Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@werumka aha,no ale stejne...chapu,ze clovek si zvykne,ale je to tedy fakt na prd,kdyz je nejake omezeni v jidle,skoro rok jsem drzela bezmlecnou a bezlepkovou dietu kvuli prckovi pri kojeni a musim rict,ze vim,ze jsou horsi nemoci,ale musi to byt obcas sakra narocny na psychiku...
@michaelasm ja ty hodnoty mam taky vyssi,prave proto tady na strankach furt neco resim a honim vysledky ostatnich...nakonec jdu jeste na novou konzultaci do jine dia poradny...ja mela pred inzulinem hodnoty tak kolem tech 5,5 nekdy min,nekdy vic a ted s inzulinem beru hodnotu 5,8 jako mega uspech
@luj89 jo,ja bych to pribirani tak moc neresila,ale po porodu pri kojeni hubnu v sestinedeli traba 2-3kg tydne,takze kdyz jsem pribrala tech 15kg,5 bylo mimco a zbytek jsem mela do tydne pryc a na konci sestinedeli minus deset kilo nez moje puvodni vaha...takhle to nebudu mit z ceho brat a pri me vysce si nemuzu dovolit mit 55kg...uz u druheho kluka jsem to malem nedala,tak bych potrebovala pribrat aspon tech 12kg...
Jinak to hubnuti u k9jeni vam zavidim,ja nechala v porodnici rovny 3 kila (dcera a placenta,vodu uz jsem nemela) a behem kojeni jsem naopak pribirala. Ale treba to ted bude jinak. Treba dneska mam zaludek furt na vode a u kazdyho jidla se modlim at ho udrzim
@medulinek Však těch 170g stačí 🙂 Pokud jsou glykémie ok, tak není co řešit. Špatné je hladovění, které vede ke zvyšování glykémií - hlavně lačných. Nedávno s k tomu vydaly nové závěry, které plynuly z dlouhodobého zkoumání. Není nutné dodržovat množství sacharidů. Je ale nutné - pokud se sacharidy klesneš pod nějakou hodnotu - doplnit bílkoviny a tuky. Samostatnou kapitolu v tomhle představuje jen ta druhá večeře, bez které často lítá nahoru lačná. Udává se, že příjem sacharidů za den by neměl přesáhnout 200g (vyšší příjem je pak řešený individuálně).
@mischel26 Myslím, že je rozdíl, když musíš na tenhle režim přejít jako dospělá, nebo když tu cukrovku dostaneš v takovém věku jako já - pak už prostě jiný režim neznáš. Jsou třeba dny, kdy programově glykémii nesleduju - jsou to takové odpočinkové dny. Asi nejvíc mě stresují dny, kdy z nějakého důvodu tu glykémii ovlivnit moc nemůžu (nemoc apod.).
Pravda je, že když na to člověk nekašle, tak to občas na budku je 😀 Proto na diabetologii pracuje i psycholog a spolupracují s psychiatry 😀 😀
Tak jsem si sehnala glukometr jinak, kdyz mi ho na diabet. nepujcili (priste si ale o nej reknu). Predpokladam, ze papirky se daji sehnat bez receptu v lekarne, je to tak? Kolik tak muzou stat? A hlavne, kdy testujete glykemii a jake hodnoty jsou ok? Dekuju 🙂
@luj89 prouzky sezenes i v lekarne, ale mozna na objednani jinak ve zdravotnickych potrebach. Jsou ale dost drahe zalezi na typu glukometru me treba jedna krabicka tzn. 50ks vyjde na cca 400kc. Ja mam z diabetologie merit lacnou po probuzeni hranice je 5,3 a pak hodinu po hlavnim jidle (tzn. 3x denne) hodnota do 7,8.
@luj89 dostala jsem takovou tasticku kde byl glukometr a myslim ze 400ks prouzku. Ty mi uz dosly (mam zjistenou cukrovku hned od 14tt), ale protoze jsem na inzulinu mam narok na dalsi. To uz jsem si musela vyridit pres pojistovnu doktorka mi napsala poukazku. Nicmene ani ty jsem neplatila.
@werumka mohla bych se tě ještě zeptat na názor ohledně vyvolání porodu pokud jsem na inzulínu (i přes den)? Mluvila jsem teď v pátek s PA a v Podolí je situace taková, že prý většinou se přiklání k tomu vyvolat porod 38tt - 39 tt. Je to tak nezbytně nutné pokud nejsou žádné jiné komplikace a důvody?
