Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@lentilkah Hmm, a nejaky potíže máš? S cukrovkou nebo mimcem?
Mozna by bylo fajn jim treba az po porodu dat tu vytištěné doporučené postupy. Ono to mnohdy v porodnicich zapadne, ale když uz konečně po x letech existujou, tak by to i jim usnadnilo praci. Ke stažení zde: http://www.tehotenskacukrovka.cz/OGTT_jak_se_zj...
Ahoj holky, už i my máme na světě našeho broučka. Cukrovka na inzulinu 8 jednotek nočního lantusu. Malý bez zvýšené glykemie váha 3000g. Porod naplánovány 39+0 kvůli poloze koncem panevnim cisarskym řezem. Určitě nelituji, že jsem se snažila držet dietu a omezovala se.
@fandysek_1 Moc gratuluju 🌹
Ted uz si muzes za odmenu neco dobreho dat 😉
Holky,pulrocni k9ntrola za mnou,ac to vypadalo blede,ze to zase v sobe neudrzim,podarilo se,lacna 4 a po dvou hodinach 4,3 coz pry sice taky neni idealni,ale dobry,na konci brezna pod d9hledem dia zacinam s redukcni dietou,uz se tesim
@fandysek_1
Hlavne kdyz vam to jde 😉
@fandysek_1 gratuluju a preju hodne zdravi vam obema 🙂
Ahoj holky, prosím mám otázku. Kolik musí být max. hodnota hodinu po jídle a hodinu před jídlem. Děkuji
@vvercatkoo Hodinu po jidle by melo byt do 7,8. Hodinu pred jidlem se nemerim, to o nicem nevypovida. Jestli myslis lacnou, tak ta by mela byt do 5,1.
@vvercatkoo Já mám teda lačno do 5,3 a hodinu po jídle 7,8. Když mám hodinu po jídle vyšší, tak se měřím ještě za další hodinu a mělo by to být do 6,7.
@lentilkah
@marimal děkuji, já se právě mám měřit i hodinu před jídlem den před kontrolou.
Tak to jsem v normě. Zítra jdu na kontrolu, minulé mi chtěl dávat už inzulín, tak jsem mu řekla, že to byla dietní chyba, tak jdu po týdnu na kontrolu.
Já mám na lačno do 4,8 a dnes po snídani 7,5 a to jsem měla jen dva malé celozrnné šneky plněné šunkou a sýrem a kedlubnu
Jinak jím ten večerní chleba, moc mi chutná a po něm mám vždy do 5 ať si ho dám s čímkoliv
@vvercatkoo Taky si dělám k hodnotám do tabulky poznámky, proč to bylo vyšší, myslím si, že prostě nemůžeme vědět, kolik sacharidů má každá potravina a někdy to prostě člověka nenapadne, doktorka mi to minule vzala.
Já se vetšinou do té lačné vejdu dost na těsno, ale zatím jsem vůbec nepřišla na to, čím to ovlivnit, jestli je lepší dát si druhou večeři nebo ne... Dokrotka řekla, že taky neví 🙂
Z pečiva jím také jen Večerní chlebík, zkoušela jsem i jiné pečivo, které by mělo být v pohodě a nebylo, tak už to ani nezkouším.
@marimal je to zajímavé, teď jsem po obědě měla 5,8 a to jsem se bála, že se nevlezu do hodnoty. Takže asi mi fakt bude dělat problém jen to pečivo. Gramáž vůbec nedodržuji
@vvercatkoo Jo, taky jsem někdy překvapená, sním jídlo, které není uplně podle diety a projde dobře a pak si dám 80%žitný chleba z pekárny a třeba odpoledne mi projde a druhý den večer ne, nedá se na to spolehnout.
Ale rýži a brambory v podstatě nejím, nahradila jsem si to teď pečenou dýní a té se dá sníst snad neomezeně a cukr dobrý 🙂.
Nevážím vůbec, jsem ráda, že si večer zvládnu přichystat všechno jídlo na další den do práce...
Jen doufám, že se to něbude nějak zhoršovat, což může být..
holky jak máte veliká miminka? Odpovídají nebo jsou větší?
Jsem ted na inzulinu Novorapid 8j před každým hlavním jídlem tj 3x denně a 4j před svačinkama a večer Levemir 14 jednotek na dietě .
miminko v 36+0 mělo 2900g jeho váhově růst se s inzulinem nějak zastavil.
ja mam miminko od zacatku tehotenstvi vetsi...v 30+1 byl vahovy odhad 1875g (cca o 2 tydny vetsi), pristi tyden jdu na dalsi vahovy odhad, drzim 2 mesice dietu, na noc beru metformin a sama jsem zvedava jestli se rust spomalil. Ja jsem mezicasem zhubla vsechno co jsem.v tehotenstvi nabrala tj.5kg. Ale prvni dcera byla taky skoro 4kg a to jsem byla bez cukrovky.
@kvietorka já ted kvůli cukrovce ležela týden v nemocnici. Miminko nemělo dobré monitory, tak museli inzulin upravovat. Ted by mělo být vše v pořádku. Diabetoložka mi napsala, že nedoporučuje přenášet, vyvolat porod nejpozději v termínu tj. 18.12. tak doufám, že se prdelka rozhodne vylézt sama. V prvním těhu jsem cukrovku, také neměla, tak v tom trošku tápu. Miminko bylo o týden napřed ve 30týdnu
@kvietorka já rodila přirozeně první dcerku. Co jsem vykoumala v nemocnici před císařem s cukrovkou dávají 5ti hodinovou kapačku .
Inzulin navyšovali a doplnovali ty dopichy. Měřím se před a po každém jídle. Každé ráno odesílám glyk. profil mudr mailem, takže se bude upravovat možná i dál. Miminko špatně snášelo pokles a pak vzrůst inzulinu , takže se mě snaží držet co nejvíce mezi 5-6 . Je to sranda, co ty hormony udělají . Hrozně doufám, že po porodu cukrovka odezní a že nebude miminko cukrovkou nějak ohrožené
Mě diabetoložka také do zprávy napsala, abych nepřenášela. Ale přitom mi ještě žádný odhad váhy doktor nedělal a jsem "jen" na dietě. V pátek jdu ke svému lékaři a říkal, že bude dělat ty odhady, tak jsem dost zvědavá, zatím nemám pocit, že by mělo být miminko nějak velké, ale uvidíme na UTZ 🙂
@kotito mě před císařem nedavali žádnou 5 hodinovou kapacku. Měla jsem noční Lantus 8 jednotek. Taky mě nenechali přenášet 39+0 3000g šel malej ven, byl KP. Jinak by vyvolavali. Po porodu hned malemu měřili cukr a pak ještě 2x. Vše ok.
Já mám na noc Levemir 11jednotek, budu přecházet na Lantus kvůli alerg. reakci a v 35+2 byl odhad 2250g, vše prý odpovídá. Dneska první poradna v porodnici a pokud do termínu neporodím tak se bude vyvolávat.
@fandysek_1 zajímavé, ležela jsem brno bohunice a 3 maminkám co šly na císaře kapala pětihodinovka . Asi záleží na dávkách inzulinu, nebo porodnici

@h06493 Je tam vic faktorů, které se posuzují, ale doporučení jsou oficiální taková, ze s dietou patris do skupiny nízkého rizika a porod se plánuje až kolem 41+0. Na termin se vyvolava s inzulinem nad 10j denně. U pridruzenych komplikací je to samozřejmě individuální.