icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

medulinek
17. bře 2017

@luj89 je ty jsi drobnousek,jsi skoro pulka ja 🙂,ja mam zatim nahore 3,5 kila,ale vychozi vaha 97,takze stejne vypadam jako velryba 😀
@johnirvingfan tak to je dobry,ke konci uz to jde nahoru hodne ne - myslim,ze jsem to nekde cetla

fullera
17. bře 2017

Ahoj holky,

hlásím obšírnější situaci s mé diabetologie:
Včera jsem změnila lékařku (na radu rizikové poradny)... Ta moje původní (já jí říkám Ježibaba) mi neřekla - resp. se podřekla, že nikdy nedělala těhotenskou curkovku a vše mi pasovala na hodnoty a situaci jako lidi s klasickou cukrovkou typu II. Co dodat...!!!
V rizikové poradně, když jsem tam přišla, se divili, proč mi ty hodnoty diabetolog neřídí inzulínem.
Snažila jsem se dietou tak moc držet v normě (ale dařilo se v nejlepším dostat mírně nad tu normu) doslova strádáním... Sacharidů jsem měla max do 170g denně, aby se mi hodnoty nezvyšovaly ☹. To mi bylo řečeno (logicky), že je špatná cesta, protože mimčo i já přeci jen musíme z něčeho žít. Takže jsem dostala kontakt na paní doktorku, která se těhotenskou cukrovkou zabývá a spolupracuje i s tou rizikovou poradnou.
Hned ten samý den mě vzala na vyšetření a dostala jsem inzulín na noc (srazit lačné hodnoty). Zatím 8 jednotek večer, postupně se bude ukazovat, kolik a zda budu muset přidávat. Jinak mě moc uklidnila, říkala, že malý je v pořádku a že se toho inzulínu nemusím bát, pomáhá vyrovnat co má a já se budu držet cca na těch 250 g sacharidů na den, což je taková rozumná míra 🙂.
Když jsem říkala té původní Ježibabě, že mám informace o tom, že hodnoty pro těhotenskou cukrovku jsou jiné než pro diabetiky "dvojkaře", tak jen čučela a zmohla se na: "Jooooo???". A pak plácala, že dřív se žádná těhotenská cukrovka neřešila. No raději nekomentovat...
Inzulin mi prý měla nasadit už před těmi 6 týdny, co jsem měla špatné OGTT... Ale to jsem se dozvěděla až v té rizikové poradně. Gynekolog se sice divil, že mi ho nedala, ale řekl, že diabetologové by měli vědět, co dělají a nebude se jim do toho motat...
Ale vše dopadlo dobře, držela jsem skutečně latinu a malého nenechávám moc "nakynout" 🙂. Váha ve 31+0 tt je 1811 g, což je prý norma... 🙂

Jinak pokud by se někdo ptal (já to dříve složitě dohledávala a nakonec mi to zjistila moje paní doktorka na endokrynologii), tak hodnoty "normálu" by měly být prý:

na lačno do 5,5
hodinu po jídle do 7,2
dvě hodiny po jídle do 6,6
Vše se samozřejmě řeší individuálně!!! Taky je důležité zda jsou to jednorázovky nebo trvalý stav, prostě to chce někoho fundovaného. Ne Ježibabu 😀

Takže tak 😀 😀 😀

johnirvingfan
17. bře 2017

@medulinek
Ano. Ted je nejvyšší koncentrace tech hormonů, co jsou proti inzulínu. Ani se Mé doktor neptal na okolnosti /dieta, nachlazení, stres.../ a rovnou napsal inzulín před jídlem. A Já jsem asi případ, že si to budu měsíc bez řečí aplikovat, než vymyslat nějaký alternativy🙂

medulinek
17. bře 2017

@johnirvingfan ja myslim,ze ten mesic a kdovi,jak dlouho to bude doopravdy se to uz preklepe 🙂,ja se to porad snazila honit tou dietou a prd z toho

luj89
17. bře 2017

Holky zkuseny 🙂, ovlivnuje lacnou glykemii smerem nahoru take hlad? Mam pomerne rychly metabolismus, a tak ted v tehotenstvi​ se casto rano probudim hladova, nekdy me i ten hlad vzbudi.

johnirvingfan
17. bře 2017

@luj89
Za me ano, vzdy to chce 2.večeři. Kladně i v 9 večer 🙂

johnirvingfan
17. bře 2017

@medulinek
Neuměla bys mi poradit, jestli když mám ten krátkodobý inzulín těsně před jídlem, jestli ted mužu hned po odbede zobnout třeba ze 3 sušenky? Nebo takový nějaký drobný prohřešek?😀

medulinek
17. bře 2017

@luj89 ano,prvni,co mi doktorka rekla,druha vecere je nutnost i kdyby jen pul platecku chleba,davam si ji tak po devate
@johnirvingfan tak asi kdyz to nebudes delat kazdy den po kazdem jidle,tak by to snad nic udelat nemelo,ne?

