icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

beatax
30. kvě 2017

@medulinek ty brdo, ty jsi mela takovy objem nocniho inzulinu, a pres den bez inzulinu? to je mazec... , me uz zacali litat ranni glykemie k 6ti ... jakoze ze jsi usmlouvala vyvolavacku na 36 tt a oni vyvolali ve 40 tt nebo naopak? ja mam zatim mimco KP a placentu nizko, tak uvidime jak to bude ...

@werumka moc dekuji za radu 🙂 pri jednotkach ta snidane projde s glykemii 6, ale musim pak radne svacit, jinak se zacnu trepat jak ratlik .. dnes se mi to stalo..

werumka
31. kvě 2017

@beatax A těch 6 máš hodinu po jídle? Zkoušela ses měřit, když ses zacala třást?

werumka
31. kvě 2017

@mischel26 Je to těžký no... Jít takhle proti tomu názoru lékaře... Ještě by se dalo domluvit, ze Ti to pero dají a kdyby byla po několik dni glykemie po jídle nad limit, tak si ty dvě jednotky pichnes... Ale moc nevím, jake hodnoty by dr chtela vidět, když se jí tyto nelíbí.

medulinek
31. kvě 2017

@beatax ja to napsala blbe,chteli vyvolavat 39+3 a usmlouvala jaem to aspon o 2 dny na 39+5 vic mi opravdu nedovolili. Ja mela blbe jen lacne glykemky kolem 6ti,ostatni uz byly dobre a asi 14 dni pred terminem se zacaly krasne rovnat

beatax
31. kvě 2017

@werumka minuly tyden mi litaly lacny glykemie - 5,8 - a jednou 6,2, Dr. mi rikala, ze by mi dala nocni inzulin az kdybych mela lacny nad 6 ... nekde davaj nocni inzulin asi driv, zkusila sem veceret pozdeji kolem pul desate a pridat k tvarohu s prednidavkou jeste seminka dynova.. a a uz tyden se vejdu do 5,3 uff ufff, tak sem zvedava jak to pujde dale..
kdyz jsem zacla mit tres tak sem mela 3,5 .. byla sem na prochazce s prckem a mela jsem ke svacine jen kousek bananu, podcenila jsem to ze jsem k tomu nemela knackenbrott, tak to mam vyzkousene.. mela jsem uz i 2,8 ale to sem nic necitila, jen takovy ultum... ale to jsou fakt vykyvy, jinak se pohybuju od 5ti vys...

@medulinek :D aha, me se tam zdaly ty tydny nejake moc od sebe :D to je teda sila, ze jsi mela tolik jednotek na lacny glykemie, ja je mela pred tydnem tez ale Dr. to toleruje, tak snad je to ok...

jeste dotaz, ta cukrovka pred porodem uplne ustoupi, tzn. ze k porodu bych mohla jit bez inzulinu, nebo spis dojde k ustaleni jednotek inzulinu ci snizeni?... treba po tom 32 - 34 tt .... ?

medulinek
31. kvě 2017

@beatax mne se pred porodem drzela glykemka do 5ti, ale jakmile jsem zkusila snizit inzulin i jen o 2 jednotky,tak zase vybehla.jinak porodem jsem s inzulinem skoncila,ale zatim nebyly podminky abych si rano glykemku zmerila

medulinek
31. kvě 2017
lucienelka
1. čer 2017

@beatax tak me glykemky uderem 34tt spadly uplne dolu.Ranni glymca 4,6 a po jidle 5,7. Takze je mozne,ze ti to taky spadne pred porodem.

balrozka
1. čer 2017

Tak vcera se presne v osm cisarem narodil nas maly poklad. Lucinka vazi 3,517 kg a meri 51 cm. Uz jsem z jipky na 6 nedeli, pokousim se ji zvyknout na kloboucky - u mne nutnost. Mam tuhe dvorcexa de facto zadne bradavky.

lucienelka
1. čer 2017

@balrozka jeee super gratulace k malicke a super vahu mate.Hlavne at jste zdrave 🙂.

