Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@z_kopretinka V klidu 🙂 Ber si glukometr vždycky s sebou na kontrolu a ve stejnou dobu, kdy ti berou krev, se změř. Ideálně ze stejné kapky krve. Kdyby ses měřila třeba až po 15 minutách, tak už ta glykémie bude úplně jinde a srovnat se to nedá.
@z_kopretinka Jinak tady v tom časopisu, strana 14 a 15, je tabulka přesnosti glukometrů a které splňují normu: https://www.scribd.com/document/150314003/DIA-i...
@z_kopretinka proto ti urcite dr. nabere glykemicky profil ze zily a bude kontrolovat moc🙂
@kompleta ja to chapu. Ty hodnoty ani nemuzou byt stejne. Verila bych prvnim dvema, tak je i ta tolerancni odchylka cca. 1,5 v norme. Navic, nikdy nebudes mit ze stejne kapky prve stejnou hodnotu, protoze krev na vzduchu oxiduje a probiha dalsi chemicka reakce, takze bys musela okamzite ve stejnou dobu brat ze stejne kapky krve na oba pristroje. Navic ty hodnoty dokonce ovlivnuje i vec jako je uhel naberu.
Vezmi si jeden pristroj a tim to mer. Takove odchylky nejsou moc velke, dulezite je napr. i to, zda mas hodnoty 5, 9 nebo nad 10 a nebo 15 a vice. Jsou to opravdu ORIENTACNI hodnoty. Stejne ti bude dr. kontrolovat pravidelne krev ze zily (ktera je samozrejme nizsi, nez na glukometru) a pak moc.
@werumka to jsem resila u sveho wellionu. V navodu mam dokonce napsano, ze se nekalibruje, ale kalibrace probiha u kazdeho vlozeni noveho prouzku... Upozornovala jsem na to i moji diabetolozku, protoze mam glukomer jeste z 1.tehu dva roky stary a take mi nerikala, at kalibruji, a to je opravdu hodne pecliva. Takze mozno zavisi od pristroju.
@linee vůbec neutším jak to bude probíhat, jdu prvně v úterý a mám tam počítat čas 9-11h, ale co se mnou budou dělat mi neřekli
@linee Nevím právě jak u wellionu, ale měl by být k dispozici i kontrolní roztok. Já jsem zjistila, že ty glukometry fakt ovlivňuje leccos. Párkrát jsem řešila různé zádrhele s firmou. Sama za sebe bych řekla, že na prvním místě je potřeba vybírat takový, který splňuje normu a pak kouknout i na testování (u mnoha těch glukometrů je dostupné na netu) a podle toho třeba vím, jaké odchylky a jakým směrem ten glukometr má. Ale je to prostě orientační, na tom se určitě shodneme...
@z_kopretinka uvidis. Ja kdyz byla v Podoli, tak se mnou sestavila anamnezu, poptala se na rodinu, vysetreni, divala se na papiry z posledniho utz a pak mi vysvetlovala neco o tehu cukrovce, jak merit, co jist, dieta a pod. Byla jsem tam asi hodinu a pul. A dalsi navstevu jsem sla myslim pul hodiny drive na odber ze zily a podle hodnoty (a zapisovanych hodnot odemne) jsme resily dale. Urcite se niceho neboj, ty hodnoty, co pises mas hezke, uvidis, jak to bude dale. Ktery tt jsi?
@linee 29tt a do termínu 80 dní. Jeslti budu rodit dřív jako první tak dejme tomu 60.
@z_kopretinka tak to mas dobry🙂 Ono to kulminuje kolem 28tt, 60 dni neni nic, kdybys mela hodnoty nad 10, tak by to bylo horsi. A mas problem s hodnotou po jidle nebo nalacno nebo oboji?
@linee z ogtt vyšla špatně jen ta první lačná hodnota, víc nevim, protože mě od té doby nikdo neměřil.
@kompleta Jezkovy voci a kdo poradil kupovat proužky accuu chek do tohohle glukometru? To je úplný nonsens. Každý glukometr ma své proužky, takže Veri q ma proužky stejného jména. To je pak jasne, ze to hazi takovy hausnumera. Tenhle glukometr je od výrobce Infopia, což je korejsky výrobce. Accu cheky jsou od výrobce Roche, což jsou Švýcaři.
@kompleta A ma tam napsaný, jaký ma glukometr? Mne se třeba vždycky ptají jake proužky napsat. To mi teda připadá úplně neuvěřitelné, jak mu může psát tyhle proužky... Vždyť pak se na to vůbec nedá spolehnout ☹ kam chodi na diabetologii? Proužky do tohoto glukometru jsou tyhle https://m.heureka.cz/diagnosticke-testy/tp-veri...
Už jsme tu bohužel vcelku nedávno meli stejný případ, kdy doktorka napsala špatné proužky ☹
@kompleta To určitě může byt vysvětlení. Jestli třeba nekde nemá ten Accu chek. Pro mámu to pak musí být zbytečný stres, když ten glukometr pak takhle zkresluje. Ony i ty glukometry obcas mívají podobne názvy. Tohle je VeriQ ale firma One touch třeba distribuovala glukometr Verio. A kozel aby se v tom pak vyznal 😀 každopádně Ty se neboj, glykemie máš OK 🙂
Holky, pokud jste byly na inzulinu, mely jste po porodu dite u sebe nebo bylo v inkubatoru (kvuli mozne cukrovce)? Prvni jsem mela na diete, tak bylo hned u mne, i kdyz ho kontrolovali, ale nevim, jak je to s inzulinem. Dekuji
@linee Já jsem měla malou u sebe 2 hodiny a teprve pak jí měřili cukr.
@linee já měla.cisare a malý šel do inkubatoru, ale až po přilozeni k prsu a po bondingu u manžela. Inzulin 8 jednotek.

@kompleta
To jsou bohužel ty čínské glukometry, které ani nesplňují předepsanou odchylku ISO, která je maximálně 15%. Nějakým VERI Q bych se absolutně neřídila. Jinak to opět je to samé - Wellion lehce podměřuje, Diamond nadměřuje. Střed je někde na 6,6... ty glukometry by se jinak měly kalibrovat. Nesmí se tahat do prostoru, kde hrozí nějaké záření (bezpečnostní rámy apod.). Tohle si musí právě hlídat každý sám. Proto je potřeba mít vždycky nový glukometr a ne po někom, o kom nevíš, jak se k němu choval...