icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

fatal_error
21. čer 2017

@werumka byla jsem na rautu, mela jsem asi 100gr koziho syra, hrst okurek a zeleny papriky a asi 5 jednohubek. horsi je, ze ted po obede jsem mela 8,3 a to jsem mela malou misku hrachovy polivky, 3/4 rohliku a zeleninovej salat s tunakem, pricemz dresink jsem vypreparovala a vyhodila. achjo a to to vcera vypadalo tak slibne. :(

mondulka21
21. čer 2017

@werumka já vím, že to udělali blbě, ale nic s tím nezmůžu když nebyla vůle gynekoložky vyžádat si test znovu a radši mě nervuje zbytečným docházením do diaporadny (ví že nemám hlídání a že všude musím brát 2letou dcerku sebou)... v pondělí mi dělali test na ty dlouhý cukry a mám hodnotu 29, takže to mám taky v pohodě.

werumka
21. čer 2017

@mondulka21 Je to fakt smutný, když z pozice pacienta jsi v te podřízené roli. I když víš, že se stala chyba. Takovych, jako Ty, jsou pak v ordinacich diabetologu spousty, placaji se peníze od pojišťoven za vyšetření, proužky do glukometru... Treba vysetreni na dlouhy cukr je v zacatku tehotenske cukrovky uplne zbytecne vysetreni. A jen kvuli tomu, ze se gynekologovi nechtělo udělat ten test pořádně ☹ mrzí me to moc a nevim, jak se to dá změnit ☹

werumka
21. čer 2017

@fatal_error Ja bych zkusila dát treba v deset vecer nejakou sacharidovou svacinku - kus chleba s lucinou, šunkou. Nebo jogurt. Ta druha večeře je u zvýšené lačné řešením, které funguje. Co se týká hraskoveho krémů - ten mívá sacharidů víc - hrášek sam o sobě, zvlášť pokud byl zahuštěný. Zatim zkousej, brzy uvidíš, co Ti sedne a co ne. Hlavne nehladovet 🙂

medulinek
21. čer 2017

@fatal_error ta holka jsem byla asi ja,ne? Porad lepsi inzulin na noc nez blby hodnoty a porad mas jeste cas vychytat to jidlem.

fatal_error
22. čer 2017

@medulinek to byla diskuze z roku 2006, co mi vyplivl google, ale projedu to tady zpetne.

medulinek
22. čer 2017

@fatal_error mela jsem to podobny,pres den hodnoty v pohode,ale lacna des,klidne i k 9ti,jednou 11,po inzulinu jsem se drzela aspon do 6ti. A zaplatbuh po porodu mam cukry zase krasny

fatal_error
22. čer 2017

@medulinek dnes rano jsem mela 5,0, nechci to zakriknout, ale kez by se mi podarilo to vychytat a zustat takhle okolo. asi zabrala druha vecere v podobe 40gr syra + hrst vlasaku + kus okurky. 9-11, to uz je fakt mazec. :( jak jsi to mela s porodem? s nebo bez vyvolani?

medulinek
22. čer 2017

@fatal_error vyvolavali me den pred terminem,ale bylo to docela v pohode,mala mela 3740g,coz taky jeste jde a cukr po porodu mela v poradku

fatal_error
22. čer 2017

@medulinek tak to je krasny, zadny komplikace.

lucienelka
24. čer 2017

Ahoj holky, hlasim,ze jsem minuly tyden ve stredu porodila chlapecka.Rodila jsem prirozene,ale bylo to silene-porod trval 40hodin a myslim,ze me poznamenal na dostatecne dlouhou dobu. Maly vazil 4300g,dle odhadu mel mit 3700g,nicmene on i ja mame glykemie naprosto v pohode.Takze jsme OK.Ja jsem 10dni po porodu na sve vaze pred otehotnenim a jsem rada,ze zase muzu jist co chci 🙂.

fatal_error
25. čer 2017

@lucienelka zajímalo by mě, když to trvá takhle dlouho, nabízej člověku, že ho kuchnou? nedovedu si to vůbec představit, ještě jsem nerodila, ale 40 hodin? 😲 tím chci říct, že se dá předpokládat, že asi nemalýmu počtu žen musí během té doby dojít síly, nebo ne? jsi hrdinka!

werumka
26. čer 2017

@lucienelka Gratuluju! Hlavně, že jste oba v pořádku! Dej si nějakou dobrou zmrzku 🙂

medulinek
26. čer 2017

@lucienelka moc gratuluju,hlavne ze uz jste v poradku,na porod za chvilku zapomenes a budes si jen uzivat.
@fatal_error na pokoji jsem lezela s holcinou,co rodila 40 hodin,ale dokudje vsechno v poradku,vyckavaji.

