Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@barus.8 začínala jsem tady z těchto stránek asi 2 roky zpět http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba...
ted dělám od oka . Nepřislazujeme. Chlap má hrozně rád s česnekem nebo osmaženou cibulkou a dcerka se strouhanou mrkví nebo sušenýma rajčatama . Já s kysaným zelím nebo červenou řepou :D Nacpeme tam fakt vše. Před cukrovkou i ,,zbytky" z oběda jako třeba brambory, rýži atd . Nerozumím si s pekárnou takže frčíme růčo někdy v ošatce a někdy ve formě .
Jsem zvědavá jak pořídím u mudr. Asi jí začnu psát můj jidelníček, třeba fakt dělám chyby v něm
@jullli právě jsem vážit přestala, minule mi říkala, at to tak nehrotím když mám inzulín, at si naberu prostě půl porce toho co bych si nabrala normálně. Tak i dělám. Jediný co mi příjde, že mi ten inzulin pomohl v tom, že už mě tak hrozně nepnou nohy a nejsem tak strašně unavená. Jinak se hodnoty spravily docela o málo, podle mě teda .
@anabella_lee Moc gratuluju. Krásná princezna. Taky čekáme Aničku. V půlce prosince taky fakultka v Ostravě. Malá je určitě moc šikovná a všechno rychle dožene.
@anabella_lee to je drobeček, hlavně ať je brzy fit😉
@kotito jsem 38 týden a picham noční inzulín Lantus 8 jednotek. Začala jsem na 2. Postupně jsem s týdny pridavala. Mám mít hodnoty do 5, 3. Obcas si měří i po jidle, ale už to tolik nehortim. Já měla problém hlavně udrzet lacne hodnoty.
Ahoj,
že mám těhu cukrovku jsem se dozvěděla dnes. Docela mě to překvapilo a nesu to těžce, protože sladké jídlo skoro nejím. Když jsem koukala na internetu na to, co by se mělo a nemělo jíst, tak se to od mého jídelníču moc neliší. Proto se toho děsím ještě víc, nevím, co bych měla ještě redukovat... Nadváhu nemám vůbec, v 28. týdnu mám 4 kg nahoře.
Mátě s tím některá zkušenost?
Na diabelologii jdu hned zítra, tak snad budu moudřejší.
@marimal tak to jsme na tom stejně. Sladké nejím max v létě zmrzlinu. Já třeba ted vypozorovala že nemůžu papriku, skočí mi po ní hodnoty hodně nahoru..je toho docela dost na co jsem přišla že nesmím, i když jsou věci třeba v tabulkách co smím. Jsem na inzulinu , protože nezabrala ani dieta a vážení.
Hodně mi pomáhá pít magnesiu vypiji jí víc než 3 litry za den určitě.
Píchám inzulín a dodržuji dietu a stejně to není žádná sláva. Držím pěsti at pomůže pravidelná strava po malinkých porcích
@marimal nedes se, uvidíš že to není zase tak horké 😉 tehotenska cukrovka není o sladkem, ale je to hormonální zalezitost. 😕
@kotito, @fandysek_1 díky, no uvidíme, co se dnes dozvím u lékařky. Dnes jsem se vážila a zase jsem trochu zhubla, tak se mi ani dieta moc držet nechce.. :(
Jo, to je mi jasné, ale zatím mi nebylo řečeno, že to miminko nějak ovlivnilo.. Vy máte prosím zkušenost, je by mělo být miminko větší?
@marimal To neni jen o tom, ze bude dite pri nekompenzovani cukrovky vetsi, jsou tam horsi nasledky, precti si je treba tady: http://www.tehotenskacukrovka.cz/book/export/ht...
@marimal ano, bývají větší, 4kg a více. A nejen to, krom té váhy mívají pak děti i další problémy. Při nedodržování diety mas pak zvýšený cukr v krvi, ten cukr pak placentou ( pupecnikem) přechází k do krve dítěte, takže i ono má pak zvýšený cukr a ten nutí pracovat i jeho slinivku více, než by měla. Teď to napíšu drsně, ale nedodrzovanim té diety mu vlastně poskozujes zdraví i do budoucna, je to dost podobné, jako když matka v tehotenstvi kouři.
@marimal přibrala jsem 4kg jsem ve 38 tt. Malej ma okolo 3kg a je v normě. Ona to ani není dieta, ale racionální stravování, které doporučují dodržovat každé těhotné ženě. Občas si čokoládu, šlehačku a sušenku dám a nemám výčitky, protože se stravuji pravidelně a když si měřím mám hodnoty v normě.
Tak jsem dostala glukometr na měření a uvidíme, příští týden jdu na kontrolu s naměřenými hodnotami za lékařkou. Teď jsem měla po obědě 8,9... máte zkušenost, do jakých hodnotách se nechává "jen" dieta a kdy už se nasazují léky?
@marimal co si měla na oběd? Měřila si hodinu po jídle? To je strašně individuální s tím inzulinem a taky podle toho kam chodíš.
@fandysek_1 Měla jsem kupovanou pórkovou polévku a rohlík s pomazánkou. Vím, že to není ideální, ale byla jsem poprvé na diabetologii až dnes 🙂 Byla jsem v Praze na Hájích (poliklinika Michnova). Kvůli práci si asi nebudu vždycky zvládat připravovat si jídlo doma, jím také na cestě, tak se teprve musím naučit, co si koupit...
@marimal no vzhledem k té dietě a nabídce jidel někde po venku to budeš mít náročné. Ze začátku je určitě fajn si doma jídlo připravit abys věděla množství sacharidů. Já si hlídala hlavně přílohy. Maso a zeleninu neřeším ani moc teď. Bílé pečivo jsem nejedla vůbec několik týdnů, teď už si občas dám. Taky mléčné výrobky můžou ráno zvedat cukr, ale chce si to všechno vyzkoušet. 8,9 hodinu po jídle je hodně.
@fandysek_1 Tak po večeři a ráno nalačno jsem v pohodě, ale teď po snídani (lámankový chleba s pomazánkovým máslem a trochou papriky a malá mandarinka) a 8,6, to tedy bůbec nevím, co si troufnu dát k obědu... :(
@marimal zkus klasickou šumavu, máslo a šunku nebo klasickou lucinu. To pomazankovy máslo to může zvyšovat. Normalni oběd maso(ryba), zelenina, příloha. Můžeš to i celé pripravit v troubě.

@kotito tak já jsem začínla na 2j jednotkách před snídaní, pak 3j před snídaní a 2j před večeří a teď mám 4j ráno, večer zůstají 2j. před jídlem mám v pohodě kolem 4,4, ale ty snídaně mi pořád skáčou po jídle 7,6 apod., večeře se srovnali s inzulinem a s obědem nikdy problém nebyl. Mohla bych Tě poprosit o recept na ten chlebík?Díky