icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

mamina1995
26. bře 2018

@werumka Ahojky 🙂 no hele po porodu vzdycky hned dobry. Nikdo to nechape. U 1. Tehu v 7 tt hned inzulin (lacna 7) druhe tehu 7tt take hned onzulin (lacna 10) 3. tehu taky 7tt ( lacna 15) vzdy 7tt a je to kazdym tehu horsi. Podle dia mi ted po porodu zustane

werumka
26. bře 2018

@mamina1995 To už je fakt vysoký těch 15 na lačno ☹ A udělají Ti nějaké další testy? Jestli to nemůže být třeba latentní cukrovka 1. typu? U Tebe je vidět, že každé další těhotenství je pro tělo a slinivku větší záběr... a brala jsi někdy nějaké léky, které by třeba zvyšovaly inzulinovou rezistenci? Nějaké kortikoidy nebo tak?

linee
26. bře 2018

@mamina1995 uf,to je ale uz hodne.A objevuje se ti to jenom pri tehu?Kontrola cukru pak byla dobra?

mamina1995
26. bře 2018

@werumka Zutra jdu na testy, krev atd :/ brala jsem kortikoidy, leky na vysoky tlak a krecove zily, vic nevim. Prave ze si mysli ze to bude 1.typu

mamina1995
26. bře 2018

@linee Prave te po porodu vzdy ok 🤦🏼‍♀️

werumka
26. bře 2018

@mamina1995 Ty kortikoidy můžou nástup cukrovky popohnat... Uvidíš, jak dopadnou odběry. Těch možností je víc. Klasická DM1 má hodně rychlý nástup, určitě by nezmizela před tím ve chvíli, kdy jsi porodila... bude to třeba i nějaká podkategorie. Důležité bude, jak je na tom Tvoje slinivka s produkcí svého inzulínu. A pak autoprotilátky, které jsou u diabetu 1. typu vždy.

belleelle
27. bře 2018

@werumka ty nasycene tuky ve smetane jsou dobre, protoze zhorsuji inzulinovou rezistenci?
A protoze zvedaji cholesterol?

werumka
27. bře 2018

@belleelle u tehotenske cukrovky jsou lepší plnotucne potraviny. Tím, ze jsou omezené sacharidy, tak je lepší používat právě tyto potraviny. Já pouze prodavam to, co mi vždy říkali na diabetologii 🙂

a_lian
27. bře 2018

@belleelle otázka teda nebyla na mě, ale obecně - tuky zpomalují vstřebávání cukrů, takže si tím v podstatě snížíš glykemický index jídla, glykémie stoupá postupně a obvykle nedosáhne takové výšky. U GDM se inzulinová rezistence matky neřeší v tu chvíli z dlouhodobého hlediska, ale chceš prostě nižší gkyémie pro mimino. Čili dlouhodobě se cpát smetanou nikdo nedoporučuje(kromě low carb a podobných směrů), ale při GDM je to lepší než nízkotu
čné věci, které navíc bývají zahuštěný dalším škrobem, který zase vede ke zvýšení glykémie...

mamina1995
27. bře 2018

@werumka Pravda. To rikali me v kazdem tehu na dia

linee
27. bře 2018

@belleelle pridavam se k holkam,a_liam to hezky vysvetlila.Pisou to u na strankach k tehu cukrovce a v obou tehu mne dia upozornovaly,at se vyvaruju nizkotucnym potravinam.