johnirvingfan
17. bře 2017

@medulinek
No, myslela jsem jen po obede😇

mischel26
17. bře 2017

@luj89 ja jsem treba vysoka,mam 184cm a velmi rychle spalovani a ja vyslovene hladovim..dietu drzim jiz od 11tt a zatim jsem nepribrala ani tuk...kolikrat ani nevim,co mam jist,prijde mi nesmyslne jist vajicka kazdy den,syry mi chutnaji jen v malem mnozstvi a maso tedy vickrat jak jednou za dva dny nedavam...treba vcera jsem se doma z totalni bezmoci rozbrecela,nevedela jsem,co si dat k druhe veceri...jsem obrovsky milovnik zeleniny,ale tou se najim tak na hodku a pak pocitam sekundy do dalsiho jidla...

mischel26
17. bře 2017

@fullera no to je drsny,tak snad se ti to srovna...me tedy moje dr chce hodnoty ranni mezi 4,5-5,1 (coz je ovsem utopie,nejlepsi vysledek za uplynulych 10 dnu 5,8)

mischel26
17. bře 2017

@werumka no,ty kase miluji,ale davam si je rano na sladko s ovocem,nevim,jak bych ji mela pripravit aby byla vhodna vecer...ted me tak napadlo,ty si psala,ze mas jiz dlouho cukrovku,to takovy jidelnicek tez drzis?takhle hodne striktni?nebo normalni cukrovkari to maji "lehci"?

werumka
17. bře 2017

@mischel26 Ano, v určitém směru je to lehčí - protože cukrovka prvního typu je založená pouze na tom, že organismu chybí inzulín. Ale nebojuje s inzulínovou rezistencí. Takže v reálu to vypadá tak, že si můžu dát jídlo, které je slazené cukrem, ale musím si ho započítat do příjmu sacharidů ke konkrétnímu jídlu. Tj. když vím, že svačinu mám nastavenou na 20g sacharidů, tak si můžu dát třeba zmrzlinu typu Míša. Tenhle typ cukrovky je víc "intuitivní" nebo jak to říct... člověk sleduje v průběhu dne pohyby glykémií a podle toho reaguje, stejně, jako by reagovala slinivka. Která v tomhle případě není funkční.
Zkus večer tu kaši třeba se skořicí, troškou másla, dvěma jahodama (to je sacharidově nula nula nic). Mohlo by to pomoct.

michaelasm
18. bře 2017

@werumka Veru, to není snad normální... ☹ Já už jsem zoufalá. Je možný, že po aplikaci inzulinu mám ty hodnoty ještě horší než bez něj? Lačná předtím kolem 5,5 +-, dva dny na inzulinu a první den 5,5, dneska už 5,7. Večeře stejné jako předtím, ve stejný čas... ☹ Aplikuju správně.

medulinek
18. bře 2017

@michaelasm hele,mne se to prvni tri dny taky zhorsilo,pak mi jeste pridala,tak to tak nejak stagnovala a po poseldnim pridani uz mam druhy den hodnoty v norme az se mi chce brecet,kdyz tm konecne vvidim cisla od 4 do 7mi 🙂 nejsi treba nemocna taky? ja ted dostala atb s upozornenim,ze muze cukr stoupnout

fullera
18. bře 2017

@mischel26 Cíl té mojí nové paní doktorky je 4,4 - 5,0. Tak uvidíme 🙂
Dnes ráno 5,4... což je sice víc, než cíl... ale není to špatné 🙂 Měla jsem před tím mezi 5,6 - 5,9...
Zítra (pokud to neklesne) mám přidat 2 jednotky...

werumka
18. bře 2017

@medulinek Fakt jo? No to mám takovou radost! A nakonec teda atb?

werumka
18. bře 2017

@michaelasm Tohle se může stát, nelekej se. Nevynechávej jídlo a sacharidy večer a v případě potřeby se ještě inzulín bude přidávat.

medulinek
18. bře 2017

@werumka ja taky,kez uz by se to chtelo udrzet. Tech atb jsem se bala,ale ma pravdu doktor,ze je to asi lepsi nez 3 tydny bez ucinku do sebe lit litry sirupu,nastesti jsou jen na tyden.V utery jdu na kontrolu,tak snad budeme s pani doktorkou slavit. Ale jeste se zeptam,napada vas nekoho tipy na bezsacharidovou nebo nizkosacharidovou snidani,abych se vyhla vejcim (mam trosku nahore cholesterol,tak at je nejim co den),jeste vim,ze muzu parky,ale jinak me nic nenapada,zeleninovy salat mi na snidani prijde malo.

kachita25
18. bře 2017

Ahoj, prosím Vás, včera jsem byla v dia poradně a dostala jsem instrukce k velkému a malému měření. Mám se ale měřit 1,5-2hod po jídle (a před jídlemú. Všude nacházím, že to má být hodinu. Neměl jste to tak někdo taky? Nevíte, jaké mají být hodnoty?

