Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@werumka Jj,to je fakt...hlavne vzdy kdyz prijdu do dia poradny,je prede mnou asi tak 20lidi...veceri jsem zkousela,dala jsem si kefir a vlasaky...rano 6,5...tak nevim,kde je chyba...nic nefunguje a porad mi to roste...objednala jsem se do jine poradny v motole...ale az za mesic,chjo...
@fullera tak to ja uz fotky nedostavam vubec,je tam videt vzdycky jen velky meloun 😀 ja ted procitala spoustu diskuzi ohledne vahy,mala ma v pulce 30tt 1600g a doktor rikal,ze je tak o 2 tydny napred,coz je dost,ale kdyz to porovnam s ostatnima diskuzema,tak je to sice vic,ale tak o tyden vic ne a to uz mi neprijde tak strasny
@werumka u nas nastesti maji docela cas,ale naopak rikala doktorka,ze k nim spousta mamin prijde pozde,ze i kdyz maji pozitivni ogtt,ze nad tim doktori mavnouo rukou a az kdyz pribudou dalsi problemy,tak je tam poslou a to uz je dost pozde,taky si ted rvu vlasy,ze jsem na ten druhy nesla driv jak za mesic,bylo by vic casu na zaleceni.Ale dneska uz jsem v noci i trochu spala a i kdyz lacna byla bleee (ale moji blbosti,manzel mi delal testoviny a kydnul tam kecup,ja si to neuvedomila,az kdyz jsem mela glykemku po veceri blbou a asi se to neslo az do rana),tak po snidani 6,0,takze opravdu budu na tech nizkosacharidovych snidanich a ono to pujde 🙂
@mischel26 zkus jen kousek chlebika,nejvic mi doktorka radi obyc sumavu nebo slunecnicovy,ze staci i pulka krajicku,treba ti to pomuze
@medulinek Oni se ti lékaři musí naučit chápat, že cukrovka v těhotenství má jiný průběh, než cukrovka mimo těhotenství. Skok, který udělá diabetik druhého typu za několik let, udělá těhotná třeba za dva týdny. Protože hormony. Ale někteří gynekologové se snaží léčit cukrovku sami a pak to takhle dopadá ☹
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat těch, které už mají nebo čekají druhé dítko, tak by mě zajímalo, kdy jste v druhém těhotenství šly na OGTT? Díky!
@werumka presne tak ji resil i muj prvni gyndar,prvni byla presne na hrane,druhy odber byl hodne spatny,treti spatny,ale zase tesne nad hranici,tak mi rekl at vynecham sladke a ze to bude dobre,jakoze asi bylo,mala se narodila fakt maličká,ale urcite by si to nejaky hlidani zaslouzilo. A ty hormony jak píšeš,už tomu věřím i že jsou ráno nejhorší proto ty špatné lačné,já už se kolikrát ráno budím i s nalitýma prsama.
@little_talker ja sla prvne ve 23tt (coz je ale blbe,rozmezi je 24-28tt),to se nepovedlo,protoze jsem to vyzvracela a druhy pokus byl az 28tt,jinak jsem v 10tt mela odbery krve nalacno,kde byl i cukr
Tak se hlásím z kontroly z dia, chlapeček podle UTZ krásně prospívá, cukrovka se na něm nijak nepodepisuje (uff..) hodnoty lačné jsou ale delší dobu spíše nad normu, tak nasadili inzulin na noc... Glykovaný hemoglobin mám 31, prý krásná hodnota.
jsem ráda, že se vám všem postupně hodnoty dávají do normy. Já zase bojuju a vůbec nevím co je špatně. ☹ Po nasazení inzulinu i k hlavním jídlům jsem už normálně jedla, hodnoty krásně v normě a pak mi píchli kortikoidy kvůli dozrání plic miminka. To jsem byla upozorněna, že se mi může glykémie rozhodit, ale už se hodnoty vůbec nevrátily zpátky :( Do poradny jsem se dneska nemohla dovolat, tak musím zkoušet dál a uvidíme. Jinak mě uklidňuje, že moje cukrovka nemá na miminko evidentně žádný vliv, je velikostně ukázkový, žádný problém nemá.
@little_talker Ahoj, test se dělá stejně jako u prvního těhotenství. První odběr lačné glykémie se provádí na konci prvního trimestru a pak ogtt mezi 24. a 28. týdnem. V tuto dobu se cukrovka rozvíjí a nemá smysl dělat test dřív, pokud pro to nejsou objektivní důvody.
@werumka dneska je to přesně týden. Měla jsem pak i teplotu a cítila se nachlazená, takže jsem to přikládala tomu, že se mi toho prostě sešlo víc. MuDr. Andělová říkala kdyby hodnota po jídle letěla moc nahoru třeba k 10, že si mám dle potřeby dopíchnout 2 jednotky, tak jsem to tak párkrát udělala. No ale teď mám prostě zase všechny hodnoty rozhozené a všechno co jsem doteď vypozorovala, že můžu atd. tak je v tahu...
