Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@medulinek prave, ze ja si nejsem zcela jista jestli to pocitam spravne -tak chci zpetnou vazbu 🙂)))
a jinak ano, mas pravdu, z tohohle hlediska to uz mame za par 🙂)))) ale vis jak, ja drzela do minelho dubna dva roky zlucnikovou dietu (stale nektere veci dodrzuji) po kolikach jsem mela depku, furt resis jidlo 🙂))) ted jsem tak do rijna uzivala jidla (predevsim buchty a sladke, ktere jsem drive nemohla -zakusky, dorticky 🙂))) pak mi bylo dva mesice soufl, pak si zas uzivas dva mesice a buch-cukrovka bez sladkeho, hahaha (jako cekala jsem to horsi, ale zatim mi to nevadi)- kamoska uz ja na me nastvana (myslim v dobrem a ve srande)-ze mi u sebe nevi co nabidnout treba pri oslave, hahaha 🙂)) kdyz ja furt nic nemuzu jist 🙂)) ale jak pisu, ja uz jsem na omezeni zvykla 🙂)))neni to tak hrozne -depka je spis, kdyz se snazis to dodrzovat a stejne mas vysoke hodnoty -asi znas (u zlucniku kdyz jis dle doporuceni a stejne dostanes celonocni koliku.......)
@drzticka81 jo tak bez te aplikace to neni tak jednoduche tady v te aplikaci to prave pocita za tebe, jinak ze bych si dobrovolne do sesitu psala vsechno co snim to taky ne. No me cukrovku zjistili hned na zacatku ve 12tt 😀 takze asi tak... a najednou taky vsechno slo i snidane i svaciny atd.
@medulinek tak testoviny to ja nemuzu vubec ale je pravda ze taky si to obcas vecer necim rozhodim a pak se to promitne i rano ☹ , ted mam hodnoty zase spatne, ale zitra uz jdu na kontrolu tak snad se tam nejak domluvim a nebude to zadna hruza rikam si ze tech par tydnu to uz doklepu 😀
Pěkný den, mám zjištěnou těhotenskou cukrovku, od včera mám glukometr a začínám se orientovat v tom jídelníčku. Zatím mám po jídle hodnoty vždy zvýšené, na lačno to jde. Jak dlouho vám trvalo, než jste začly mít hodnoty v normálu? Na kontrolu jdu až za 3 týdny, tak nevím, zda už teď doktorce volat, že to mám špatné... mám z toho dost strach... děkuji.
@petakaci ahoj, me na DIA rikali ze ten tyden to mam nechat ustalit. Zvyknout si na jidelnicek, hodne zkouset atd. Zavolat muzes vzdycky, i kdyz kontrola za 3 tydny je docela za dlouho. Taky zalezi co je zvysena hodnota me litaly treba az k 9-10 nez jsem to vychytala a nekdo vola kdyz ma hodnotu 8. 🙂 jinak hodne stesti at s to ustali a vsechno je v pohode 🙂
@drzticka81 ahoj,hlavu vzhuru,tez mam zjistenou cukrovku od 10tt...co se tyce tech priloh...za chvilku uz si to budes pamatovat,ja uz jedu plne automaticky,brambory 100g ma 15sach,testoviny varene cca tech 24 a pod...proste cist etikety a pocitat...dostala jsem na diabetologii papir se zakladnimi hodnotami,zkusim ti ho vyfotit...
@drzticka81 to chapu,vsechno dodrzujes a nic se nelepsi,to je pak depka jak vrata ☹
@el_le taky mam ted horsi,ale pry to delaji atb a ty mam uz jen do patku,sice asi jeste nejsem uoplne zdrava,ale lepsi je to sakra o dost 🙂
@petakaci ja volala uz treti den,kdy jsem mela po jidle pres 11,urcite se neni ceho bat ji zavolat,jinak me se to dietou nesrovnalo a po inzulinu az nejak za deset dni
@el_le no jak kdy, někdy mám 8 a někdy to vylítne k 10. Když se pak měřím kontrolně ještě po dvou hodinách, tak už to mám zase v normě. tak snad to taky nějak vychytám.. toho inzulínu se strašně bojím a je to hrozně demotivující, když se člověk snaží a dodržuje dietu a stejně to nezabírá.. ☹
Holky mám dotaz. Před třemi týdny jsem měla glykemii na lačno 5,2 a na druhý den 5,1. Držím dietu a měřím se. Glykemie po jídle mám v pořádku, mezi 5,4 - 5,8. Problém mám s udržením glykemie na lačno, už několikrát jsem měla 5,2 - 5,3. Vím, že to nejsou žádné hrozné hodnoty, ale na diabetologii jdu až za týden a jsem teprve na začátku druhého trimestru, tak mám obavu, aby se to nezhoršovalo. Čím snižujete ranni glykemii?
