dni nemocne,dalsich 14 dni jen pokaslavam a pak znova

fullera
15. bře 2017

Tak jsem dnes byla na 3D ultrazvuku a měření a malý váží 1 811g, což je prý krásně v normě... (dnes jsem 31+0), tak mě to ohromě potěšilo!!! Mluvila jsem s úžasnou porodní asistentkou a říkala, že se té cukrovky nemusím bát. Sekat latinu - to ano, ale malého to prý do života nijak neovlivní. Toho jsem se bála nejvíc!
Zítra se má vracet ta moje diabetoložka po dovolené, tak jsem zvědavá, jak se ona bude tvářit na výsledky měření... Uvidíme.
Jinak už je krásně uhnízděný hlavičkou dolů. Jen škoda, že si pořád šmrdlal ručičkama před obličejem, takže nemáme zvlášť podařené fotky...

Strana