@michaelasm muzu se zeptat,jak hodne nad normu?zjistuji,kdy ruzni lekari nasazuji inzulin a dost me desi,ze zatim co nekdo si jiz picha vecer co vecer inzulin,nekdo ne,ze je to jeste norma...ale tak hlavne,ze mimi je v poradku
@el_le hm,treba se to zhorsilo jen tak...nekde jsem cetla,ze vrchol,kdy se to potom jiz zpravidla nezhorsuje je ten 36tt..
@el_le Já jsem měla jednou JEDNU tabletu prednisonu a dva dny jsem myslela, že mě omejou, jak mi ty glykémie lítaly (v mém případě až ke třiceti). Ale je spíš možné, že ty kortikoidy utlumily imunitní reakce a dostala ses do kontaktu s nějakou infekcí, se kterou ten organismus hůř bojuje. Dopichuj podle potřeby, víc se s tím teď moc dělat nedá - teď už si glykémie stejně brzy sednou.
@el_le Tak tak, nestresuj se. Prostě dopichuj, kdy je potřeba. Paní doktorce to určitě nahlaš. Citlivější určitě nejsi, kortikoidy se diabetikům dávají jen když jde fakt o život, je to velkej záhul na metabolismus cukrů. A těch kortikoidů v injekci na dozrávání plic, je fakt hodně. Mě by po ní asi odnášeli nohama napřed 😀 😀 Takže se není čemu divit. Ale zase to bude ok, neboj 🙂
@mischel26 Mám stabilně nad 5,1, za 3 týdny jsem měla hodnotu 5,0 jen jedenkrát, převažovalo 5,2 a 5,5, pár šestek... Jakmile tam nebyla už žádná hodnota začínající čtyřkou a víceméně samé hodnoty nad 5,3, tak dala inzulin.
Ahoj holky, pridavam se k vam tehotnym diabetickam 🙂. V ramci OGTT mi po hodine (bohuzel od zacatku piti glukozy, ne od dopiti) namerili vyssi hodnotu glykemie. Dnes jsem se byla objednat na diabetologii. Pani doktorka me kratce poucila a dala mi nekolik papiru s informacemi pro diabetiky s tim, ze me objednala za mesic. Do te doby mam drzet dietu. Docela rada bych se merila glukometrem, jestli jsem na tom opravdu tak spatne, ale bohuzel jsem zadny nedostala. Co me ale desi, jsou ty vzorovy jidelnicky... Holky, vam fakt v tehotenstvi staci na svacinu ovoce nebo zelenina?? To mi prijde malo i pro redukcni dietu, natoz pro tehotnou. A pak jeste vsude pisou, ze se nesmi hladovet...
@luj89 ahoj,to tomu teda pani doktorka dala,jak mas asi sledovat,jestli ten jidelnicek,ktery bues dodrzovat na ty sacharidy funguje? pokud ti neni lito penez,tak ty glukometry nejsou zase tak drahe,ty papirky jsou drazsi,ale kontrola po mesici mi prijde docela pozde. Nemuzes zkusit jinou diabetotologii? jinak mne to ke svacine staci,vychazi mi jidlo cca po 2-2,5 hodinach,mam snidani,svacinu,obed,pak dve svaciny,veceri a druhou veceri
jinak holky,dneska se stal zazrak - lacna 5,1 a po nizkosacharidove snidani i druha v norme. Ale co me teda prekvapilo,pani doktorka rikala,ze si nekdy muzu dat zatezovejsi obed na sacharidy abych videla,co telo udela,zasli jsme si teda na palicinky,testo delaji bez cukru,ale jinak na ni byla vanilkova poleva,banan,slehacka cokolada - pred jidlem 5,9 a hodinu po jidle 4,8??? mit vic papirku tak to testnu znova. Ale je pravda,ze hned po jidle jsme obesli dva obchody a obi.
@medulinek Praveze tahle pani doktorka ma nejlepsi reference z okoli, proto jsem k ni sla.. ja bych urco nedala mit mezi snidani a obedem jen treba jablko s trochou orechu... To bych nedala ani pred tehotenstvim, natoz ted (a to mam v 25tt 4 kg nahore, tj. 52 kg na 150 cm). Jeste me napadlo, jestli se neda nekde vypujcit ten glukometr. Podobne jako treba se daji zapujcit berle, choditka, voziky atd..
@medulinek
Ahoj, mám taky o 10-14 dni větší miminko, ale to má i kolegyně, ktera nemá cukrovku. Tak snad je to trošku uklidňující zpráva.
@medulinek
Ještě k tem hodnotám. Taky jsem to tak mela. Ale ted ke konci sok-už mam vyšší i po jídle a inzulín :(
@el_le no prave,je to hrozna alchymie,ale ja to fakt prikladam tomu pohybu,tim jak ma narizeny lezeni,tak se to nema moc kde spalovat,ale jeste tyden a uz mi pry trochu uvolni rezim,vzhledem k tomu,ze jsem dneska vyfasovala ATB mi to vyjde akorat,ted to jeste dolezim a pak si to uuz taky zacnu užívat

@medulinek To je dobře - kdyby v tobě něco takhle dlouho sedělo, tak je lepší to přeléčit. Už jen kvůli těm glykémiím... tak ať ve čtvrtek dobře pochodíš!