Zkrácený čípek, nálevka a tvrdnutí břicha
Ahoj tak jsem byla od soboty do dneška v nemocnici. Cítila jsem tlak a pálení ve spodku,zjistili zkrácený čípek na 2,6 cm a nálevku,tonizace dělohy .Dostala jsem magnesium kapačky ,utrogestan a čípek macmiror na noc. Dnes už čípek 3 cm ,dostala jsem na doma magnezko tabletky a čípky na doléčení. Máte s tím nějaká zkušenost?? Já jsem se tak strašně bála o malého že ho nedonosím :( řekly že mimču nic nechybí ale i tak. hrdlo prý uzavřené ,názn. konus nad fční délkou 8x6mm to mám napsané v papíře :O placenta vzadu bez známky POL,Máte s tím nějaká zkušenost?? Děkuju moc
@nicolnik me z toho lezeni strasne boli v krizi a pak ta bolest vystreluje do bricha, trisel, panve.. . Takze chapu... Obcas si dojdu pro piti, jidlo, musim... Jinak bych to nedala...
@bonavoxa @krasna_neznama86 já jsem tu dnes 5ty den, do teď jsem měla zilne magnesium i atb, dnes že mi už je líp, tak oddelali a dají mi jen tablety, a to mi nedělali ani kontrolní utz, přijde mi to zvláštní 🤔 samozřejmě ležím a ještě mám na noc clotrimazol a pak utrogestan. Tak uvidíme. Ptala jsem se doktora jestli mi budou dnes dělat alespoň utz a on, že se to prý nemusí dělat každý den😏 takže vlastně ani nevím na čem jsem, samozřejmě odpočívám, ale strach mám pořád. Věřím že to dopadne dobře a bude už lépe, ale chvílema mi přijde jak kdyby mě chtěli už propustit, ale při tom nic nevím:( raději bych tu zůstala déle pro jistotu, záleží podle toho jak to bude vypadat. Děkuji za podporu 🍀 věřím a doufám že to bude dobré, musí být ❤️
@tinkad29 Většinou to dopadne dobře. Mě dělali UTZ často, protože malá moc nerostla, takže tenhle problém byl ještě přednější než čípek. Ale pokud dělají KTG, natáčí miminku ozvat, tak bych se neznepokojovala. Bylo to psychicky náročné období, ale pak jsem na něj vzpomínala, s dětmi se mi už nikdy nepodařilo tak dlouho ležet, ani vidět nějaký seriál vcelku 😀 A ještě, když jsem brala Utrogestan vaginálně, vždy se to tak divně rozpustilo a pak to že mě vyteklo, že jsem několikrát letěla na sesternu s vložkou, jestli to není plodová voda. Nebyla.
@tinkad29ja chodim na utz jednou tydne, ceka me to zase v patek, to budu mit i poradnu, tak snad to bude jakz takz ok...
Neboj, si pod dohledem, doktori vi, co delaji...
