icon

Nesnesitelný šéf = problemové těhotenství. Jak se mám zachovat?

alsendra
8. srp 2019

Ahoj holky, mám strašný problém se šéfem. Zjistila jsem těhotenství v 5tt a hned sem si nechala vystavit potvrzení o tehu, které jsem mu předala. Nadšený nebyl, to sem ani od něj nečekala, avšak jsem zaslechla jeho rozhovor s kolegyní, kdy řekl, že se mě musi zbavit, ale když sem těhotná, je to problém. Koncem roku mi končí doba určitá a on mi na ferovku řekl, že mi smlouvu neprodlouzi. V praci mi dělal opravdu peklo, az sem z toho začala mít prujmy. Nechala sem si napsat neschopenku, přičemž si sef opět vymyslí zpusoby, abych dala výpověď. Teď mi poraďte prosim, jestli mam marodit do konce smlouvy a pak jit na pracak? Nebo jak se mam zachovat? Děkuji

Strana
z5
nita1984
8. srp 2019

@luciebx ani já ne. Ale když pak čteš, že některé nedelaji ani domácí práce, aby náhodou nepotratily, tak to už mi fakt zůstává rozum stát. Já se těším, jak si zítra odpočinu u sekání zahrady, pac mám výjimečně skoro volno a do práce jdu jen na půl den

luciebx
8. srp 2019

@nita1984 on ví jaká ta práce je vždyť pacientka mu tam vylíčí tu hrůzu jak skládá uhlí a poráží v lese dřevo. 👀🧐🤣🤣

motylcice29
8. srp 2019

@nita1984 mě se doktorka nezeptala ani v jednom těhotenství....skoro se budu cítit špatně 🙈

luciebx
8. srp 2019

@3mama 4tt?? Vždyť to sotva den dva mešká m/s. Na utz není nic vidět a on už vypisuje NPjoooo. Masakr. Jestli to takhle děla každý druhy dr se nedivím období kdy si lidi musí platit za návštěvu u lékaře. Proplacení za nemocniční lůžko. Kde jinde se ty korunky rozkutalely. Nooo u ala matek co sotva počurali test. Mazec

nita1984
8. srp 2019

@motylcice29 tak to bych ji okamžitě vyměnila!!!!! 🤣 taková nezodpovědnost

motylcice29
8. srp 2019

@3mama gynekolog není obvykle závodní lékař, takže nezná ten provoz, kategorii rizik apod...právo cokoliv nařizovat samozřejmě nemá.

3mama
8. srp 2019

@luciebx pokud vyjde krev s HCG tak ano,klidně vypíše,dle zaměstnání.

3mama
8. srp 2019

@motylcice29 nevím,já osobně v práci skončila aniž bych jim řekla že sem těhotná,na přání manžela , který měl strach abych nepotratila. Takže já byla doma bez koruny . Samozřejmě pokud jde někdo marodit a nic mu není,neboli ho nic,nebo nemá jiné problémy,je to špatné, ale zakladatelka psala,že problémy měla ,o to tu jde,že do ní hned sijete,že má makat ,i přes problémy! Když je člověk nemocný netehotny,tak je taky doma aby se uzdravil

nita1984
8. srp 2019

No nic, tohle fakt cenu nemá. Jdu, jako zodpovědná budoucí matka, spát. Aby náhodou prcek netrpěl tím, že jsem místo spánku seděla u internetu

nita1984
8. srp 2019

@3mama tak má být doma než ji přejdou problémy a ne do mateřské

3mama
8. srp 2019

Jinak taky záleží fakt na tipu zaměstnání . Pokud je pohodové, bez stresu,bez velikého přepínání,s dostatečnýma pauzama a ne třeba 16h denně,není problém pracovat ,pokud nejsou komplikace. Ale např v baru nebo obchodě je těch možných rizik azaz na to to riskovat a zůstat.

3mama
8. srp 2019

@nita1984 zas pokud ví,že ji konci smlouva,skončila bY na pracáku za nula prd , musela by chodit každý měsíc na schůzky a čekala zda ji nenajdou jiné místo. No nevím, asi lepší zůstat "marod" nemůžu hodnotit,to musí ona sama . Proto říkám,dokud nenosite jejich boty,nesuďte

nita1984
8. srp 2019

@3mama hlavně, že vy jste mě odsoudila, že ani dítě mít nemám, protože chodím do práce.

drep
8. srp 2019

@3mama tyvogo, asi jdu klečet na hrách, pač jsem jako těhotná do konce prvního trimestru normálně sloužila na resuscitačním oddělení, pak jsem sloužit přestala, ale pracovala jsem až do MD na nerizikovém pracovišti, ale například naše gynekoložky slouží s fakt velkými břichy, většinou až do odchodu na MD. No, ještě že té (pato)fyziologii těhotenství nerozumí tak jako ty😂
Nicméně ač zneužívání neschopenek nesnáším, tak pokud má zakladatelka zdravotní problémy, tak mě její neschopenka nepobuřuje

