Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@alkapinka Já mám "pouze" alergii na lepek, intoleranci, ne přímo celiakii (trpím na ekzémy a bolesti břicha po lepku, stopově mi ale nevadí), řeším to polévkami, bezlepkovým pečivem (ale tím výjimečně, protože mě moc nezasytí a glykemie po něm vyletí) a mléčnými výrobky (tvaroh) + müsli (domácí, z bezlepk.vloček, neslazené - jen vločky, kokosový olej, oříšky a semínka => zapéct), když jsem doma tak i kaše. Obědy normálně jak jsem zvyklá - přílohy brambory, hnědá rýže, zelenina restovaná, bezlepkové těstoviny... Chce to trochu kreativity, to přiznávám 🙂. K večeři obvykle salát nebo zbytek od oběda... No a vajíčka na milion způsobů 🙂.
@petakaci Pokud pícháš do deseti jednotek inzulínu, tak perinatologické centrum určitě není nutné. Všechno záleží na kompenzaci, celkovém obrazu diabetu a mimča. Sejdi se s primářem, podle mě to bude rozumný člověk, který Ti nebude věšet bulík na nos. A když uvidí, že je to u nich rizikové, tak Ti to řekne.
@tana5 Ono tohle je právě ten rozdíl mezi metabolismem, který má problém a metabolismem, který funguje správně. Po probuzení a pohybu jde glykémie nahoru, ale po hodině už zase obvykle klesá. U zdravého metabolismu to nepřesáhne tu rozhodnou hranici, protože inzulín dokáže ten cukr z jater efektivně dostat tam, kde je potřeba. Pak je tu samozřejmě ještě organismus, který produkuje inzulínu moc, tam je to trochu jinak. Ale oboje je věc, kterou je potřeba sledovat.
@michaelasm jezis to jsem rada ze se nasel nekdo stejne"postizeny" 😅
No ja to asi do vikendu budu placat tak nejak co kdo doporucil a rekl..ao viknedu konecne zasednu a udelam jidelanicek..a presne jak pises,sice nemam měřák ale uz podle hodnot na obalu je evidentni ze ten chleba to vysroubuje do cervenych cisel..
vajicka-jeste ze jsou ty velikonoce😂 pani v lekarne se mi smala jestli nemam tech nemoci/omezeni nejak moc, tak bych k tomu mohla prihodit jeste cholesterol ne??😁😁😁
@alkapinka Jo, přesně! To se mi taky doktor ptal, když četl moji zprávu - prý: "Ježiš, intolerance lepku a diabetická dieta? Co proboha jíte?" 😀. Jde jen o to dobře to naplánovat, pak už to celkem jde... Já používám kalorické tabulky (aplikace), abych si uhlídala ty sacharidy. Ten chleba je fakt zlo, hůř prochází i těstoviny. Ale už jsem si celkem zvykla tak jíst... Müsli je pro mě takový základ místo pečiva, občas do něj přímíchnu kostičku hořké čokolády (81%) a v kombinaci čokoláda+kokosové chipsy to je moc dobrý 🙂. A míchám to i v mléce, jogurtu, to mi prochází... A ke snídani mívám často ovesnou kaši. (mléko po ránu mi nevadí - ale to chce taky vyzkoušet, někomu neprochází). Kukuřičné apod. plátky jsem už vzdala, to se mi strašně rychle přejedlo ☹.
koukam,ze po porodu budu jak rybicka 🙂 vsechno zmizi
Tak se mi vcerejsi den ukazkove vymstil. Cely den po doktorech, tak jsem byla jen na svacinkach,vecer jsem usnula bez vecere a az v 23 jsem do sebe nasoukala platek chleba a hned cukr 5,7 a ketony,ze malem strhly stupnici. Jeste,ze takovy den uz me snad neceka.
Zeny, jdu si k vam opet pro radu 🙂. Stale jsem presvedcena o tom, ze tehot.cukrovku nemam a jen mi nebyl dobre proveden OGTT (mohla jsem neomezene pit vodu, a to ze stejneho kelimku z jakeho jsem pila roztok glukozy, 2. odber, tedy ten jediny, ktery byl lehce zvyseny, mi byl udelan po hodine od zacatku piti a ne po dopiti roztoku, coz byl rozdil asi 7 minut). Zatim vsechny hodnoty glykemie, at uz z prstu nebo z krve krom teto jedine byly v poradku. A moje otazka je, jestli musim dodrzovat dietu i v pripade, ze bych mela stale hodnoty v norme i po vysoko sacharidovych jidlech. Tim samozrejme nemyslim se pak od rana do vecera cpat jen sladkym, ale dat si cas od casu napr.domaci buchtu, palacinky, sladke ovoce atd. Dekuji 🙂
@luj89 zahackuju se na dotaz.. byla jsem na 2testeovani krve a jednom opakovani testu..hodnoty vsude dobré..jen na prvnim a druhym testu zvysena lačná..dca dr.mi rekli ze ji nemam..gyndar ale rekl ze ji mam,i kdyz ve zprave je napsano"v poradku"..na dia jdu az za 20dni..glukometr nemam.. tak nevim jak se mam hlidat.. snazim se vynechat cukry jinak jim"normalne"...spis by me zajimalo co se stane kdyz bych to ted drzela blbe...
@alkapinka Ja sla poprve do diaporadny 5 - 6 tydnu po objednani a taky mi vadilo, ze jsem se nemela jak testovat... Dnes jsem ale dostala glukometr, tak konecne vim jak jsem na tom. Lacna hodnota 4,5. ted hodinu po veceri (palacinky se sladkym tvarohem a kakaem) 5,3 a 2 hodky po vece 5,6. Vubec nevim co si o tom vsem mam myslet...
