Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Nevíte prosím, kdy se jde na OGTT test ve 2. těhotenství, když v 1. těhu byla cukrovka? Chodí se normálně v tom 22.týdnu nebo dříve? Děkuji
Tak devcata nakonec jsem opravdu mezi Vami..moje testy alá"podle toho kdo na ne koukne podle toho je vysledek" takze uz jsem 2x slysela ze nemam a 2x ze ji mam.. no dnes rozhodl dr. Ze ji proste mam a tecka.. dostala jsem zadanku na dia.. kde me ale vezmou nejdriv za mesic(muj 8 mesic).. pani me odkazala at si dietu prozatim vygooglim a snazim se ji dodrzovat.. ja mam ale problem..protoze jsem ejste k tomu celiatik..nejste ti nektera takovahle super kombinace ze by jste mi poradili nebo pujcili jidelnicek?
Pěkný den, chtěla bych se zeptat těch, co jste na inzulinu, zda budete rodit v nějaké specializované nemocnici? Dneska mě doktor vystrašil, že by raději zvážil rodit tam, kde je novorozenecká JIP. Že kdyby něco, ať mě neoddělí od miminka. Že diabetiček na inzulínu je v kraji málo a že je to vysoce rizikové. Docela mě vystrašil, diabetoložka říkala, že když je cukrovka kompenzovaná, tak to ničemu nevadí. ☹ jinak váhový odhad mám v 35tt 2600g (chlapeček), myslíte, že je to OK? Děkuji 🙂
Jsem na inzulinu, rodit budu v Podolí. U mne byla ale volba jasná. Můj diabetolog mne doporučil MUDr. Andělové, která se tam stará o diabetičky, protože "dvojkařek", které jsou těhotné, je málo. Na inzulin jsem musela přejít v nějakém asi 24. týdnu, teď musím píchat skoro třikrát tolik než na začátku. Ale tím nikoho nechci strašit, ono u "dvojkařek" to jde prý rychleji (má to větší spád). Rodit budu císařem (mám i jiné rizikové faktory). Váhový odhad - nevím, nebylo by něco na webu? Ale připadá mi to spíš ok, pokud mu třeba neroste víc bříško než zbytek. Podle toho prý poznají kompenzaci. Držím palce.
@alkapinka Ten jídelníček je stejný, jako píšou na webu těhotenskáacukrovka. Akorát normální pečivo nahradíš bezlepkovým. V tom žádný problém není... Neviděla jsem tam nic, co bys jako bezlepkář nemohla (kromě pečiva a případně těstovin). Jak jsem psala dřív - kombinace celiakie a diabetu je poměrně častá.
@alkapinka Když koukneš na tenhle jídelníček: http://tehotenskacukrovka.cz/sites/default/file...
Tak tam můžeš prakticky všechno. Akorát třeba bramborové noky můžeš udělat s bezlepkovou moukou, případně místo nich dát brambory. Stejně jako třeba žitný chleba. Dáš třeba pohankový chleba - ten má ještě míň sacharidů než klasický. Nebo třeba bezlepkový tousťák. Ten má stejný počet sacharidů. Jestli třeba pečeš, tak můžeš i domácí.
@petakaci Z vlastní zkušenosti - doporučuju třeba mailem kontaktovat primáře porodnice a popsat svou situaci (věcně, v bodech - tj diagnóza, průběh, vývoj), klidně přidat do přílohy zprávu z diabetologie. A zeptat se ho na jejich zkušenosti s porodem za těchto podmínek. Primář v tomhle ohledu má přehled a ví, jestli takové porody dělají, umí si s nimi poradit. Problémy s miminkem bych apriori neočekávala. Pokud jsi kompenzovaná, jde ve většině případů opravdu jen o poporodní monitoring glykémie a pak větší riziko žloutenky.
@werumka tak b tom priade nevim kdo dela chybu-ja mam na vsech bezl pecivech uvedenou hodnotu sacharidu od 58g-do 75g.. a kdyz ma byt na snidani sakum prdum 30g tak to asi jen tak nahradit nemuzu.. jeste kdyz na nekolika jidelnickach pisou,jak jako "cukrovkar" nemas mit kukurici..a ja mam vsechno z kukurice.. i testoviny.. ktere maji taky 3xnasobnou hodnootu oproti"normalu".. lusteniny treba kuli problemum se strevy nesmim vubec...a to jiz nekolik let..
proto se ptam jestli nema nekdo zkusenost..ty hodnoty bezl jsou daleko vyssi
@alkapinka Ale to jsou sacharidy na 100g vyrobku, ne? 100g obyc chleba má taky 50g sacharidů. Když si do webové kalkulačky www.kaloricketabulky.cz zadas bezlepkovy chléb, tak tech alternativ he tam hodně a téměř vsechny mají menší podíl sacharidů, než běžné pečivo. Podíl kukuřičné mouky nijak neres. Res pouze podíl sacharidů. Luštěniny jist nemusis 🙂
@werumka:
Ahoj Veru, když se měří lačná po probuzení (ne po nějakém pohybu), tak mi přijde, že můj gluk. test musel být úplně špatně. Když jsem v 5 hodin vstávala a u doktorky mě měřili v 8 hodin (např. hodina cesty vlakem atd.) To už jsem přeci musela vyprodukovat cukry z vlastního těla, které mi udělali hodnotu 5,22.
Je možné, že moje tělo naopak produkuje inzulínu hodně a tím dříve produkuje ketolatky?
@el_le obrovska gratulace ke krasnemu klouckovi, super, ze je vse v poradku!
@kulistice Ahojky, včera jsem byla nakontrole a prý vše o.k., beru pořád tu jednu na noc a ráno mývám těch 5,2, - 5,6 jak kdy. a odpo sem mývyala třeba 6,3 do těch 7 většinou. a dokonce jednou jsem měla 3,5. v sobotu jsem byla na oslavě a neodolala zákuskům a tak sem se schávlně změřila a měla jsem 5,6:D
Tak jsem dnes psala do naší okresní porodnice a chce mě vidět pan primář, aby udělal váhový odhad mimča a pak vše zkonzultoval s neonatology. Nicméně jsem psala ještě do Fakultní nemocnice v Ostravě a tam mi zase jejich primář napsal toto: "Tehotne s cukrovkou na inzulinu maji jednoznacne rodit v perinatologickem centru." Tak já jsem z toho jelen :-/ jak jsem už byla v pohodě, že mám hodnoty OK, tak tohle mě zase pěkně rozhodilo ☹

@medulinek Nepridávala, je to v pořádku. Pokud i ostatní glykemie poslouchají, tak bych to nechala. Za chvili bude i inzulinová rezistence klesat, takže takhle je to ok.