Zkrácený čípek, nálevka a tvrdnutí břicha
Ahoj tak jsem byla od soboty do dneška v nemocnici. Cítila jsem tlak a pálení ve spodku,zjistili zkrácený čípek na 2,6 cm a nálevku,tonizace dělohy .Dostala jsem magnesium kapačky ,utrogestan a čípek macmiror na noc. Dnes už čípek 3 cm ,dostala jsem na doma magnezko tabletky a čípky na doléčení. Máte s tím nějaká zkušenost?? Já jsem se tak strašně bála o malého že ho nedonosím :( řekly že mimču nic nechybí ale i tak. hrdlo prý uzavřené ,názn. konus nad fční délkou 8x6mm to mám napsané v papíře :O placenta vzadu bez známky POL,Máte s tím nějaká zkušenost?? Děkuju moc
@krasna_neznama86 na tenhle test jsem se ptala v nemocnici...lékař mi rekl,ze u me by stoprocentne vysel pozitivni a tak ho delat nebudou...asi tak . ..Prijde mi,ze predikce predcasneho porodu je vesteni z kristalove koule,co clovek,to nazor
@adelinaover30 bych chtela videt, jak to muze tak s jistotou rict... Ale mas pravdu, cely je to vesteni... Ale asi u Tebe i u me je zo dany i tim, ze jsme poprve rodily predcasne...
@verunka_korunka 34. tt. Je hranice pro dozrání plic miminka a tím pádem i pro
kortikoidy.
@adelinaover30 jee tak už jsi doma, no super! Hlavně opatrně 🍀 musíme to zvládnout! ❤️
@adelinaover30
@tinkad29 tak dnesni kontrola: cipek 19 mm (minule 21), otevrena na 1,4cm, test na predcasny porod negativni, uf. Kontrola pristi patek vcetne testu.
Ten test neproplaci pojistovna, hradi ho sama nemocnice, proto ho lekari nechteji delat. Stoji 500.
@krasna_neznama86 tak to je dobre,ze je negativni...asi si ho budu muset vydupat...jak se ten test presne jmenuje prosim?
@adelinaover30 Partosure test, zkus, ze si ho klidne zaplatis sama... Pro me je nepochopitelny, ze u nas ve fakultce ho delaji a jinde ne... A proc to nehradi pojistovna, to je taky zahada...
A jen pro info: u nas se hospitalizuje do 34+6 a kortikosteroidy se taky pichaji do 34+6
@krasna_neznama86 tak je dobre, že máš zase ten test negativní. Jinak taky nechápu že někde to jde a někde ne, třeba tady kde ležím jsem jediná a takovouto diagnózou a myslím že kdyby jednou za čas takový test koupili a udělali, tak by se nic nestalo... Kolikátý tt jsi přesně? Budu držet pěsticky at vydržíte ještě 🍀
@tinkad29 dneska jsem 33+0 dle 1.screeningu, dle tretiho jsem 34+1, ale bere se to podle toho prvniho... Vydrzime, uvidis...
Jak Ti je?
@krasna_neznama86 tak to už v podstatě jen dva týdny, to bude dobrý uvidíš 🙂 no mě je líp, ale stačí jen dojít na záchod a cítím jak mě to tlačí všechno, dneska i v noci, tak zase kapacky, no uvidíme. Snad už bude líp. :( o víkendu mi mají dělat další kontrolní utz tak se modlím ať to máme lepší když pořád lezime 🍀
@tinkad29 dva tydny z toho kritickyho, ale rada bych vydrzela do 38 tt, syn byl ve 37 tt, vse ok, ale ta nervova soustava potrebovala trochu vic casu 😄 o vikendu se mi ozvi, budu na Tebe myslet 🍀
@krasna_neznama86 ahoj, tak dnes na kontrole.. Nalevka prý už není, ale malý tlačí strašně hlavou a čípek zůstává 21mm. Vypadá to že už by mě nejspíš pustili nejradši domu tak nevím, mám z toho strach, aby se něco nezanedbalo 🤔 tak pořád doufám že vydrzime 🍀
@tinkad29 to je krasne, holt si stejne polezis doma, budes chodit na kontroly a bude to jiste v poradku 🙂
@verunka_korunka no já nevím, jsem teprv 29+0tt a mám celkem strach. Nejradši bych možná zůstala tady až do konce. Ale hlavně že to není horší. Tak pořád doufám že to vydrzime 🍀
@tinkad29 budes chodit na kontroly kazdy tyden, je blby, ze nemaji ten test, Ty i oni byste byli klidnejsi... 21 mm jsem mela ve 31+5 a k tomu otevrena na 1,4 cm... 33+0 19 mm, otevreni stejne... Ve 30 tt jsem mela 25 mm...