@jani79 Tak to je mi zahadou tez,od Verci jsem zde dostala radu,ze mam zkusit postelovat vecere,zkusit bud vetsi ci mensi...pozdeji treba...ja jeem zjistila,ze mi nedela dobre hodne sacharidovy obed (kdyz nemam maso a jen treba testoviny),porad mi dela bordel pecivo...ale jako vubec netusim...ale tvoje hodnoty jsou krasne,tez bych se k nim chtela aspon priblizit...
Tak uz jsem z toho rozcarovana,jak kazdy dr u te cukrovky pracuje jinak! Do te same poradny,akorat k jine dr byla odeslana i moje kamaradka,ktera mela 5,2 a 5,3....udelali ji glykemicky profil,ze ktereho vyslo,ze ma vyssi jen lacne hodnoty a byla odeslana domu,ze se o cukrovku nejedna...uplne stejny pripad jak ja a ja jsem na inzulinu....grrrr a dnes v dia poradne doktorka dokonce vyslovila pochybnosti o spravne funkcnosti glukometru,pac jak jsem jiz nekolikrat psala,lacny hodnoty mam kolem sesti a vzdy v laborce mam do tech peti,max treba 5,2...ted naposledy 4,7 jen ten glyk.hemogl.mam 40,takze hranka,ale taky ok...
Holky, mam na vas 2 otazky... Strasne rada pecu a bohuzel miluju sladke.. Existuje neco diabetickeho, co bych mohla upect? Mate recept? A druha otazka je, co svacite odpoledne. Po prichodu z prace mam totiz opravdu hlad a v tu dobu i krizi vuci odolani sladkemu... Dekuji
@mischel26 mně ted v poradne rikala,ze glukometr vetsinou malicko nadsazuje,takze asi je to mozne
@luj89 mně poradila sestricka pouzivat stevii,koupila jsem v lekarne praskovou a pekla babovku (idealni by byla i z pohankovy mouky,ale tu jaksi tady vietnamec nevede) a da se to jist,to same palacinka bez cukru s tvarohem a ovocem nebo strudl z listoveho testa a jablka nesladit a nedavat rozinky.
@luj89 Ja si delala tento jablecny strudl 🙂) byl mnam a chystam se na neco od uzivatelky terka_37 jeji vytvory vypadaji luxusne 🙂))
Jablečný závin bez cukru
Jablečné záviny jsou tradiční součástí dezertů v české kuchyni. Mají v podstatě dvě klíčové vady na kráse – vysoký obsah tuků a jednoduchých cukrů. Za předpokladu, že se nám podaří na tyto výzvy zaměřit pozornost a odstranit je tak, aby byl výsledek stále stejně lahodný a s radostí konzumovatelný, získáme dezert, o kterém si můžeme dovolit tvrdit, že je skutečně zdravý.
Jak na to?
Příprava
V míse smícháme tvaroh, máslo, mouku, jedno vejce a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odležet, nejlépe v lednici.
Mezitím nahrubo nastrouháme jablka, která neloupeme (i přesto, že tradice káže opak). Smícháme je se skořicí a rozinkami, které před tím opláchneme pod tekoucí vodou.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části, ze kterých rozválíme obdélníkový pláty. Ty umístíme na plech s pečícím papírem s menším množstvím nasypané mouky. Na uválené těsto rozložíme jablka smíchaná se skořicí, přeložíme okraje těsta asi centimetr přes sebe a spojíme. Pak závin překlopíme, aby bylo spojení vespod. Záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 º.
Dobrou chuť
Abychom mohli závin považovat za zdravý se vším všudy, je potřeba se vyhnout „zvěrstvům“ páchaným před samotným podáváním dezertu – tedy nejčastěji práškovému cukru a šlehačce. Je pochopitelné, že obě zmiňované suroviny naprosto dramatickým způsobem ovlivní chuť (a nutriční výsledek pochopitelně taktéž). Všechny námi použité ingredience ale mají dostatečně výraznou chuť, je tedy zbytečné je dimenzovat do oblastí, kde nám jednoznačně škodí na všech úrovních.
