Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Jinak ja teda nevim jak je to mozne,ale od te doby co mi zrusili ten nocni inzulin mam hodnoty lacne naprosto ukazkove 😨.Clovek aby se v tom pak vyznal. V utery jdu na premereni maleho,tak jsem zvedava jak to ted bude vypadat...
@medulinek jinak co mala?jaky mas ted odhad?
@lucienelka ja zhistila,ze i v tech jablkach je rozdil,treba maly golden v pohode,ale kdyz jsem sbedla cely fuji uz to bylo moc a bylo mi zle. Jinak omezeni ovoce je pro me trest,jela jsem na mandarinkach,jablkach,kiwi,bananech a najednou nic. Taky jsem premyslela,jestli ho nezkusit parkrat vynechat,co by to udelalo,ale sama na to nemam koule. Jina odhad budu mit az v utery,tak jsem zvedava. Ale pisni svuj.
No omezeni oboce je pro me taky trest..nikdy jsem nejedla tolik jako v tehu.. ujizdim(ujizdela sem) na pomerancich..pomelech a jahodach.. 😢
@alkapinka Ovoce nemůžeš? Méně sladké druhy ano - jahody jsou výborný, krásně prochází, byly mi i doporučeny. Citrusové plody jsou taky ok (ale bacha na sladší druhy), jablka kyselá... Já můžu až 200 g ovoce/den. Ty sladší druhy taky můžu, ale ne třeba 100 g jako jahod, ale u banánu jen půlku, hrušku taky půlku apod. Doporučuju to pohlídat přes aplikaci kalorické tabulky.
a u bobulovin - boruvky,hrozno apod. mi doktorka rikala,ze tolik,kolik se vejde do jedne hrsti. jinak ja uz 4ty den po snidani sileny hodnoty,nevim proc a modlim se at mi neda normalni inzulin
@medulinek ja budu mit take odhad az pristi tyden v utery..... Uvidime. Dnes jsem se vzbudila v 5 rano a nemohla usnout, tak jsem se sla jen tak z hecu zmerit a hodnota byla 6!!!!!Ty jo jsem uplne hledela,ze tolik, pak jsem usla a vzbudila se znovu v 9 a hodnota byla 5,5!!!!Zase po dlouhe dobe vyssi...Nicmene vcera jsem zhresila,tak se obavam,ze to bylo tim, mela jsem 2kynute knedliky se slehackou a boruvkama na svacinu-takze kaloricka bomba!!!!
@medulinek jinak ja bych si taky nelajzla si inzulin sama vysadit, jsem rada,ze jsem presla do jine dia poradny v jinem meste,kam jsem se prestehovala a tam mi to vysadily.Hlavne me prekvapuje,ze predtim v tak velkem meste jako je Brno, si nestahovaly data z glukometru a muselo se to psat na papirek jak za krale Klacka....😒
@michaelasm no já právě nevím. co můžu a nemůžu.. nechali mě napospas "něco si vygooglete" protože maj full kapacitu, a dostane se na mě až 5.5. kdy jdu do dia poradny poprvé :-/, ale co právě googlim, a i mi poradili v lékarně kam jsem se šla zeptat, aby mi aspoň něco poradili, mi řekli ať se prostě vyhnu cukru jako takovýmu, a ovoci- ajinak mam jíst tak nějak stejně.. a jelikož jsem se dlabala ovocem celkem hodně, tak jak jsem ho odřízla, tak mam teď chutě jak nějakej "feták co má absťák" - najednou chci ty čokolády co jsem nikdy nemusela, najednou bych snědla na posezení kilo pomerančů.. no hrůza - ani jsem si nikdy nesladila cukrem čaj, a teď bych si snad vrazila jen tu lžičku plnou cukru do pusy :-/ ale držim se - v rámci toho, co mi kdo poradil, ale snad je to správně, když nevím co na mě jak působí☹
S těma jahodama si mi udělala radost - zítra dopo hned nějaký splácám😍
@alkapinka mrkni na jidelnicek na www.tehotenskacukrovka.cz.Ja kdyz jsem ze zacatku nevedela,tak jsem jela tak nejak podle toho.Na dopoledni svacinku jsem si davala pulku jablka a treba bilej jogurt,ale me jogurty dost zvysuji glykemku,takze jsem pak zustala jen u pulky jablka ci pul hrusky na svacu.Obedy a vecere mivam normalni, klidne i rizek s bramborovou kasi nebo cokoliv jineho,nicmene kdyz nemas ten glukometr,tak je blbe,ze nevis co ti to zveda a co ne.Na odpoledni svacu jsem ze zacatku pila acidofilni mleko a rohlik, to te zasyti a je to dost vydatne.
