icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

lucienelka
5. dub 2017

@werumka diky za uklidneni, malou panev rozhodne nemam 🙂, spis ted nevim jak srovnat ty hodnoty, malej ma hlavicku a nozicky odpovidajici 31tt a brisko prave 33tt ☹.Chtela bych to srovnat.

martyina
5. dub 2017

@kulistice spíš mi to přišlo, že to jen řekla, protože sem odešla, chodí k ní všichni těhotní z okolí, takže zasa tak nezkušená být nemůže🙂a to s těma jehlama a páskama mě dostala, takoví přístp se mi fat nelíbyl.

martyina
5. dub 2017

teď 4,7 po

kulistice
5. dub 2017

@martyina no vidíš, to jsou krásný hodnoty 🙂 tak to takhle hlavně udržet a bude dobře 🙂 tak její přístup, že nechápe, jak je možné, že se ti hodnoty zvedají a poslání na test i když si měla na lačno hodnoty hodně vysoké, tak to nevím, jestli ví, co dělá :/

martyina
5. dub 2017

@kulistice chtěla po mě papír naskenovat od nového doktora, on mi na to napsal: není to nutné, i když jsem se v ní myslím vyjádřil korektně 🙂

werumka
5. dub 2017

@medulinek No jestli sis dala plátek knackebrotu, tak ta lačná už vlastně není lačná 🙂 Takže tím se vůbec nezaobírej. Navíc když se hodinu převaluješ, tak ten organismus se chová tak, že už se aktivuje k normálnímu režimu - začnou pracovat hormony, které tu glykémii zvyšují. Stane se to, hoď to za hlavu 🙂

werumka
5. dub 2017

@martyina To je super! Mám fakt radost, že už je to lepší. Paní doktorka je z hlediska těhotenské cukrovky naprosto nepolíbená a těhotné by k ní chodit neměly, pokud se sama v tomhle směru nedovzdělá. Mírným případům s DM neublíží, ale jakmile by k ní přišel někdo, jako Ty, tak může udělat víc škody než užitku a to je nebezpečné. Určitě to řekni svému gynekologovi, měl by to vědět.

werumka
5. dub 2017

@lucienelka To bříško může být doprovodné k DM, ale v tenhle moment se to dá čekat, protože ta cukrovka je rozjetá nejvíc. Vůbec to neznamená, že to tak bude pokračovat. Ty děláš, co můžeš a zbytkem - tím, co nemůžeš ovlivnit - se nestresuj, ok? 🙂

medulinek
5. dub 2017

@werumka uz je to fakt na hlavu tohle,nekdy si rikam,ze sladka nevedomost.

lucienelka
5. dub 2017

@werumka jezis ty ses tak zlata, uplne blaho pro mou dusi, ja jsem si ted naordinovala hodne prisny rezim,tak snad se to umoudri.Myslis,ze by se to mohlo tedy zmirnit s narustajicimi tydny tehotenstvi?

werumka
5. dub 2017

@lucienelka Může 🙂 A hlavně je miminko hlídané, takže se mu nic nestane! Po porodu mu změří glymču, takže ani žádné skryté hypo mít nebude. Nevyčítej si cukrovku. U cukrovky totiž neexistuje dokonalá kompenzace. Existuje jen ta, kterou člověk zvládne 🙂 A zbytek nech na doktorech.

werumka
5. dub 2017

@medulinek To chápu. Vždycky si říkám, jak je ta slinivka dokonalej orgán (když funguje 😀), jak to dokáže sama všechno hlídat. Mně dneska po ranním hypu vyběhla glykémie na 22. Prostě obranný mechanismus. Slinivka by si poradila s hypem i s tímhle. Ale když to člověk musí pytlíkovat sám, tak to prostě dokonalý nikdy nebude 🙂

martyina
5. dub 2017

před obědem 5,8 a po také 5,8 super hodnoty🙂 jsem moc ráda

lucienelka
5. dub 2017

@martyina hodnota po obede je super,gratulace 🙂.Pred obedem to nehlidas?Ja musim mit pred jidlem hodnoty do 5,1, takze vzdy cekam az to klesne a az pak papam.

werumka
5. dub 2017

@lucienelka 5,1 je limit na lačno. Pro glykémie před jídlem to nemůže platit, protože to bys musela být 8 hodin bez jídla 🙂 Pro tyhle glykémie je důležité, aby byly nižší, než hodnota po jídle.

medulinek
5. dub 2017

@werumka boze to ti muselo byt zle. Veru a co kdyz je hodnota po jidle nizsi nez pred jidlem, ale pritom jsou obe v norme?

werumka
5. dub 2017

@medulinek No pak to udělá tu opačnou křivku - že po chvíli začnou játra ten deficit dohánět a před dalším jídlem bude zase glykémie vyšší a může pak jako reakce být nadlimitní po dalším jídle... je to složitější, ale ta křivka by měla vypadat jako sinusoida - před jídlem méně, nebo stejně, po jídle výš. Většinou ta nižší glykémie po jídle znamená, že toho jídla nebylo dost - u necukrovkářů je to celkem jedno, ale u diabetiků to pak může mít za následek právě to zvýšení po dalším jídle.
No blbě mi bylo, ale nic se s tím dělat nedá. Tak jsem holt počkala, až zase "splasknu" 😀 😀

medulinek
5. dub 2017

@werumka obcas se mi tohle povede, kdyz se najim a pak jdu treba hned delat na zahradu.

werumka
5. dub 2017

@medulinek To nevadí, pokud je důvodem pohyb a nevede to k hranici hypoglykémie. Pokud by byl důvod nedostatek jídla, tak pak se to rozhoupe.

medulinek
5. dub 2017

Tak konecne mi pohyb dovolili, tak to vyuzivam. Jo dneska byl vtipny UZ,podle nej se mala o 14 dni zmensila a o 200gramu zhubla za ten posledni tyden 😂

werumka
5. dub 2017

@medulinek No vidíš jí 😀 😀 to jsou ty měření...

medulinek
5. dub 2017

@werumka a za tyden mi rekne 3 kila 😎

werumka
5. dub 2017

@medulinek A to měřili na stejný utz a stejný doktor?

medulinek
5. dub 2017

@werumka jj,ale minule na zadech a dneska uz jsem musela na boku,tak mohla byt zase jinak splacnuta

martyina
6. dub 2017

dnes na lačno 4,7. takže vypadá, že prášky zabírají

mischel26
6. dub 2017

@martyina Muzu se zeptat,co si dostala za prasky?ja jen,ze si tady vsechny pichame inzulin a ty mas prasky....zajima me to...navic,tak pekne vysledky...

martyina
6. dub 2017

@mischel26 ano mohu Glucophage XR 750 MG beru jednu tabletku na noc, první doktorka furt čekala nevím na co tak sem po dvou týdnech od ní odešla a když jsem ji to řekla, tak mi řekla, že mě zrovna chtěla poslat někam dál a nasadit inzulín, ale mezitím sem šla k novému lékaři, který mi ihned dal léky a včerejší hodnoty hned po první tabletce byly super, takže sem ráda..

medulinek
6. dub 2017

@martyina ne ze bych ti to neprala ale stves me 😉

martyina
6. dub 2017

@medulinek proč??

martyina
6. dub 2017

@medulinek kolik si měla hodnoty před inzulinem?,

Strana