Od kdy jste šly v těhotenství na neschopenku?
Ahoj holky chci se zeptat kde a od kdy kste dly na neschopenku,co delate za praci krome sezeni v kanclu a v krame,ja uklizim ve fabrice mam cca 1000m2 a uvazuju o odchodu na neschooenku po prvni navsteve doktora tedy cca 6-7 tyden je tu hodne chemikalii,porad nekde litam cca 8 km dene.jak jste na tom vy?
Než jít na neschopenku, domluvila bych se na změně pracovní náplně😉
@lachtanice86 a vy by jste chodila do práce, kde třeba pálíte gumy a nebo jste mezi nějakými chemikáliemi a ubližovala tak svému dítěti? asi ne že .... u nás ve fabrice běžně každá odchází hned na neschopenku .... stát každý den 8 hodin na nohou a čichat výpary z gum do aut není moc dobré ... přejít na jinou práci nepřipadalo v úvahu ... ano měli by mě nechat na 100% doma z důvodů toho, že mám nevhodné zaměstnání v těhotenství ale oni by si našli něco, kam by mě šouply a to jsem prostě odmítala skončit ve skladu kde je přes zimu fakt zima a tahat bundu každý den a táhnout se každý den s bednami to jsem raději opravdu odešla na neschopenku hned co mi bylo těhotenství potvrzeno ....
@hermelinah ne v každém zaměstnání jde změna pracovní náplně ... co bych tam asi tak mohla dělat ... asi nic a stejně bych čichala výpary z gum ať bych byla kdekoliv ... a všude je u nás těžká práce ....
Taky jsem dělník v automobilce a hned po oznámení těhotenství mě dali k managementu a pomáhám s objednávkami materiálu.
Každá firma má dost kanclů na to, aby tam navíc nekoho upíchli, i kdyby jen laminovat a zakládat do šanonů.
Jedna holčina ze sousedního oddělení dokonce nedělala prakticky nic, prostě tam jen chodila sedět, tož za ty prachy, nekupto🙂
@bartakova_veronika je to dané zákonem. To že dobrovolně přijdete o peníze je váš problém. Když vás zamestnavatel přeřadí jinam a je to nevýhodné finančně, normálně požádate o vyrovnávací příspěvek v mateřství. Jednoduché. A upřímně řečeno těch prací, které jsou nevhodné je opravdu málo. A já mám třeba velmi stresující práci na opravdu velmi nepříjemném místě, velké pracovni plány, neproplacene přesčasy, za sebou 5 nevydarenych těhotenství a teď jsem těhotná znovu, ale na neschopenku nepůjdu. I když mi to bylo nabídnuto. Věřím že co se má stát se stane. Toť můj názor. Ale rozhodně bych to zamestnavateli takto neusnadnila a dobrovolně se neokradla o peníze
Ono je to s tím "zůstat doma za 100%" těžký a dost dvojsečný. Není to tak dávno co za mnou (pracuji jako personalistka ve výrobní firmě) přišla paní, že je těhotná, že práce co dělá není pro těhotné a že chce doma zůstat za 100% platu a má na to nárok. Uznávám že je to práce u strojů - sice bez chemie, bez zápachu, ale zase ve stoje, v hluku a taky se tam něco zvedá. V kanceláři prostě místo nikde nebylo. Zavolala jsem tedy našeho závodního lékaře, aby mi pomohl vymezit práci pro těhotnou tak, aby jsme jí zadali jen určitej okruh práce a nijak jí neomezili a neohrozili. Doktor to zhodnotil (je to fakt "ras" a blázen do předpisů a kolikrát mám problém s ním vyhandlovat něco co potřebuju já - všechno musí být "správně podle předpisů") a došel k závěru, že pro zdravou těhotnou je práce úplně v pohodě a není nutné dělat omezení!! Že pokud z jakéhokoliv důvodu práci dělat nemůže/nechce, tak je problém u ní a těhotenství je nefyziologické - tedy důvod k neschopence - a ne na naší straně. A to je práce kterou bych já těhotná nedělala ani za nic :D Přesto že do kanclu jsem chodila prakticky do porodu...
