Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Holky uz mam porod za sebou. Celou dobh strasili, ze ma maly velky vahovy odhad tj. 95 percentil z duvodu tehj cukrovky a proto navrhovali porod sekci a tyden pred terminem.
Maly se narodil 3h pred planovanou sekci, praskla mi voda...ale to hlavni je, ze vazil 3,7kg a jeste pred vanocemi mi na ultrazvuku tvrdili, ze ma cca 3,6kg. Takze berte ty vahove odhafy fakt s rezervou.
Jo a nejpodstatnejsi je, ze maly ma hned po porodu glykemii v poradku.
@kvietorka gratuluji, super že vše ok. Na mě tedy 3,7 je moc :D malá měla 2,7 když se narodila. To jsem těhu cukrovku neměla a teď se děsim co mě čeká rodit :(
Dnes konečně první dia poradna. Byla to jen nalejvárna co a jak jíst což jsem si už tak nějak + - stejně načetla. Vyfasován glukometr Bayer Contour plus. Dnes jsem večeři nedodržela a ujela i na sladkém co nedojedla malá plus moje véča - chleba, šunka, sýr a rajčata a 7,6 Byl to spíš pokus ze zvědavosti co to udělá. Od zítra jsem už zase hodná. Jsem zvědavá na hodnotu ráno. Byla jsem u Apolináře a upsala jsem se jim i do nějaké studie. Bude mě to stát jen pár zkumavek krve navíc, to mě nezabije a třeba to i něčemu poslouží jednou jiným nastávajícím maminkám.
@z_kopretinka moje prvni mimco vazilo 3,8kg a bez cukrovky. Ted s cukrovkou 2.dite o 100g mene 🙂 takze vahovym odhadum a strasenim maminek, ze budou mit s gdm velke deti neverit.
Super, ze mas ten glukometr, to ti pomuze hlidat jidlo a porce.
@kvietorka nám říkala včera dr na "zaškolení", že to velké dítě hrozí právě při neléčené cukrovce, že pokud se dieta dodržuje nebo pak případně inzulin, že se tím udrží v mezích i ta váha miminka. Takže si myslím, že straší na utz váhou miminka ze zviku z dřívějška nebo co. Glukometr mam, sláva, protože to vypadá, že sice pokud budu mít úlet tak hodnoty po jídle budou ok, ale vrátí se mi to ráno i s úroky. Lačná 6,3. Tímto končí moje malé úlety a než budu mít hodnoty v normě nehnu se od pravidel ani o krok.
@z_kopretinka ten vahovy odhad mi delali 2 doktori v rozmezi mesice, jeden z nich dokonce primar v Podoli a oba tvrdili, ze vahove je na 95 percentilu...fakt nechapu, ze ten utz tak skresluje.
S lacnou jsem bojovala taky, hodnoty po jidle vzdy v norme. Nakonec jsem tu lacnou ukocirovala az 1 tabletkou metforminu na noc. Drzim palce s dietou at ti to rychle ubehn.
@z_kopretinka jj,je to tak,pokud se cukrovka neleci,tak mimi ma vnitrni organy velikostne jako bezne mimi,ale vahove je mnohem vetsi
@z_kopretinka zkus ty 2.vecere,uvidis,co ti sedne
@linee jj budu zkoušet, dnes jsem fakt jela ukázkově a hotnoty ještě do limitu ale po večeři to ujelo na 8,3 :( mno bude to těžší než jsem čekala.
@z_kopretinka kdy a co si vecerela?
@linee tmavý tousťák, žervé a kedlubnu, k pití caro s mlékem - vešla jsem se di 50g co mam v tabulce na večeři.
@linee v 8, dřív jsem se s malou neurvala, dneska byla extra protivná a vzteklá
@z_kopretinka
A kontroluješ si, kolik sacharidů za den sníš? Protože já jsem zjistila, že čím "míň", tím vyšší ráno glykémie - ale je fakt, že teda kontroluju, aby to bylo všechno věci s nízkým glykemickým indexem, celozrnný a tak, nenahánim to sladkým, takže po jídle to vychází ok 🙂
@a_lian jj propočítávám podle toho kolik g mám v tabulce na jednotlivá jídla, abych to nepřestřelila, zkusila jsem včera druhou večeři a ráno to bylo lepší, ale pořád přes limit. Po snídani jsem se vešla do limitu, tak uvidim co bude dál. Musim zkoušet, měřím teprve od úterka. Pokud to ani přes víkend neodladim tak si asi v pondělí zavolam do poradny, kontromu mam jinak až v pátek.
