icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

kotito
7. pro 2017

@ely14 já jsem trošku jinde. Měřím se ted momentálně 12x denně - píchám si inzulin před každým jídlem, které musím vážit, abych neměla inzulinové dopichy zbytečně obří a věděla kolik si mám píchnout.
Třeba včera jsem měla na večeři dušené rybí file s celozrným chlebem (peču ci pečivo sama)
Ale dám si klidně cel. chleba s tvarohem a eidamem celozrnné palačinky se špenátem...
jídla přes den jsou mnohem lepší než ty večer . Nejhorší mám právě ranní hodnoty i když píchám noční inzulín a dodržuji dietu . Ležela jsem kvůli tomu diabetu v nemocnici ,aby mě cukrovku kompenzovali a naštěstí se podařilo. Sice s hodně inzulinem,ale vím, že ted už bude malá v pořádku ( špatně prospívala a měla špatné monitory, já špatný krevní obraz atd)
těstoviny jsi měla celozrnné? Víš co ono je to všechno ke všemu. Určitě ti poradí nejlíp tvoje diabetoložka , každé tělo reaguje jinak. Nechci být nějak nepříjemná, jen mě udivuje, že když víš, že máš hodnoty ráno větší nedržíš větší dietu ( řízenou doktorem)

uglyduckling
7. pro 2017

Holky prosím o rady.... Teprve začínám, minulý týden jsem dostala glukoměr a mám se zatím měřit obden. Snažím se to všechno dodržovat, ale ještě v tom trochu plavu :( Měla jsem jít zítra na kontrolu, ale malý je marod a já to od něj taky chytla, takže to mám o týden odloženo. V tabulce jsou moje hodnoty. Je to v pořádku nebo se mám bát, že dostanu inzulín nebo co a jak? A ještě by mě zajímalo, jak je možné, že třeba hodinu po večeři mám 4,5 a ráno mám 5,7. Já myslela, že když už nic nesním, tak to nemůže stoupat :( Mám u toho hlavu jak pátrací balón 😀

kvietorka
7. pro 2017

@uglyduckling hodnoty hodinu po jidle mas v poradku, maji byt do 7,8.
Hodnoty po ranu mas trochu vyssi, maji byt do 5,3.
Pokud mas hodinu po veceri hodnotu 4,5 a rano nalacno 5,7 tak to znamena, ze telo hladovi a jatra produkuji cukr.
Jis 2. veceri? ta je u tehotenske cukrovky zasadni aby si snizila ranni lacnou hodnotu.
Inzulinu se bat nemusis, je to telu prirozena latka a neprostupuje placentou. Nekde zkousi doktori davat nejdriv tabletky a pak az inzulin.

uglyduckling
7. pro 2017

@kvietorka Druhou večeři nejím, protože vůbec nemám hlad :( Dříve jsem jedla hodně ovoce, ale na chleba atd. vůbec nemám chuť :(

kvietorka
7. pro 2017

@uglyduckling druhou veceri jist u tehotenske cukrovky musis i kdyz nemas hlad. Proto mas ty vyssi ranni hodnoty, telo v noci hladovi i kdyz ty vecer hlad nepocitujes. Skus 2. veceri 1 krajoc vecerniho chleba od Penamu se sunkou nebo syrem. Doporucuji zaroven nastudovat stranku tehotenskacukrovka.cz je tam i jidelnicek a vysvetleni proc je 2.vecere dulezita.

uglyduckling
7. pro 2017

@kvietorka Díky za tip 🙂 Já už tam tak zběžně koukala, ale ještě tak nějak nebyl čas sednout si a přečíst si to všechno důkladně ;)

anim1984
7. pro 2017

@kvietorka mne naopak na vysoke hodnoty pomohlo tu druhou veceri vynechat, takze to je dost individualni. A jsem za to rada, protoze jsem i pul krajicku chleba do sebe tlacila z donuceni.

uglyduckling
7. pro 2017

@anim1984 No já právě už pak vůbec nemám na jídlo chuť. Max. na ovoce, ale to nesmím :/ Ale asi to budu muset vyzkoušet. Jinak v kolik hodin sis tu druhou večeři dávala? Já si dávám první cca kolem 7 - 8 hodiny, podle toho jak stíhám, tak tu druhou bych musela až někdy v deset nebo kdoví kdy 😀

kvietorka
7. pro 2017

@anim1984 jj nekomu ta 2. vecere neprochazi, ne potreba to otestovat, kazde telo funguje jinak.

