Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@martiniquest ten spánek má fakt vliv a chce to měřit hned po probuzení. Mě to děsně lítalo ta ranní glykemie a vždy přes den ok. Takže jsem držela dietu, ale u prvního jsem nakonec měla inzulín a u druhého dítěte jsem to zvládla dietou. Obě 2 děti 3 kg, žádný obři a já přibrala u prvního 8 kg a u druhého 9 kg.
@fatal_error a zkoušíš druhou večeři?
@fandysek_1 Cetla jsem zkusenosti, ze vyssi lacna se vetsinou dietou nevyresi. Vcera jsem zkusila druhou veceri a vysledek rano blby. Dneska jsem zkusila striktni low carb veceri, ted jsem dojedla. Uvidim rano. A koupila jsem si knizku To prave jidlo pri teh.cukrovce doporucovanou mudr.Krejci. Je to o low carb diete. V nejhorsim si holt budu pichat inzulin no. Ale nejak se mi nezda, ze by ty moje hodnoty byly nejak zasadni. Samozrejme v soucasnem stadiu. Taky se to jeste muze zhorsit, ze jo
@fandysek_1 jj, zkousim, ale uz pred 2 rokama tyhle experimenty s 2. veceri nemely na lacny glykemie vliv. krom toho ja mam tyhle lacny glykemie (5,4-5,6) i mimo tehotenstvi, jsou to moje normalni hodnoty, to je prave to. :/ takze se fakt netesim, az mi pristi tejden vrazej inzulin. achjo.
u syna jsem mela pres 6, jasny, chapu, tam to melo opodstatneni, ale ted si myslim, ze to na inzulin zatim neni.
@fatal_error Ja osobne jeste na zacatku tehotenstvi mela 4,1 a vzestup na 5,x povazuju za prirozeny pro moje telo a necitim, ze je to na inzulin. Kolem sesti uz ano
@fatal_error já to měla jako ty. Nemohla jsem to dát dolů ty hodnoty. Takže mi dali inzulín. Ke konci jsem měla 8 jednotek. Začala jsem na 2.
@martiniquest u druhého se mi to povedlo držet ty hodnoty, nejspíš to bylo kojenim. To může zvyšovat i snižovat glykemii. Mě se to zhoršovala a navyšovala jsem jednotky inzulinu.
@fandysek_1 jenom 8? jak to? jaky jsi mela hodnoty? ja se dostala na 17 jednotek lantusu nakonec. :(
@fatal_error měla jsem kolem 4,9-5 a stačilo to na udržení. Držela jsem dál dietu. Glykovany hemoglobin jsem měla kolem 45 a prý to odpovídalo.
@fandysek_1 hm, ja jsem mela glykovany hemoglobin okolo 33 i v dobe, kdy jsem ty lacne mela nejhorsi, pritom 33 je vylozene nadherna hodnota. achjo, navic syn vazil 2890 gr, zadnej obrik.
ja se asi budu tentokrat hadat a reknu, ze inzulin vezmu, az prekrocim opakovane treba 5,8, driv ne.
Zeny, delam experiment. Jedla jsem naposledy v 7 vecer,striktni low carb jidlo. 23.40 jsem se po 2,5hod neruseneho spani probudila na wc. Zmerila jsem se a mela jsem krasnych 5,0 (coz z zilni krve znamena tak o 2-3 desetiny min). Pak jsem skoro pul hodiny cucela do zdi,nemohla nervama usnout a dostala priserny hlad. A tak tu mam night feed 🤣 a uvidim rano.
Kazdopadne to smeruje k potvrzeni,ze mam glykemii ok, akorat blbe nesu nocni buzeni,startuje mi to az moc rychle metabolismus a glukoneogenezi. Takze to neni na inzulin,ale na prasky na spani. Mam doma totiz triletaka, ktery spi se mnou a neustale se mrvi a budi me. Navic spis s kojicim polstarem a kdykoli chci zmenit polohu spani, tak si sednu,preskladam pelech a muzu spat dal. Rozhodne jim to v dia poradne vsechno reknu, protoze evidentne muj problem neni v glykemii, ale narusenem spani a inzulinem zaplacneme problem, nikoli pricinu.
@martiniquest Ahoj, ještě zítra orientačně zkus měření hodinu po jídle (měřeno od začátku jídla). U těhotenské cukrovky ta hodnota bývá problematictejsi, tak ať to mas pokryté ;) dvě hodiny po jídle jsou vypovídající u diabetu 2.typu nebo u zen s nadváhou. nedostatek spánku bohužel na lacnou glykemii vliv má, určitě to chce zmínit na dia.
@martiniquest hej, to je jak u nas. ja jsem dneska v noci dokonce spala v obyvaku na gauci. mam syna, jsou mu 2 roky, spi s nama v posteli a budim se furt. vcera vecer, kdyz me kopal ze spani do hlavy, uz jsem to nevydrzela a odebrala se na gauc. 🙂 jenze v obyvaku na gauci me zase budily kocky.
si nevyberes. 🙂
Takze lacna glykemka ted 5,1 (limit 5,3). Cili svacina v noci pomohla 🤗 lacneni 7hod
@werumka To uz jsem namatkove zkousela a bez problemu jsem v limitu 🙃
Zeny mam vazne radost, ze jsem vypozorovala souvislost. Mela jsem totiz strach, ze mi hned budou cpat medikaci. Ted ji s cistym svedomim nechci. Proste budu v noci jist, kdyz budu mit hlad. A samozrejme se budu merit dal, abych videla, jestli se to nezhorsuje. Ted jsem ve 30tt, takze prostor pro zhorseni tu je.