Ahoj vsem tady 🙂 Pred cca 14 dny mi byla diagnostikovana taky tehotenska cukrovka, jeden den test, druhy den jsem si volala pro vysledky a hned ten den jsem musela nabehnout k mudrovi 🙂)) musela jsem si udelat profil - lacne hodnoty jsem mela docela dobre, ale nekdy mi to vybehlo nad 8-vetsinou u snidane, z rad odtud jsem si snidani zacala delit a ted je to zatim ok - merim se dle mudra -jeden den dvakrat po snidani, druhy den po obede, treti den po veceri a tak furt dokola 🙂)) muzu si merit i kdykoliv jindy, protoze mi mudr rekl, ze mam narok na kolik prouzku budu jen chtit (glukometr mi hnedka zapujcili v ordinaci) - takze se divim, ze nekde delaji takove tyatry 🙂)) Jinak zacinam 28tt a doufam, ze to snad doklepu bez inzulinu jen s dietou, o predcasny porod se mi nejedna 🙂)) budu mit tretiho cs, takze stejne pujdu uz ve 38tt 🙂)) O velikost mimina mi taky nejde -obe predchozi jsem mela 4 kilove - mozna jsem mela cukrovku uz tenkrat, ale to se testy delaly jen ze dvou krvi a dvouhodinove pauzy (cekala jsem, ze budu mit cukrovku, ale nikdy se to nepotvrdilo, tak nevim, sladka tetka jsem), sladke mi zatim nechybi? ale ja uz jsem zvykla na dietni disciplinu 🙂)) po porodu dcery me zkolil zlucnik, takze jsem drzela dva roky zlucnikovou dietu -tam jsem dietni chybu poznala hnedka v noci -celonocni kolika, kdy jsem lezla po zdi 🙂))) clovek si rozmyslel, zda mu to stoji za to 🙂)))
@el_le Záleží na celkovém stavu, pokud jsou glykémie i s inzulínem v normě, tak se do termínu nezasahuje a vyvolává se na termín. Čím déle jsi na inzulínu, tím opatrnější přístup se volí (kvůli předčasnému stárnutí placenty, zvyšuje se pak riziko náhlého úmrtí dítěte). Mezi 38. a 39. týdnem vyvolávali za mě jen diabetičkám 1. a 2. typu, které měly cukrovku už před těhotenstvím. Ale opravdu hodně záleží na tom, jak to bude vypadat. Když máš kompenzaci ok, tak se není čeho bát.
@werumka Dneska s inzulinem opět stejný... Jen tedy mám dotaz, vstávala jsem po 6 hodinách lačnění, hodnota byla 5,6 mmol. Za půl hodinky už byla 5,0 mmol. Kterou hodnotu brát jako správnou? Jsem z toho pořád zmatená, když v dia tvrdí, že je zajímají hodnoty po 8 hodinách lačnění (a to já prostě nevydržím takhle dlouho spát nebo je ok vstát po šesti hodinách, pak dvě hodiny normálka fungovat, nejíst a změřit se po osmi hodinách lačnění? Vždyť tím, že vůbec vstanu a pracuju i na PC - tzn. moc se nehýbu, ale nespím vyloženě, tak ty hodnoty prostě dolu jdou, je pak ten inzulin vůbec potřeba?) Omlouvám se, že se furt ptám, ale už jsem fakt bezradná a jak se v tom neorientuju, tak jsem z toho ve stresu... Děkuju za radu! 🙂
@el_le tak kdybych mohla ovoce a sladke,tak dam i dvojnasobek 😂
@luj89 uz to tu nekdo psal, moje papirky stoji cca 350kc,ale dostavam je zadarmo primo na dia. Jinak lacnou mam mit 5,1,ale pry i pod 5,5 uz to neni takovy drama a hodinu po jidle do 7,8. Mam merit teda i pred obedem a veceri a to nevim k cemu je
@el_le jinak na to vyvolavani jsem se ptala taky,radsi rovnou v porodce a pry pokud budou ozvy a prutoky ok,budou cekat,jen kdyby byl odhad nad 4kg,navrhli by cisare. Ted zrovna premyslim,jestli zitra nezavolat na gyndu,cely vikend se mala min hybe,tak jestli ji radsi nenechat omrknout.ale zase nechci byt za hysterku.