3mama
8. srp 2019

@nita1984 ale mě je úplně sumak jak si to kdo zařídí , říkám jen jak to vidím já 😀 a ano přiznám se ,kdZ mi třeba někdo řekne že od půl roku malého chodí do práce (a není to samozivitelka nebo na tom nejsou s manželem hodně blbě) tak kroutim očima, protože to je pro mě naprosto nepředstavitelné . Já šla u první do práce v jejim roce ,ale proto že jsem musela, měli jsme nějaké finanční problémy a upřímně doteď lituju toho času o který jsem s ní přišla. Byt to bylo 5-6 h denně ,je to strašné znát na tom vztahu,že jsem s ní nebyla pořád,ale byla s manželem , je upnutá víc na něj,a mě to neskutečně mrzi. Takže pokud fakt nemusím , tak do práce neoujduu, chci dětem věnovat všechen svůj čas než odrostou . Naopak moje sestra je OSVČ a pracuje od konce šestinedělí a já jí to neberu ,je to její věc ale ví,jaký názor na to mám , já vím jaký názor má ona ,a proto tohle téma ani neresime

3mama
8. srp 2019

@drep psala že má zdravotní problémy ,tak asi je fakt má . Proto jsem nepochopila proč se do ní tak obuly.

nita1984
8. srp 2019

@3mama jenže o tom to vůbec není. Moje sestra jako zaměstnanec byla s oběma dětma doma do čtyř let a že by meli nějaký super vztah, to se říct nedá. Práce je jeden, nikoli jediný aspekt.

3mama
8. srp 2019

@nita1984 to máte pravdu , ale u nás se to fakt zlomilo tou práci,do té doby mamanek a najednou mě nepotřebovala,vše jen tatínek ..a to mě neskutečně mrzelo a mrzí . Teď už je to "velká holka"tak nás nepotřebuje tolik ani jednoho,ale v tom roce,roce a půl mě to fakt hodně bolelo. Proto jsem s nimi radši doma, než mi odrostou,abych si pak nevyčítala,jak rychle vyrostly a já o to přišla. Takhle vím,zebjsem udělala maximum,co jsem do té doby udělat mohla .☺️

anetka1701
8. srp 2019

@alsendra normálně zůstaň na neschopence. Nic nepodepisuj!! V prosinci ti vyprchá pracovní poměr, nech si proplatit zbytek dovolené - máš na to nárok, musej to udělat - a zůstaň na neschopence až do 6ti týdnů před TP kdy přejdeš na mateřskou (papír ti dá doktor, ten odneseš do práce k vyplnění a pošlou to na sociálku). Nárok zůstat na neschopence máš i když vyprší pracovní poměr. Jít na pracák je blbost - podpora je jen půl roku, nevím jak by to vyšlo a bylo by to míň než neschopenka. Navíc by ti zaměstnavatel nemusel proplácet zbytek dovolený a některý ženský na pracáku dělaj těhotnejm peklo. Buď v klidu doma... (Na to co píšu se můžeš spolehnout, je to 100% tak - pokud máš dotazy, klidně piš - pracuju jako HR, vím co říkám 🙂

Já teď s posledním pracovala až do mateřský a vrátila se jak to šlo. Bylo to fajn 🙂 Jsem ráda že mám příležitost chodit do práce. Ale pokud je těhotná doma, nevidím důvod proč by neměla být - těhotenství umí bejt pěkně na palici a náročný, tak proč si neodpočinout...

journals
8. srp 2019

@drep jestli opravdu zdravotni problemy ma, tak ok. Ja tu ctu, ze sla na neschopenku v 5.tydnu, protoze ma stres ze sefa.
Nevim jak si mam vysvetlit, ze pulka zdejsich dam uderem dvou carek zjisti, ze je jejich prace rizikova, nebezpecna a vedeni spolecnosti otrokarske. To me nejak uplne dostava. A myslet si, ze nikdo jiny stres nezazil, tak to me pobavilo. Ano, zazila jsem stres. Sakra stres. A sla jinam.
Mam pocit, ze pro nektere maminky je nejvyssi cas vratit se zase zpatky po materske do prace. Nektere zenske na ni fakt blbnou. Na nektere prispevky ziram s otevrenou pusou

anetka1701
8. srp 2019

@journals člověk vydrží sám hodně... Ale jak jde o dítě, tak jde všechno stranou a přichází strašnej strach. Sama si pamatuju jak jsem šílela když jsem otěhotněla poprvý - dějou se změny který nechápeš, bojíš se o to maličký, pořádně nevíš co se v tobě děje... My zkušené matky už víme jak to je, ale pořád chápu všechny, které se bojí a chtějí miminko ochránit jak jen to jde. Matka lvice se projeví (skoro) v každé z nás a děláme všechno proto, aby jsme svoje mládě ochránili za každou cenu. A pokud máme pocit že pracovat nechceme, že by to mohlo miminku ublížit, nevidím důvod proč nevyužít možností které máme...

motylcice29
8. srp 2019

@anetka1701 ano, máme možnost zůstat doma zadarmo, z našeho rozhodnutí. Ne jít na neschopenku, to není možnost, to je zneužívání systému.