@uglyduckling ja mam 1.veceri kolem 7h vecer a 2. veceri pred 10h vecer. Taky ji do sebe tlacim s donuceni 🙂

uglyduckling
7. pro 2017

@kvietorka No kolem 10. večer už jsem skoro vždycky v posteli a usínám 😀 😀 😀 Ale tak dneska se hecnu a schválně to zkusím a zítra ráno uvidím ;)

kvietorka
7. pro 2017

@uglyduckling skus a uvidis 🙂

anim1984
7. pro 2017

@uglyduckling no jedla jsem ji kolem desaty vecer. Bud jsem prremahala nechut nebo spanek :D Vzdycky jsem se donutila alespon k ty pulce krajicku a doktorka mi pak radila treba jogurt nebo neco. Pak v zari mi zacala ta lacna lezt nahoru kazdy den a nejdriv jsem dostala prasky a nic. Pak jsem vynechala druhou veceri a az na par vyjimek vsechno ok 🙂

fandysek_1
7. pro 2017

@uglyduckling já měla ranní hodnoty kolem 5, 5 a kolem 32 týdne jsem si musela začít pichat inzulin. Nepomahalo vůbec nic. Druhé večeře bez večeře, dieta. Jinak po jídle jsem mela hodnoty vždy dobre.

ely14
7. pro 2017

Tak jsem dostala na noc Lantus 4j.
Tak dnes poprvé snad to dám...naštěstí mi jehličky nevadí.

Holky u dr to bylo rychlý,že si to mám dát tak v 9 než půjdu spát ,chodím spát po 9h v 10...a že,po něm můžu jíst,pokud budu mít ještě hlad.
Tak jsem to snad pochopila dobře a mám píchat do břicha to se mi moc nelíbí ale co se dá dělat...
Klidně mi napište jak si to berete Vy na noc???🙂 jak dlouho před spaním atd 🙂 aspoň budu vědět víc jak to funguje...děkuju

ellie9
7. pro 2017

@ely14 Lantus má super pero, je to fakt rychlovka třeba oproti Levemiru. Já píchám vždy v 9 a kolem 10 mám druhou večeři. Jinak píchám normálně do stehen, tyhle dlouhodobý se snad do břicha píchat nemusí 🙂.

fandysek_1
7. pro 2017

@ely14 pichala jsem do stehen každý večer ve 22 hodin. Nohy jsem střídala po 14 dnech. Začala jsem na 2 jednotkach a skončila na 8.

kotito
7. pro 2017

@ely14 záleží v kolik vstáváš.
Já začínala levemir 4j ve 22 hod a jsem na 6x novorapid 3-8 jedenotek podle aktuální hodnoty a Levemir 18j na noc ve 22 hod. střídám stehna, paže i břicho-do břicha jen dopichy, protože vetší množství inzulinu mi děla modřiny a modré bříško mít nechci :-/
druhou večeři do sebe ,,natlačím" mezi 21-22 hodinou vstáváme kolem 7 hodiny , když si pospíme, ranní hodnoty jsou hned větší
Nejpříjemnější je mi to do paží

ely14
7. pro 2017

Tak můžu do stehna?? Ten noční Lantus? Do toho břicha se mi vůbec nechce :-/ co řekla dr.

ellie9
7. pro 2017

@ely14 Mě řekla dia, že úplně bez problému takže jsem od začátku píchala stehna. Že s tím má i lepší zkušenosti co se týče uvolňování inzulinu, takhle u toho dlouhodobého 🙂. Píchala jsem 11j, teď v 38tt už to leze dolů a píchám 8j 🙂.

kotito
7. pro 2017

@ely14 urcite ...

ely14
7. pro 2017

Děkuju moc za rady 🙂 no nakonec jsem ďobla břícho...trochu to bylo cejtit jehlička a to mi dali prý tu nejmenší co měli.
Tyjo holky ,koukám Vy už to máte zachvíli 🙂
No vstavam kolem 7h a jsem zvědavá na zítřejší ranní hodnotu.
@ellie9 tak to je moc dobře,že to šlo dolů 🙂 a to stehno zkusím zítra :D 🙂 no ještě jim zavolám ať to ví u dr.
@kotito no to věřím :/ bříško s modřinama to ne :(
A co hypo měli jste někdy ? Mám na stole u postele hroznový cukr :D

marimal
8. pro 2017

Mě taky zlobí ta lačná hodnota, ale hlavně mi strašně lítá. Včera mi doktorka řekla, že musím mít ty druhé večeře. A že odchylka v tom měření je normální (+-10%).
Ale já když se změřím hned po probuzení, tak jsem třeba dnes naměřila 5,5, Pak jsem se normálně připraila do práce a před odchodem (cca po 30 minutách) jsem se změřila znovu a 4,9.
To mi přijde jako dost podstatný rozdíl a na netu jsem se odčetla, že by se to mělo měřit hned po probuzení, že je to v těhotenství nejnižší, než se tělo rozhýbe a začnou pracovat hormony, tak vůbec nevím..

ely14
8. pro 2017

@marimal ahojky,no já dnes ráno 6,2 a měřím se po tom co si dojdu na záchod (potřebuju hrozně :D)

No a jinak holky,noc nic moc :( nevím co si o tom myslet a dr tam dnes není,třeba mi poradíte Vy...jak jsem dala poprvé včera ten lantus 4j na noc ,tak mi bylo najedno fakt dobře...a pak to začlo nějak jsem nemohla zaspat...snad do 4 rána :( cejtila jsem se taková gumová a takový lechtání,teplo na hrudi jednou za čas...ve 3 ráno jsem šla pít a cukr naměřen 9 a ráno těch 6,2
Takže málo inzulínu ?
jako kdyby chvíli působil a pak už ne,můj pocit...jak se cítíte Vy po inzulínu?

ely14
8. pro 2017

A jaké hodnoty jste měli nejvyšší ?
Já noční 10,1
Po jídle a před mám vždy dobrý.
No a teda ta lačná je vždy vyšší.

