Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
teď 4,7 po
@medulinek No jestli sis dala plátek knackebrotu, tak ta lačná už vlastně není lačná 🙂 Takže tím se vůbec nezaobírej. Navíc když se hodinu převaluješ, tak ten organismus se chová tak, že už se aktivuje k normálnímu režimu - začnou pracovat hormony, které tu glykémii zvyšují. Stane se to, hoď to za hlavu 🙂
@martyina To je super! Mám fakt radost, že už je to lepší. Paní doktorka je z hlediska těhotenské cukrovky naprosto nepolíbená a těhotné by k ní chodit neměly, pokud se sama v tomhle směru nedovzdělá. Mírným případům s DM neublíží, ale jakmile by k ní přišel někdo, jako Ty, tak může udělat víc škody než užitku a to je nebezpečné. Určitě to řekni svému gynekologovi, měl by to vědět.
@lucienelka To bříško může být doprovodné k DM, ale v tenhle moment se to dá čekat, protože ta cukrovka je rozjetá nejvíc. Vůbec to neznamená, že to tak bude pokračovat. Ty děláš, co můžeš a zbytkem - tím, co nemůžeš ovlivnit - se nestresuj, ok? 🙂
@werumka jezis ty ses tak zlata, uplne blaho pro mou dusi, ja jsem si ted naordinovala hodne prisny rezim,tak snad se to umoudri.Myslis,ze by se to mohlo tedy zmirnit s narustajicimi tydny tehotenstvi?
@lucienelka Může 🙂 A hlavně je miminko hlídané, takže se mu nic nestane! Po porodu mu změří glymču, takže ani žádné skryté hypo mít nebude. Nevyčítej si cukrovku. U cukrovky totiž neexistuje dokonalá kompenzace. Existuje jen ta, kterou člověk zvládne 🙂 A zbytek nech na doktorech.
@medulinek To chápu. Vždycky si říkám, jak je ta slinivka dokonalej orgán (když funguje 😀), jak to dokáže sama všechno hlídat. Mně dneska po ranním hypu vyběhla glykémie na 22. Prostě obranný mechanismus. Slinivka by si poradila s hypem i s tímhle. Ale když to člověk musí pytlíkovat sám, tak to prostě dokonalý nikdy nebude 🙂
před obědem 5,8 a po také 5,8 super hodnoty🙂 jsem moc ráda
@martyina hodnota po obede je super,gratulace 🙂.Pred obedem to nehlidas?Ja musim mit pred jidlem hodnoty do 5,1, takze vzdy cekam az to klesne a az pak papam.
@lucienelka 5,1 je limit na lačno. Pro glykémie před jídlem to nemůže platit, protože to bys musela být 8 hodin bez jídla 🙂 Pro tyhle glykémie je důležité, aby byly nižší, než hodnota po jídle.
@medulinek No pak to udělá tu opačnou křivku - že po chvíli začnou játra ten deficit dohánět a před dalším jídlem bude zase glykémie vyšší a může pak jako reakce být nadlimitní po dalším jídle... je to složitější, ale ta křivka by měla vypadat jako sinusoida - před jídlem méně, nebo stejně, po jídle výš. Většinou ta nižší glykémie po jídle znamená, že toho jídla nebylo dost - u necukrovkářů je to celkem jedno, ale u diabetiků to pak může mít za následek právě to zvýšení po dalším jídle.
No blbě mi bylo, ale nic se s tím dělat nedá. Tak jsem holt počkala, až zase "splasknu" 😀 😀
Tak konecne mi pohyb dovolili, tak to vyuzivam. Jo dneska byl vtipny UZ,podle nej se mala o 14 dni zmensila a o 200gramu zhubla za ten posledni tyden 😂
dnes na lačno 4,7. takže vypadá, že prášky zabírají
@mischel26 ano mohu Glucophage XR 750 MG beru jednu tabletku na noc, první doktorka furt čekala nevím na co tak sem po dvou týdnech od ní odešla a když jsem ji to řekla, tak mi řekla, že mě zrovna chtěla poslat někam dál a nasadit inzulín, ale mezitím sem šla k novému lékaři, který mi ihned dal léky a včerejší hodnoty hned po první tabletce byly super, takže sem ráda..

@werumka diky za uklidneni, malou panev rozhodne nemam 🙂, spis ted nevim jak srovnat ty hodnoty, malej ma hlavicku a nozicky odpovidajici 31tt a brisko prave 33tt ☹.Chtela bych to srovnat.