journals
8. srp 2019

@anetka1701 dneska ma pulka republiky POCIT ze by to mohlo miminku ublizit. Ja nemam vubec nic proti fakt opravnenym neschopenkam. Ale proti temto pocitum ano. Pokud je holky maji, at si svoje pocity a pekne chvile plati ze sveho.
Zbytek nekomentuju. Jako mama vytouzeneho miminka po potratu vim sve. Ale tohle se mi fakt nelibi. A vubec me nenapadlo ani omylem chodit preventivne na neschopenku 🤦🏻‍♀️

3mama
8. srp 2019

@journals To je zas až obdivuhodné že po potratu i tak pracujete. Já osobně potratit a pak otěhotnět ,tak budu doma určitě ,ať zadarmo nebo na neaxhopu,to je jedno ,ale neriskla bych si další potrat . To se zas musí nechat,že se vlastně vůbec nebojíte, každý nemá takové nervy .

3mama
8. srp 2019

Ale zas pokud do té doby pracovala pořád , tak tu neschopenku si teď může "dovolit" , také sama pracocala na zaplacení někoho jiného. Asi bych to brala spíš tak . Ne že zneužívá systém,ale využívá jeho výhody,které využil před ní už někdo, když pracovala ona.

anetka1701
8. srp 2019

@motylcice29 tak pokud do toho systému pumpujeme peníze, je fajn si to taky někdy vybrat 🙂 A těhotenstvím a úspěšným porodem generujeme dalšího daňového poplatníka, takže to je win-win ...

@journals hele mně o tom vyprávěj... Mám to na talíři často - "jsem těhotná, můžu si dělat co chci, nepracovat protože to je na mně moc a nechte mě doma za 100% platu protože jsem si přečetla na internetu že to jde" 🙂 Ale než na sebe nechat někde ječet tak ano, neschopenka JE lepší varianta... My vycházíme těhotným vstříc jak to jde - fakt až nastandartně - ale oni JSOU unavenější, MAJÍ horší pozornost, JE tam větší riziko úrazu nebo problému. Takže se nám všem uleví, když dřív nebo později na neschopenku jdou... Ale pokud chtějí pracovat až do porodu, podmínky k tomu mají... I já sama (v kanclu) jsem si občas chodila odpočinout, natáhnout se... Produktivita práce klesala, ale nikdo mi neřekl půl slova. Je to vždycky o lidech... A když občas vidím jaký horory mi lidi popisují na pohovorech (stejné věci popirují různí lidé o stejných firmách), tak se nedivím že pak těhotný utíkají... Někteří šéfové jsou fakt magoři...

journals
8. srp 2019

@3mama jsem na materske, nepracuju. Ale nikdy jsem nevidela duvod jit preventivne na neschopenku. Vetsina potratu je v 1. trimestru a to prace stejne moc neovlivni. Je to bud a nebo. Stejne tak bys mohla mit strach ze potratis u myti nadobi, nebo u hrani se starsim ditetem. Je to proste nesmysl.
Uzit si napumpovane penize... ehm - treba materska? Rodicak? Ja fakt nemam nic proti oduvodnenym neschopenkam, ale tohle “uzit si, protoze muzu” je fakt smutny pristup.

3mama
8. srp 2019

@journals jasně,chápu že se to může stT i u nádobí atd . Ale já třeba o sobě vím,že bYch si vyčítala že sem třeba nemusela potratit kdyby... I když je mi jasné že se to ovlivnit nedá,ty výčitky bych v sama sebe měla ,že jsem tomu mohla nějak zabránit .

merope
8. srp 2019

@journals No, stres ze šéfa, až z toho měla průjmy a další zdravotní problémy. Kdybych to sama s jedním šéfem nezažila, tak neuvěřím, že to jde. Ale opravdu, když je šéf ***, tak zvláště ženské mohou skončit tak, že když mají ráno jít do práce, mají průjem a jiné potíže. Já to řešila výpovědí a důrazným doporučením, ať si na moje místo najde chlapa (byla jsem už druhá ženská v řadě, co mu odtud utekla). Našel si bývalého spolužáka, chlapa a všichni byli spokojení. A nevím, třeba si vzal i něco z toho, co jsem mu řekla jako důvod odchodu. A jelikož psychika je v těhotenství navíc ještě rozhozená a přitom klíčová, není divu, že doktorka rovnou vypsala neschopenku. A jak to vypadá, tak i přes neschopenku dotyčný šéf zvládá @alsendra stresovat - a to už je co říct.

Jinak jak tu zmiňujete, že pak má být na důchody - no, pokud budou ženy těhotné a rodit děti, na důchody bude 😀.

A jen na okraj - sama jsem učila i se zdravotními problémy (masivní otoky - cca 25 kg vody v těle) a v podstatě svým způsobem pracovala až do nástupu do porodnice (porod CS mi vyšel den před plánovaným nástupem na mateřskou), ale muset pracovat klasicky, tak odcházím na neschopenku určitě dřív.

journals
8. srp 2019

@3mama takze radsi budes ve vakuu cekat nekolik mesicu? A u deti mas stejny pristup? Hlavne opatrne aby nahodou neco? 😳

Strana
z5