@bonavoxa to já zrovna včera jsem byla na záchodě a trochu že mě vyteklo fakt divne vody ale předtím jsem měla tabletu clotrimazol, tak jsem taky letěla za sestrou a nakonec dobrý. No oni mi právě neudělali za celou dobu ani ty pásy, tak fakt nevím, jestli se to dělá až později :/ přijde mi to divný.... nebo se to tady řeší asi jinak
@krasna_neznama86 snad ano a bude vše dobre. Držím pěsticky 🍀
@tinkad29 ahoj, u druheho tehotenstvi jsem mela podobny nalez ve 27tt, jen jsem nemela spatne crp, tedy jsem byla bez antibiotik. Bricho tvrdlo casto, pomohl az horcik v maximalni davce, tedy 2 pytliky magnosolvu na den. V nemocnici ti v kapackach daji adi vic. S prvni jsem byla hospitalizovana od 22+1 do 25+6 kdy se narodila a infuzi s horcikem a antibiotiky jsem mela vic nez dost. Horciku myslim neco pres 30 pytlicku 🙂 pak uz to museli vysadit a dat prasky. Nicmene u te druhe jefine co pomohlo, byl klid a lezeni v posteli. Nastesti jsem lezela doma, lezenim se nalevka zmensovala. Kdyz mi dovolili chvili vstat a chodit, stacily 2 hodiny v sede a chuze a nalevka byla zpet. Po dalsim tydnu lezeni opet lepsi. Takze jsem to odlezela az do naplanovaneho cisare ve 39+0tt (kvuli poloze KP a male vaze, jinak jsem chtela rodit normalne). Takze nezoufej, jde to vylezet az do konce. Budou si te hlidat a kdyz to bude spatne a budou chtit miminko venku, tak je sice malinke, ale ver, ze vedi co delaji a postaraji se o nej. A pro uklidneni, ted jsem potreti tehotna, krece nemam a nemam ani horcik, jen jsem si vyprosila utrogestan cca od 15tt a musim rict, ze je to paradni. Muzu chodit a byt s detmi venku a vse je v poradku. Tak mozna mi na ten cipek pomohly prave ty hormony. A ty mi teda v nemocnici u prvni taky davali.
Tak hodne stesti, zadny stres a pekne lezet a odpocivat 🙂
Je to už 7 let, ležela jsem od 28 tt. Nálevka a čípek 2,5 cm. Od 33 tt 15mm , a pouštěli mě 36+1 otevřenou na špičku a čípek 0,5 mm. Doma už jsem se i normálně hýbala, hned první den doma mi odešla zátka. Porod nakonec 37+4 a naprosto luxusní. To prý v těchto případech je za odměnu 😉
@verunka_korunka a první miminko je v pořádku? Ty brdo do 39tt to jste zvládla úžasne, snad my taky zvládneme. Zatím pořád lezime a doufáme že to bude v pořádku, pořád ho přemlouvám ať tam ještě vydrží, říkala jsem že to klidně odlezim dalších 8tydnu tady, hlavně aby byl v pořádku. Akorát je blbý že jsem tu 5den a nevím jestli je to lepší nebo horší, chtěla bych už aspoň ten utz, ale zatím nic. Jinak utrogestan mi napsali taky od nedele, takže mám teď clotrimazol na zánět a utro tak doufám že to pomůže. Přeji Vám taky hodně štěstí a děkuji 🍀
@aluskaasimon tak to za těch 6 týdnu v nemocnici stalo 🙂 super. Snad budeme mít taky štěstí 🍀 ale věřím že jo, musíme být silní.
@tinkad29 nejstarsi je v poradku, jsou ji 4 roky a je to sikovna holka bez nejakych nasledku 🙂
Ten zanet, jestli po lecbe klesne, bude to fajn 🙂 mi prave u prvni neklesl, byl hodne silny az v plodove vode, ale asi to je dost vyjmecne. Takze at se vam to povede vylecit 🙂
Co se tyka lezeni v nemocnici nebo doma.. lepsi je doma, budete ve svem a v klidu. Oni s vami stejne nic jineho nesvedou. Pokud dali lecbu, omezili tvrdnuti bricha a kontrakce a vy mate lezici rezim, tak ted uz je to ve hvezdach. Na utz by zkontrolovali maximalne stav cipku, ale stejne by s tim nic nezmohli, jen lezet, utrogestan a horcik... takze v podstate klidne muzete lezet doma. A cipek pokud neni otevreny, coz poznaji i vnitrnim vysetrenim, tak se zatim nic nedeje ;) ja ho u te prvni mela prave otevreny a plodovy obal vyvaleny v pochve, takze dost silena diagnoza. Utz mi delali jen kvuli cipku, na miminko jen koukli, jestli se ma k svetu a dostatek vody, mereni je nezajimalo. A delali ho 1 za tyden az dva 🙂 tak se nestresujte, opravdu vedi co delaji 🙂
@verunka_korunka a čeho jste měla zánět jestli se můžu zeptat? Já sice čípek otevřený nemám, ale mám nálevku, což znamená že jsem otevřená zevnitř, takže bych řekla že je to vlastně horší, ale nevím presne 🤔 Koukala jsem ted u Vas na fotky, máte krásné děti ❤️ děkuji Vám za podporu 🍀 věříme a doufáme a odpočíváme 🙂
@tinkad29 u prvni nevim kdy presne se cipek cely otevrel a vak blan se vyklenul do pochvy, na prijmu mi nedavali sance a rekli ze pptratim do dalsiho dne. Tim ze to bylo otevrene se onfekce dostala az k tomu obalu, prosla pres nej do plodove vody a nedalo se to lecit ani antibiotiky primo do plodove vody. Co to bylo za infekci nevim, nezjistili to, zkouseli vsechny standartni infekce a vse negativni, takze nevim jaka to byla.