@medulinek jako já se zatím jenom snažím připravit na možné scénáře. taky jsem právě četla, že většinou čekají, ale to co říkala ta PA mě zaskočilo, protože zrovna v tuhle konkrétní mám důvěru. Mě doktoři vyhrožovali, že bůh ví jestli vydržím další týden 😀 ono to stejně může být ze dne na den jinak, ale zatím jsem právě měla vždycly váhu i průtoky a všechno v normě tak by mě mrzelo kdyby do toho zbytečně zasahovali... a to ovoce je pro mě zlo, to miluju
@el_le ja zitra musim prave volat na gyndu,mala se hybe mnohem min nez driv a tim,ze mam i AFS,tak je riziko predcasneho selhani placenty dvvojnasobne a prutoky jeste nedelali a nechci nic zanedbat. Tech scenaru je hrozne moc,muze se narodit predcasne,v terminu,s vyvolavackou,cisarem,mala,velka......
@el_le To jo 🙂 Ono i na tohle se už se vypracovala metodika. Pro některé porodnice to žádnou změnu nezamená, některé s tím mají trochu problém, protože měly jiné zvyklosti. Kopíruju sem text:
GDM rozdělujeme v závislosti na léčbě, kompenzaci
a riziku komplikací na dvě skupiny:
I. GDM s nízkým rizikem = GDM splňující všechny
následující podmínky:
● léčba pouze dietou nebo malými dávkami metforminu
(do 1000 mg/den) nebo malými dávkami
inzulinu (do 10 j/den)
● uspokojivá kompenzace
● eutrofický plod podle vyšetření ultrazvukem
● bez dalších přidružených rizik
II. GDM se zvýšeným rizikem = GDM splňující
kteroukoliv z následujících podmínek:
• léčba vyššími dávkami inzulinu (nad 10 j/den) nebo
vyššími dávkami metforminu (nad 1000 mg/
den)
• neuspokojivá kompenzace
• abnormální růst plodu podle vyšetření ultrazvukem
• přidružené riziko, např. obezita (BMI pregestačně
≥ 30), hypertenze, nadměrný hmotnostní přírůstek
matky v těhotenství
3.1 Prenatální péče
3.1.1 Prenatální péče o ženy s GDM s nízkým
rizikem
• zajišťuje ambulantní gynekolog (blíže viz doporu-
čený postup Zásady dispenzární péče ve fyziologickém
těhotenství)
• ve 36.–38. týdnu těhotenství je nad rámec pravidelných
ultrazvukových vyšetření v průběhu
prenatální péče provedeno ultrazvukové vyšetření
k vyloučení abnormálního růstu plodu, zatím
však není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního
pojištění.
3.1.2 Prenatální péče o ženy s GDM se zvýšeným
rizikem
● zajišťuje perinatologické centrum intenzivní
péče nebo perinatologické centrum intermediární
péče
3.2 Časování porodu
3.2.1 Časování porodu u žen s GDM s nízkým
rizikem
● ukončení těhotenství před termínem porodu
není indikováno
● po termínu porodu směřovat k ukončení po 41+0
týdnu těhotenství
3.2.2 Časování porodu u žen s GDM se zvýšeným
rizikem
● u těchto žen se zahájí kroky k ukončení těhotenství
nejpozději v termínu porodu
● je-li podle vyšetření ultrazvukem očekávaná
hmotnost plodu nad 4000 g, péče se řídí doporučeným
postupem „Porod velkého plodu
Všechno se jinak můžeš dočíst zde:
http://www.perinatologie.cz/dokumenty/doc/dopor...
@medulinek tak doufam, ze to bude ok, dej pak vedet! No me se maly taky asi 2 dny hybal min, ale bylo to po podani tech kortikoidu a po vysetreni v poradne, takze byl z toho asi jenom chudak ve stresu jako ja 😀 jasne ze scenaru je milion, ale prave jsem zjistovala jak je to konkretne v podoli, kde budu rodit, protoze si myslim ze hodne zalezi na tom jak to ma clovek nastavene v hlave, a to u me obcas byva problem.... tak uvidime 🙂
Byla jste

@kachita25 taky to tak mam 🙂.Mela jsem teda hodnotu na lacno vyssi uz v 8tt,ale podle me to bylo z malo jidla a stresu.Cim vic jsem tehotna tim mam ty hodnoty tak nejak stabilnejsi a nizsi. Dietu se snazim dodrzovat,ale mam uz vyzkousene co mi to zveda a nezveda, takze na obed treba bolonske spagety ano,ale na veceri uz si to nedam, protoze mam hodnotu po jidle 6,6 coz mi prijde oproti normalu uz hodne.