kristyna70
28. bře 2018

Ahoj holky, procetla jsem toho hodne, jste super. Ja mam teh.cukrovku diagnostikovanou od 28 tt, hodnoty 4.3, 10.00, 9.7, ted koncim 30 a do poradny me objednali az za tyden. Ale kamaradka mi pujcila glukomer a hodnoty jsou v normach, lacne i po jidlech, ale dodrzuji uz pres 2 tydny dietu podle tech znamych stranek. Koupila jsem si prouzky na ketony na moc a ty tam cele 2 tydny mam, nekdy na jeden krizek, nekdy dva. Lacne mam 4,8 ci 5 max.tak nevim cim to muze byt. Druhou veveri si nedavam, asi bych to nenasoukala do sebe. Poradite mi nektera co s temi ketony nez se 4.4 dostanu na tu diabetologii? Moc dekuji

werumka
28. bře 2018

@kristyna70 Ahoj! Pokud nemají ketony vliv na lacnou glykemii, tak řešit nemusis. Ketony samy o sobe nevadi, ale casto jejich pritomnost zvysuje glykemii. Je to s nejvetsi pravděpodobnosti důsledek absence druhe večeře. Můžeš zkusit přidat jidlo pres den, navýšit bílkoviny a tuky. Jak casto a kolik toho pres den sníš?

kristyna70
28. bře 2018

@werumka moc Ti dekuji. Snidam v 7 hodin zitny chlebik s palouckem a 4 rajcatka cherry, pak svacina v 10 tvaroh tucny se 4 jahodama pomackanyma ci musto jahod kiei, ci trochu kokosu, v 1 obidek nejcasteji brambory s maslem s ryba, ci maso kureci, zeleninovy salat, svacina ve 4 jogurt s pulkou jablka a skorice ci mozzarella s rajcaty a vecere vetsinou to same co obed v 19-19.30.

werumka
28. bře 2018

@kristyna70 Myslím, ze můžeš byt fakt v klidu. Když mas večeři v 19-19:30, tak už druha vecere nemá moc smysl. Ve chvíli, kdy by lacna zacala lézt a ketony se stale držely, tak bych zkusila zařadit ještě nějaké mensi jidlo po desáté večer. Klidně můžeš zkusit skleničku plnotucneho mléka a uvidis, co to udělá. Jak moc jsi musela upravovat jídelníček z hlediska množství a složení po tom, co Ti přišli na cukrovku?

kristyna70
28. bře 2018

Docela dost, protoze miluju sladke a ovoce a dezerty. S prvni dcerou jsem problemy nemela, ale take je to pres 7 let zpet a uz mam preci jen 33. Nu co uz, tech poslednich par tydnu vydrzim😉😉 Trosku me ty ketony znervoznovaly, ale tak snad to bude v poradku👍

werumka
28. bře 2018

@kristyna70 Je možné, že jak Tvuj organismus byl zvyklý na větší přísun sacharidů a rychlých cukrů, tak teď ze začátku se chová podobne, jako by jich mel najednou nedostatek. Ale může se fakt jednat o přechodnou fázi, než si zvyknes. Pokud by byly dal a glykemie stoupala, tak pak je na řadě úprava jídelníčku 🙂

kristyna70
28. bře 2018

@werumka to jsem si take rikala, protoze predtim nez jsem zacala dietovat jsem zadne ketony v moci nemela. Proste ma asi telo sok z toho, ze nedostava nic dobreho denne jak bylo zvykle😉

kristyna70
28. bře 2018

@werumka tak dnes poprve mi vystrelily hodnoty po obede nad limit. Asi jsem si dala moc ryze ke kureti, zeleninkou by to byt nemelo ne? Hodinu po obede 8.2 a 2 hodiny 6.9. To jsem nikdy predtim nemela, ale je pravda, ze jsem se nesla projit, ale lehnout si. Je mi i trosku tezko od zaludku tak uz se mi to mozna i zhorsuje ta cukrovka. Zatim nevazim, tak uz je asi na case.

linee
28. bře 2018

@kristyna70 ty ketony byvaji prave obcas nasledek toho,kdyz zena prejde na dietu,hodne zredukuje oproti bezne stave cukr a telo zacina zpracovat tuky. Jidelnicek mi prijde take ok.Pokud se vejdes denne do predepsanych 200-250g sacharidu,nejak radikalne nehubnes a glykemie mas v norme,tak bych se tim vubec nestresovala😉

kristyna70
28. bře 2018

@linee děkuji, no musím se v tom trošku zorientovat, i když už je to lepší než na začátku, to jsem byla z toho zmatená úplně.