Včera jsem jedla toto:

Sn:bílý jogurt
O:kuřecí maso,zelenina
Sv:chléb,lučina,šunka,rajče
V:maso,2malý brambory,rajčata+kedlubna

kotito
8. pro 2017

@ely14 musíš do sebe nacpat tu druho večeři. Já jí dávám opravdu na sílu. Bez ní mám ráno hodnoty kolem 7 a s inzulinem a s druhou večeří se zázračně dostanu někdy i pod 5
já když mě hospitalizovali měla i s inzulinem 17 :-/
ted se před dopichama motám kolem 8,5-10
s dietní chybou jsem hned kolem 13-15, takže je prostě dělat nesmím. Jen je blbé, že se mi dost často stavá, že mám v moči ketolátky- což je hladovění -špatná strava . Není toho moc co můžu, zjistila jsem třeba že červená paprika v sirovém stavu, mě hladinu hrozně zvedne. Takže mi v nemocnici zvedli ty dopichy s tím, že se prostě najím a tělo má živiny jaké potřebuje. Je to taková střední cesta. Chodím 2x týdně na monitory jestli je malá v pohodě.
v nemocnici mě měřili přes noc co 2 hodiny. A největší hodnoty byly vždy ve 2 ráno. To se dělá glyk. profil. Tebe to doma akorát zmáte, na to se vyprdni ,-)
zkus dnes druhou večeři. U první vypít hodně tekutin . a když v noci pít tak vodu třeba s citronem. Uvidíš, že ti to trošku spadne. No a když ne zvedne ti dávku nebo změní lék .

lentilkah
8. pro 2017

@ely14 Bily jogurt je na snidani malo, chce to sacharidy. Snaz se dodrzovat predepsane mnozstvi sacharidu na den, ja si ubirala a pak jsem mela v moci ketolatky, coz taky neni dobre.

kvietorka
8. pro 2017

@ely14 podle toho jidelnicku, co pises jis hrozne malo, telo hladovi a proto ti v noci a nad ranem vylitne ta lacna hodnota.
K te snidani: malokomu prochazi mlecne vyrobky a pokud tobe ano, samotny bily jogurt je malo. Potrebujes k tomu sacharidy.

Mezi snidani a obedem ti chybi svacina, tady bych presunula ten bily jogurt ze snidane, doplnila orechy a ovocem.

K obedu: mas tam jen kureci maso a zeleninu. Znova ti tam chybi priloha sacharid.

Odpoledni svacina: ta vypada v poradku.

1.vecere: v poradku

2. vecere: uplne chybi a doporucuji zaradit. Pokud si pichas na noc inzulin tak si dej na 2.veceri nejaky pomaly sacharid.

kvietorka
8. pro 2017

@ely14 ty nocni stavy jak pises, ze ti bylo divne je z toho, ze si si pichla inzulin na noc a telo bylo hladove. Pres den si skoro vubec nejedla sacharidy.
Skus zaradit 2.veceri idealne nejaky sacharid a pak si pichnout inzulin, mozna ti bude v noci lip.

linee
8. pro 2017

Holky, take bojuji s cukrem nalacno, po ranu dobry. Druhe vecere mi to obcas rozhodi, takze pokud mam velkou veceri kolem 20.00, tak si druhou veceri uz nedavam. Jinak mne dr.doporucila na 2.veceri knäckebrot 1ks a zerve, paloucek nebo tak. Take si picham Lantus, ted jsem na 12 jednotek, ranni mam ted 5,1 z zhodnot, co ma @uglyduckling.
Jinak mne dr. rikala, at picham do bricha a na posledni mesice si necham ruce. Ale vsude ctu, ze se muze pichat ten dlouhodoby do stehna...
@ely14 urcite musis jist casteji. Chybi dopoledni svacina a pridej 2.veceri. A jinak mlecne, hlavne jogurt nedoporucuji, cukr zvysuje. Jako svacinu a dalsi jidlo nebo klidne i k veceri, ale ne k snidani.

kvietorka
8. pro 2017

@linee ja jsem taky bojovala s ranni lacnou hodnotou. Ted beru na noc 1 tabletku metforminu a k 2. veceri se mi osvedcil 1 krajic vecerniho chleba od Penamu s lucinou nebo zerve. To se dostanu rano na hodnotu pod 5. Kdyz jsem si davala knakebrot, tak byla lacna porad kolem 5,5.

Strana