Down.syndrom. Jít na odběr plodovky?

katkakotrikova
25. lis 2020

Holky mám dotaz..
Kamarádka je 18tt.
Ze screeningu měla pravděpodobnost 1:65
Po utz 1:650
V gennetu ji řekli, že by měla jít na odběr plodovky, ale zároveň jí řekli, že je riziko, že o mimi přijde i když bude zdravé, že přijde o plodovku nebo bude krvácet.
Já sama to podstoupit nemusela, tak nevím, co bych dělala 😔

hipposkin
25. lis 2020

@katkakotrikova asi tak.. Ty pravdepodobnoti znamenaji, že ze 650 miminek s timto rizikem je 649 zdravych a 1 ma down. Syndrom. Pri odberu plodovky je cca 1% riziko potratu, takze kdyby 650 maminek s timto rizikem slo na odber plodovky, tak 6-7 miminek umre v dusledku toho zakroku.

Ja bych na plodovku fakt nešla..

vendes
25. lis 2020

Riziko, že odběr plodové vody nedopadne dobře, je 1:100, takže to je třeba zvážit. Existují neinvazivní testy z krve (NIPT, panorama test), zcela bezpečné s přesností 99 % (myslím). Odběr plodové vody jsem odmítla a nechali jsme si udělat neinvazivní testy. Byli jsme připraveni těch 10tis. zaplatit, ale šlo to na pojišťovnu nakonec.

me_druhe_ja
25. lis 2020

Já bych teda šla. Ale já jsem hodně ovlivněna tím, že syn má nemoc, kde je pravděpodobnost 1:66000...to si ani nejde představit. Takže za mě bych podstoupila všechno možný při sebemenší pochybnosti.

vendes
25. lis 2020

Jinak žádný z těch zákroků není povinný, ale doporučený. Takže nemusí jít vůbec na nic.

hasara33
25. lis 2020

@katkakotrikova ahoj, pokud si kamarádka dokáže představit výchovu a péči o dítě s DS, ať nechodí, ale pokud víš jistě, že by péči o takové dítě nezvládla tak ať na odběr jde 😉
Já měla riziko 1:90 a šla jsem, odběr byl trochu bolestivý, ale dál se vydržet. Osobně si myslím, že pokud se dodrží striktně doporučení od lékařů tak je riziko potratu velmi malé. Já po odběru 3 dny jen ležela a chodila akorát na záchod a měsíc jsem netahala vůbec nic těžkého. Kamarádce přeji hodně štěstí. 🙂

katkakotrikova
autor
25. lis 2020

No, ji jde spis o tu hrozbu moznosti potratu pri odberu..Chtela zkusit jine moznosti,kde to riziko neni tak vysoke.

janinasm
Autor odpověď smazal
Zobraz
janinasm
25. lis 2020

@katkakotrikova kolik je kamarádce?

vendes
25. lis 2020

@katkakotrikova Ty testy NIPT - riziko pro plod je 0. Bere se žilní krev matce a otci.

meronym
25. lis 2020

@katkakotrikova Ja byla pro pomerne vysoke riziko DS na testech z krve (Trisomy test v brnenskem centru Prenatal) - cena sice byla 12tis. Kc, ale vysledky byly rychle a za ten klid v dusi mi to stalo. Mam zdravou holcicku.

mourovatakocka
25. lis 2020

@katkakotrikova Test z krve matky. Velmi spolehlivý a neinvazivní.

20190418
25. lis 2020

Jedna věc je matematika, ja jsem riziko 1:250 ze ma syn Edwardce nechtela ověřovat zákrokem s rizikem 1:100 ze po něm o miminko přijdu. Druha vec je nastavení každé z nás. Zda by dokázala zit s postiženým ditetem anebo např. zda je pro ni 100% jistota důležitá. Ona ta plodovka treba řekne, že dítě nema downa, ale XY dalších vážných postižení neodhalí, takze je nutné si sama v sobě urovnat, co je pro me priorita. A taky je nutné si uvedomit, ze pokud plodovka downa potvrdi, tak krok dva je zabiti miminka, které už cítila v břiše a bude ho muset mrtvé rodit. Pro mě by ani riziko 1:65 za to nestalo, nota bene, pokud utz vysel dobre a věděla bych, ze mam partnera, o kterého se mohu opřít.

hipposkin
25. lis 2020

@20190418 tak 100% jistotu zdraveho ditete nemate nikdy.. Ani když se narodi a vse vypada v poradku. Je spoustu druhu postizeni, na ktere se prijde az po par mesicich nebo treba v roce a vlastne pece o takove dite je mnohem náročnější nez pece o dite s downovym syndromem..

20190418
25. lis 2020

@hipposkin ano, samozřejmě. O tom také píšu. Plodovka asi na téměř 100% muze vyloučit konkrétní postizeni ale zdrave novorozene nebo dite nezajistí nic.

