Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@michaela1185 Psala jsem to tu nekdy dřív - ta cukrovka v těhotenství je nepříjemná v tom, že s ni prostě člověk úplně nepočítá. V těhotenství pocitas s různými komplikacemi, které znáš ze svého okolí, nebo i ze své zkušenosti. Víš, že Tě čeká tvrdnutí břicha, že Te bude pálit zaha. Člověk se stresuje, jak vyjdou vyšetření. A do toho prijde tahle "drobnost" - jen tak mimochodem, která ale ovlivní život v těhotenství mnohem víc, než jiné komplikace, se kteryma tak nejak pocitas. A to je prostě naráz a chvíli trvá se s tim srovnat. Je to normální, že Ti to vadí, jsi naštvaná. Přejde to. A casto jako takový bonus nebudeš muset shazovat kila po porodu 😉
@werumka tim bonusem se teď uklidňuju. alespoň to člověka donutí i přes těhotenský chutě jíst zdravě a říkám si, že před porodem budu mít až na břicho pěknou figuru, protože já se přiznám, že co jsem otěhotněla, tak se stravuju jako prase a z počátečních 58kg jsem se teď ve 25. týdnu dostala už na 69kg, takže opravdu odstrašující případ. 🙂
Souhlasim s werumkou,prvnich nekolik dni jsem z toho probulela,ale clovek si zvykne.
@werumka To ano, ta kila. Vsichni rikali, ze jsem zhubla, neverila jsem tomu a dneska jsem si vylezla na vahu a zjistila, ze jsem v porodnici a asi tesne po nechala 17 kg. Rodila jsem a mela jsem 106, ted mam 89, tedy o 4 kg min nez kdyz jsem otehotnela. Asi za hodne vahy mohly moje silene otekle nohy - to jsem pak pribirala i 2 kg tydne. Takze cukrovka byla a je pro mne desny opruz, ale tenhle vedlejsi efekt potesil. 😉
holky jak dlouho vas nechali prenaset?Jsem 40+2, mimco zatim vahovy odhad 4kg, porodni cesty nepripraveny,tak nevim nevim co se mnou budou delat.Do nemocnice jdu zitra.
@lucienelka mně řekli,že víc jak 40+0 mi nedají a vyvolavali ve 39+5,ale ty nejsi na inzulinu,ne? kdybych nebyla na nem,tak by chvili nechali.
@balrozka muzu jen tise zavidet,ja sla rodit se 101 a domu prisla s 96,ted jsem na 92,ale uz tyden se to nehybe,zabiji me zmrzliny,ktery mi proste chybely a taky to,ze nestiham jist.Uz verim tomu,ze ke stihlosti se clovek musi projist. Me teda potesilo to,ze uz se mi nedela zle,snidam v 8,po poledni si vzpomenu,ze bych mela jist a neni mi zle,to mi s GDM bylo uz po dvou hodinach.
Prosim, jak je to s pitim vody pred testem? Minule jsem pila neochucenou vodu normalne, ale ted jsem v ruznych diskuzich nasla, ze se nema pit ani cista voda a pokud ano, tak jen malo. to nedam. :( Jsem zvykla pit i v prubeju noci a pred ctvrtecnim testem jsem pila dost, tak si rikam, jestli jsem tim padem neovivnila vysledek a nebyl by jeste horsi nez 5,69 nalacno. Zitra jdu v 6:30.
@medulinek nene byla jsem na inzulinu,ale v 31tt mi ho vysadili.Vtipne ze 🙂,jsem se prestehovala a tim padem zmenila diabetologa a ten me vyhodnotil,ze nejsem pacientka pro inzulin (coz jsem ssi nebyla,haprovala mi trosku lacna jinak nic).Nicmene jim stridmeji,ale obcas si tu zmrzku dam,hodnoty i po ni jsou dobry.No jsem zvedava jak dlouho me nechaji zatim jsem 40+2.
Ahoj holky, tak se k vam hlasim, opet jsem nedostala glukozu ani vypit, 5,6 nalačno. Ale tak co, aspon budu jist zdrave . 🙂
@fatal_error Jeden někdy neví, jestli ma plakat nebo se smát, co? 🙂 je ale fajn, že to potvrdili i druhym odběrem a nemusis řešit, jestli je to fakt cukrovka nebo ne. Kdy jdes na dia?
@werumka do poradny jdu poprve v utery. pry dostanu glukometr plus je k tomu nejaky povidani s tim, ze to trva celkem hodinu a pul. s dietou uz jsem zacala, v podstate jsem trochu svindlovala i v sobotu a nedeli, kdy jsem sladky nejedla. tim nemyslim sacharidy vubec, to jo, ale opravdu jsem se hlidala (ac mi bylo receno, ze mam jist jako normalne) a jak je videt, nebylo to vubec nic platny, vysledek vicemene stejnej jako kdyz jsem jedla jako dobytek. a od vcera bych rekla, ze jsem skoro vzorna, ted jsem napr. vecerela tresku s pohankou. 🙂
a ty jsi na tom ted jak? ty sis cukrovkou prosla behem tehotenstvi a ted uz jsi ok?
