icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

japerinka7
15. čer 2017

@werumka Ahoj, vypadáš "protřele 😉 ", můžu Tě trošku zneužít? Co myslíš, že mi doktorka řekne na tohle? Jen abych byla aspoň trochu psychicky připravená... 😒 😉 Děkuju

medulinek
15. čer 2017

@japerinka7 nejsem verca, ale ty hodnoty az na prvni dve lacny mas uplne krasny a ani ty prvni dve nejsou nijak hrozny. Co znamena cislo za lomitkem?

fatal_error
15. čer 2017

@japerinka7 co znamenaj ty cisla pred a za lomitkem? resp. proc jsou dve? a takhle zapisovat si to ma kazda, ktera vyfasuje glukometr? diky.

japerinka7
15. čer 2017

@medulinek První je hodinu po jídle, to druhý dvě hodiny po jídle a to tužkou vedle je každý den ranní nalačno.

japerinka7
15. čer 2017

@fatal_error Měla jsem si zapisovat jen hodnotu hodinu po jídle, ale měřím si i dvě hodiny po, to je to za lomítkem 😉

werumka
15. čer 2017

@japerinka7 Hodnoty úplně v pohodě 🙂 Ty lačné se Ti podařilo vyladit. Je možné, že po 30. týdnu se ještě zhoupnou, ale pořád se dají zkoušet různý varianty druhé večeře.

japerinka7
15. čer 2017

@werumka Děkuju 🙂 , párkrát mi to tam ujelo, tak právě doufám, že to snad nebude řešit... 🙄😉

werumka
15. čer 2017

@japerinka7 Určitě ne, jednorázové skoky se neřeší - tam se musí oddělit právě tyhle ojedinělé vzestupy od těch, které jsou způsobené hormony. Ty stoupají konstantně. Takže když máš třeba 4 dny za sebou glykémie nad 5,5, tak je pravděpodobné, že je to vliv postupujícího těhotenství.

japerinka7
15. čer 2017

@werumka Aha, díky! 🙂 Je to prvních 14 dní, tak právě nevím, co můžu čekat, dneska jsem to posílala doktorce... Ale je fakt, že jak mi to tam dvakrát o dost ujelo, tak vím po čem, že to byla "dietní chyba" 😉

mandihan
15. čer 2017

Ahoj všem-tak trochu praktická: nezbyly náhodou některé mamince testovací proužky do glukometru wellion calla? Už to mám za pár a nechce se mi kupovat nové balení s 50ks ☹
Podle pojišťovny bych měla mít s dietou nárok do 400ks/rok, ale doktorka mi je dát nechce-že jsem už dostala glukometr (který mám jen půjčený!) a nebo mi je dá, ale musím si koupit svůj glukometr. To je jak handrkování s trhovkyní 😓 Už jsem si radši nějaké kupovala. Už teď by mě ale vyšel glukometr na méně.

japerinka7
16. čer 2017

@medulinek
@werumka Ahoj holky, moc vám děkuji za včerejší uklidnění i poučení! Všechno je v pořádku, mám dorazit na plánovanou kontrolu za 14 dní 😉🙂

werumka
16. čer 2017

@japerinka7 Super!

werumka
16. čer 2017

@mandihan To je mi líto, proužky nemam, ale snad se nekdo ozve. Nárok na glukometr nemáš, ale právě proto to diabetologove řeší tím půjčováním. Nebo proste vzorky od firmy... Proužků se to nijak nedotýká ☹

medulinek
16. čer 2017

@mandihan bohuzel tyhle nemam.

mandihan
17. čer 2017

@werumka
@medulinek
Diky za ucast. Jo mam ho pujceny-tak proc mi ho nemuze na tu chvili nechat a jeste predepsat prouzky nechapu. Ted bude mit dovolenou a pak uz pry chodit nemusim, tak jsem rada, jinak bych si asi hledala jineho diabetologa, tady pro tehule moc pochopeni nemaji.

fatal_error
18. čer 2017

u apolinare je to s doplacenim za glukometr a prouzky jak, nevite? v utery tam jdu do poradny poprve, tak abych nebyla moc v soku, ze si vsechno hezky zaplatim. 🙂

mimochodem nemate nejaky tip, jak to resit, kdyz vas honi mlsna? zeleninovy vyvar treba je ok, ne? napadla me nezahustena zelnacka bez uzeniny, to by asi taky slo, ne? koupila jsem kysany zeli, kde v nalevu neni cukr. drzim dietu 10. den zatim bez glukometru tak nejak sama a uz mi fakt dochazej napady. :( a co teprve az budu merit a zjistim, ze mi nesedi ani to, co jim ted. 🙂

medulinek
18. čer 2017

@fatal_error no s mlsnou je to tezky,kdyz bylo nejhur,dala jsem si klasicky musli,ovoce nebo tvrdy syr

fatal_error
18. čer 2017

@medulinek prave uz jsem mela dneska banan nakrajenej v jogurtu, k obedu a veceri testoviny (jen trochu) a ted si rikam, ze ta zelenina bude asi lepsi, co se tyce sacharidu. achjo, bez toho glukometru je to zatim fakt k nicemu, kdyz nevim vubec nic. :/ a tvrdej syr ukusuju tak nejak prubezne. 🙂

baenka
19. čer 2017

@mandihan Ahoj mě testovací proužky zbyly. Mam jich asi 150ks.

