Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@martiniquest tak kez by se ti to ustalilo a mela bys klid. 5,1, co bych za to dala.
zejtra jdu na odbery, glykovanej hemoglobin, krevni obraz a nejaky dalsi veci a v patek pak na kontrolu/konzultaci vysledku krve a glykemii, ktery zapisuju.
ja jsem si to trosku protahla, protoze tento patek jdu do prace, delam v te stejne nemocnici, kam jdu do poradny, takze usetrim jednu cestu + nebudu muset resit hlidani, jinak jsem mela jit na krev uz minuly tyden a na kontrolu dejme tomu dneska. ale par dnu sem, par dnu tam. zejtra zacinam teprve 29.tt.
stejne to delaj na ruznejch pracovistich vselijak, v nasi lednovy skupine je holka, ktera mela lacnou glykemii pred ogtt 6,1 a je prej jenom na diete, jeste pouze tak, ze nema jist sladky a hotovo, ani nebyla v zadny dia poradne, tohle ji prej rekli na gynde a ani ji pry neopakovali odber. to docela cumim.
@phedr zatim vubec nevim, ihned jsem vysadila (co jsem se to dozvedela) slazene napoje- dzusy, na kterych jsem byla pomerne dost zavisla, jakekoliv sladke cukrovinky, bile pecivo, tekute ovoce (tzv. mrkev a jablko ale jim) ke snidani jsem vysadila ovesne kase s ovocem, nesladim caj ani medem atd. No ale celkove to jidlo ja nevim.. nejak se v tom moc neorientuji. Byla jsem zvykla si davat ted v tehu sladke veci (hlavne hooodneovoce denne, ten dzus a obcas nejaky dortik) ted na tom trochu visim, ze nemam na nic moc chut.
@fatal_error zlucnikovou dietu vylozene nemam, neb zlucnik uz 9 let vubec nemam. Ale plno veci nestravim bez nej - napr. orisky, papriku, zazvor, mak atd atd.. proste jsou veci ktere nedokazu stravita je mi pak silene zle. Diky vyssimu cholesterolu a drazdivemu tracniku zase nemuzu zadne mastne, tucne veci, neb mi to ihned zpusobi silny prujem (spis je to silne obtezujici) a laktoza mi vadi ve vsem - mleko (piji bezlaktozove nebo s nim pecu) zaroven i bezlaktozove veci vseho druhu pouzivam. No kazdopadne kdyz to vse dam pak dokupy s tim cukrem tak mi prijde silene tezke najit jidla po cem mi bude - dobre, hned s tim nepobezim na wc a nebo mi nevylitne cukr nahoru :D Kdyz bych mela nejakych 20kg nahore tak bych si to vcelku asi i uzivala, ale takto tedy nemam zadne zasoby z ceho ma telo brat, tak jsem fakt zvedava co mi reknou zitra v Motole
@martiniquest juj no uvidim co mi reknou, nejaky inzulin- ty brdo (nikdo u nas v rodine zadne problemy s timhle v zivote nemel) jsem nejaky porouchany clanek :D
@fatal_error Vidis, ja jsem 30tt a vubec mi neplanuji zadne odbery, ani glykovany hemoglobin, zajimavy. Tak at to dopadne dobre! Vis, ja si myslim, ze by se u nas hlavne mela treba kazde 2 tydny sledovat i velikost ditete. Coz u me nekontrolovali od 24tt
@pipiii vyckej navstevy poradny, 5,45 neni zadna hruza a je mozny, ze to je tvoje normalni lacna glykemie. ja mam treba mimo tehotenstvi 5,4-5,6 normalne.
kdybys nebyla tehotna, tak 5,45 je krasna zdrava hodnota a na kazdym pracovisti to delaj trochu jinak, treba budes jenom na diete, pripadne "diete", protoze podle toho, co pises, ze pijes a jis, je kde ubirat a treba bude nakonec stacit vysadit sladky napoje, dzusy, sladkosti, nejist bily pecivo, knedliky a treba to bude stacit.
@martiniquest na gyndu jdu taky zejtra. jak casto chodis? chodim jednou mesicne a velikost ditete kontroluje vzdy. jenze to je taky vesteni z kristalovy koule, syn mel pred porodem odhad 3250 a mel 2890. ale jasny, pozna se, jestli to neni nejaky macik mimo tabulky, to jo.
pri 2. screeningu jsi mela velikost ditete odpovidajici? nebo nebyla uz jsi dokonce na tom 3.? ten se dela nekdy okolo 30. tydne, nebo se pletu?