Neboj, to zvladneme, dr vi, co delaji... 🍀
@tinkad29 ver, ze jak to mas, je to paradni. Tak jsem to mela u druhe. A jsou maminky ktere potrebuji hospitalizaci a maji nizsi tyden tehotenstvi. Treba me ve 22tt hodili na 2 tydny na gynekologickou cast a to bylo peklo, protoze na rizikovem nebylo misto a ja mela podle lekaru potratit a na pokoj mi davali maminky po sekci a s ditetem v inkubatoru. Bylo to depresivni. Neonatolog mi u prvni rekl, prvni milnik je ukonceny 24tt, dalsi 28tt, kdyz se dostanem tam bude to super, nedostali, ale nevadilo. Dalsi pry 32tt a pak uz dle nej jim je to jedno 🙂 a ty deti po 32tt opravdu byly hodne sikovne a rychle sly domu. Opravdu se neboj, jestli se cipek zlepsil, tak zjevne staci lezet a mit klid. Kdyz budes lezet, nebude se ti dite tak tlacit na cipek. A opravdu s tebou ted v nemocnici nemaji co jineho delat nez to co budes delat doma. Pokud budes mit nejake problemy a pochybnosti, tak proste zajedete do nemocnice ;) stejne, jako kdybys tam lezela a nechala si zavolat lekare. Stejne kdyz ti neco v nemocnici je, rikas to sestre, ta lekari a nez ti prijde odpoved, nebo lekar tak to nekdy trva hodiny. I kdyby odtekla plodova voda, tak ti to v nemocnici budou pozdrzovat ten porod. Aby zabraly kortikoidy. Klucina co se narodil chvili po Terezce byl ve 28tt, kortikoidy nestihli, musel ven a byl z tech deti okolo nejsikovnejsi. Uz za 2 tydny mu pridavali malinko kysliku a za dalsi chvili uz klokankovali bez kysliku. Byl opravdu strasne sikovny. Terka kortikoidy mela a na kysliku byla 2,5 mesice, nedavala to. Takze ano, muze to byt jakkoli, ale ted uz je jedno jestli lezis doma nebo v porodnici.
@verunka_korunka noo máte pravdu.. čípek mám pořád stejný, tak hlavně že se nezhoršil. Musíme to zvládnout 🍀 🙏 děkuji za podporu
@krasna_neznama86 ježíš tak to mi ani neřekli jestli jsem otevřená tak doufám že ne 😮 na to se raději ještě v pátek zeptám, ale snad by mi to řekla. Jsme domluvené že ještě v pátek kontrolní utz a pak kdyztak domu. Říkala že čípek je pořád stejný těch 21 mm, že nalevka už není, ale miminko tlačí pořád hodně hlavickou. No musíme to zvládnout. Ještě alespoň 7 týdnu 🍀🙏
@tinkad29 to by Ti rekli hned, ze se otviras, bud v klidu... Rekli by Ti jakoukoliv zmenu, neboj a ver jim... Doma Ti bude lip, mun stresu, rezim budes mit jako v nemocnici...a kdyz se Ti nebude cokoliv zdat, dojedes do nemocnice...
@tinkad29 ja jsem otevrena na prst a lezim doma a verim,ze vse bude dobré,hlavně myslet pozitivne...zitra zacinam 32.tt,tak jeste aspon 5 tydnu 🍀
@adelinaover30 taky porad lezim, otevrena na 1,4 cm... Idealne chci vydrzet aspon do 37+0 (min do 35+0)...
Vsak my vydrzime 🍀
@adelinaover30 @krasna_neznama86 držím pěsti holky 🍀 musíme to zvládnout.
Prvni dite, od 20. tydne tvrdnuti bricha,od 24. obcasne kontrakce. 28. tyden jsem z kontroli od lekarky jela rovnou rodit. Pri vysetreni se mi rozbehl porod. Lekarka vydesena. O problemech vedela, ale pry byvaji bezne. V nemocnici gynapral,magnesium, lezeni v kuse,kortikojdy. Kontrakce v kuse po 5 minutach az do porodu. Tedy do 30+5. Neustale na monitorech. Z nabranych 7 kilo, 4 dole. Pak primar rozhodl,odebrat leky a kvuli memu zdravotnimu stavu,me nechat porodit. Rusim,ze v 8:30 odebrany leky, v 9 jsem si stoupla a ihned mi praskla voda. Na sal jsem sla v 18:00 , sy se narpdil ve 22:20. Porod si temer nepamatuji. Nejdrive jsem usinala mezi kontrakcema, pozdeji jsem upadala do nejakeho soku. Nepamatuji si tlaceni a temer nic ze salu. Vse vim hlavne z vypraveni od manzela. Jen vim,ze lekarka chtela provest nastrih,pak syn prosel a plakal. Plac je dobre znameni. Syn mel krvaceni do mozku, ale nastesti vse zvladl.