Vlastnosti receptu
1. Nutričně naše snažení vůbec nevypadá špatně. Dokonce bych si troufal tvrdit, že na talíři máme poměrně vyváženou sladkost s mírně převažujícím zastoupením tuků. Ale od začátku: Receptu dominují sacharidy, v našem případě s nízkým glykemický indexem a dostatkem vlákniny. Odpovědnost tady nese kombinace ovoce s celozrnnou moukou.
2. Už zmiňované tuky jsou poměrově vůči bílkovinám trochu výše, s tím bych si ale až tak moc hlavu nelámal. Pochází především z másla, navíc bio. Převažují tak nasycené formy, což je zřejmě jejich největší nevýhoda.
3. Bílkoviny se nám sešly v moc krásném zastoupení, obzvlášť u jablečného závinu je toto silně pozitivní a nevšední. Většina proteinů pochází z tvarohu, který je jako zdroj kaseinu extrémně náročně stravitelný.
4. Acidobazická rovnováha by konzumací jednoho, možná dvou kousků závinu nijak moc neutrpěla. Celkově je recept sice mírně okyselující, nezachází ale nijak do výrazných extrémů.
5. Termicky se závin pohybuje v mírně ohřívajících oblastech. S tímto parametrem můžeme hýbat především množstvím použité skořice.
6. Energeticky je dezert prakticky neutrální. Pro mnohé toto bude překvapivým zjištěním, výsledek je dán kombinací silně jang vajec, tvarohu a soli s jin rozinkami, kořením, máslem a jablky. Základ těsta je tvořen téměř neutrální celozrnnou moukou, ve finále se pak ukáže už diskutované překvapení.
7. U podobných receptů se většinou tvrdí, že i přes použití čistě přírodních surovin nejsou recepty nijak zvlášť „zdravé“ ve smyslu dostatku antioxidantů a jiných důležitých mikroživin. Tepelná úprava receptu většinu těchto látek ničí, ani to ale neznamená, že bychom jedli úplně „prázdnou“ a mrtvou“ potravinu.
8. Velkou výhodu budeme spatřovat v absenci cukru, šlehačky a použití celozrnné mouky. Tyto tři klíčové charakteristiky posunou závin do oblasti silně atraktivních receptů pro široké spektrum potenciálních strávníků. Pochutnají si malé děti (bez problému už od 12 měsíců), sportovci, vyhýbat se mu nemusí diabetici. Recept obsahuje lepek i menší množství laktózy, což některé skupiny populace budou vnímat jako silnou nevýhodu. Navíc jsme použili tvaroh, který je koncentrátem kaseinu. Ani status BIO nebude schopen eliminovat veškeré známé negativní dopady tohoto druhu bílkoviny na naše zdraví, malou útěchou může být absence tuku.
9. Z důvodu nutriční vyváženosti a faktu, že na talíři nemáme žádnou výraznou kalorickou bombu, si můžeme dopřát i více než pouze jeden kousek. Jenom pro zamyšlení – pokud bychom si dopřáli závin s běžnou dávkou cukru a šlehačky, jak káží pravidla západní gastronomie, prakticky zdvojnásobíme jeho energetickou hodnotu. Občas se vyplácí trochu přemýšlet…
Zpět na dezerty Export do PDF Vytisknout recept
Kategorie
Dezerty
Ingredience
Nízkotučný tvaroh bio 125 g
Másla bio 50 g
Celozrnná špaldová mouka bio (jemně mletá) 150 g
Vejce 2 ks
Himalájská sůl
Jablka 500 g
Rozinky 60 g
Skořice

@drzticka81 no to prave musis podle tech tabulek,kdyz mas mit ke snidani treba 30g saccharidu,tak si tam najdes kolik ma 100g chleba,pak si navazis chleba a budes vedet,ze na tech 30g musis snist treba a pul krajice chleba a priste uz nemusis vazit. Tak ja to beru taak,ze nam ji mohli najit hned v tom 10tt a to by byl teprv masakr nebo aby se vyvinula normalni cukrovka,brrrr.tech 10 tydnu uz dame 🙂