@fatal_error Chodim kazde 4 tydny, ted me to ceka na zacatku 32tt, minule rikala, ze merit nebude, ze zkontroluje jen srdecni akci a cipek. Treti screen je myslim az ve 36tt. Na druhem byla velikost odpovidajici.
@fatal_error to jsem aktualne uz vysadila (3 tydny toto dodrzuji) tak tedy uvidim, ufff.. koukala jsem do papiru, ze ve 13tt jsem mela z krevnich odberu (nekdy dopoledne) cukr 4.9, coz byl hranicni, takze logicky to pak stouplo s tehu
@martiniquest tak to jsme cca asi stejne tehu, treti screen se dela 30-31tt 🙂 me to ceka za 14 dni ve 31tt ;)
@pipiii ehm, kez by to bylo takhle jednoduchy. 🙂 ono taky zalezi, jakym zpusobem ti ten odber ve 13. tt delali, protoze leckde to delaj blbe.
ja jsem taky nekdy v tom 12./13.tt mela cukr 4,8, jenomze hacek je v tom, ze to bylo na gynde, ne v laborce a ten vysledek byl jaksi zcela znehodnocen tim, ze to delaj blbe.
zjednodusene existuje proces, ktery se jmenuje glykolyza a vlivem glykolyzy klesa v odebranem vzorku krve hladina glukozy o 5-7% za hodinu. proto se musi vzorek za kazdou cenu zpracovat nejpozdeji do pul hodiny.
no jenze na moji gynde (a delaj to i jinde) si vesele delaj odbery sami a vsechny vzorky krve posilaj spolecne, tedy i ty lacne z 8:00, az nekdy po 10. hodine do externi laborky ke zpracovani. takze v mem pripade z lacne glykemie doma 5,5 bylo na gynde 4,8. 🙂
takze "logicky to pak stouplo s tehu" - vubec to tak nemusi bejt. krom toho, az se budes merit doma, tak uvidis, jak ti to bude litat. jeden den 4,9, druhej treba 5,3, treti zase 5,1 a podobne. ze 2 vysledku nelze delat zadny zavery.
@pipiii Vidis, minule me vubec neupozornili, ze priste bude screening, pritom tam jdu 31+0
Zeny, dneska se stal zazrak. I pres nocni vzbuzeni, bez nocni svaciny, 9hod lacneni, jako posledni jidlo misa salatu s tunakem, 2 vajicky, majonezou a horcici...
Jsem nadsena! Moc me to nakoplo. A vim, ze to tak nemusi zustat, ale muze 🙂
A jeste pro vas mam tip na super low carb pecivo. Pekla jsem dneska poprve a je moc dobry:
https://www.zdravefitrecepty.cz/recept/lneny-ch...
Ahojky, tak bych ráda řekla, že jsem byla v poradně, mám vyfasovaný glukometr a slavím mé vnitřní první úspěchy :D Dietu dodržuji třetím týdnem co jsme si vše přečetla na netu, začalajsme měřit včera a hodnotu hodinu po večeři 7,4 a dneska ráno na lačno 5,7...jsem tak šťastná, že dieta postačí a nebude nutné píchat nějaký inzulín 🙂 Tak přeji krásné ráno všem! Ještě dodám, že lékařka i sestra v Motola naprosto úžasné ženy!!!! takový přístup prosím od všech lékařů!
@fatal_error ja jsem v tom 13tt byla primo v laboratori v nemocnici kam chodim i na gyndu aodbery delaji primo tam (ne na gynde) tak si myslim, ze to bylo asi vcelku presne(jakozeto nikde dlouze nestalo nebo tak)
Děvčata, jak je to s fyzickou aktivitou den před testem? Plánuju jít na eliptical nebo jógu. Nic náročného, však víte. Může to nějak ovlivnit výsledky testu? Díky.
@evapple Ano, pohyb zlepsuje glykemii. Na me funguje i chuze.