medulinek
2. čer 2017

@balrozka moc gratuluju k Lucince,krasna vaha,hlavne at jste zdrave

mondulka21
7. čer 2017

Tak mam po testu hodnoty 5,2, 5,7 a 7,1. Takze odeslana do poradny. jsem pekne naprdla protoze jsem jeste pred testem hlasila ze jsem mela dva dny predtim extremni stres, ale pry test i tak zkusime a kdyztak se zopakuje za par dnu. Neprosla jsem hned nalacno, takze test mel byt rovnou ukoncen ale to oni ne. A novej test se delat nebude a byla jsem odeslana k diabetologoj. mame tu dva a pry jedna rovnou nasazuje inzulin tak jsem se modlila aby me vzal ten druhej. rekl mi co si o tehlech hodnotach mysli a ze bohuzel to nejak resit musi, ale zatim zadna dieta, jen doporuceni omezit trochu sladke a ted se mam testovat glukometrem a pak se uvidi jestli vubec bude potreba nasadit nejakou dietu. Mam zasebou prvni den testovani neladovala jsem sice cokoladou, ale sladky ovoce jsem si neodeprela a hodnoty mam naprosto v pohode. Takze v prukazce mam zrejme naprosto zbytecny zaznam....😒

lucienelka
7. čer 2017

@werumka Veru muzu se zeptat na jednu vec?Pri poslednim odberu krve v 35tt mi vysel glykovany hemoglobin 33.Je to v pohode?

werumka
7. čer 2017

@lucienelka Jasně, do 40 je to v pořádku 🙂 Ale důležitější je Tvoje měření a to je taky v pořádku 🙂

werumka
7. čer 2017

@balrozka Jsem to úplně propásla 🙂 Gratuluju!

werumka
7. čer 2017

@mondulka21 Ahoj, no co na to říct... v první řadě nahlásit laborku - www.tehotenskacukrovka.cz/dotaznik
Případ extrémního stresu... je to vždycky otázka, může to ovlivnit, i nemusí. Sama za sebe bych se v takovém případě tomu testu vyhla do doby, než bude vše v pořádku. Pokud by se mělo jednat o dlouhodobý stres, který bude pokračovat i nadále a glykémie na něj reaguj zvýšením, je lepší být pod kontrolou, protože po 30. týdnu to v kombinaci s vysokou hladinou hormonů může způsobit vzestup glykémií.
Někdo je bohužel spíš ten typ, který má vyšší jen lačné. Pak jsou typy, které mají zvýšené hladiny glykémií po jídle - mnohdy bývá problematická třeba po snídani nebo po večeři. Proto se taky nedá říct, že když je zvýšená lačná, ale ogtt v pořádku, tak cukrovku nemáš. Můžeš být prostě pouze ten typ, který bude na vzrůstající hormony blbě reagovat lačnou. Každopádně se ale musí ta glykémie odebrat dvakrát, to je chyba laboratoře...

mondulka21
7. čer 2017

No byl to stres cca 4 dny ( dceru mi po kolabsu odvezla rychla), ted uz je vse ok. a vcerejsi hodnoty na lacno 3,9 dve hodiny po snidani 4,9, po obede 5,1 a po veceri 5,4. A dnes po sladouckejch palacinkach k obedu 5,0. az pujdu na gyndu zkusim se ji na to zeptat kazdopadne jsem u dobreho diabetologa kterej kdyz bude to moje merenu v ramci mezi tak mi zadnou dietu pry nasazovat nebude.

lucienelka
7. čer 2017

@werumka jasne merim se pravidelne porad,ale ted uz mam hodnoty dost nizko 🙂.

werumka
7. čer 2017

@mondulka21 V těhotenství je vhodnější měřit se po hodině od začátku jídla. Stejně jako při ogtt ten vrchol glykémií nastává právě v tuto dobu. A po sladkém ještě dřív. Za dvě hodiny budeš mít po palačinkách spíš nižší glykémii, protože slinivka musí vyplavit větší množství inzulínu, aby je vykryla. Ve své podstatě by stačilo, aby Ti změřili teď už jen lačnou (ze žíly) - test už proběhl, takže k vyloučení/potvrzení cukrovky chybí už jen tahle hodnota. Bylo by super, kdyby to fungovalo tak, že diabetolog nepřijme těhotnou, které ten test nebyl provedený podle norem, nebo nebyl provedený celý (tj byla nabraná jen jedna zvýšená lačná). Dost by pak ubylo těch falešných záchytů, které zbytečně plní ordinace...