@anetka1701 máš úplnou pravdu a hodně, opravdu HODNĚ záleží na přístupu zaměstnavatele! Zatímco v roce 2014 jim bylo šumák do kdy budu dělat nevhodnou práci (v zákoníku uznanou za nevhodnou), dokonce mě spíš přemlouvali, ať co nejdýl, pak jsem dostala práci v kanceláři i vyrovnávací příspěvek, ale moc se jim do toho nechtělo, v roce 2016 po změně přímých nadřízených se karta obrátila a těhotný tu práci dělat vyloženě nesmí, ani kdyby chtěly.. Já jsem dělala při rodičovský pár směn v měsíci jen díky tomu, že z nadřízených mě nikdo neviděl a kolegové mě nepráskli, neb i jim jsem se snažila namluvit, že jsem jen tlustá 😀
@lachtanice86 to že jsem o pár tisícovek dobrovolně přišla mě opravdu nijak netrápí ... zdraví má každý jenom jedno .... vím kam by mě přeřadili a opravdu raději zůstanu v bezpečí a v klidu doma než abych mrzla ve skladu a tahala těžké bedny .... třeba někde ženské přeřadí do kanclu ale mě opravdu ne i když jsem vyučena administrativní pracovnice a možná bych dost i pomohla neboť vím jak to tam běží, protože jsem tam dělala praxi skoro rok v účetnictví ... ale každý zaměstnavatel má k daným ženám jiný přístup ... ono se mi to nakonec stejně vrátilo v mateřství, protože jsem měla vyšší plat než kdybych pracovala .... každý to bere jinak ... a ženský co jsou na rizikovém tak také jdou marodit .... já měla v těhotenství problémy a dokonce ve 28 týdnů mě chytl slepák, takže jsem ležela 4 dny v porodnici, následně přes více než měsíc před porodem další komplikace, 14 dní v porodnici na sledování + každý den injekce do ramene ... následně naplánovaný císařský den o 15 dní dříve před termínem, o den dříve mi nakonec stejně odtekla plodová voda a musela jsem jít na císařský řez dříve .... po ukončení těhotenství jsem musela další 3 týdny s malou být v porodnici .. takže by bylo ještě riskantnější chodit do práce, kde celá hala smrdí a čichat veškeré výpary když dělám v automobilce ....
Holky ja jsem pod agenturou u me zmena nejde bud zustat nebo byt doma
@bartakova_veronika to je přece jasné, že v kanceláři nebo v knihovně lze pracovat až do porodu, ale určitě nebudu riskovat zdraví moje a dítěte, pokud přeřazení na vhodnou práci neni možné, ono také je rozdíl jestli je "mamince" 20 nebo 35.
@kaneshiro přesně moje řeč a proto jsem šla hned už v 7 týdnu těhotenství marodit .... a ano také záleží na věku mamince ... já jako prvorodička ve věku 28, porod byl měsíc před 29 tak jsem raději doma zůstala i kvůli nevhodnému zaměstnání ... v automobilce se opravdu jinak vybrat nedá ... mé sestře je 31, čeká první miminko, sice dělá na pile ale barvy jsou nezávadné pro těhotné a nedělá nic těžkého, takže má možnost tam zůstat dokud to půjde ... ale u nás opravdu každá jde na neschopenku ať jí je 20 nebo 30
Jsem 16tt. Mám 12ti hodinové směny a stále pracuji. I přes to ze mě stále zlobí nevolnosti jsem pořad unavená tak nevidim důvod byt doma na neschopence
Jsem v 8tt po dvou potratech, do práce dojizdim autem, a v práci za mě zatím dělají vše kolegyně, ale uvažuju o neschopence, už mi ji doktor i nabízel,zatím jsem odmítla. Ale jsem unavená, protivná a doma už po osmičce v práci neudělám absolutně nic. Pořád špiním, takže i nervicky pracují.
šla jsem v 14tt. Dělala jsem operátorku u telekomunikační společnosti. Byla to v pohodě práce, bavila mě, nic nenaročného, vyšli mi vstříc i se směnama (jen ranní). Kámen úrazu byli provozní, kdy jsme měli naplánované časy pauz. Když jsem potřebovala chodit časteji čůrat, blít nebo dát si oběd v jinou dobu, kdy jsem neměla žaludek na vodě, okamžite email od provozní a vyhrožování vyhazovem. To už bylo i na mě moc a šla jsem na nemocenskou.
Jsem 14tt. Po 5ti nevydarenych tehotenstvich. Dělám psychicky náročnou práci, každý druhý měsíc navíc chodím za klienty ven a máme za to příplatek za nebezpečí. Jeden měsíc jsem na budově a klienti chodí za mnou. Na měsíc máme plán kolem 25 klientů. Pořád jsem v práci a hodlám být co to půjde. Nevolnosti mám, únava taky, ale po zdravotní stránce nevidím důvod být doma.
@lachtanice86 kazdy to zvlada podle sveho ... Ja normalne snesu hooodne a jsem hodne odolna ....ale jak jde o to miminko ..... Tak jsem po.... 🤗
@bartakova_veronika kdyz pujdes do skladu kvuli smradu z vyroby, nemuzes tahat bedny...takze bys nic netahala...a on je smrad a smrad...to ze tu nekdo nechce delat uklizecku ze to cucha...to jako doma neuklizite? Nepouzivate zadnou chemii? Obcas je tehotenstvi super vymluva, proc to v praci zabalit a byt doma...