@martiniquest no, ja te nechci desit, ale mam schovany ty tabulky z roku 2017 a desne to litalo bez ohledu na 2. vecere. jeden den slava, hura, treba 4,8, ale druhej den zas 5,3, pak 5,8, pak treba 6, dalsi den 5,1 a takhle porad a porad jak na horsky draze.
preju ti, aby u tebe 2. vecere fungovaly.
@fatal_error Mozne je vsechno. Psychika je podle me uplne nejdulezitejsi, takze se to budu klidne chlacholit a uziju si den v pohode. Protoze zitra muze byt vsechno jinak
Tyjo ale fakt mazec, ze na stejny nebo podobny hodnoty a k tomu o 12 cisel VYSSI glykovanej hemoglobin, nez jsem mela ja, daj nekomu 8 jednotek inzulinu, kdyz ja jich mela 17. Nakonec jsem ty lacny glykemie pred porodem mela treba 4,4 a podobne, takze klidne mi tu davku mohli snizit, nebylo potreba si toho pichat tolik. :(
U Apolinare to evidentne fakt dost prehanej. :(
Kdyz si tady procitate ty diskuze, tak jinde se teda rozhodne z hodnot do dejme tomu 5,5/5,6 takhle nepodelavaj a nechavaj je jen na diete. :(
@fatal_error Bohuzel tak doktori funguji. Maji nejake zavedene zvyky a prilis se nad tim nezamysli. Navic mam pocit, ze davaji pacientum malo duvery a vlastne jim tim berou zodpovednost za jejich zdravi. Uz jsem se s tim setkala mockrat 😞
@fatal_error já začala na 2 jednotkách a pak jsem přidávala, když jsem např měla 2 dny ráno vyšší hodnoty. Tohle jsem si hlídala sama a pak na kontrole konzultovala. Těch 8 jednotek jsem měla kolem toho 36 týdne a pak víc nebylo potřeba. Přestalo to stoupat. Každý má produkci těch hormonů jinak.
Ahoj holky jsem už vcelku zoufalá. Jsou to 3 týdny kdy mi byla zjištěna těhu cukrovka. (hned na lačno z odběru byla hodnota vysoká). Termín jsem dostala až teprve na zítra, tzv po více jak 3 týdnech od zjištění. Do té doby se držím diet na netu atd... Jenže... já před těhu už měla omezený jídelníček kvůli vyššímu cholesterolu, jsem bez žlučníku a nestrávím laktózu. Před otěhu jsem vážila 56kg, pred 2 měsíci 59kg a dnes 57,5kg :(. Váha mi padá dolů, je mi zle, mám pocit, že už nevím co jíst, cítím se slabá, vyčerpaná a mám ,,dost,, :(. Je tu někdo kdo měl podobný problém? Říkala jsem si, že se snad na nějakou těhu cukovku s prominutím vytento, protože prostě hubnout nemohu jak mi je teď na nic už fyzicky a nezvládnu pak ani porod takto vyčerpaná. Jsem aktuálně na přelomu 29/30tt.
Jěště dodám, že má hodnota na lačno 3 týdny zpět byla 5,45
@phedr jenze ona pise, ze ma zlucnikovou dietu, to znamena, ze musi omezovat tuky. kdyz omezis tuky a zaroven sacharidy, tak ti toho proste moc nezbyde.
ja myslim, ze to bude mit dost tezky. :/
@fatal_error Tak pokud pujde jen o lacne glykemie a pres den v pohode, tak to dietou stejne nevyresi (co jsem cetla), takze kdyz to pak vyskoci nad nejakou mez, je to na metformin/inzulin. Ale musi posoudit doktor, jestli jsou ty hladiny uz moc vysoko. 5,45 neni zadna hruza
@martiniquest ted jsem si vsimla, ze jsem reakci vyse napsala na nekoho jineho, chtela jsem se zeptat tebe, takze
tak co, jak to jde? doufám, že líp než mně a že se ti podařilo ty glykémie udržet na uzdě.
já poslední 4 dny: 5,4, 5,4, 5,4 a dnes 5,7. akorát že v noci na dnešek jsem spala fakt blbě a měřila jsem se poté, co jsem se ještě marně snažila chvíli zabrat. :/
@fatal_error Zatim se to drzi. Kdyz spim jen 7hod, mam 5,1. Dneska jsem nemerila, manzel v moci odlital do USA, tak jsem mela nervy a rano nemela odvahu. A rikam si, ze mam stejne nakazano merit jen jeden den v tydnu. Na kontrolu jdu za tyden, takze v patek merim cely den a do te doby pridam jeste 2,3x i lacnou. At mam kontrolu, jestli neleze vys.
To mereni po nejake dobe hladoveni uz asi ani nema vyznam, aspon ja to radsi nedelam, at se nevyplasim. Kdy jdes na kontrolu?

@martiniquest tak to jsme na tom podobne :/