Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@luj89 ja tam nedala rozinky (ja je nejim 🙂)) a dala trochu skorice, mozna aji kokos by nebyl spatny -a vazne to bylo temi jablky sladke -stacilo mi to k uspokojeni 🙂)) na dopo svacinku 🙂))
tak my jsme stevii vzdycky nasusili a rozdrtili na prasek v hmozdiri 🙂)) a pak se jen pridava do testa 🙂))
Moc dekuju za napad na sladke peceni 🙂. Ja ale nalozit s tim odpolednim hladem?
@drzticka81 nj,ale kolik potom? i kdyz ono uz je to jeno,stejne mu zase chcippla 😀
@luj89 no normalne se najez,ja mam odpo de svaciny (obedvam do poledne a vecerim u Ulice 🙂 ),tak bych s jednim jidlem nevystacila
ja mam odpo taky dve svaciny -trihodinovy casovy usek je pro me prilis moc......takz v jednu obed, ve tri si davam dva knekebroty s zerve a syrem, zeleninu a mliko a v pet trochu bileho jogurtu treba s boruvkami, v sedm mam veceri -ale nvim, zda to delam spravne -uz me to zas sere......dneska jsem mela rano 6.3-po prvni casti snidane 7.9 (druha hodnota po druhe casti snidane byla 5.3) a po obede zas 7.8 -tak nevim.......co jsem zas udelala spatne -mela jsem suchy brambor, spenat a volske oko........tadyto to me dost depta.....
vsak 7,8 je jeste ok
@medulinek ja takove nemela.....a ty ranni me taky stvou...dneska zkusim na druhou veceri tu kasi.......
@drzticka81 ja mam ted tu lacnou taky blbou,zitra rano mam posledni atb,tak snad se to zase srovna,akorat teda moc nezabraly no. Ale uz si rikam,jestli to vubec resit nebo nepockat do porodu,jestli si to nesedne samo. Vyter z krku mi delal,ten je cisty,atb jsem ted mela ud podruhy od vanoc,tak se mi do tretich moc nechce
@medulinek ja mela v druhem tehotenstvi od 3. mesice zanet hrtanu-kasel, jeste jsem i kojila syna-takze vybrat atb bylo dost tezke, mudr zkusil dvoje-nepomohly ani jedny-takze jsem se uspesne prokaslala az k porodu (na kasel jsem si davala bonbony)-po porodu to uplne prestalo...ted me taky nabira do kasle, ale bonbony nemuzu-tak proste inhaluju 31 bylin nebo eucasol od justu-zklidnuje mi to ten kasel......
@drzticka81 taky mi to zacalo na konci tretiho mesice,tak jako pokaslavam pres den,v noci me to parkrat zbudi a tak jednou za 3 tydny dcera dotahne brutus kasel ze skolky a to je pak narez,tak na to asi taky uz kaslu.od justu jsem mela tymianku,ale zaboha ji nemuzu najit
@luj89 ja dneska delala bananove cookies - banan je dost sladky takze jsem uz nicim nesladila (stevii mam a ma pro me neprijemnou pachut tak ji nepouzivam)
Bananove cookies:
2 zrelé banány – čím zrelšie, tým budú cookies sladšie
1/2 hrnčeka kokosovej múky
2 vajcia
2 PL kokosového oleja
2 PL jablkového pyré - nedavala jsem
1 ČL sódy bikarbóny (alebo PDP)
kúsky tmavej čokolády alebo hrozienka (voliteľné) - nedavala jsem
Postup je uplne jednoduchy rozmackat banany a vsechno smichat dohromady 😀 pak jsem udelala z testa placicky na pecici papir a pekla na 180°C 20 minut
Pak taky delam palacinky - napul z mandlove a pohankove mouky a na to si dam avokado nebo treba jahodu s mascarpone, zkousela jsem i mrkvovy dort nebo treba avokadovou penu.
Avokadova pena:
1 zrelé/mäkké avokádo
cca 5 lyžíc smotanového alebo gréckeho jogurtu
2 lyžice medu/agáve alebo iného sladidla (alebo zrelý banán)
1 lyžička nesladeného kakaa
Všechno jsem rozmixovala tycovym mixerem a dala do misticky pres noc do lednice.
Vetsinou najdu recept, ktery se sladi medem nebo sirupem a proste to vynecham. A naprosto luxusni, ale trosku pracnejsi vec jsem delala na vanoce a to mandlove "vanilkove" rohlicky podle cukrfree.cz a chystam se na bounty dort, ale na ten jsem porad nejaka lina 😀
@medulinek tak ja dneska byla na DIA a nebyla tam doktorka i kdyz si me objednala 😀 sestricka mi teda rekla ze hodnoty mam vzhledem ke kortikoidum jeste v pohode a ze mam dopichavat inzulin dle potreby. Zbyva mi nejakych 30 dni do terminu tak si rikam ze uz nema cenu se nejak nervovat, akorat jsem se teda chtela zeptat jaky byva postup prave u porodu atd (neco mam zjistene ale zajimalo me co mi rekne). Tak se tam stavim v pondeli to uz by tam mela byt...