Druhe tehotenstvi, opet tvrdnuti bricha od 20. Tydne, tlak na spodek , 1. pohotovost. Snaha lezet. Od 24. tydne prvni kontrakce a poctive lezeni doma. Od 28. tydne nemocnice, lezeni, kortikojdy, magnesium,gynapral. Cipek tusim 22 ci 24 mm. 14 dni. Po vysazeni gynapralu se po 3 dnech opet rozjizdel porod. Opet gynapral. Kortikojdy. A na mou vlastni zadost utrogestan. Nechapu,proc ho u nas v nemocnici nedavali. Kazdopadne po mem otravovani lekarky, ho do tydne melo cele oddeleni. Pomohl. Porod opet zastaven. Cipek se dokonce prodlouzil. Jinak pri lezeni bricho mekke. Pri postaveni, sezeni,chuzi, tvrde jako kamen. Kontrakci cca 40 za den. Nepravidelne. Po ukonceni 34. tydne propusteni domu. Pri kazde navsteve v nemocnici jsem slysela,ze je to zazrak,ze mam jeste ditko v brise. Poctive lezeni, utrogestan. Asi tyden magnesium. Pak uz nic. Kontrakci 30 za den, bricho stale tvrde. Jeden den jsme jeli nakoupit, kontrakce po trech minutach..a ja to rozchodila. Za dva dny jsem z navstevy od rodicu, mirila do porodnice. Behem chvilicky mi otekly nohy, bylo mi na zvraceni, zhorsily se kontrakce. Nastup 18.00, kontrakce po 6 minutach. mala byla na svete po pulnoci. Ale boj jsme vyhrali, 38+4. ... No,jsem prastena, jeste uvazuji o jednom tehotenstvi. Manzel uz ani nee.
@marketa11112 ty brdo, klobouk dolu... Ja uz do tretiho nepujdu, nervy a lezeni je jedna vec, ale zajistovat peci pro dvouletaka, to je narocny, stridaji se babicky a.manzel...
@krasna_neznama86 to je i u nas nejvetsi problem. Ted deti zacinaji chodit do skolky, to je prvni krok. Ja pujdu do prace, chci dodelat skolu. Uvidime za rok,za dva. Moc casu nemame,je nam uz dost let. Vim,ze manzel uz ani dalsi ditko nechce. Ve me to stale hloda. Tak se uvidi,co z toho vyplyne. Jsem prastena. Ja vim. Samozrejme si vazim toho,ze dcerka je absolutne zdrava. A syn ma jen male problemy na to, cim si prosel. Meli jsme, a snad budeme mit dal, obrobskou kliku. Jsem vdecna,ze je mam. To ano.
@krasna_neznama86 jinak u nas jsou babicky pase. O syna, v dobe me hospitalizace, se staral manzel,ktery byl sam po planovane operaci. Bylo to vyzivne obdobi.
@krasna_neznama86 u me musely 1,5 letou hlidat odpoledne po praci manzel a dopoledne jsme platili slecnu na hlidani. Babicky jsou daleko a v te dobe jeste byly obe pracujici. Za tu investici jsem doted strasne rada, jinak by se i druha jiste narodila předčasně. Ale jak uz jsem psala, treti tehotenstvi, utrogestan od cca 14-15tt pomohl natolik, zenebylo zadne tvrdnuti bricha ani kontrakce, v predeslych dvou to bylo uz nekdy od 12tt-14tt. Zadny zanet tentokrat, zadny zluty nebo svedivy vytok, ale to pridavam opravdu dusledne hygiene a pouze sprchovani plus preventivni vaginalni probiotika. A i ted jsem byla nachystana v pripade nutnosti platit pani na hlidani ;) lepsi platit, nez mig predcasnatko. A rikam si, ze nekdo plati za ivf, tak holt ja za hlidani :D

@adelinaover30 to je super, ze jsi uz doma... Myslela jsem na Vas...
Ja taky furt lezim, mam magnezium a gynprodyl, minulej tejden mi delali i nejaky spesl test, zda do 1-2 tydnu neporodim, nastesti vysel negativni...zitra mam zrovna kontrolu, tak snad to bude vicemene stejny. Ja doufam, ze vydrzim aspon do toho 35.tydne, syn byl narozenej 36+6