petramana
28. bře 2018

Tak jsem včera byla v dia poradně, kde mi naměřili cukr do normy... pristi tyden jdu na ogtt test.. Při tom prvním odběru na gyndě, kde mi naměřili 6 - jsem si teď uvědomila, že jsem užívala utrogestan a ještě v tu dobu už na mě něco lezlo, protože jsem další den lehla s teplotou... mohlo to být tím ten utrogestan a ten počátek nemoci, že ten cukr byl těch 6?

linee
28. bře 2018

@petramana nemoc ma urcite vliv na hladinu cukru. Utrogestan bych rekla, ze s tim nesouvisi.

petramana
28. bře 2018

@linee ok,diky... uvidime po ogtt

puzzlicek
29. bře 2018

@petramana Já jsem užívala podobný lék jako je utrogestan a bylo mi řečeno, že to vliv mít může. Samozřejmě nemoc má také vliv na hladinu cukru. Každopádně hodnota 6 už mi přijde docela dost...

linee
29. bře 2018

@z_kopretinka ahoj, mam prosim dotaz. Kdy ti zacaly ranni hodnoty opet klesat? Zacinam 35tt a od 34+0 sleduji, ze mi ranni cukr klesa a asi budu ubirat. Vim, ze by to melo byt kolem 35/36tt, co by odpovidalo, jen by mne zajimala praxe. Uz jste s prckem doma? Jak se szivate?

kristyna70
29. bře 2018

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda někomu bylo zle od žaludku občas? Jsem 31 tt tak nevím zda mi mimi neutlačuje žaludek nebo to je tou cukrovkou. Je jedno jestli jsem před či po jídle, je mi těžko již druhý den. Včera jsem vynechala i svačinku odpo, žaludek to nedovolil. Nebo možná se o mě pokouší nějáká stř.chřipka. Hodnoty mám v normách jen po včerejším obědě mi vystřelila po rýži, ale zase klesla. Děkuji za radu.

z_kopretinka
29. bře 2018

@linee mě neklesl :( rodila jsem 37+6 a cca 6,5,4 den před porodem jsem měla do 5,3 pak poslední tři dny zase přes. Navyšovala jsem do toho 6. dne pak jsem se chtěla zeptat na poradně zda zase přidat nebo si prostě sama připíchnout zase víc a pak jim to říct, ale poradnu jsem už nestihla. Doma jsem dva týdny. Malý je naštěstí spací miminko, takže se nají, chvíli mžourá a pak usne. Mám tak prostor se věnovat starší a teď šla zase na dva dny do školky, tak to využívám na dospání. Jsem pořád unavená a malá dost zlobí... dietu držím/nedržím, prostě když mi tečou nervy tak si tu sušenku dam.

dancamich
29. bře 2018

@luc14
@linee Tak jsem zjistila, ze mistni diabetolog v nemocnici konci za 14 dni (tim padem me nevezme + noveho MUDra nemaji). Budu muset jezdit 25 km do jine nemocnice s tim, ze se tam neobjednava, takze tam muzu sedet cele dopoledne 8-13 PO nebo CT. Bez auta, s s dcerou aspikem a s manzelovymi smenami (ktere dneska jeste nevi ani na ten tyden od 9.4.) jsem nahrana. Rozhodla jsem se na to nevyprdnout a dopadla jsem takhle. Jak rika tchynka, me snad cip streli. Taky se vam nekdy chce mlatit hlavou do zdi? Moje zlate Brno, jak na nej ted s laskou myslim...

linee
29. bře 2018

@kristyna70 ja to mela take kolem 28-31tt. Mela jsem to nazacatku tehu a pak se mi ty nevolnosti od zaludku na prelomu 2. a 3.trimestru vratily. Bylo jedno, zda jsem jedla nebo zustala hladova. Pokud muzes, zobni jsi aspon malinko a drzim palce, at to nebude ta chripajzna.

Strana