@el_le zkousela jsi z ty mandlovy mouky i pect?rada bych ji zkusil,ale bojim se,jesztli to pak neni vic tukove - precijen mandle jsou samy tuk,ale nevim,jak se ta mouka dela,treba to z toho nejak odstrani.
@el_le pokud ti prcek velikostne odpovida,tak uz bych se fakt nestresovala.a se ted taky na ten porod ptala,kdyby to nahodou prislo driv,ale ja mam jen ten nocni,na to mi rekla,ze pokud to prijde pres den,tak proste uz nepicham,pokud by to prislo v noci,tak mam snist polomacenky,piskoty,proste rychle cukry,bay se na nich ten inzulin vybil.A pak mi napsala zpravu do porodnice,ze mi maji merit glykemku a do zily mam mit infuzi s glukozou a inzulinem.A pry se nemam bat jim to 3x pripomenout.
@medulinek z mandlove jsem pekla ty rohlicky a byly hodne krehke a mouka jsou opravdu jenom pomlete mandle, takze ten tuk tam je. Ted mam vybrany recept kde se pouziva mandlova s kokosovou dohromady - s tou kokosovou se mi ale dost spatne pracuje (delala jsem livance a nic moc), ale dnesni cookies se povedly 🙂
Jinak maly zatim byl vzdycky uplne ukazkovy bez sebemensiho problemu uvidime jak v pondeli, pokud to bude stejne budu si dal dodrzovat co dodrzuju a pohoda 🙂 ja chodim na DIA primo do Podoli kde budu rodit takze si myslim ze to bude bez problemu ale budu klidnejsi kdyz mi to doktorka vsechno rekne a vysvetli 🙂
@drzticka81 Ahoj! Je to tak, jak píšou holky. Na stránkách tehotenskacukrovka.cz máš rozložení sacharidů do jednotlivých jídel (například oběd, max 50g sacharidů). Takže si ta jednotlivá jídla (většinou jsou to hlavně přílohy) zadáš do kalorických tabulek a z toho Ti vyjde, kolik toho sníst.
Na kaši, stejně jako na všech výrobcích, které kupuješ, máš napsáno v tabulce, kolik sacharidů obsahuje 100g toho výrobku. Na té špaldové je napsáno, že obsahuje 63g sacharidů na 100g výrobku. Takže když si jí chceš dát ke svačině, která má mít 20g sacharidů, tak si dáš 30g kaše (aby tam zbyla rezerva na mléko).
@mischel26 On je celkově blbej ten pojem "cukrovka" - ano, někdy jsou zvýšené jen lačné. Doktor může mít pocit, že cukrovka se počítá až ve chvíli, kdy jsou glykémie stabilně zvýšené všechny, ale v těhotenství jsou prostě hraniční limity jiné, protože pro miminko jsou vhodné jiné hladiny glykémie. Takže když má někdo problém se slovem cukrovka (a tím myslím i diabetologa, který pak tu těhotnou nepřijme), tak by se to dalo označit termínem "glykémie nevhodná pro plod"... 🙂
@el_le prave bych z ni zkusila treba babovku,ale kdyz se tam dava jeste i tuk,tak aby to pak pomalu necvachtalo 😊 mala byla prave o 14 dni napred, ted jdu v utery a kdyzby byla o 3 tydny a vic,tak uz to pry musi resit. Tak doufam,ze to byl jen nejaky skok a ted uz bude zase akorat 😊
Ahoj holky, chci se zeptat, zda se některé z vás při těhotenské cukrovce objevila hypoglykémie? Asi dělám něco špatně, ale jednou jsem měla cukr jen 2,7 (třeštila mě hlava, měla jsem hlad a motala se)...to se mi stalo asi druhý den měření, tak jsem si trochu navýšila jídelníček a hodnoty se mi urovnali po 2. hodinách po jídle mezi 4,2-5,5....včera jsem ale měla ráno po snídani cukr 3,7 a večer po večeři taky 3,7....včera celý den mi bylo divně :/ a hodnoty nepřesáhly 4,8...měřím se 2 hodiny po jídle, jak mi nařídili na diabetologii....vím, že všichni spíše řeší, že se na hodnoty nemůžou dostat a mají je vysoké...mně to dělá opak :( snažím se dietu dodržovat, nic sladkého si moc nedávat a jíst pečiva a příloh tak, jak je doporučeno, ale musím se dojídat druhou svačinou, aby mi nebylo blbě....

@drzticka81 jeee, moc dekuju, urco zkusim! 🙂