U druhe se delala jen nalevka, to znamena ze cipek je jeste z venku uzavreny a zevnitr se otevira. Takze je tam jeste i hlenova zatka ktera brani pruchodu infekce k tem plodovym obalum (coz mi u prvni uz chybelo). Takze nalevka je sto pro lepsi ;) a rikal mi i lekar, ze lepsi nalevka ve tvaru trychtyre (tedy trojuhelnik) nez zakulacena. Opravdu lepsi kdyz je to z venku zavrene, a uvidite, treba na kontrolnim utz bude nalevka vic zavrena nez byla, stejne jako se i mi to lezenim zlepsovalo. Je to docela pravdepodobne, jestli se vam mirni i ty kontrakce a tvrdnuti bricha ;)
@verunka_korunka tak u nás dnes na utz po 5ti dnech lezení, magnesia a atb žádné zlepšení :( doufám a věřím že to bude za další týden lepší, ale začíná to být o nervy :(
@tinkad29 tak jestli to není horší, tak je to pořád dobrá zpráva 🙂
Jeste me napada... preventivne si davam 1-2x do týdne vaginální probiotika (třeba Gynocaps). Zkus se na to zeptat, po těch antibiotikách by to možná bylo dobré brát 🙂
@tinkad29 ptala si se na ten test? Bud rada, ze je to stejny a ne horsi... To je dobre znameni... 🍀
@verunka_korunka no uvidíme, mudr se moc netvarila, docela mě rozhodila :( ale pořád doufám!
@krasna_neznama86 ne tady ho nemají. Přijde mi že tu nemají nic. No já myslím že to o malinko horší bylo, protože mi říkali v pátek 2,2 myslím a dnes mi říkala 2,1 ale říkala že je to jako pořád na stejno :( že jde jako o to jak se to změří. Jinak další výsledky moče a steru ještě nemám, takže zatim nevím. Poctivě pořád ležím tak doufám 😪
@aluskaasimon takže Vám to zůstalo na 2,5 a až od 33 se začalo zkracovat? No já ležím v nemocnici a po 5dnech žádné zlepšení :( prý je to na stejno pořád, ale mám strašný strach. Doufala jsem že to bude lepší už po těch atb, magneziu a cipcich. Modlím se a doufám že taky vydrzime 😪🍀
@tinkad29 tak me u te prvni stresovali lekari 2 tydny v kuse ze do dalsiho dne potratim. Myslim ze meli volit jiny pristup. Byla jsem z toho hodne ve stresu a stres tem kontrakcim a cipku moc nepomaha... na druhou stranu chapu ze nechteji davat plane nadeje, ale muzou to rict na rovinu a nestrasit. Dalsi vec je, ze dokud vam nedali kortikoidy v injekci na dozrani plic ditete, tak to jeste neni tak spatne ;) a vydrzte a budte v klidu. Ono to telo potrebuje chvili se srovnat a ze se to nezhorsuje je opravdu dobra zprava. Jeden 1mm v tom mereni nic neni, to mohl kazdy zmerit jinak. Ono antibiotika byly na ten zanet (to se uvidi z rozboru jak to zabralo), magnezium na snizeni kontrakci a cinnost delohy (coz zafungovalo), utrogestan by mel zklidnit delohu a podporit cipek, ale tipuji ze to nebude ucinkovat okamzite.
