icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

h06493
6. říj 2017

Holky nejaky tip co varite o vikendu na obedy? Opet mam nejakou krizi co vymyslet..

fandysek_1
6. říj 2017

@h06493 vařím běžná jídla i knedlíky. Bramborové častěji a 3 mi vychází na cukr. Moje poslední jídla. Gulášová polévka z mletého hovězího, koprová omáčka, vejce, brambor, špenát, vejce a brambor, pečené maso, zelí a bramborový knedlík. Taky peču dýně a plním masem. Vepřová pečeně na zelenině s pečeným bramborem. Dnes asi upeču hovězí maso a uvidím, co dál. Taky jsem pekla rybu a pak dělala ze zbytku těstovinový salát.

barus.8
6. říj 2017

@h06493 Dnes ryba na kmíně v troubě s bramborem, včera zapečené brambory, předtím vepř. nudličky s cibulkou a paprikou a rýže, o víkendu rajská a karbenátky v troubě, v neděli nejspíš brambory v troubě a nějaký plátek vepřového

Jinak se Vám jdu pochlubit, včera kontrola na gyndě i v diaporadně. Miminko se má čile k světu. Má lehce přes 2kg, ale zlobí. Minule už bylo hlavou dolů a teď je zase koncem panevním, tak uvidíme. Dostala jsem inzulín, 2 jednotky ráno. Po snídani jsem měla hodnoty kolem 7,8, většinou jsem se vešla, ale párkrát mi to vyletělo na 8,3. Kam se pícháte? Měníte jehličku po každé aplikaci? Trochu se toho bojím, dnes mě píchal manžel.

anim1984
6. říj 2017

@h06493 taky vetsinou varim normalni jidla. Omacky jsem nikdy moukou nezahustovala. Misto knedliku dam treba testoviny, ryzi nebo noky. Ale casto delam treba pecene kure se salatem a bramborama nebo kasi. Nebo dam.pect brambory s cibuli, mrazenou zeleninou a na to platky masa nebo kureci stehna. Nemusim u toho stat :D

Jinak jsem byla vcera na kontrole a zatim mam zvysenou davku glucophage. Mam to taky zkusit bez druhe vecere. Pokud to pres vikend nezabere na hodnoty nalacno tak mam volat, jinak kontrola za dva tydny.

h06493
6. říj 2017

Dekuju za tipy..jeste se zeptam,ty omacky delate jak bez zahusteni?Treba tu koprovku nebo rajskou..dekuji

fandysek_1
6. říj 2017

@barus.8 ten náš lumpík je taky koncem pánevním, každý týden je jinak a má ještě čas se zase přetočit jsem 34 týden. Píchám 14 dní do jedné nohy a pak do druhé. Měním jehlu při každé aplikaci. Taky jsem začínala na 2 jednotkách a po 3 týdnech mám 5.
@anim1984 tak to já měla většinou jen lačnou blbě, po jídle jsem to docela držela
@h06493 koprovku dělám s hladkou moukou a rajskou vůbec nezahušťuju, tam mixuju rajčata na zahuštění. Dnes vařím svíčkovou a taky nebudu zahušťovat moukou.

dayella
6. říj 2017

@barus.8 Noční píchám do stehna, denní do břicha na bok, líp se mi tam děla kožní vlna. Jehlu měním tak co tři píchance.

lentilkah
6. říj 2017

Tak ja dneska kontrola. Hodnoty mam dobre, ale v moci ketolatky. Pry mam zkusit pridat na druhe veceri.
Jinak varim bezna jidla, jen teda ty omacky mene zahustim, nebo si uberu na priloze.

anim1984
6. říj 2017

@fandysek_1 ja mam prave problem jenom s tou nalacno. Po jidle mam hodnoty krasny. Parkrat mi to slo asi ma 7,2, ale vyjimecne. Prave doktorka rikala, ze nekdy to bez te druhe vecere je lepsi. Tak to zkusim, za to nic nedam. Hlad v noci stejne nemivam 🙂

fandysek_1
6. říj 2017

@anim1984 já taky zkoušela bez i s druhou večeří, ale nešlo to. Teď si každý den měřím lačnou a tak 2-3 týdně po jídle, abych věděla jak to držím a ok.

mondulka21
11. říj 2017

Holky prosim za jak dlouho po porodu se ma udelat kontrolni oggt? Je to jedno nebo je to nejak dane?

fandysek_1
11. říj 2017

@mondulka21 říkají cca po půl roce

fandysek_1
11. říj 2017

Holky, jak zvládáte chutě na sladké. Poslední týden (zítra začínám 35 týden) nedokážu korigovat chutě. Začala jsem i víc jíst ovoce, protože to fakt nějak nedávám. Za začátku to šlo, ale teď jsem opravdu někdy neukázněná. Hořkou čokoládu občas jím, šlehačku taky, ale nestačí mi to. Udělala jsem si i vdolečky bez cukru jen s banánem, ale nějak mě to neuspokojuje. Píchám 5 jednotek inzulinu. Máte to taky některá, že to občas nedáváte?

mondulka21
11. říj 2017

no mě tam ženou už ted po měsíci ☹

lentilkah
11. říj 2017

@fandysek_1 Ja zatim vylozene neukojitelne chute nemam, nastesti jsem nikdy na sladke moc nebyla, i kdyz co si budeme povidat, obcas kolegyni zavidim nejaky zakusek, ktery by me normalne nechal chladnou 😀 Holt zakazane ovoce....
Kdyz mam chut na sladke, tak si dam tyhle trubicky, jsou k sehnani v DM https://www.probio.cz/amalka-bio-horicke-trubic...
Nebo si rozmixuju nektarinku s bilym jogurtem/zakysanou smetanou a pridam mandle+ horkou cokoladu.
To mi zatim staci.
Strudl bez cukru si nezkousela?
Nebo mam ulozene tohle, ale jeste jsem ho nedelala. http://www.nejrecept.cz/recept/fitness-kinder-m...

anabella_lee
11. říj 2017

@mondulka21 mělo by to být za 3. měsíce, ale asi si to všude dělají trošku jinak.

