Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Ahoj holky. Tak už to máme za sebou. Přes víkend mě začalo hrozně svědit celé tělo, takže testy a ve středu hospitalizace. Včera se mi to ještě víc zvedlo, takže doktor zavelel,že vyvolávání. V 9 tabletka a asi do 7 se nic nedělo. Ovšem potom nastal fičák. 7.25 byla malá na světě. Narodila se v 36+3 2580 g a 48 cm. Cukr měla v pořádku,ale mě pořád sledujou a píchám si inzulín,tak uvidíme, kdy se ho zbavím. O půlnoci jsem měla 11.2 a ve 3 něco přes 6.
@matyskova2010 mooooc gratuluji a přeji hoooodně zdravíčka
Tak dneska jsem byla u doktora a všchno v pořádku, mrňous má cca kilo a třičtvtě, podle doktora ideální. Dávala jsem mu zprávu od diabetoložky a ptala jsem se, jak je to s tím, že nemám dle zprávy přenášet (a že mi to tam dala hned, aniž by měla nějké info o hmotnosti miminka). Doktor mi řekl, ať se tim vůbec nestresuju, že už se to tak neřeší, že když nebudu rodit třeba 40+2 a nikdo mě nebude uhánět, tak se nemám divit.. 🙂
Tak těď jen strašně doufám, že se to nebude zhoršovat, od pondělí začnu i plavat, ať mám pořád dost pohybu, když se mi v tomhle počasí venku chodit nechce..
Ahojky jdu si pro radu. Jsem ve 14tt a byla mi naměřena hodnota cukru nejdřív 5,9 a týden na to 5.34 na lačno. Dostala jsem přístroj na měření a ráno na lačno mám 4.6 max a hodnota přes den se nedostane nad 6. Jde mi o to jestli se musím pořád kontrolovat? Já mám totiž problém se píchnout do prstu 15 minut přemlouvání a pak mdloby. Nevím kolik mam mít normální hodnotu abych se nemusela kontrolovat každé 2 dny k doktorce jdu až 3.1. Děkuji
@mlynkova85
ranní na lačno bys měla mít do 5,1 tvoje hodnoty jsou krásné a pokud máš po jídle hodinu naměřeno max 6 tak taky pecka!
ozvala bych se doktorce a na měření se zeptala přímo jí. Myslím, že ti s tak nízkýma hodnotama řekne měřit jeden den v týdnu
http://www.tehotenskacukrovka.cz/OGTT_jak_se_zj...
@kotito Děkuji a můžu třeba jenom testovat ráno na lačno a když by byla v pohodě tak pak jenom večer po jídle abych zjistila jestli není moc vysoko? Jako 2x denně to ještě zvládnu ale 7x? Obdivuji ty co to zvládají se bez problémů píchnout já to chci zmáčknout a vždycky ucuknu jsem na to hrozná.
@mlynkova85 kdyz jsem mela hodnoty ok tak jsem zezacatku merila asi 2x-3x tydne. Taky merin od nejakejo 13tt. Az pozdeji v 26tt nebo tak nejak mi zacla zlobit lacna a to uz jsem ji musela zacit merit kazdy den a hodnotu po jidle obden. Takze si myslim, ze pokud mas vse takhle ok, tak byse nemusela merit tolik casto.
@vvercatkoo gratuluju a hlavne hodne zdravi preju 🙂
@vvercatkoo to bylo pro @matyskova2010
Nejak mi to preskocilo 🙂
@anim1984 jsem to špatně napsala mám se měřit každý druhý den 7x. Zkusím si asi v pondělí zajít za sestrou co mi řekne. Mám se měřit zase zítra.
@mlynkova85 měl by se dělat celodenní profil, takže aspon před a po každým hl. jídlem. Nemáš droplet nastavený na zbytečně velkou hloubku vpichu? Já ted měřím každodenně 12x 😀 a podle toho píchám jednotky inzulinu 5x plus 1x noční , takže jsem si zvyknout prostě musela . Mysli na to, že to děláš pro to ,aby bylo miminku dobře a půjde to. Každopádně se tam určitě zastav a domluv se.