kachita25
18. bře 2017

@kachita25 tak už to vidím výš, do 6,6 po 2 hodinách po jídle ... pardón... 2 hodiny myšleno od začátku jídla, že?

medulinek
18. bře 2017

@kachita25 já mám tu hodinu po jídle a to mám mít idealne do 7,8,tobe to doktorka nikam nenapsala?mozna to budes mit ve zprave

kachita25
18. bře 2017

@medulinek ve zprávě je jen to, že mám mít max 275g sacharidů denně a pohyb, za týden v pondělí jdu na přednášku o dietě, na kontrolu s měřením jdu za 14 dní, tak tam asi raději v pondělí zavolám. Vůbec mě nenapadlo se na to zeptat, kolik bylo informací :/

luj89
18. bře 2017

@mischel26 Ted jsem koukala do prukazky a ve 20 tt jsem se teprve dostala na svou puvodni vahu, takze bud v klidu 🙂. Naprosto chapu tvoje pocity! Je to velke omezeni a vazne nechapu ty vzorove jidelnicky... Ne kazda z nas je schopna se tolik najist u snidane, obeda a vecere, aby mu ke svace stacila hruska.

luj89
18. bře 2017

Holky, jak pro srovnani... Za jak dlouho vas poprve objednali na diabetologii? Dali vam glukometr? Jak casto mate kontroly? A mate pocit, ze ,,vasi,, diabetologove jsou dukladne obeznameni se specifiky cukrovky u tehotne?

kachita25
18. bře 2017

@luj89 Ahoj, mně objednali na dia docela rychle (po týdnu od podruhé naměřené vyšší hodnoty na lačno), ale podle mě je to podle kapacit doktora. Co vím, tak známá je objednaná až na konec března a to byla na testech se mnou. Dr. mi vše vysvětlil - co ta cukrovka v těhotenství znamená, řekl mi co bude dál - jaká vyšetření - bude dělat vyšetření štítné žlázy a za týden jdu na přednášku o jídelníčku a na kontrolu za 14 dní (před kontrolou mám jít na krev - jaterní testy, ta štítná žláza, krevní obraz). Doktor mi teda přišel super (Pardubice), nemám nijak vysoké hodnoty, co se týče jídelníčku, tak to je pro mě spíš drobná úprava toho, jak jím teď, takže jsme si spíš pěkně popovídali... no uvidím jak výsledky. Glukometr a test. proužky jsem dostala hned a sestra mi vysvětlila, jak se s tím zachází a dala tabulku se sacharidy.

medulinek
18. bře 2017

@kachita25 je toho napoprvy hrozne moc,ale 275g sacharidu? to abys cely den jedla ne?
@luj89 ja tolik najednou nesnim a kdyz se premuzu,tak to vyzvracim,takze jim min,ale po dvou hodinach,vychazi to cca na 7 jidel denne.Na dia me objednala do tydne,dostala jsem glukometr a prednasku co a jak jist,nejist,jak to vypada s mimcem a tak,kontrolu jsem mela po tydnu,dalsi jsem musela kvuli nemoci zrusit,ale mela jsem telefonickou konzultaci a po ty jdu znova po tydnu.Jinak pani doktorka se specializuje hlavne na tehule,takze neni problem,ze by me brala jako "normalniho" cukrovkare.

kachita25
18. bře 2017

@medulinek taky jsem si říkala, ale jím rozhodně míň. Já měla ty hodnoty glykémie kolem 5,3 při tom prvním testu OGTT na lačno a dr. říkal, že to se mnou nebude asi nic složitého, tak snad to tak bude 🙂 Popravdě si myslím, že mi to vylítlo spíš z málo jídla předtím a stresu.. Dneska jsem se měřila hodinu po večeři (jen tak pro info pro mě, protože jsem si dala víc chleba) a měla jsem 5,2. Jak jsem psala... pro mě ten jídelníček není zas taková změna toho, co jím normálně, z té "diagnózy" se nijak nehroutím, naopak mi to v jistých věcech otevřelo oči, tak snad to bude OK..

medulinek
18. bře 2017

@kachita25 to jsou krasne hodnoty,ja mel po jidle treba 11 a to uz mi bylo blbe.Mne to v jidelnicku zamavalo tim,ze nemuzu ovoce,to jsem predtim jedla na kila ☹ a ted mi naopak sacharidy chybí a kolikrat uz nevim,cim je dohnat

kachita25
18. bře 2017

@medulinek to ovoce je pro mě taky teda špatný.. naštěstí se už dá tak nějak slušněji koupit zelenina, přes zimu jsem teda fakt trpěla... Já teda víc jím maso a hodně dělám k obědu vaječné omelety nebo zapékám brokolici apod. Jak to myslíš s těma sacharidama? Že nevíš, v čem bys je jedla? Co ty balené žitno-semínkové chleby (např. Alnatura do nich vůbec nepřidává cukr).. Ještě jsem někde četla, že by měla pomáhat chia semínka... ty já snídám v rámci ranní ovesné kaše, tak nevím, zda to na to má vliv...

Strana