Asi jsem prisla na jadro pudla! Vcera jsem mela lacnou 5,4. Den predtim jsem jedla malo tuku a bilkovin a mela vecer hlad a sice jsem se najedla,ale ne nijak moc. Vcera pres den jsem se snazila jist fakt hodne. Cpala jsem se masem,zeleninou, LC pecivem, tunakovou pomazankou a divejte na to. Posledni jidlo jsem mela kolem 19hod
Tak uz mam metformin, konkretne Stadamet 500mg. :(
Glykovany hemoglobin 37, ten je pekny, ale lacny hodnoty 5,3 - 5,6. Kdyz nezabere, tak zvysime davku, kdyz ani to, tak inzulin.
Achjo, uz je to tady zas, stejne jako pred 2 rokama.
Jinak dneska jsem 28+3.
@fatal_error To je mi lito. Na druhou stranu, no tak budes zobat pilule. Hlavne, ze budete s prckem v poradku. A za par tydnu to zas bude dobry. Jako mne to behem toho tydne vyletelo 2x, pak neco v norme a tri hodnoty jsou pod 5. Jestli mi neco budou chtit dat,tak to odmitnu. Jasne vidim, co na me momentalne zabira. A to uz jsem 31tt, takze bych cekala, ze se to bude horsit a nastesti se to nedeje
@martiniquest mas ty hodnoty opravdu krasny.
ja pocinaje dneskem zkusim low carb. na jare, kdyz jsem se snazila zmirnit pcos nizkosacharidovou dietou a zkratit si ms cykly, tak jsem drzela do cca 80gr a lacny glykemie jsem mela i 4,9. jinak mam i mimo tehotenstvi tech 5,3-5,6.
takze dneska prubnu ten lneny chleba, co jsi sem davala. 🙂
@fatal_error Tak to ja mam mimo tehotenstvi 4,1. Ten LC fakt funguje dobre, mam radost. Jeste tu mam dalsi vyzkousene pecivo. Vcera jsem se tim cpala s tunakovou pomazankou
https://paleosnadno.cz/recept/lnene-tousty/
@martiniquest tak co, tak co, jak valcis?
ja jsem nasadila lowcarb, odhadem do cca 80gr, takze docela prisne, dale jsem zacala spat v obyvaku na gauci, k tomu mam metformin 500mg, takze nejnizsi davku a... chvilka napeti... uz druhy den mam 4,9. 🙂 modlim se, aby to vydrzelo.
osobne nejvetsi dil prikladam spanku, protoze v obejvaku na gauci spim krasne, nikdo me nebudi, nekope do bricha a do hlavy, spim klidne. 🙂 muz a syn spi v loznici na posteli a i muz spi lip, protoze syn ma ted vic mista a min okopava i jeho. 🙂
@fatal_error To je skvele, jen tak dal! Ja merila cely patek, vzdy v norme, v sobotu lacna taky ok. Od te doby jsem nepichala a dneska dopoledne jdu do poradny. Citim se fajn a je bozi, ze jsem za posledni 3 tydny nenabrala ani deko 🤗
@martiniquest super. 👌🤟👍
kolik jsi nabrala od zacatku tehotenstvi?
s vahou mam trochu obavy, protoze vim, ze na lowcarb do tech cca 80gr to pujde dolu, tak abych nedostala na gynde pojeb, ale co. zejtra zacinam 30.tt a nahore mam 6kg.
@fatal_error Ja mam velke zasoby. Nahore mam 11, oficialne podle prukazky 8 (vahu mi zapsali az ve 12tt) a zacinala jsem s mirnou nadvahou. Minule jsem nabrala 15,5 a celkem jsem cekala, ze naberu podobne nebo trochu vic.
@martiniquest ja jsem minule nabrala 24kg, z 58 na 82, ale 12kg za posledni (!!) dva mesice, presne co jsem byla na inzulinu, takze ja verim tomu, ze na inzulinu se pribira ze vzduchu a je to jeden z duvodu, proc se mu chci vyhnout.
drzme si palce, at to dokoulime co nejdyl bez nej, ty ses tomu dost blizko, takze super, kez by mi to taky vyslo. 🙂

Zeny, nevim, jestli to znate, ale mam tady skvely tip na dezert/svacinu/kdyz vas honi mlsna. Na sucho oprazeny kokos. Pozor, je treba neustale michat, jinak to spalite. Je to u nas hitovka i pro navstevy 😎 totalne low carb