@luj89 tak pokud se ti budou hodnoty držet v normě a nebude se cukr nijak zvyšovat, tak bych dietu úplně zásadně nedrželo, ale vždy se pro jistotu po nějakém takovém sladším jídle změřila...nemyslím si, že ti dieta jakkoliv může uškodit a testování a občasné píchání není zas tak špatné...také jsem byla z toho ze začátku na nervy, protože jsem měla a mám hodnoty v normě, ale dietu držím a sladké si dám opravdu vyjímečně...držení diety mi problémy nedělá, nemám zbytečné nájezdy na ledničku, protože vím, že se musím měřit 4x denně a zhubla jsem už skoro 2 kila....hodně záleží na tom, jak to vše přijmeš...když pak vidíš holky, které nemůžou skoro ani rohlík, protože jim cukr lítá strašně vysoko a musí pořád řešit inzulín a nervovat se, tak si myslím, že případ, kdy po sladší večeři máš hodnoty v normě je rozhodně lepší 🙂 aspoň se nemusíš tak hlídat a naučíš se jíst zdravě 🙂
holky nestvete me,ja si tu odvazuju gramy,pocitam jak magor a za posledni tyden se to tak zhorsilo,ze jsem na prasky. Cukr si lita jak chce,inzulin mi picha manzel,protoze uz neumacknu pist,nohy sama modrina a boule a vite co? prd z toho
@medulinek bohužel si to člověk neuvědomí, jak náročné to je, když to nezažije..proto mi přijde zbytečné řešit, zda má člověk dodržovat nějakou dietu, když má hodnoty v normě a "stěžovat" si na to, že se musí měřit, když se pak někdo může stavět na hlavu a dolů mu to nejde...určitě z toho nemáš prd, ale děláš to všechno pro miminko a hlavně pro sebe, aby si pak neměla problémy v budoucnosti...držím palce, ať to všechno zvládneš a máš to rychle za sebou 🙂
@kulistice to jsi popsala mě - dobra o nejaky pohyb se snazim,neim uplne jak dobytek,ale vaha po posledni dvoulety lecbe kortikoidama je silena,jsem tak rada,ze uz se k nim nebudu muset vracet. To je tak neuveritelny svinstvo. Je mi lito holek,ktere je musi jist celozivotne,opravdu nabiraji tak jak ja a jeste se jim lidi smeji,ze jsou tluste,pritom vi prd,z ceho to maji. Kdyz jsme delaly s doktorkou jidelnicek,byla prekvapena,ze jim opravdu malo a pritom vypadam jak vypadam,az kdyz jsme se dostaly k lekum,tak ji to seplo.
@medulinek tak ja nemluvim o lidech, co to maji diky zdravotnim problemum, ale ty, co ji jen fast foody, pijou sladke limonady a poradne si nedaji ani zeleninu...to je pak cesta do pekel...jde hlavne o slozeni stravy a pravidelnem jidle...kolikrat ty silni lide ji malo, ale nepravidelne a ne moc zdrave :/
@kulistice ono je to logicky,ji malo a fat food te zasyti za chvilku,tuky delaji sve. Hlavne to chce tu pravidelnost,me vylozene stve manzel,rano vstane,jede do práce,obcas si vzpomene dat si obed,obcas taky ne,naji se cestou z práce v 5 a večer je vyždímaný a když u říkám čemu se diví,že to tělo nemá kde energii brát,tak ještě držkuje.Přitom jeho tatka mel infarkt v 50ti,ma cukrovku a taky se k tomu musel nejak dopracovat,ale manzel zije okamzikem a dal nevidi ☹
@alkapinka tadyy k druhe veceri:
Druhá večeře:
je malá svačinka cca hodinu před spaním o obsahu 20 g sacharidů
může být důležitá u žen, které mají sklon k vyšší glykémii nalačno, u některých žen jsou ranní glykémie naopak lepší bez předchozí druhé večeře – je nutno vyzkoušet
vhodný je např. kousek pečiva (např. 30-40 g chleba nebo 3 plátky knackebrot) s kouskem sýru
zpravidla nevhodné je ovoce
na tom ovoci neco bude,ma rychle cukry,spali se za chvilku a telo zbytek noci hladovi,jestli chces investovat,kup si prouzky na detekci ketonu v moci,jak v ni budou ketony,znamena to,ze jsi v noci hladovela a mela si vecer malo sacharidu a nejspis mas tak i vysokou glykemku. Ja mam dia phan.
@medulinek hm hm hm teda ze bych hladovela je teda husty. I kdyz je pravda ze nekdy ani nevecerim protoze jaem proste porad hrozne nacpana😯
ovoce jsem po extempore jsem/nejsem cukrovkar uplne odstranila z jidelnicku..maximalne dopoledne pul jablka..
tak to jsem zvedava az za tech"milion"dni dostanu glukometr jestli ty nocni vecere pomuzou.. a ted vymyslet jak ji do sebe nacpu😨
@alkapinka mne se jednou povedlo usnout bez normalni vecere a jednou bez druhy a hodnoty lacny 9,taky jsem se cely dopoledne klepala.To me trochu ponaucilo,ale stejne i kdyz si dam dva dny po sobe stejnou veceri,stejnou druhou,stejnou gramaz,tak se to chova rano jinak,staci mit v noci poslicky nebo jit dvakrat na zachod,prijde mi,ze na to pusobi fakt vsechno. Zkus se k ty veceri premluvit (znam to,taky to tlacim pod tlakem),ale kdyz nedas sacharidy,telo je zacne vyrabet v jatrech a uz to jede.

@petakaci pristup pana primare se mi libi,urcite bych k nemu sla na tu konzultaci a pak se rozhodla. Nikde neni psano,ze budou problemy a pokud je cukrovka kompenzovana a mimi nema odjad 5 kilo,verila bych vic okresce