Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@sunrain Já, měla jsem lepší hodnotu než při prvním vyšetření v 11.tt, kde cukrovku zjistili (teď 31, předtím 32).
Mě ji zjistili ve středu. V út si mám jít pro zadanku do Dia poradny. Tak uvidím kolik budu mít:(
Dekiji za odpověď 🙂 snad se taky vlezu.já měla vysokou hodnotu jen na tom testu co se měřím mám úplně krásné hodnoty tak uvidíme.
@michaelasm Ahoj, promiň, že píšu až teď. Ty hodnoty by se měly měřit po osmi hodinách bez jídla. Je otázka, jestli je to u Tebe k provedení. Měřit se až dvě hodiny po probuzení k ničemu není, tak ta glykémie už začne postupně klesat tou aktivitou sama (tím se myslí i aktivita, kdy třeba pracuješ u počítače). Dalo by se to třeba udělat tak, že si dáš poslední jídlo dejme tomu v osm večer, pak ještě dvě hodiny nemusíš jít spát, a pak těch šest hodin spánku stačí.
@werumka Děkuji za radu, zkusím 🙂. Snad to pomůže...
Tak hlásím dlouhodobý cukr 25 🙂 měly jste pravdu... Tak mě zase překvapil jen ten lačný 5,3... Ráno jsem se měřila a 4,4. Doma si nikdy více jak 5 nenameřim. Tak to nechápu teda... Asi odchylka nebo stres z odběru 🙂
@sunrain Super 🙂 To není nic nenormálního, u těhotenské cukrovky glykémie po probuzení nějakou dobu naopak stoupá, pokud se nenajíš. Takže jestli ses změřila doma, tak je to objektivnější, než po tom, co jsi byla třeba hodinu vzhůru a běhala. Takže se normálně měř hned po probuzení a jez ráno co nejdřív, ať Ti to neleze nahoru 🙂
Tak se hlasim z poradny, dlouhodoby cukr 31,v moci teda aceton,ale pry jen na jeden krizek,takze vecer vic jist,dostala jsem zpravu do porodnice,abych mela pri porodu kapacku s glukozou a inzulinem a instrukce,jak s inzulinem kolem porodu.A zase za 14 dni. Ale inzulin uz nezvysujem,takhle ji to staci.
@luj89 Taky jim stoupnou, ale ne nad limit 🙂 Je to kvůli nabuzení a fungování organismu - adrenalin, kortizol - tyhle hormony řídí i vyplavení cukru z jater, aby mohl fungovat mozek a ostatní, i když se nenajíš 🙂 Po hodině od probuzení už zase glykémie začne obvykle klesat. Ale je to individuální a záleží na situaci.
@werumka Ahoj, prosim te, mohla bych s tebou zkonzultovat muj jidelnicek? abych vedela, ze nejim malo nebo naopak moc sacharidu 🙂))) kolik ceho bych mela zkusit jist apod. Jsem ve 28tt-zatim na diete a rada bych ji udrzela 🙂)) zatim mi nevadi nejist sladke, ale spis se moc neorientuji v gramazi veci...muj jidelnicek je takovy jednostranny -me nevadi, ze mam kazdy den skoro to same-jsem zvykla ze zlucnikove diety 🙂))
Takze.
kolem 6.45 snidam (snidani si delim na dvakrat -vylitavaly mi hodnoty, po rozdeleni je to mnohem lepsi) - davam si zitny chleba, potreny zervem a tvrdy syr, nekdy vejce natvrdo, zeleninu a caj -kolik toho chleba muzu? gramu? -druhou pulku jim za hodinu 🙂))
zhruba v 9.45 si davam ovoce - jeden kus (jabko, pomeranc, hrst boruvek, jahody), bud s jogurtem, zakyskou, nejake seminko, nebo ted tu spaldovou kasi nominal s ovocem (kolik te kase do kolika mleka, aby mi to pokrylo ty sacharidy?)-do obeda si dam treba tvrdy syr a sunku.....
v 12.45 obed -vetsinou polivku (bud vyvar s cerealnimi nudlemi-trochu nebo zeleninovou polivku rozmixovanou a nezahustenou),jako druhe maso, zeleninu a prilohu (kolik napr. brambor si muzu dat v gramazi, testoviny jsem si koupila zitne-kolik asi tech?, a ryzi-taky tu hnedou?