Ahojte, tak sa k vám pridávam aj ja. Tehotensku cukrovku mam zistenu od 28.tyzdna, ogtt som mala vykonaný správne, hodnoty 4,8-10,0-8,1. Od doktorky mam glukometer s tým že meriat sa mam len raz za desať dní a to lacné, po obede a po večeri. No mne to nedalo a tak sa meriam častejšie no a hodnoty mam úplne v pohode až na hodnoty po snidani mam kolo 8 s tým že keď sa meriam o 5min mam ich už max 7,5. Deliť som to ešte neskúšala tak neviem ci si z toho mam robiť hlavu alebo nie. Momentálne začínam 34.tyzden, žiadne zmeny v meraní od začiatku nevidím. A ešte jedna vec pred týždňom na utz mi doktorka povedala ze malý ma hlavičku o dva týždne väčšiu, ostatne je v poriadku. Dia doktorka povedala ze pri tých mojich hodnotách ta vyššia hmotnosť asi 300g nemôže mať súvis s cukrovkou keďže hodnoty na lacno mam 4,4 a po hlavných jedlách max 6,8. Aký je váš názor? Inak som Slovenka ale žijeme v česku.
@moni0801 Ahoj, při tom měření ber v potaz tu první hodnotu. Když se zmeris v krátké době opakovaně, ten glukometr není schopný podat nějaký objektivní výsledek. Spíš bych možná zkusila vynechat k snidani mléčné, pokud jsi to už neudělala. Větší hlavička je daná hlavně geneticky, s tím cukrovka moc neudělá 🙂
@fatal_error Ona stejně ta úprava stravy udělá nejvíc. A při dodržování toho režimu mnohdy glykémie zůstanou vyrovnané až do porodu. Pro nekoho je to velký skok, pro nekoho vlastně ani ne, jen třeba upraví frekvenci a množství jídla.
Já mám cukrovku od tří let, takže v těhotenství už jsem jí měla dlouho. Ale i tak to byla úplně nová zkušenost. Těmi hormony ty glykémie reagují jinak, stejně tak rychlost reakce na inzulín. Bylo to zajímavý.
@werumka neni mi jasny, proc me hned zaradili do kolonky cukrovka, kdyz ten test ani neprobehl a tedy se zatim nevi, jak reaguju na jidlo. 5,69 a 5,6 nalacno preci neni dukaz pro cukrovku. nebo je? :(
@fatal_error Je. Buď se cukrovka diagnostikuje na základě lačné, nebo na základě testu. Těhotné mnohdy u cukrovky mívají problém hlavně s lačnou. Někdy se stane, že i přes zvýšenou lačnou test v laborce udělají, ten vyjde v pořádku a tudíž se těhotná na diabetologii nedostane. Ale to je velké riziko, protože právě zvýšená lačná sama o sobě je příznak cukrovky (pokud je potvrzená dvakrát za sebou). A může v dalších týdnech vést k vyšším glykémiím i po jídle. Ta studie HAPO, o které jsem psala v článku na svém blogu, prokázala, že miminka těhotných, které mají při ogtt lačnou glykémii nad 5,0 mívají paradoxně stejné problémy, jako děti těhotných, které měly vyšší glykémii po zátěži.
@werumka to si prectu, diky. nemuzu se dockat, az budu mit ten glukometr a budu tedy vedet vic.
@fatal_error Hlavně se nelekej, kdyby první dny třeba ty glykémie byly rozlítané. Na začátku to tak bývá, než se vyladí jídlo 🙂
Holky ta tehu cukrovka ma jeste jednu dobrou vec - jak jsem vysadila sladke,ted po porodu mi prijde vsechno hrozne sladke,takze toho sladkyho i dal jim mnohem min,coz neuskodi 😊
Holky tak jsem dnes byla na gynde " poucena" ze i kdyz nevyjde test nalacno ze se test nikdy neopakuje a normalne se v testu vzdy musi pokracovat a ze stres to nemuze ovlivnit 🙂. Taky mi rekla ze pokud nebudu mit od diabetologa potvrzeni ze nemam cukrovku tak ze me nenechaji prenaset ( nezalezi na hodnotach, na tom jestli si budu pichat inzulin nebo ne, je jedno jestli bude prcek velkej nebo malej...).
@mondulka21 Prosim te, uklidni mě, že tohle "poučení " Ti dala jen zdravotní sestra a ne doktor, protože to už je fakt k pláči... ☹
@mondulka21 no prosim te, kam to chodis? To je pristup
@werumka bohuzel dr. Tvrdila mi ze jedinej test kterej na cukr muzou opakovat je ten na kterej mi odebirali krev hned nejak na zacatku, ze si to s tim pletu 😀
@mondulka21 To jsou ty chvíle, kdy lituju, že tu není smajlík, mlátící hlavou o zeď 😀 😀 Já bych jí snad vytiskla ten manuál pro GYNEKOLOGY, který je platný od roku 2014, aby si ho pročetla 😀 To je fakt na hlavu...
@mondulka21 Víš co mě vždycky trochu znejistí? Chápu, že je to jiný obor, ale když vidím, jak ten gynekolog tak strašně plave v tom, co by v tomhle ohledu měl s tou ženou dělat, tak jak se můžu spolehnout na to, že ve svém oboru nedělá to samé ☹ Vždyť to přece platí dlouho, ten manuál má 2 A4...
@werumka no jo no, je pravda ze u prvniho tehu jsem nemela zadny problemy a tak mi prisla fakt v pohode.Ted si to asi vybiram i zpetne a obcas se trochu divim.

@werumka Neberu prave vubec nic! Akorad kyselinu listovou a tu jsem pred odberem nebrala. Budu se s tim muset srovnat. Snad bude vsechno dobry.