@lucienelka ten jsem stahla jako prvni..ale prijde mi ze je dost(chudej) nekde je toho moc a nejsem schopna to do sebe nacpat..nekde jako treba v odpoledni svacine je toho silene malo a vim ze bych umrela hlady.. sem celiatik tak je to taky jeste dost stizeny..a chodim na 12ky a dat si mezi 12tou obedovou pauzou a 19hod kdy koncime jen jogurt..tak bych tu mozna omdlivala kazdy den.. takze odpoledni svaci mam vetsinou chlebik se syrem a rajcetem.. taky mam v pravi hooodne moc pohybu, a v tehu vubec nepribiram..tak mam spis takovy strach abych to dite nevyhladovela (i sebe) proste se to dost tluce.. ted mi na gastru dr. Rikal ze proste musim jist vic, ze mam malo pribrano a vlastne pomalu nechodim ani na wc, nemam z ceho neco vytvorit.. tak je to fakt takovy slozity... mrzi me ze me nevzali na to dia driv..nebo me aspon neodkazalo do jinyho mesta treba..sem mobilni a nedela mi problem nekam dojet...
@luj89 Sladká večeře není úplně průkazná. Když teď vidím na senzoru, co dělá sladké jídlo, tak to chodí tak, že po deseti minutách začne glykémie rychle stoupat. Za půl hodiny je klidně na deseti. A pak už je to jen o tom, jestli jsem dala dost inzulínu aby to spadlo. U Tebe Tvoje slinivka udělá to, že v ten moment vyplaví velké množství inzulínu, aby to sladké jídlo zpracovala (musíš započítat, že už tak produkuje vyšší množství inzulínu, protože jsi těhotná). Proto jsou často glykémie po hodině po dojedení sladkého zvláštně nízké. Ten inzulín pak působí na růst miminka a proto se ani při těhle výsledcích sladké nedoporučuje. Ten test ukázal, že máš v určitých momentech potíže se zpracováním cukrů. Jak se chovají glykémie v dalších týdnech už je věc čistě individuální. Nehřešila bych na to a nezkoušela, co organismus vydrží. Jeho schopnosti jsou omezené 🙂 A nemučila svojí slinivku tím, že jí budu lechtat sladkým jídlem 🙂 Pokud si něco takového dáš, tak jen v rámci většího jídla a neměla by to být celá sacharidová porce. A pak se změřit 🙂
@lucienelka Tobě ten inzulín vlaastně nasadili na normální hodnoty... to je pak spíš přítěž. je lepší, že už máš jiného lékaře.
Ono psaní glykémií do glykemického deníku je hlavně kvůli Tobě, abys viděla a měla srovnání i s jídlem a případnou dávkou inzulínu. A ten lékař to pak taky hezky vidí pod sebou. Stahování glukometru je dobré, pokud člověk nemá inzulín, to jo.