@fandysek_1 chuť na sladké taky sem tam mývám nesnesitelné, sem tam odolám či to zaženu hořkou čokoládou, jindy sáhnu po buchtě či něčem sladkým. Nepíchám si inzulin, mám to jen lehce zvednuté, tak si říkám že sem tam zahřešit se dá. pokud to není denně.
štrůdl z listového těsta jen s jablky a skořicí super, až na to že se nesmí sežrat celý 😀

fandysek_1
11. říj 2017

@lentilkah mám taky nějaké recepty bez sladidel a koupila jsem i stevii, ale i tak někdy poradny zakusek bych si dala.
@anabella_lee já to nemám denně, ale už se mi to zdá dlouhé ta dieta

anim1984
11. říj 2017

@fandysek_1 ted si delam kase (ovesnou, krupicku nebo jine) s mlekem, do toho kakao a skorici a k tomu nakrajim treba jablko nebo pulku bananu a ani nepoznam, ze tam krom ovoce cukr nebi. Nebo jogurt, kakao a k tomu ovoce.

anabella_lee
11. říj 2017

@fandysek_1 no nedivím se ti, mi taky, je to těžké hlavně pro ty co to sladké vyloženě milují jako jsem já...

fandysek_1
11. říj 2017

@anim1984 kakao holandského typu?
@anabella_lee nikdy jsem moc na sladké nebyla, ale občas jsem si dobrotu dala a teď možná i hormony bych "sezrala " i kostkovy cukr 😁

anim1984
11. říj 2017

@fandysek_1
@anabella_lee holky, mam dietu od cervna a az do konce prosince, taky uz mi to prijde dlouhy :( tesila jsem se, ze si konecne budu moct dat co chci bez nejakych vetsich vycitek (samozrejme bych to neprehanela a necpala se sladkym od rana do vecera) a ono nakonec jenom dieta. Na druhou stranu zas tolik nepribiram 🙂

anim1984
11. říj 2017

@fandysek_1 jojo, kakao holandskeho typu, ktere jinak pouzivam na peceni. A na tu kasi si dam treba i trosku masla 🙂

fandysek_1
11. říj 2017

@anim1984 já jsem přibrala 3 kg a zítra jsem 35 tyden, máslo neuškodí

anim1984
11. říj 2017

@fandysek_1 tak to je fajn. Ja jsem nekdriv 2kg zhubla, pak jsem postupne 3 nabrala a tedka jsem za kilo zhubla. Takze jsem na puvodni vaze 🙂 ale prcek roste a zatim proporcionalne odpovida tydnu, takze dobry

kvietorka
11. říj 2017

Ahoj holky, hlasim se s tehotenskou cukrovkou. Ctu jidelnicky a chci se zeptat, mate zkusenosti s neslazenou kasi? napr. nominal nebo krupicova kase jen s ovocem bez doslazeni.

fandysek_1
11. říj 2017

@anim1984 malý je taky v pořádku a odpovídá, to je nejdůležitější
@kvietorka ta kaše je individuální, mě některé jídlo s mlékem zvedá cukr i bez pridaneho cukru. Musíš si to vyzkoušet.

anim1984
11. říj 2017

@kvietorka zkusila bych to nejdriv na svacinu. U mne jsou treba mlecne vyrobky a ovoce rano v poho, ale nekomu to prave cukr zveda.

kvietorka
11. říj 2017

@fandysek_1
@anim1984 dekuji holky. Pristi tyden jdu do dia poradny, kde dostanu i glukometr, tak to pak skusim.

anabella_lee
11. říj 2017

@anim1984
@anim1984 no tak já jsem hrozně na sladké tak to jsou muka, dneska jsem ale měla opět jeden z těch dnů kdy jsem byla jako urvaná ze řetězu a nic přede mnou neuteklo....nejsem z toho nadčená, ale prostě to sem tam nejde. už mi z toho hrabe, dietku mám 2 měsíce a ještě musím vydržet, pač jsem 33. týden. ale díky porušování jsem samozřejmě něco zase nabrala. takže že by u mě šla nějak kila extra dolů to ne, spíše jen jedno a pak se to dlouho drželo stejně, pokud jsem nezvlčela. no ale jak se dietka poruší, špatně se vrací zpět, ze začátku jsem to striktně dodržovala atd...fakt na 100% ale postupek času jsem polevovala a polevovala....a jak stačí že se měřím jen obden a dietka stačí tak jsem zvlčela. tak to je dosti náročné to udržet na uzdě ty chutě. závidím vyloženě tem co netrpí takovou závislostí na sladkém jakou mám já...si připadám jako čokofeťák skoro 😀 no je to v hlavě všechno.

anim1984
12. říj 2017

@anabella_lee no ja jsem prave taky dost na sladke :D prvni mesic jsem byla hodne striktni, ale kdyz jsem videla, ze i kdyz si neco dam a hodnoty jsou krasny, tak jsem to taky sem tam porusila. A presne, jak se porusi tak se to blbe pak zas hlida 🙂 Ale od zari jsem opet striktni, dam si horkou coko nebo ovoce, ale jinak to musim fakt hlidat a i tak mam hodnoty nalacno porad blby, i kdyz pres den po jidle mam vse v poho. Uz si to nerisknu.

Strana