werumka
7. čer 2017

@lucienelka Záleží, jak dlouho ty nižší hodnoty máš - ony se projeví v glykovaném hemoglobinu až ex post 🙂 Třeba až za dva měsíce.

mondulka21
7. čer 2017

Me dr rekl at se testuju po dvouch hodinach, ale tak priste to zkusim i po hodine ( to bych se mela vejit do jake hodnoty)?

werumka
7. čer 2017

@mondulka21 Do 7,8 🙂 Po dvou hodinách se měří diabetici 2. typu, u nich ta hodnota po jídle stoupá většinou v tuto dobu. Těhotenská cukrovka je té dvojkové podobná v projevech, ale jinak je to prostě jiné "kafe" 🙂 Vyzkoušej a uvidíš.

japerinka7
7. čer 2017

@mondulka2 Já to mám od Dr z diabetologie napsaný takhle....

michaela1185
8. čer 2017

Ahoj holky,tak mi byla zjistena cukrovka hned na zacatku tehotenstvi. ☹ Mela jste taky nektera? Ja u prvniho tehu az ve 25tt a ted tohle. Nevim jak to zvladnu. Jsem z toho dost spatna. Obrecela jsem to.

werumka
8. čer 2017

@michaela1185 Nebrec, vsechno bude v pořádku. Ty i miminko. Od začátku těhotenství bývá častější výskyt cukrovky u žen, které v minulém těhotenství cukrovku měly. Neberes ted nějaké léky, které by mohly glykémii zvyšovat?

fatal_error
8. čer 2017

ahoj holky, jsem 23+6 a dneska jsem byla na ogtt, ale protoze jsem mela na lacno glukozu 5,69, tak mi roztok ani nedali vypit. na utery jsem objednana k doktorce a dozvim se vic.

sestra v laborce se tvarila, ze to na cukrovku vypada uz takhle i bez testu. :( takze asi se k vam pridavam, co? nemam z toho vubec radost.

taky me desi, ze jak jsem teprve 23+6 a cukrovka se zacina podle udaju na netu obycejne rozjizdet okolo 26. tejdne, tak aby to za par tydnu nebylo jeste horsi. :(

werumka
8. čer 2017

@fatal_error Ta glykémie na lačno by se mela odebrat ještě jednou. Bez toho se cukrovka diagnostikovat nedá... Neberes/nebrala jsi nějaké léky, nebyla jsi nemocná?

fatal_error
8. čer 2017

@werumka nemocná nejsem a beru jen železo a magnesium. mela jsem vcera vecer v sest az sedm hodin sice 330ml mirindu, tyčinku snickers a půlku pizzy, ale pak 12 hodin před odběrem vůbec nic, jen vodu, takže za 12 hodin to mělo už asi být dávno odbouraný. test se opakovat bude, to jo.

takže ty myslíš, že to ještě není jistý? to by bylo fajn.

werumka
8. čer 2017

@fatal_error Dokud není odebraná druhá lačná, tak buď v klidu 🙂 pokud bude v pořádku, test se dokončí.
Za 12 hodin uz to určitě nemohlo mít žádný vliv. Má to vliv, když bys skutečně cukrovku měla. Tam zvlášť kombinace mirindy a pizzy může způsobit zvýšenou lačnou ještě po takové době. Ale nedělala bych si starosti, co bude dál. Nikdy se dopředu nedá říct, že kdyz byla vysoká glykémie pri ogtt, tak pak bude rychle růst i dál. Tehotenska cukrovka je nevyzpytatelná v tom, že ženy, které maji hodnoty jen hraniční (na lačno například 5,2 nebo po zátěži lehce nad normu), pak skončí na inzulínu, protože ta cukrovka ma velmi rychlý progres. A naopak ženy, které maji lačnou treba rovnou k šesti, to i dál v pohodě uvaleji dietou 🙂 proto nejde při tom záchytu nikdy říct, že je to zvýšené jen trochu a cukrovka to nebude. Někteří gynekologove to dělají, ale správný pristup to není.

fatal_error
8. čer 2017

@werumka dekuju za vysvetleni a uklidneni.

Strana