svacinu jsem si rozdelila na dvakrat-muzu?
ve tri si davam dva (1ks/8g) knackebroty - zerve, platek tvrdeho syra a cca 2 dc mleka
kolem 5 tak 150 g bileho jogurtu napr. s boruvkami, jahodou? muze to tak byt? pokryje mi ta odpoledni svacina ten pocet sacharidu?
v 7 mam veceri-vetsinou stejnou jako obed (misto masa si k priloze udelam syr nebo vajco)
no a kolem 21.45 si davam jeste druhou veceri - ten vecerni chleba od penamu s zervem, syrem, zeleninou a trochou mleka -kolik toho vecerniho chleba si muzu dat?
jsem totalne zblbla to vypocitat, abych mela dost sacharidu........
dekuji ti moc za pomoc 🙂)))
@drzticka81 nejsem sicce werumka,ale podivej se na kaloricketabulky.cz jsou tam rozepsané hodnoty jídel dost poctivě,já se tím řídila prvních 14 dní,díky tomu jak je jídelníček omezený už tď střídám to,co těch prvních 14 dní. vě odpo svačiny mam taky a doktorka s nima souhlasila,ze od obeda do vecere je to fakt dlouho,ale uvidíš,co ti napise weru
@medulinek diky, jase v tom tak nejak ztracim 🙂))) dali mi vzorovy jidelnicek na 200 g sacharidu, nekde je uvedeno 250 g sacharidu, na tehotcukrovka je vzorovy jidelnicek, ale tam je tech sacharidu uplne malo pod 200......procitam si tady tu celou diskuzi a sbiram zkusenosti, ale nekdy mi to hlava nebere 🙂)))
@drzticka81 jak rika medulinek ja prvnich par tydnu jela taky podle kalorickych tabulek - stahla jsem si aplikaci v mobilu a peclive zapisovala co jim a vzhledem k tomu ze maji velkou databazi tak jsem vedela ze kdyz tam si dam selsky jogurt a 2 jahody opravdu to priblizne odpovida . Treba s tema prilohama k obedu je to tezke a myslim ze to ma kazdy jinak. ja si jeden den dam dva brambory k masu a je to hodne a dalsi den si jich dam 5 a je to v pohode :D
@drzticka81 on to kazdy doktor doporucuje i podle toho,kolik vazite a asi jake mate hodnoty,ja mam 220,ale snim tak kolem 180g,vic do sebe proste neenasoukam,ale nastesti mi to prochazi.
@el_le sprilohama k obedu je to dobry,ale hrozne mi litaji u vecere,hlavne testoviny a pak se to samozrejme projevi i rano
@el_le kdyz ja mam stary typ mobilu a strasne pomaly pc, ktery se seka -a nejsem zrovna trpelivy typ 🙂))) haha zapisovat jsem zkousela, ale je to o me nervy 🙂)))) navic se dvema otravnymi detmi 🙂)))neustale v zadech
taky jsem nikdy na nejake zapisovani,nedejboze vazeni nebyla,ale jak mi zaclo jit o malou,tak vazim,pisu,pocitam 🙂 vsak uz je to jen na chvili
@medulinek tak ja nevazim moc-si myslim 🙂)) vychozi hmotnost 64 kg, ted mam tak kolem 70......ale ten jidelnicek mi dali takovy ten vseobecny -takze prave bych chtela vedet ty gramaze tech sacharidovych veci a upravim si je dle toho, aby mi to delalo dobre-spis se bojim, abych treba nejedla mene sacharidu a pak se mi to z hladu nezhorsilo........
@medulinek chvilka? hahaha jsem teprv 28tt, jeste deset tydnu 🙂)))))
no a jinak jsem to tam zkousela na tech strankach (pred pul rokem jsem to zkousela u partnera a slo to, ted jsem tam najela znovu a neslo mi to ukladat ci co, vyzkusim znovu)

Byla jste některá na testu na dlouhodobý cukr?? Vlezte se do té hranice?? Já zrovna čekám na výsledky ☹