@lucienelka u mě si ty hodnoty taky nestahuji a zapisuju,ale ja jsem za to rada,protoze pak mám přehled i pro sebe,jak se mi to hybe a pripisuju si k tomu po čem,abych se tomu třeba příště vyhnula
@alkapinka hele ty chute mam taky,za cely tehu jsem to nemusela a ted bych fakt mohla cisty cukr,jinak opravdu mrkni na to tehotenskacukrovka.cz jen pozor,je tam pdf se vzorovym jidelnickem a ten je delany na hrozne malo sacharidu,tehulim se doporucuje 200-250g na den - jak ktere,nevim,cim se to ridi. byt tebou tak obvolam i jiny diabetologie,jestli te nekde nevezmou driv,nemusis jit do doporucene,jen by to mela byt poradna,kde maji zkusenosti s gdm
@werumka tu delenou jsem nezkousela,protoze jsem zase lacnou mela dobrou,dneska mi doktorka doporucila jakysi lamankovy chleb,ze má mín sacharidu,takze se muzu najist vic a kdyz to nepomuze,tak si ji rozdelit a dojist ji po hodině,mám to zkusit 2-3 snidane,tak to zvladnu.jinak mi delala po mesici dlouhy cukr a z 32 mám 31,takže je pry spokojená,že je videt,že dietu dodrzuju a ze pry muzu mit zrovna glukometr,který má tu odchylku nahoru. A v ty ráno by ta glykemka mela byt kolik? nevim,jak ma pres noc probihat. Ketony jsou ted nastesti dobre 🙂
@medulinek jo jako ono je to dobre, ja to taky tak delam pro sebe 🙂, ze si to zapisuju,ale jsem rada,ze to nemusim uz psat na ten papirek,ze si stahnou cely mesic a vidi tu krivku. To z tech zapisu az tak nevyplivalo,protoze jsem nepichala treba tak casto jako ted. Nevim, zda mam jeste narok na nejake prouzky, nebot uz mi dali ted rovnou 200.NO a ja ted fakt merim nekolikrat denne coz jsem predtim nedelala nebot jsem s tim dost setrila.
@werumka jojo davam moc a vse je v poradku o ketonech nikdy nemluvili..nicmene na gastru podle toho co jsem mu rekla mi rekl at jim vic..
@medulinek no prave ze mi to tam prijde hrozne kruty..a na jinym jidelnicku bylo prave tech 200-250g..coz mi zase prijde ze nejsem schopna..porad se v tom placam a nejak si nevim rady..tak strasne bych potrebovala odbornika🙄 no jinam jsem ani nevolala..u nas ve meste jsou vsichni plny a nikdo novy nebere.. a to mam i"kontakty".. na jiny mesta jsem se nedotazovala☹
@alkapinka Ta se specializuje přímo na těhotné diabetičky.
http://www.nemcb.cz/interni-oddeleni/
Najdeš tam na ně kontakt.
@alkapinka A ještě ordinuje tady: http://www.eucklinika.cz/ceskebudejovice/nase-o...
@alkapinka Chodila jsem k ní na polikliniku Jih. Měla hodně plno, vždy šíleně dlouhé čekání. Pokud porovnám s tím, co tu mají jiné holky, tak se mi zád, že to moc neřešila, alespoň u mě se omezila na radu jezte zdravě, zeleninu a ryby a nejezte sladké. Já tam chodila už od 12tt, ale měla jsem pořád ukázkové hodnoty, dietu jsem držela vzorně podle tehotenskacukrovka.cz., tak možná proto mě nechávala v klidu 🙂
Holky tak ja nevim,hodnota 2hodiny po snidani 5,6 a 2hod a 45min jsem se pred obesem merila znovu a 6!!!Tak jak to mam chapat?Jsem z toho dost zmatena....
Ahojky holky, jakpak dlouho po porodu ještě přetrvává těhotenská cukrovka? Máte nějaké bližší zkušenosti? Díky moc za info
@benesovm rodila jsem pred tydnem (11.4.) a porodem pro me cukrovka "skoncila" pichala jsem si i inzulin. a pokyn od diabetolozky byl "dokud normalne jim tak si inzulin picham" v den porodu jsem si vlastne pichla jenom na snidani a pak nic, Adam se narodil v 16.15 hod. pak me i jemu cukr nekolikrat kontrolovali a byl v norme. mela jsem i vlastni glukometr takze mi rikali ze kdyby se mi neco nezdalo normalne se mam zmerit a rict jim kdyby byl problem. nicmene do me hned v porodnici "cpali" ochucene jogurty, slazenou bilou kavu, piskoty atd... coz byl najednou hrozny sok 😀 na kontrolu mam jit po pul roce k diabetolozce kam jsem chodila behem tehotenstvi. nevim co by te jeste zajimalo po odborne strance urcite nejlip odpovi werumka. 🙂

@alkapinka ja si dopoledne davam jablko i cele.Cetla jsem,ze ma nizkej glykemickej index,tak si na jablkach v tehu ujizdim.Jinak ja myslim,ze je opravdu ta druha vecere dulezita.Telo nesmi hladovet proste...