Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@marimal taky jsem hubla pri te dietě a inzulinu. V mem případě to ani nikdo moc neresil mám nadvahu a malej si bral vše ze zásob. Mel váhu 3kg. Po porodu mám nižší vahu než před otehotnenim.
Díky za odpovědi holky
No měla jsem ještě po večeři hlad takže jsem měla ještě jeden chleba s žervé..jsem pomatená dneska jak jsem skoro nespala ale asi fakt málo jím.
Dneska jsem si ráno udělala kaši neslazenou a k tomu kiwi a dopo pečivo,tvarohová pom.
Oběd mám dneska omáčku,knedlík
Svačina asi zas klasika chleba,šunka,zel.Večeři asi květákové placičky...
Objevila jsem stránku cukr free je tam spousta receptů i na Vánoční cukroví 🙂
Tak snad to dnes bude lepší..
Holky hoďte ještě nějaký tipy na tu druhou večeři 🙏
@ely14 Ahoj! Sacharidy nejsou úplně nezastupitelné. Jediná špatná cesta je nejíst nic nebo obecně málo. Pokud si dáš ke snídani dost bílkovin a tuků, tak to zasytí a navíc bude dobré i na glykémii. Samotný jogurt nesplňuje ani dostatečné množství sacharidů ani bílkovin, ani tuků. Kdybys třeba měla chuť na omeletu, tak je to celkem ideální varianta. Můžeš ke druhé večeři koneckonců zkusit i to ovoce, co to udělá. Dlouhý inzulín hypoglykémií nezpůsobuje, toho se vůbec bát nemusíš. Jsi navíc na velmi nízkých dávkách. Ta glykémie v noci spíš naznačuje, že játra tvoří cukr z hladovění. Což pak inzulín může ještě prohloubit. Můžeš zkusit na večer kaši od Nominy - v normálním nebo rostlinném mléku, s trochou másla, můžeš i přisladit stévií. Dost holkám to tu s lačnou pomohlo 🙂
A když jdete spát déle třeba o víkendu,tak to nevadí když si píchnu v 10 a půjdu spát až kolem půlnoci např.?😲
@ely14 já třeba miluju celerové hranolky, zobu je u televize nebo zapečené žampiony s eidamem
caprese salát se sucharem, nebo kousek domácího chlebíku
někdy si dám třeba jen hrnek mléka nebo meltu
tu druhou večeři fakt jen zobu, uplně jako namazat si chleba , tak bych ho do sebe nedostala.
pokud baštíš červenou řepu zapoj do jídelníčku tu, má hodně sacharidů
@kotito Stévie je úplně bezpečná, ale někteří lékaři kvůli nedostatku informací nedoporučují. Tady v Praze na diabetologiích pro těhotné úplně v klídku. Stejně tak paní doktorka Krejčí z webu těhotenská cukrovka. Jinak jakákoli těhotná, která bere v těhotenství rozpustný hořčík (magnosolv) do sebe každý den dostává dávku sladidel v koncentrované podobě. Nemyslím, že by z toho ty děti měly nějakou újmu 🙂 Ale holt co není ozkoušené, to se nedoporučuje, stejně tak jako u léků... Koukám, že Ti ty glykémie taky lítají do všech světový stran... jak se u Tebe na cukrovku přišlo, že to najednou začalo tak šílet?
@ely14 To, kdy jdeš spát, nemá noční inzulín vliv. Ten jede dalších 24 hodin. Takže jediné, na čem záleží, je to, abys po těch 24 hodinách píchla další 🙂 Když máš hlad, tak se najíst - bezsacharidově. Vejce, sýry, šunka, zelenina typu salát, okurka, rajče. To všechno můžeš prakticky bez omezení. Takový šopský salát, mňam 🙂 Zkus to.
@werumka začala jsem mít rozostřené vidění, malátnost, a divné stavy. Mám,ale vadu srdce, tak se to prvně svádělo na to , než se udělalo vyšetření. Na klasickém OGTT testu mě poslali na diabetologii hned po odebrání krve. Test se tedy ani nedokončil. Udělali testy nasadili inzulin, ale moje tělo nereagovalo dobře a odnášelo to miminko. Trvalo docela dlouho než se přišlo na to jaký inzulín a jaké dávky mě dají do kupy. Týden v porodnici a celý týden glyk. profil . Malé se spravily monitory a je konečně dobře
@kotito To je tedy šílenství ☹ ono často chvíli trvá, než se dávky vyladí. Nechtějí toho hned na začátku hodit moc, abys nešla do hypa, to pro miminko taky není úplně příjemné. Ale je fajn, že se to chytilo - a v prvním trimestru jsi zvýšenou glykémii neměla? Tyhle hodnoty už mi totiž úplně na těhotenskou cukrovku nesedí...