@z_kopretinka to mi prijde ok,ta 8 je jeste v poradku.Kolik g sacharidu mas stanovene na den? Ja jsem treba zjistila to tejne,jak pise a lian,ze cim mene snim,tim horsi ranni cukr.A dulezite taky sledovat,co si davas odpoledne a k veceru.V kolik chodis spat?Mne jeste pomaha si davat pred spankem sklenici mleka-spaluje se pomaleji a rano mam lepsi cukr. Ale chce to zkouset,co u tebe zabira,mne pomohl az inzulin:(
z_kopretinka Mě také zlobila ranní hodnota a doktorka doporučovala 2. večeři, ale vypozorovala jsem, že nejlepší je, když večeřím později a velkou večeři. A pak u televize i torchu čokolády (nad 75%) a ráno dobrý...
Jinak mi nejvíce pomohl prostě pohyb, jakmile to jde, tak jít na procházku.
@marimal
@linee mám 200g sacharidů na den. Včera jsem zkusila ještě sníst hodinu před spaním druhou večeři a sice nejsem pořád v limitu, ale hodnota byla lepší. 5,6 Spát chodím pozdě, malá je sova a včera jsme ji zdolali až skoro v půl jedenácté. Já ji nechápu, je unavená, ale prostě na truc spát nebude, protože si chce hrát, pořád rozsvěcela a tahala hračky, nervy jsem měla už na pochodu, pekelný den. Takže druhohu večeri jsem dala v 11 a než jsem jsem dodělala ještě co bylo potřeba a vykoupat tak byla půlnoc :( vstávačka v půl sedmé. Ale konečně je zdravá tak snad mi ji trochu utahají ve školce zase. Pobyh to je oříšek, ne že by se mi nechtělo aspoň si jít na procházku, ale bolí mě strašně třísla a když to rozchodim začne táhnout spodek, s každým krokem to píchá a já se modlim ať už jsem doma a sednu si. :(
Necetla jsem vse, jen vas jdu povzbudit.3 mesice pred porodem polyhydramnion,moc plodove vody.to jsem brala jsete v klidu a jedla normalne,2mesice pred porodem k tomu reflux a zaha...pul jidel jsem blila kapacita zaludku minimalni.Mesic a pul pred porodem.jsem na tekute strave od Many,dietni kase ovoce vse mixovane,maso zadne zobu chlorelu a jecmen pro ziviny.posledni jidlo v 5 a jdu spat v 11,jinak se mi vse vraci,nestihnu to vytravit.je to desny,ale nejsem ve spitale,za coz jsem rada a muzu fungovat.Vyzni to asi blbe,ale jen dieta by pro me byl luxus😊ja mam instantni stravu v prasku....muze byt hur i kdyz je to omezeni,porad muzete jist.Drzim palce at to vsechny prezijem
@zazrakysedeji a mas tehotenskou cukrovku? To musi i tak poradne zamavat organismem. Kolik mas do porodu? At to vse zdarne zvladnes?
@z_kopretinka mam take 200, nekde klesaji i na 1502g za den- Ja chodim spat kolem 1 rano a vstavam v 7. V 11 vecer je uz docela pozde na 2.veceri. Obvykle tak 2 hodiny pred spanim, pozdeji uz to neni dobre. Zkus to mleko napr. Davala bych si 2.veceri tak mezi 8-9 vecer. Ale uvidis, zkousej a zkousej, u kazdeho zabira neco jineho.
@z_kopretinka
Já si naopak dávám druhou večeři těsně než jdu spát, jinak se budim nad ránem hladová.
Děvčata, jdu si k vám pro radu. Mám dia cukrovku, ale zatím neberu žádné léky, inzulín atd. Malý donesl ze školky nějaký chřipkový moribundus a chytli jsme to všichni. Já bohužel vůbec nemám chuť na jídlo a už vůbec ne na syrovou zeleninu. To se mi obrací žaludek jen na to pomyslím. Buď sním něco, jako je rohlík atd. co by moje tělo přijalo, ale nebude to podle zásad cukrovky nebo raději nebudu jíst vůbec. Co myslíte, že je horší?