@kepu já to chápu. Asi právě kvůli mým zkušenostem to beru tak, že co se má stát se stane. V minulosti jsem měla jinou práci, horší a i kdyz jsem byla na pn nevyšlo to, tak asi proto
@lachtanice86 ja o posledni mimco prisla v listopadu 2016 pak nam to dlouho neslo ...ale jsem presvedcena ze kdyzbych nechodila do prace byla bych v klidu tak by to vyslo ...
@lobella vím jak to v naší firmě funguje a vím jak to měli jiné v těhotenství .. . do skladu, do mrazu a tahat bedny .. nejsou těžké ale aby těhotná tahala 8 hodin bedny je dost náročné .... a smrad ve fabrice je všude .... a určitě nelze stát 8 hodin na nohou v naší fabrice a rozhodně nedělám uklizečku ale operátora ve výrobě kde opaluji těsnění do aut a brousím je ... tím pádem jdou výpary z gum a tím pádem pro těhotné to není moc dobré to čuchat 8 hodin denně ... popřípadě další přeřazení není vhodné ... všechno je tam pro těhotnou náročné ... raději budu doma než abych riskovala život své dcery .... jak už jsem zmiňovala já osobně jsem nakonec ráda, že jsem od začátku těhotenství doma, protože ve 28 týdnu mě chytl slepák ... pravděpodobně by mě mohl chytnout dříve, kdybych byla v práci a možná ještě chůř než že mi ho dokázali rozehnat kapačkami .... následně od 34 týdne jsem nakonec v porodnici skončila až do po rodu a ještě ke všemu plánovaným císařským řezem, takže já osobně jsem za to ráda, že jsem do zaměstnání nechodila a byla na neschopence ...
@malecek pokud špiníte delší dobu a gynekolog o tom neví, raději bych nečekala na středu a zašla hned .... sestra také špinila, dal jí nějaké taplety a vše zatím naštěstí OK ....
@bartakova_veronika doktor o tom ví, léky beru . Říkal ať se nebojím že je "kolečko" náš pracovní nazev, v pořádku, že je tam hematom a přestane to. Tak mu věřím a čekám. Dnes již nespinim,tak snad to bude opravdu v pořádku.
@malecek tak to potom jo 🙂 já nevěděla právě jestli jste s tím už u doktora byla 🙂
@bartakova_veronika jj byla, byla jsem vystrašená tak jsem ho hned po otevření ordinace otravovala, naštěstí je velmi milý a chápavý.
Ja se rozhodla skoncit ted, jsem v 21tt. Planovala jsem si, ze budu v praci dyl, ale fyzicky uz jsem to nedavala (krizove bolesti, otoky nohou, mdloby) a odrazilo se to i na me psychice (pocity vyčerpání, byla jsem nepříjemna, protivna a doma jsem po prichodu z prace doslova odpadla). Jinak pracuji jako vedouci oddeleni v obchode (zadny butik), ale v kancelari nesedim. Vicemene bych se nazvala prodavackou s lepším platovym ohodnocenim, kde se proste nezastavím a do toho vypadavaji zaměstnanci, takze i kdybych si mohla sednout, tak nemůžu. Secteno podtrzeno = denne 12 hodin na cestách + v praci, dojizdeni pres 80 km, partnersky zivot 0. Musim ale uznat, ze je to i obdobim - pred letem a Vanocemi mame největší byznys. Ted jsem v klidu, doma jsem zacala s generalnim postupnym uklidem a připravuji se na miminko ☺. A kdyz si odectu naklady na dojizdeni, investovany cas i energii, tak to pro nas ani tou financni zatezi nebude ☺. Ale zalezi na kazdem - delat jinou práci, kde nebudu cely den na nohach v polobehu a sednu si, verim, ze vydrzim dyl ☺.
@niki1107 každý to má jinak a každý se cítí jinak na to zda zůstat v práci nebo ne ... já už od začátku jsem ve fabrice se necítila dobře, vedro, smrad a bolesti zad ... takže já osobně jsem také ráda že jsem odešla na neschopenku i když úplně na začátku těhotenství ... co se týká finančně tak jsme na tom byli ještě lépe než kdybych do zaměstnání chodila, protože jsem měla nemocenskou vyšší než klasickou mzdu ... sice se to ukázalo na proplácení dovolené ale z toho si hlavu nelámu ... hlavně že je malá v pořádku a že nám vše dopadlo dobře ... nevím proč někteří ženské odcuzují ty co odešli na nemocenskou ať už ze zdravotních důvodů nebo z jiných důvodů ...

@martinka_33 to je mi jasný ale o tom snad nerozhoduje zamestnavatel