@werumka nene neměla. Na gyndě mi udělali krevní obraz a najednou všechno špatně, tak se to začalo řešit . V těhu s první dcerkou jsem cukrovku neměla, ale ke konci jsem také ležela v nemocnici kvůli komplikacím. Moje tělo nějak těhotensví nedavá ,bohužel.... Hlavně ted porodit zdravé miminko a pak už na to kašleme. Chtěli jsme velkou rodinu,ale nestojí to za to. Dcerka ze mě má poslední 2 měsíce uplnou prdlačku . Hrozně doufám, že s porodem cukrovka odezní jak mi slibují 😀
@kotito To chápu, já jsem dala s cukrovkou jen jedno dítě, už v té době jsem měla cukrovku 20 let a i když jsem byla dost mladá, tak jsem pak měla po porodu různé komplikace. Tak jsme šli do adopce.
Já se právě omlouvám za upřímnost, ty glykémie mají na těhotenskou cukrovku dost velký rozptyl. Nedělali Ti nějaké vyšetření na autoimunitu/protilátky?
Holky,mne dve dr.nezavisle na sobe rekly,ze na 2.veceri rozhodne NE ovoce
Jinak mne treba cukr zvysuji rajcata.
@uglyduckling tu druhou muzes klidne dve hodiny po prvni,idealne 21-22 hod.
Jinak s hubnutim je to normalni.Kdyz vysadite sacharidy,tak je to jako u klasicke hubnouci diety.
@linee Obecně není ovoce vhodné. Ale dřív se mělo za to, že druhá večeře je nutná vždy. Pak se ukázalo, že někomu to líp sedne bez ní. U Apolináře na diabetologii dělali nějaký dotazníkový výzkum, kde ženy měly zkoušet mimo jiné i ovoce a někomu to sedlo. Takže spíš je lepší zkusit nejdřív všechno a pak vidět, kde je ta zlatá cesta. Ale na první dobrou jsou určitě nejlepší dlouhé sacharidy, mléčné výrobky.
@werumka jj,to urcite.Ja chodila do Podoli jeste k dr.Andelove. mne to ovoce dobre nedelalo.Ale treba pred dvema tydny jsem byla nemocna,to jsem ovoce mela (radeji nez leky).
Jo a glykemii nalacno je zpusobena tim inzulinem v noci.Je to tak?Nebo je to ovlivneno i prijmanym cukrem pres den?
@linee Je fakt, že při nemoci to ovoce často prochází líp. Já třeba při nemoci úplně v pohodě reaguju na pomeranče. Za normálních okolností mi zvedají glykémii víc.
Glykémie na lačno je soubor více věcí. Když přes den hladovíš, tak to může mít vliv i na noc. Největší vliv mají ranní hormony, které se začnou produkovat. říká se tomu fenomén úsvitu. Pokud člověk hladoví, tak ten fenomén je silnější, protože o to víc pak v těle běhá kortizolu a adrenalinu, které vyženou z jater glykogen, který má za úkol nás probudit. Když si na vyšší glykémii způsobenou hladověním píchneš ještě dlouhý inzulín, může to tu glykémii ve výsledku zase o něco zvýšit (a zvýšit i množství ketonů v moči - což je dobrý ukazatel).
Pokud je ale vyšší lačná způsobená nedostatkem inzulínu (vysokou inzulinovou rezistencí a neschopností slinivky ji pokrýt), pak je dlouhý inzulín jediným řešením a musí se přidávat, dokud glykémie neklesne. To bývá v těhotenství v případech, kdy lačná nereaguje na nic. Nadledviny a játra se sice snaží nabudit organismus, vyplavují glykogen, ale ten běhá v krvi a do buněk se nedostane.
SOS! Mám málo mléka a během necelého měsíce jsem přibrala 6 kg. Mám hrůzu z toho, co bude dál. Jak to zastavit? I kdybych zase odstříkávala po třech hodinách, tak jen odložím problém. První volba je samozřejmě zase snížit množství sacharidů v dietě na 175 g a víc se hýbat, ale jak čtu, tak na to ženským nic nefungovalo a přibraly třeba deset kilo, kterých se nezbavily. ☹ Máte někdo nějaký nápad? Děkuju za tipy, jsem z toho na prášky a začínám se nesnášet.
@balrozka co zkusit homeopatika na podporu kojeni? Případně návštěva laktacni poradkyně? Jinak klasika hodně pít vodu, kojici čaje, caro, meltu.
@fandysek_1 Děkuju. Zkoušela jsem brát Ricinus communis. Pomohlo to minimálně. Vlastně jsem už všechno na podporu kojení vynechala. Nejsme při penězích. Pila jsem kojící čaje, brala Ricinus, pískavici v tabletách. Maximálně jsem odstříkala 40 ml na jeden zátah, denně dohromady 125 ml. Teď 60 ml za dva dny. ☹ Pitný režim mám zoufalý, to je fakt. Laktační poradkyně jsem navštívila čtyři a vyzkoušela všechno, co radily. Nepovedlo se. Jediný způsob, jak do dcery dostat MM, bylo odstříkávání.

Jinak mě teda včera taky trochu překvapila doktorka, protože se zděsila, že jsem zhubnula. Jsem jí říkala, že je to prostě tou dietou, moč teda byla v pořádku a musím prý víc a častěji jíst. Dostala jsem léčbu pořádně se tím masem s zeleninou nacpat 🙂