mandihan
19. čer 2017

@baenka Ahoj, vazne? Do glukometru Wellion calla? To by bylo super! 150 jich nepotrebuji😁 ale nejake urcite ano.

mandihan
19. čer 2017

@fatal_error
Ja jim ovoce s jogurtem ke svacinam bezne a vychazi mi dobre. A ze si davam nasup 😊 Vzdycky tak 20 - 25 g sach. i s jogurtem. Ale zrovna s tim bananem opatrne-ma skoro dvakrat vic sacharidu nez vse ostatni. Doporucuji jahody, nektarinky, kiwi-ty maji spolu s melouny nejmene.
Treba 1ks nektarinky+1ks kiwi+200g reckeho jogurtu je za cca 21g sach.

mandihan
19. čer 2017

Mrkni na tehotenskacukrovka.cz, tam je vse krasne popsane, priklady jidel a take jidelnicek na cely tyden, kde se muzes inspirovat! Vyborna vec 😉

mandihan
19. čer 2017

Nebo tady mam tabulku od dr. kde je vetsina veci, co potrebujes.
Mozna to beru moc presne, ale mam ditko s prisnou dietou, tak uz jsem zvykla vse vazit a pocitat.

baenka
19. čer 2017

@mandihan jj, takhle vypadají

mandihan
19. čer 2017

@baenka Super!!! Napíši Ti zprávu😉

fatal_error
20. čer 2017

Holky, jsem z toho zmatena, dopoledne jsem dostala u apolinare glukometr, takze jsem zatim merila jen 2x a to hodinu po obede (5,9) a hodinu po veceri (6,8), ale i tak mi ty hodnoty prijdou nejaky nizky. Co kdyz cukrovku ani nemam? Vzdyt mne ogtt nedelali, vzdy me vyradili uz nalacno. Neni mozny, ze mam blbou jen tu lacnou glykemii a pritom nemam cukrovku?

mondulka21
20. čer 2017

@fatal_error kolik si mela nalacno? Ja 5,2 a test mi normalne udelali. Diabetolog ze me nemohl, rikal ze zatim nemam drzet dietu a mam se 14 dni testovat, a zapisovat si jidla, tak sem tam mela mimo jine i palacinky, jahody, nektarinky, bebe susenky, mysli s jogurtem ale i kousek cokolady... a nikdy jsem nemela po jidle vic jak 6,1 a nalacno do 4,6 ( jednou jsem mela 4,8 ale to jsem se testovala rano v 3:30 protoze jsem dostala silenej hlad 🙂. mysli si ze cukrovku nemam, ale ze to nejak resit musi, zadnou dietu mi nenasadil a jen se mam ted jeden den v tydnu testovat a kdyby to nahodou nejak vylitlo tak se mam u nej stavit. Oba si myslime ze cukrovku nemam 🙂

fatal_error
20. čer 2017

@mondulka21 jednou 5,69 a podruhy 5,6. Tak snad to bude taky dobry, jak ja bych si dala zmrzlinu!!! 🙂

fatal_error
21. čer 2017

Tak nic, radovala jsem se zbytečně, ráno nalačno 5,8. :( Achjo! Co to je za pitomej typ cukrovky, kdy po jídle jsem úplně ok, ale nalačno je to hrůza? :( Vyděsilo mě, že jsem v diskuzích našla holku, co to měla stejně a rovou šup inzulín na noc.

Není tu některá, která má během dne hodnoty ok, ale nalačno katastrofa?

werumka
21. čer 2017

@mondulka21 Ten test Ti delat Nemeli a měli druhy den zopakovat odběr lačné. Z jedné zvýšené lačné se cukrovka nepotvrzuje. Je to jen poloviční test.
@fatal_error - cukrovka v těhotenství může mít vic podob. Nekdy litaji hodnoty třeba po snídani. Někomu dělají potíže večery a někomu pouze lačná. Říká se tomu fenomén úsvitu a je dobré to hlidat, protože ten se pak rád klube do vysokých hodnot i po jídle. Proto se to resi ibzulinem na noc. Rozhodující období je mezi 30.-35. týdnem, kdy je hladina hormonů nejvyšší. Proto se ogtt dělá v tech úplných počátcích, aby se stihla zajet dieta. Co jsi mela ke druhé večeři?

Strana