@tinkad29 ja mela nejdriv 2,5, pak 2,2 a 2,1 a vzdy, ze nalez je vicemene stejny...a u 2,1 uz mi rekli, ze se otviram... Tak snad vydrzim aspon do 4.10., kdy budu 35+0, fakt se modlim... Vicemene lezim furt, obcas chvili sedim a.obcas se musim zvednout, pac mi boli zada a vystreluje mi to do bricha, tak pak nevim, co to zase je...
@tinkad29 jinak je pravda, ze ne kazda nemocnice ty testy ma k dispozici, pry jsou drahe...
U mě se nálevka ustálila na 6 mm a čípek se i přes ležení vstřebával, z 2,5 na 1 cm a otevřená na špičku prstu jsem byla snad od 30. tt. Přesto jsem to vydržela dlouho, ale jakmile jsem měla dovoleno chodit, tak snad do dvou dnů mi praskla voda. Chodit jsem měla z důvodu, abych nabrala sílu na porod. Fakt jsem měla snad všechno zakrnělé, všechno mě bolelo, taky, když se člověk v podstatě mesice nedostane ven...Porod ale moc rychlý nebyl. Při druhém těhotenství začal čípek zlobit až ve 35. tt., Už jsem ani nemohla poctivě ležet, a rodila jsem tři dny po termínu. Venku byl jak po másle, za dvě hodiny.
@verunka_korunka uvidíme třeba za týden,snad to bude lepší. Poctivě ležím pořád, chodím jen čůrat a rychle do sprchy, jinak nic. Děkuji za podporu 🍀
@tinkad29 to je dobre. Ja u te prvni se bala jit i na zachod nebo do sprchy. Vlasy jsem si po 2 tydnech umyla az jsem prelezla hranici 24+0tt. Drzim palce at se to u vas zlepsi nebo aspon vydrzi jako doposud 🙂
@tinkad29 kortikoidy davaji az kdyz opravdu hrozi predcasny porod. Jestli se nepletu tak je davaji az do nejakeho 32tt, mozna 34tt. Tim si fakt nejsem jista.
Holky ja mam ted aktualni zkusenost...pred tydnem v 29+0 pro bolesti zad a podbrisku vylet do nemocnice-nalez nic moc cipek 19 mm,prostupna pro prst...nasazeny kortikoidy a.magnesium a utrogestan. Vcera me propustili,nalez lepsi, cipek 23 mm,.musela jsem slibit,ze budu lezet...tak snad to ustojime aspon dk toho 36.tt (prvni dcera narozena v 33+6). Neni jednoduche lezet,rekonstruujeme dum,male dite,ale neda se nic delat...sama citim,ze kdyz vic sedím nebo popochazim,tezkne mi bricho, citim mimi dole....holky to musime dat!

Prvni hospitalizace ve 27tt, cipek 30mm, ale neuveritelne tvrdnuti s pravidelnou aktivitou na monitorech. Lezela jsem 4 dny v nemocnici a 24h furt kapali magnesium. Propustili me domu, ale narizen klidovy rezim. Aktualne 34+2tt a minuly tyden opet nemocnice, kvuli otokum a vysokemu tlaku. Opet pravidelna cinnost delohy na monitorech i pres magnesium, ktere beru 6 tablet za den. Cipek 25mm, povoleny, otevreny na spicku prstu a nalehajici hlava na vchod. Ted budu kazdy tyden chodit uz do rizikove poradny do nemocnice. Aktualne uz jedu spis pocitove, jinak bych se z toho lezeni zblaznila. Ochabuji svaly, prijde mi, ze mam i vetsi bolesti kdyz pres den vic lezim.