lucykote
26. lis 2020

Já jsem toto řešila před 7 lety, věřím že teď jsou už jiné možnosti, ale tehdy byla novinka Prenascan, byl to test z krve, který zjistil 3 nejdůležitější vývojové vady, krev se posílala do Hong Kongu a stálo to 15 tisíc. Výsledek byl na 99 %. Krev se odebírala v Gennetu v Praze.
Já jsem měla konkrétně podezření na vývojovou vadu 1:1290 (ve 25 letech) - ultrazvuk na jedničku a pouze jedno číslo z krve, papp a nebo tak nějak, vyšlo vpodstatě nula. Proto mě doktor poslal na genetiku, i když riziko bylo 1:1290, screening negativní. Genetik tehdy řekl, že to musí být nějaký omyl z laboratoře. No a proto jsme si zaplatili ten test (půjčovali jsme si na to prachy), protože riziko, že se něco stane při odběru plodové vody bylo vyšší, než že máme postižené dítě. (Jinak my jsme toho downíka nakonec měli) Takže na statistiky už nevěřím 😀
Jinak stát se může kdykoliv cokoliv, v nemocnicích jsem potkávala lidi co jejich mimča měli vývojovou vadu (ne genetickou) doktoři nezjistili že dítě nemá ledviny, kamarádce zase při porodu zlomili dítěti míchu a je ochrnuté, sestřenice má holčičku - v roce má leukemii...

tez83
26. lis 2020

@lucykote chápu správně,že Vám testy neodhalili Down.syndrom?

lucykote
26. lis 2020

@tez83 Pardon píšu jak tatar... testy potvrdily downův syndrom, volali mi to z gennetu 2 týdny po odběrech, poté jsem musela kontaktovat svojí genetiku v motole, a jelikož to byl nový test, který se prováděl tehdy asi půl roku, tak byly postupy takový, že jsem musela pro 100 % potvrzení jít i na ten odběr plodový vody, tehdy mi ale rovnou řekli, že pár lidí s pozitivními testy (ten prenascan) už tam měli, a plodovka to jen potvrdila. U nás to taky potvrdili.

lucykote
26. lis 2020

Jo a zpět k tématu, hlavní je, že nemusí podstupovat odběr plodové vody, pokud z něj má obavy, nevyznám se v tom, ale předpokládám, že dneska jsou možný neinvazivní testy na ty základní syndromy jako před 7 lety Prenascan. O tom by jí ale genetik měl informovat a nabídnout to.

martiina_k
26. lis 2020

Já bych na další vyšetření šla, klidně bych si zaplatila jiné testy, ale chtěla bych mít jistotu, že miminko nemá tyto vrozené vady.

majdinkaz
27. lis 2020

@katkakotrikova já jsem měla riziko 1:52, už v pohodě.. Nechali jsme si udělat ten krevní test jak se platí ten byl ok na plodovku bych nešla..

katkakotrikova
autor
29. lis 2020
marketa_1983
16. pro 2020

My jsme si s manželem řekli: “A jak tam něco zjistí, šli bychom na potrat?” Odpověděli jsme si, “že ne”, tak nebyl důvod jít na testy. Sestřenici u jednoho z kluků při odběru zjistili, že bude Downík a že by měla zvážit potrat a nakonec ještě, že nic neřešili, protože klučina je zdravý a po syndromu kde nic tu nic. 👍 Takže samozřejmě, je potřeba před testy zvážit, zda jste nebo nejste ochotni přijmout dítě s vážnou poruchou. Samozřejmě vůbec nezatracuji jakékoliv rozhodnutí a je třeba se ptát sám sebe 🥰

rebe
16. pro 2020

Při špatném výsledku screeningu má nárok na neinvazivní krevní testy na pojišťovnu. Pokud ty dopadnou špatně, pak už je logické jít na amnio. Do té doby je riziko potratu větší než riziko postižení.
Obecně se za pozitivní výsledek považuje číslo nižší než 1:100, kvůli šedé zóně testují až do 1:500. Výsledek 1:650 je jednoznačně negaticní screening. Snadno se to pozná i podle toho, jestli jí žádanku na testy na pojišťovnu nabídli, pokud ne, dopadl screening z jejich pohledu dobře a nemusí se bát 🙂 Nechce se mi věřit, že by jí v Gennetu placené krevní testy nenabídli, cpou je tam i maminkám s regulérně negativním testem.

elencze
16. pro 2020

@rebe před dvěma lety byla šedá zóna do 1:1000 (nevím, jak teď). Měla jsem 1:735 a test z krve mi dělali také zdarma.

rebe
16. pro 2020

@elencze Míně je 2 a kousek, takže já tam byla skoro před třema. Možná to změnili, možná to každý genetik bere jinak. Každopádně, byla jsem na tom testu na pojišťovnu ve dvou těhotenstvích a pokaždé mi ho nabídli až poté, co jsem odmítla amnio i ten placený...

zdenda9
18. pro 2020

@katkakotrikova slyšela jsem o případu, kdy pravděpodobnost na ds byl 1:1 a dítě se narodilo zdravé. Osobně bych na odběr plodove vody nešla.

mhpraha
18. pro 2020

@lucykote já právě v gennetu prenascan absolvovala, čekáme na výsledky, cena je nyní 12.500 Kč. Na odběr plodové vody jsem nemusela, ale toto testování přes odběr krve mi přijde super.

mhpraha
18. pro 2020

samozřejmě může být problém pro někoho ta cena.. tomu rozumím..

miskuet
27. pro 2020

@vendes Mohu se prosim zeptat, co mate za pojistovnu, ktera ty testy za 10 tisic proplatila? Absolvovala jsem tyto testy take pred tydnem, pojistovna zaplatila screening, ale bylo by fajn, ldyby prispela i na toto...

vendes
27. pro 2020

@miskuet 211. Nebyly to ale ty testy, co se posílají přímo do Hongkongu. Pokud tuto proceduru, léčbu, postup, nebo jak to nazvat, navrhnou sami genetici, tak ji asi pojišťovna proplatí, myslím.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru