icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

martinka8338
9. led 2019

Ahojte,tak jsem tady po 2.s druhym těhotenstvím 🙂 na lacno 5,5 a 5,3

glutengeek
10. led 2019

Ahoj, byla mi zjištěná cukrovka v 1. trimestru, OGTT na lačno 5,1...dostala jsem glukometr a mám se 4x denně měřit. Chtěla jsem se Vás zeptat, na stránkách tehotenskacukrovka.cz je uvedeno, že měřit se má hodinu od začátku jídla, ale v poradně mi řekli, že se mám měřit hodinu po posledním soustu, jak to tedy je? Potom, jak často jste si vyměňovali lancety, dostala jsem jich jen šest, zbytek, že si mám koupit s tím, že stačí vyměňovat po týdnu, ale na netu jsem četla, že po jednom dnu. A poslední dotaz, když se najím a za hodinu změřím, můžu mezitím během té hodiny pít vodu nebo se nějak víc hýbat? Díky moc za rady...

werumka
10. led 2019

@glutengeek Ahoj! Ta glykémie 5,1 Ti byla potvrzená ze dvou odběrů nebo jen z jednoho?
Měření skutečně hodinu od začátku jídla. Dřív se měřilo až po jídle, ale ukázalo se to jako nespolehlivé (vzhledem k tomu, že každý jí jinak dlouho). Lancety měň, až když Ti bude vpich nepříjemný. To může být klidně až po měsíci 🙂
Během té hodiny se určitě v pohybu neomezuj - naopak je dobré vyzkoušet, jak glykémie reaguje i na pohyb. Vyzkoušej různé varianty - bez pohybu i bez a uvidíš, jak a jestli se ti bude lišit. Pít vodu taky můžeš 🙂

martinka8338
11. led 2019

Ahojte,merim se asi tyden a hedn jednou sem mela 5,3 jinak vzdy 5,4_5,6.....vyzkouseno bez vecere,s veceri(verze jogurt nebo chleba s maslem a vajicko) tak z toho.plyne ze je treba nasadit inzulin? Po jidle hodnoty ok akorat lacna zvysena.

arien_black
11. led 2019

stále mě udivuje, jak někteří gynekologové těhotenskou cukrovku neřeší... mám kamarádku, která neprošla ogtt kvůli vysoké lačné. Kontrolní odběr před testem z prstu a byl vyšší než 5,1... dokonce vyšší než 5,6, což jí na odběru tvrdili, že je limit, aby jí mohli ogtt provést. Chápu, byly svátky, ale doktor jí řekl, že ještě nabere krev ze žíly a až podle toho, jak jí to vyjde, tak se to bude řešit. Tenhle odběr ale bude mít až v 32tt

werumka
11. led 2019

@martinka8338 Ahoj, a jakym glukometrem se meris? Na tyhle hodnoty by mozna nejdřív stačil metformin tabletky, ale pokud jsi teprve kolem 30. tydne, tak se da očekávat, ze ty hodnoty ještě porostlou a tam by mozna byl lepší hned inzulin..

werumka
11. led 2019

@arien_black Tohle mě taky točí... Přitom nejde jen o těhotenství, ale i o další roky po porodu...ale to už je gynekologovi jedno. Ten prece pak poruchu glukozove tolerance u te ženy řešit nebude.

werumka
11. led 2019

@arien_black a nemohla vy si kamarádka dojit na odběr lacne jako samoplatce? Pokud by byl zase vyšší, tak rovnou sama může kontaktovat diabetologii.

arien_black
11. led 2019

@werumka nejhorší je, že ona to moc řešit nechce. Stačí jí, že jí doktor příští týden nabere krev 😕 Je sportovkyně, zdravě jí, tak bych řekla, že bude mít problém asi jen s tou lačnou.

linee
11. led 2019

@arien_black ja jsem zazila, ze nabrala sestra klasickym glukometrem tehotne v ambulanci z prstu nalacno a podle toho ji delala nebo nedelala oggt:/

linee
11. led 2019

@arien_black a to byla soukroma ambulance, kde tehotnym nabizeli "tehu balicek" za 12.000

arien_black
11. led 2019

@linee co já vím, tak to kamarádce dělali taky tak... z prstu. Byla tam 2x. Jednou jí ale naměřili 6,3 a podruhé 6,5, což už je docela dost. To by měla vyšší i z krve, podle mě. Mně ten kontrolní odběr ani nedělali. Rovnou vzali nalačno, nechali vypít a pak po hodině a po další. Kontrolovala jsem se teda předtím asi 3x glukometrem a měla jsem 4,8, takže v pohodě.

glutengeek
12. led 2019

@werumka Super, díky za odpověď. A čaj taky můžu během té hodiny pít? Piju většinou šípkový, ovocn samozřejmě neslazený. Poprvé u gynekologa při prvních odběrech mi vyšla krev lačná 5,3, podruhé 4,4 tak jsem byla poslána na OGTT a tam mi vyšly hodnoty dobře kromě té ranní 5,1 (na glukometru teda 5,7, ale test mi udělali a z krve pak byla ranní 5,1. Zatím se měřím a hodnoty mám krásný, rýno 4,7 nebo 4,4 a po jídle většinou do 6. Chtěla jsem se zeptat, během prvního trimestru jsem před odběry hodně lačnila třeba i 12 nebo 13 hodin a jedla dost nepravidelně, páč mi nebylo moc dobře, nemohly mi hodnoty vylítnout z tohoto? Taky jsem se chtěla zeptat, pokud mám takhle hodnoty dobré a upeču si buchtu slazenou třeba jen banánem nebo trochou javorovýcho sirupu (moc nesladím, ani před tím jsem nesladila a výradně jsem nepoužívala cukr), bude to ok?

martinka8338
12. led 2019

@werumka ahoj diky za reakci jsem 27tt hodnoty po jidle jsou v poradku ale ty ranni nic.moc...merim se accu-check nebo jak se to pise

glutengeek
13. led 2019

Ahoj, chci se zeptat, vyfasovala jsem v poradne acchu-check glukometr, dala jsem si večeři, pohankový chleba s máslem a po hodině krásná hodnota 5,7 ale změřila jsem se po dvou a měla 7,9. Jsem teď zmatená, protože jsem myslela, že to má klesat a ne růst. Navíc v poradně mi řekli, ať se měřím buď po hodině nebo po dvou. Doteď jsem se měřila po hodině a vždycky jsem měla krásné hodnoty, většinou kolem 5, max 6,3 a teď jsem se poprvé změřila po dvou hodinách a tohle. Co to znamená? Mám se teda měřit po dvou nebo jaktože mohla glykémie vystoupat? Díky moc

zavodnice
13. led 2019

A myjes si před vpichem ruce? Já občas ne, pak mi to hází hodnoty kolem 9. To si řeknu, že je něco spatne, bezim do koupelny umýt ruce a nové měření už vyjde třeba 6.

glutengeek
14. led 2019

@zavodnice Myju, někdy jen vodou, někdy mýdlem...to by mě nenapadlo, že tohle to může způsobit 🙂

zavodnice
14. led 2019

@glutengeek Mě by to taky nenapadlo, ale parkrat se objevila tak šílená hodnota, že jsem začala přemýšlet, kde vznikla chyba 🙂.

petula720
20. led 2019

Ahoj holky, také mi byl diagnostikována gestační diabetes už v 1. trimestru. Naměřené hodnoty že žilní krve na lačno 4.1. 5,39 a 11.1. 5,67.
@werumka můžu mít pár dotazů? Přečetla jsem prvních 30 stran této diskuze, ale 400 fakt nedám, tak nevím, jestli už podobné otázky nebyly zodpovězeny...
1) když jsem jela na odběry, vstávala jsem v 5:20, byla jsem vyvenčit psa (2 km), připravila si snídani sebou a dělala běžné ranní činnosti před odchodem z domu. Odběr proběhl chvilku po půl 8, přičemž večeři den před tím jsem dojela nejpozději ve 20 hod. Den před prvním odběrem jsem ještě navíc poměrně intenzivně sportovala. Před druhým odběrem jsem celý týden měla hodně nízký příjem sacharidů - pod 200 g. Je možné, že byly oba výsledky zvýšené, jelikož už tělo jelo na játra?
2) Když mi GDM zjistili už z krve, budou mě později ještě posílat na OGTT?
3) Co se dělá při první návštěvě diabetologie? Ještě nemám ani termín, nezvedají mi telefon.

Předem díky za odpovědi! ☺️

werumka
21. led 2019

@glutengeek Ahoj! Během té hodiny určitě pít můžeš. Při ogtt jsou nastavené podmínky jinak, protože jde o objektivní provedení testu. Při běžném režimu a měření už je to jiné, tak prostě je cílem, aby glykémie byly v normě - takže klidně pohyb, pití... V prvním trimestru ta vyšší lačná může být někdy způsobená nevolnostmi a hladověním. Ale je potřeba to sledovat i dál, protože po 20.,30. týdnu mohou glykémie zase vyletět. Je to prostě "jiný stav" 🙂 Pokud budeš péct, tak určitě banánem sladit můžeš. Lepší je jinak čekankový sirup. Narozdíl od javorového má fakt zanedbatelné množství sacharidů. Javorovému bych se raději vyhnula. Samozřejmě si propočítej sacharidy všech surovin a pak si to rozděl na porce, abys třeba ke svačině nepřesáhla množství sacharidů.
K měření: většina těhotných má nejvyšší glykémii hodinu po jídle. Proto se měří v tuto dobu. Po dvou hodinách stoupá glykémie často diabetikům 2. typu s nadváhou. Pokud bys ale viděla, že glykémie stoupají víc po dvou hodinách, bude lepší měřit v tuhle dobu. Upozorni na to ale diabetologa 🙂

werumka
21. led 2019

@martinka8338 Glukometr máš dobrý, na něj je spoleh 🙂

werumka
21. led 2019

@petula720 Ahoj, koukla jsem ještě na Tvojí krátkou zprávu ze včerejška 🙂
Jsi dobrá, že jsi přečetla 30 stran, já bych to asi vzdala dřív 😀
1) Ano, většinou to bývá tak, že pokud si ráno třeba krátce zaběháš nebo jdeš vyvenčit psa, tak glykémie stoupne. Vyplaví se glykogen, který má za úkol předat energii buňkám. V tuhle chvíli je ale těžké říct, zda by glykémie vyběhla nad limit nebo ne. Svoje hrají také hormony - kortizol, adrenalin... oba stoupají ráno a v kombinaci s těhotenskými hormony mohou samy o sobě glykémii zvýšit. Pokud k tomu přidáš pohyb na lačno, tak může být výsledná hodnota vyšší.
Před testem se z tohoto důvodu nemá intenzivně sportovat a ani snižovat příjem sacharidů.
Je také otázka vlivu vrcholového sportu s vlivem na na glykémie. Vrcholový sport sám o sobě klade na tělo velké nároky a má vliv i na metabolismus cukrů, stejně jako na hormonální hladiny ženských hormonů. Tahle kombinace sama o sobě může být v těhotenství podhoubím pro vznik gestačního diabetu.
2) Pokud se GDM stanoví z odběru dvou lačných glykémií, tak se ogtt již neprovádí.
3) První návštěva diabetologie by měla obsahovat krátkou edukaci, poskytnutí glukometru a předepsání proužků (tohle je důležité a je nutné to vyžadovat, protože na proužky máš nárok od pojišťovny). Budeš si zapisovat glykémie a podle toho se případně bude upravovat režim, a dieta. Všechny důležité informace se dozvíš zde 🙂 https://www.tehotenskacukrovka.cz/lecba/

petula720
21. led 2019

@werumka moc děkuju za odpověď! Dneska jsem se konečně dovolala na diabetologii a jdu tam 1.2.,tak jsem zvědavá, jak se to vyvrbí. Vrcholový sport už sice nedělám 15 let, ale sportuju pořád hodně a moje kariéra rozhodně na metabolismu stopy zanechala. Tloustnu už i ze vzduchu, takže musím neustále hlídat jídlo a hodně se hýbat, abych vypadala jako člověk. Akorát mě nenapadlo, že by to mohlo vygradovat až v GDM. 😥🙈

werumka
21. led 2019

@petula720 Někdy to tak bohužel bývá... na druhou stranu GDM Ti může dobře napovědět, co dělá Tvému tělu dobře a co ne a pak se dá podle toho řídit i dál. Většinou ženy, které si upraví režim podle gdm a řídí se jím i dál, tak už pak nepřiberou ani po porodu.

petula720
21. led 2019

@werumka no, to se uvidí...jak říkám, já zvládnu kynout i ze vzduchu, jakmile se nehýbu. Jediný způsob, jak se můžu udržovat bez tuku navíc, je pro mě přerušovaný půst, což v těhotenství praktikovat nemůžu a s GDM už vůbec. Tak uvidíme, co že mě nakonec bude za vorvaně, až budu muset přestat sportovat a přitom jíst 6x denně.

werumka
21. led 2019

@petula720 On právě paradoxně ten přerušovány pust pak vede k následnému "kynuti". Jakmile nechas jet telo na rezervy, tak pak při první příležitosti ukládá. Správně jidlem nastartovany metabolismus neukládá a všechno spálí. A to jidlo nutne nemusí obsahovat sacharidy. S klidem vystacis se 150g na den. Ale musíš přidat bílkoviny a tuky. Rozhodně žádné nizkotucne potraviny a podobně.

petula720
21. led 2019

@werumka u normálního člověka je to tak, jak píšeš. U mě bohužel ne. Nikdo ten můj zblázněnej metabolismus nedokázal rozchodit. Pomohl mi až ten půst. Shodila jsem krásně pomaličku nadbytečných 10 kg, dostala se na původní váhu, všechno začalo fungovat, jak má, ustálily se hormony a zřejmě to má i velký podíl na tom, že jsem teď těhotná. Holt každý to má jinak a není sport, jako sport...

werumka
21. led 2019

@petula720 uvidis, jak bude Tvoje telo reagovat na ruzne situace a jídla. V těhotenství se to mění trimestr od trimestru. Třeba budeš příjemně překvapená 🙂

petula720
21. led 2019

@werumka kéž by... ☺️ Ten půlrok nějak vydržím a snad to ovládnu, aby to nevygradovalo až k inzulínu. Hlavně aby se to pak po porodu zase srovnalo do normálu a mohla jsem se dál stravovat, jak jsem byla zvyklá. 🙂

werumka
21. led 2019

@petula720 Vrátí. Ta pravděpodobnost, že by to zůstalo, je dost malá. Riziko poruchy glukózové tolerance a potažmo diabetu 2. typu v budoucnu ale je. Takže je dobré eliminovat to, co by mohlo zvyšovat inzulinovou rezistenci. Uvidíš, co budou glykémie dělat dál a jak budou reagovat. To těhotenství fakt hodně napoví, jak se ten metabolismus chová a možná to pak pro Tebe bude i jednodušší 🙂

Strana