icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

martyina
6. dub 2017

kolik jste měli něž jste dostali inzulin?

medulinek
6. dub 2017

@martyina měla jsem přes 6 a měla jsem blbé i po snídani,na inzulínu se mi zlepšily ty posnídanovy a pred mam kolem 5,5, dneska 5,2. Ale jdu dnes na kontrolu,tak se ji schvalne na ty prasky zeptam

werumka
6. dub 2017

@medulinek Ja jsem zatim fakt nezazila, aby ty prášky mely takovy efekt. Vetsinou dokázaly stáhnout lačnou o 0,1 nebo 0,2 mmol/l, ale to je jejich maximum. Spis si říkám, jestli ten glukometr pred tím nemeril blbe..
Takového skoku ty prášky schopné nejsou. Ale byli by super, kdyby byly 🙂

martyina
6. dub 2017

@medulinek já měla na lačno i 7 a po dvakrát i 9, ale nikdy sem neměla skoro pod 6,5

werumka
6. dub 2017

@martyina Ten glukometr One touch - byl novej, nebo pouzitej? Proužky nebyly prošlé?

martyina
6. dub 2017

@werumka ted mám úplně nový takže by měl měřit dobře. kéž by to bylo tím🙂hlavně když to bude o.k,.

martyina
6. dub 2017

@werumka použitej, a proužky mi dala nové pak a měřil stejně

martyina
6. dub 2017

@werumka ale zajímala by mě jedna věc, jak je možné, že jeden lékař ti může dát 50 jehel a druhý ti dá sotva jednu náhradní? to samé i s těmi proužky???????nechápu to

werumka
6. dub 2017

@martyina On by mel byt vzdycky nový, a pokud ne, mel by se kontrolovat. Protože nekdy tem glukometrum stačí, aby je nekdo protáhl rámem na letišti a začnou měřit blbe. A prvně ses tim novým glukometrem merila kdy?

martyina
6. dub 2017

@werumka jak jsem ho dostala

werumka
6. dub 2017

@martyina záleží, co ma nasmlouvaneho s firmama. Protože fakticky jako těhotná na dietě na glukometr nárok nemáš. Pojišťovna hradí pouze 400 proužků. Ale ani to někteří diabetologove nevědí, protože se to měnilo poměrně nedávno. Ale mnoho diabetologu dostává od firem vzorky glukometrů a ty pak dávají těhotným.

werumka
6. dub 2017

@martyina a ta prvni hodnota na tom novem glukometru byla jaká?

martyina
6. dub 2017

@werumka já právě dostala teď nový a vyplňovali i záruční list, protože jsem ho podepisovala. k tomu 50 jehel a 100 proužku nových

martyina
6. dub 2017

@werumka i přístup, ale tohoto doktora byl úplně jiný. Ale jak si řekla o tom špatném glukometr, tak ta doktroka mi furt řkíkala že neví proč mám ty hodnoty tak vysoké když na ogt bylo 6,2 takže třeba byl opravdu špatný

martyina
6. dub 2017

@werumka tuším 5,2 ale večer jsem si dala prášek první

werumka
6. dub 2017

@martyina Jojo, ta firma mu da nove glukometru, jsou to treba firmy, které ty svoje glukometry chtějí dostat "do oběhu". Nekdy je pak ti lékaři chtějí vratit a s firmou je zase můžou vyměnit za nové. K tomu je samozřejmě i doplňkový materiál, jako jsou jehly a nějaké proužky.

werumka
6. dub 2017

@martyina HM, tak to fakt vypadá na chybu glukometru. Snad ho nedostane i jiná těhotná...

martyina
6. dub 2017

@werumka já myslela že se to vrací automaticky, ta chtěla ten starý též

martyina
6. dub 2017

@werumka zajímavé by bylo kdyby jak tvrdila, mě začala léčit inzulinem ...

werumka
6. dub 2017

@martyina Nekdy se nevrací. Záleží na tom lékaři, co ma nasmlouvaneho. Ale ta Tvoje doktorka ho jisté chtela vratit pro to, aby ho zas mohla poslat do oběhu, což mě upřímně děsí. Kdyby Ti na tyhle glykemie dala noční inzulín, fakticky by se moc nestalo. Ale kdyby Ti dala rychlý na jídlo, mohla Tě dostat do hypoglykémie...

medulinek
6. dub 2017

Tak ja si dala ke snidani o pul krajice chleba vic a hned 8,8.
V pondeli rodila kamaradka,cukrovku mela stanovenou od 25tt,dostala glukometr a dietu,nemerila se vubec,nechtela mit rzpichany prsty a kazdy den dortik a kafe s dvema cukrama,hodnoty si psala od oka a v pondeli holcicka 3,5 kilo bez problemu. Rikam si,ze se na to nevyprdnu

martyina
6. dub 2017

@werumka ale tak snad musí vědět, že se má kontrolovat, a že ji to nenapdalo že může být špatný když se ji hodnoty zdáli divný, to mě zaráží

martyina
6. dub 2017

@medulinek já se s tou první doktorkou také trápila, že nic nesmím pomalu nikdy, místo toho aby mi to vysvětlila nějak aby se to dalo zvládnout bez větších stresů...

martyina
6. dub 2017

akorát máme mít oslavu se spoustou malých zákusků tak nevím tedda co budu jíst☹ a yslím že taky úplně ten den neodolám.. může se něco stát?

werumka
6. dub 2017

@medulinek A mela tu cukrovku skutečně správně diagnostikovanou, nebo chodila kvuli jedné zvýšené lačné?
U Tebe s tim holt zamavaly ty léky a kortikoidy na začátku... Ale pořád se můžeš těšit na to, že to po porodu bude pryč 🙂

werumka
6. dub 2017

@martyina Bohužel to vedet nemusí. Dokud mi jednou nezačal glukometr kolabovat, tak by me to taky nenapadlo. Ale když jsem pak mluvila s paní, která pracuje pro firmu, tak jsem leccos zjistila. Ten glukometr je citlivý vůči různým vlivům a pokud ta doktorka toho uživatele nepouci, muze se pak snadno rozjet.

martyina
6. dub 2017

@werumka hlavně je to prý už dost předpotopní tak nevím, takže starý asi bude🙂 a ojetý vypadal taky dost🙂, a hlavně kolik krve se tam muselo nakapat🙂

martyina
6. dub 2017

dneska jdu poprvé na utz po zjištění cukrovky tak jsem zvědavá co mi řekne, vyšetřuje se něco navíc?

werumka
6. dub 2017

@martyina No jestli to byl stary dobry One touch Vita, tak ten bral krve hodně 😀 😀 on jako novy patřil k velmi přesným, ale teď už se myslim ani neprodává. Jen se do něj prodávají proužky.

werumka
6. dub 2017

@martyina nevyšetřuje. Pokud vse vypadá v pořádku, nic vic se nezjišťuje.

Strana