Down.syndrom. Jít na odběr plodovky?
Holky mám dotaz..
Kamarádka je 18tt.
Ze screeningu měla pravděpodobnost 1:65
Po utz 1:650
V gennetu ji řekli, že by měla jít na odběr plodovky, ale zároveň jí řekli, že je riziko, že o mimi přijde i když bude zdravé, že přijde o plodovku nebo bude krvácet.
Já sama to podstoupit nemusela, tak nevím, co bych dělala 😔
Myslím že otázka není či jít/nejít na odběr plodovky, ale spíše zvážit zda by v případě potvrzení ne/šla na potrat... Pokud by nešla, tak je odběr zbytečný pokud ano a ví že by nezvládla dítě s postižením, tak pak teprve bych se zabývala tím zda ne/jít, případně bych hledala alternativu...
@katkakotrikova kamarádka by si měla ujasnit, jestli by v případě potvrzení šla na potrat, nebo by se o dítě starala. Pokud ví, že by na potrat nešla, tak nemá cenu jít na plodovku. Pokud ale ví, že by péči o nemocné/postižené dítě nezvládla, pak bych ve vyšetření plodove vody viděla smysl.
Na NT screeningu jsem byla v listopadu, UTZ vyšel super, šíjové projasnění i nosní kůstka ok. Nakonec to ale zkazila krev, měla jsem vyšší free beta hcg a pozitivní výsledek na DS 1:169. Pozitivní screening je prý při pravděpodobnosti 1:300 a vyšší (Genetika Plzeň). Byla jsem už předem rozhodnutá, že kdyby něco, plodovku ne, jedině krevní testy. Nakonec jsem názor změnila, krev odhalí jen ty tři třizomie (Down, Edwards, Patau) na 99 %, plodovka na jistotu plus i další vady. A já jsem z těch, co mají rádi co největší jistotu. Riziko plodovky je cca 1:300. My nakonec ještě měli šanci, že sem nositel jednoho špatného genu, takže jsem raději šla. Strach jsem samozřejmě měla, nebolelo to, pak jsem tři dny ležela, co to šlo. DS se nepotvrdil.
Vtipný bylo, že na konzultaci před odběrem se mě ptali, jestli jsem nebrala nějaký hormony - od 7tt do cca 11tt jsem brala hormony na podporu těhotenství. Až na tý konzultaci mi řekli, že můžou ten výsledek screeningu ovlivnit.
@elencze To jsem popravdě nezjišťovala, mně nabídli myslím Harmony, který zjišťuje tyhle tři za 12.000 Kč. O proplacení pojišťovnou jsem vůbec nevěděla, nemluvili o tom, ani jsem to předtím nikde nečetla. Já si to chtěla platit sama, ale pak jsem šla na tu plodovku, z důvodů výše. Pokud to pojišťovna proplácí, je to určitě super a krok vpřed.
Hezký večer, měla bych též dotaz k DS. Jsem po třetí těhotná, prvně mi vyšlo 1:300, u druhého syna 1:125 ...takže se obávám,co mi vyjde ted, v 37letech. Je tu některá, co jí u dalšího těhotenství vyšly jiné,vyšší, vysledky? Dekuji

@miskuet mi to proplácela Revírní bratrská pokladna, platí ale jen to základní vyšetření na tři vady jako u screeningu, plus určení pohlaví, pokud si to přejete.