@uglyduckling
Na stránkách tehotenskacukrovka.cz tam nějaký paní v dotazech doktorka odpovídala, že líp než rohlík třeba dušenou rýži, případně dušenou mrkev, odvar z vloček a tak, no.
Hodnoty po jídle se mi i po týdnu daří pěkně držet na uzdě dietou, ale s tou lačnou hodnotou nehnu :( bez druhé večeře je to 6 - 6,3, když si dám druhou večeři srazim to na 5,6, ale nemůžu se dostat prostě aspoň a 5,3 :( Kontrolu mám až v pátek, tak tam asi zítra zavolám, že prostě se nedaří a nedaří tak co s tím, ještě dnes zkusím kaši. Zkoušela jsem pečivo, jogurt, tvaroh, večerní chlebík, mléko ... nic prostě 5,6 a konečná.
K tomu dotaz, když blbne jen takhle, co se mou udělají, děsím se píchání inzulinu. A druhý dotaz, když zlobí tahle ranní, jaká je pravděpodobnost, že se toho nezbavím ani po porodu? Nebo pak už jsou jiné limity na cukrovku než u těhotných?
@z_kopretinka to je presne muj pripad. Ja se nejnize dostala na 5,5:( Co vim, napr. v Podoli nektere pripady resi medikamentozne, ja nafasovala od sve dr. primo nocni inzulin na 24 hod. Zacala jsem na 8jednotkach, dnes jsem ve 24tt a jsem na 20-ti. To pichani neni nic strasneho, je to o zvyku, pokud nejsi nejaka extra citlivka, ktera nemuze videt jehlu ani za dverma, tak to zvladnes. Ja picham do bricha, co ale ctu na netu, tak ten dlouhodoby pichaji holky do stehna. Uvidis, co ti rekne dr.
Mne dva lekari rekli, ze po porodu tezko rict. Muzes se toho klidne zbavit, ale mas vyssi dispozci na diabetes do budoucna a je vhodne si nechat (krome testu na cukr po pul roku od porodu) delat test na cukrovku kazdy rok. Drtiva vetsina tehu cukrovek po porodu odezni.
@z_kopretinka ja jsem se s dietou dostala na lacnou nejniz na hodnotu 5,6. Po jidle problem s vyssi hodnotou nebyl. Diabetologicka v Podoli mi nasadila 1 tableu metforminu na noc a s tim jsem vydrzela az do porodu bez pichani inzulinu. Po porodu mi cukrovka nezustala ani maly ji nema. Ta vyssi lacna je typicky projev tehotenske cukrovky a porodem vetsinou odezni.
@kvietorka
@linee já jsem u Apolináře, glukometr mám právě teprve týden, o cukrovce vím už měsíc - čekačky jsou fakt brutální. Ale dost jsem omezila příjem cukrů už před nafasováním glukometru, nechtěla jsem čekat a říkat si dokud mě někdo nelídá tak budu dělat jako nic. Teď opravdu poctivě vážim, a hlídam počty sacharidů na jednotlivá jídla. No a nebudu si nalhávat, dispozice jsou no :( dost velká nadváha, vysoký tlak co řeším už přes rok. První těhu bylo ok, ale teď je to peklo od začátku. Sotva jsem našla dvě čárky, začalo mi být strašně zle a unavená, že bych prospala celé dny. Nezvracela jsem, ale permanentní pocit, že půjdu, když se to ustálilo tak už začal bolet spodek jak se vše napíná a teď ještě cukrovka... tohle si vůbec neužívám a už aby to bylo za mnou a taky je to poslední těhu. Tím končím. Další už bych nedala. Útěchou mi může být aspoň to, že jsem nepřibrala ani kilo a naopak teď co jsem od prosince omezila sladkosti dokonce jdu s váhou dolů. Jen doufám, že mi cukrovka nezůstane :( testovat se klidně ročně necham, s tím problém nemám. Radši to než pak o ní nevědět.
@kvietorka a jaké limity jsou pro cukrovku pak po těhu?

@linee mela jsem 22j na noc pres den dopichy dle cukru,vetsinou 9-12 j pred kazdym jidlem.porod prirozene,malou merili hned.,nechali nam ji u sebe 2 hodky.pak merili nekolikrat znovu a okznovu.porodnice Brno-Bohunice