@kotito to jo 12x tak to je mazec. Já s tím odběrem mám problém no. Když mi berou krev tak jedině lehu a když mi měli v porodnici napíchnout kanilu tak se jim to povedlo až na po 7. Já nemůžu vidět injekci a krev no. Samozřejmě chci mít zdravé miminko ale kdyby se aspoň našel někdo kdo by mi to pichnul doma mi to dělá manžel ale chodím ještě do práce a tam to musím zvládnout sama. Zkusím v pondělí tu sestru a uvidím co mi řekne. Dropet mám nastavený a 1 min už to nejde. Tady jde hlavně o ten strach
@mlynkova85 aha, no ja jsem merila jenom 4x denne. A ted ke konci parkrat i pred havnim jidlem. Ale to bylo taky ok, takze stacily ty mereni po jidle.
Holky,prosim,kdy si merite cukr ?hodinu od začátku jidla nebo po dojezeni posledniho sousta?
@puzzlicek hodinu od začátku. Veškeré info je ne www.tehotenskacukrovka.cz
Ahoj holky ,dlouho jsem sem nepsala.Cukrovka se zdála relativně v pohodě při dietě ale jen přes den -tzv.po jídle a před super hodnoty.Ranní je teda vyšší od začátku a teď v noci jsem se měřila a mám 10,1 ☹ ráno zavolám dr. Vždy jsem měla do těch 7...včera večer jsem teda celkem jedla těst.salát,zelenina a pak ještě porci brambor,česnek,sůl,mléko...achjo piju borůvkový čaj ,sráží cukr..
@ely14 ten vyssi cukr mas z duvodu dietni chyby. Nepises kolik bylo toho testovinoveho salatu a pak jeste porci brambor. To bych taky namerila hodnotu 10.
Jses teprve v 25tt, jeste mas kus cesty pred sebou a vysokym cukrem zatezujes i miminko. Co se tyka spravneho dodrzovani diety nastuduj si jidelnicek na tehotenskacukrovka.cz
Já měla hlad a to jídlo bylo v rozmezí 2,5 hodin...ne,naráz a těch brambor nebylo hodně.A v noci vstávám poměrně často na wc a napít se i při dodržování diety.
A mám tyhle problémy už 7 let s vyšší ranní hodnotou cukru ,doteď to šlo s dietou,nikdy předtím po stejném jídle jsem tolik neměla...
Já jsem sledována od začátku těhu a teď to jde nahor i při dietě...jím podle jídeláku od dr.
@ely14 pokud máš 7 let ranní hodnoty vyšší nechápu, jak si můžeš dát večer taková jidla. Nezlob se za upřímnost... to že ti to ted skočilo může být že jsi mín pila, byla víc unavená, nebo prostě ti to týden těhotensví prostě zvedl.
Každopádně je to nerozumné i když byla ta jídlo 2,5 hodiny po sobě ...
@kotito a co večeřešíš Ty? :-O piju hodně.a to,že jsem měla ty těst.to byl pozdní oběd a brambory s malým večeře.
@kvietorka no na inzulín to doteď nebylo ani to nějak neřešili dietou :-O doktor v Jihlavě....tak jsem přesla k jiné doktorce ..jinak já i tak pila jen vodu,nejedla sladkosti atd od té doby co jsem měla vyšší....
@ely14 a teda ty hodnoty po ranu mas kolik a jak dlouho? mas glukometr?
Dobre, ze si zmenila doktora, pokud trn predtim to neresil ani dietou byla to chyba.
Sladke nejist nestaci, akurat ja mam pocit, ze ty mas asi normalni cukrovku a ne tehotenskou. Tam jsou potom jine pravidla.
Ja vecerim 1ks vecerni chleba od Penamu plus sunka nebo syr cottage. To jedine mi prochazi na udrzeni lacne hodnoty.

Holky nezbyly některé ty měřící proužky???