katyh84
27. čer 2017

Ahojda holčiny, ty co už máte po porodu a máte jít na kontrolní OGTT a plně kojíte kdy vám Dr. řekl ať jdete? Mě že za 2-3 měsíce ale někde jsem slyšela že by se při plném kojení dělat neměl tak a teď babo raď 😀 Za odpovědi předem děkuji

werumka
27. čer 2017

@katyh84 Ahoj, je dobré test odložit na dobu, až nebudeš plně kojit - tzn. bude možné, abys ráno před testem a v průběhu testu nekojila. Kojení takhle v průběhu testu zkresluje hodnoty glykémií.

katyh84
28. čer 2017

@werumka Děkuji za odpověď já už jsem se včera ptala i paní doktorky Krejčí a taky mě radila to samé- odložit až nebudu muset před a během testu kojit

medulinek
28. čer 2017

Mne rekla za pul roku a zaridit si na tu dobu hlidani s krmenim

renesme
29. čer 2017

Ahoj, prosím chodí tu někdo z vás do diabetologicky poradny na Bulovku?měla bych dotaz ohledně těch papíru co dávají na začátku. Dekuju

moni0801
29. čer 2017

ahojte je tu nejaka slovenka zijuca v cesku?

werumka
30. čer 2017

@renesme Nevim, jestli nekoho najdeš, ale s papíry můžeme pomoct i tak 🙂

pe_ma
30. čer 2017

ahoj! tady už mě "pamatuje" asi jen Verča 🙂 ale poslední dobou sem si strašně oblíbila tyhle 2 "buchty" tak vám je chci sem hodit, třeba vás taky zaujmou 🙂
http://www.nadvaha.cz/top-recepty/sladka-jidla-...
- nesladím ničím a jím se zakysanou smetanou a mohla bych se toho užrat! :D
http://www.madamecoquette.cz/2014/04/zdravy-dor...
- tohle jedla celá rodina a všem to přišlo sladké akorát, tak sem měla radost! když se peče podle receptu, tak se to těsto trochu jakoby "zdrcne" a je dost hutné, taky ale dobré, aspon nám to chutnalo, ale když se to dá do dortové formy do větší vrstvy, mě to vyšlo asi 4cm, tak to krásně vyskočí a je to nadýchané jako klasická buchta 🙂
tak dobrou chut!

werumka
30. čer 2017

@pe_ma No caau 🙂 a jak na tom ted jsi? Jeste na inzulinu nebo uz jen metformin?

fatal_error
1. črc 2017

holky, příští týden dostanu metformin, protože mám pořád blbý ty ranní glykémie a zhoršuje se to. včera jsem měla rekord 6,2, jinak mám tak těch 5,8/5,9 a to už jsem na druhou večeři vyzkoušela snad všechno. :(

bojím se, že když jsem včera začala teprve 28. týden, že se mám na co těšit. je to tak, co? bude se to zhoršovat? přitom během dne zatím nemám problém a můžu si dovolit i ujet, včera jsem na svatbě měla malinkej kousíček čokoládovýho dortu a glykémie naprosto v pohodě. a jako bonus jsem včera od tety zjistila, že genetická zátěž na cukrovku v rodině je.

japerinka7
1. črc 2017

@fatal_error Ahoj, já už mám doma v lednici inzulín 😉 Taky mě zlobí jen lačnej. Furt se melu mezi 5- 5.3, občas přeťápnu a pak to zase spadne 🙄 Moc nechápu kde dělám chybu, v podstatě když si jdu měřit s tím, že to bude úplně super, že jsem jedla ukázkově a všechno si hlídala, tak to bývá katastrofa a když se bojím tam kapku jen přistrčit, tak úplně v pohodě... Už jsem zkoušela i jíst dva dny to samé - první den 5,1 a druhý 5,6... 😒 Tak prostě jen čekám, kdy to příjde.... Ale je fakt, že tím že má přítel cukrovku a píchá si 4x denně, tak to pro mě není až takovej "bubák" a beru to tak nějak normálně.... Hlavně, že se to dá ohlídat a včas srovnat!! 😉

fatal_error
1. črc 2017

@japerinka7 kolik jsi mivala rano, nez ti inzulin vubec nasadili? a metformin jako predstupen jsi mela nebo ne?

fatal_error
1. črc 2017

@japerinka7 teď koukám na tu tvou tabulku, cos dávala 15. čer ve 20:56 a tedy takhle krásný hodnoty po jídle i ráno? to se ti to muselo podělat ze dne na den, ne? ☹

japerinka7
1. črc 2017

@fatal_error Jestě si nepíchám, mám ho jen připravenej, abych nemusela nahánět doktorku o dovolených 😉 Ale o Metforminu nic nevím, šla bych rovnou na inzulín.

japerinka7
1. črc 2017

@fatal_error Po jídle mám pořád super, prostě JEN ty lačný se mi takhle houpou 😒

japerinka7
1. črc 2017

@fatal_error Teď zrovna koukám na měření z 29. 6. - lačnej 5.5 🙄 , po snídani 5,9, po obědě 6,4 (smažák s hranolkama!! Vím, že je to prasárna, ale prostě nešlo odolat.... 😂 ), po večeři 5,2 a 30. 6. ráno lačná 4,7!!!!!! 😵

Strana