Jaký máte názor na amniocentézu (odběr plodové vody)?

adela1399
19. únor 2020
pe_tu_ss_ka
19. únor 2020

@adela1399 já na ní byla, když malému na 3D ultrazvuku zjistili atrezii duodena, protože je to přidružená vada k Downovu syndromu. Za mě ano, když je to opravdu potřeba, jinak bych nešla.

editah222
19. únor 2020

@adela1399 já jsem na ni byla při druhém těhotenství. Odběr proběhl v pořádku a bez komplikací. Zaplatila jsem si za rychlý výsledek, čekání bych "nevydržela". Dítko naštěstí v pořádku. Ovšem co bych dělala, kdyby byly výsledky špatné netuším.

barmil
19. únor 2020

Vysly mi blbe triple testy, sla jsem na genetickou konzultaci, ale amniocentezu jsem odmitla. Sla jsem jen v 20tt na velky morfologicky utz k specialistovi z Motola, vcetne podrobne prenatalni kardiologie. Nenasel ani jeden minor marker, ktery by podporoval vysledky triple testu. Vse zkontroloval i pres 3D,kde by byly videt i pripadne rozstepy patra a rtu, ktere zas neukaze triple test. Takze vse naprosto v poradku a ja dalsi z davu, co mela triple test falesne pozitivni.
Vnitrne jsem vedela, ze je vse v poradku, vsechny testy do TT byly v pohode, riziko potratu z odberu pro me bylo vetsi nez moznost postizeneho ditete. Ty 4tydny cekani na utz nebyly jednoduche, ale pro me lepsi nez ohrozit zdrave dite.
Bohuzel riziko potratu po odberu se uvadi jen do tydne po odberu, ale do mesice je to % daleko vetsi. Zanet, infekce, lezeni v nemocnici a casto bohuzel odtece plodovka a je to potrat. Jen to uz neni do tydne a tudiz reknou, ze tam neni prokazana prima spojitost. O tom, ze drtive vetsine pak prijdou vysledky odberu v poradku, uz radsi nemluvit.

alcar
19. únor 2020

Kdyz jsem cekala jednovajecna dvojcata, tak mi vysel blbe prvotrim. screening. Riziko downa 1:77. Absolutne jsem nevahala a sla na odber choriovych klku. Mit doma dva downy...to uz si kazda jooo rozmysli, jestli je odber plodovky takove velke zlo.

zuzaadol
19. únor 2020

Já jsem si ji prosadila i přes nepochopení okolí i manžela. Když nám vyšlo riziko na Downa 1:5 ani jsem o tom nemusela přemýšlet. Po zákroku jsem ležela déle než bylo nutné jen pro jistotu. Naštěstí jsme dopadli dobře a rodit budeme brzo.

rebe
19. únor 2020

Je to invazivní vyšetření, které s sebou nese poměrně značné riziko potratu. Zároveň je to jediné vyšetření s opravdu jistými výsledky. Takže já jsem zvažovala riziko. Dokud je riziko potratu výrazně vyšší než riziko posižení dítěte, pro mě osobně je to vyšetření nepřijatelné a odmítla jsem ho. Raději jsem podstoupila neinvazivní test z krve. Kdyby ten dopadl pozitivně nebo nejasně, na amnio bych nejspíš šla, ale byla by to až úplně poslední možnost.

katkapavlik
19. únor 2020

@adela1399 ahoj byla jsem u obou těhotenství nález na Downův syndrom. Obě děti jsou zdravé 😍 a hlavně výsledky byly do 4 dnů.

purplerain
19. únor 2020

Jsem jednoznačně pro odběr choriovych klků/ odběr plodové vody, je-li k tomu důvod (tzn. špatné výsledky screeningu nebo utz vyšetření) a žena by si případně postižené dítě nenechala. Nebo třeba i nechala, ale chtěla by vědět, o co přesně jde pro případ, že by po porodu byl nutný lékařský zákrok. Jinak je to zbytečné.

purplerain
19. únor 2020

Samozřejmě jsou možné i neinvazivní testy z krve, ale ty neodhalí tolik nemocí.

hasara33
19. únor 2020

@adela1399 ahoj, podstoupila jsem v 18. TT kvůli riziku DS 1:90. Výsledek byl hned druhý den a byl negativní. Striktně jsem dodržela doporučení od lékařů a klidový režim, první tři dny po odběru jsem si došla akorát na záchod a udělala rychlou sprchu jinak jsem ležela a cca 14 dní nedělala nic namáhavého. Myslím si, že když se to vše dodrží je opravdu hodně malá šance, že by se něco mohlo stát.
Samozřejmě jsem si mohla zaplatit testy z krve, ale čekat tři týdny na výsledky, které by mohly opět vyjít pozitivní a nakonec by se stejně odběr musel udělat, bylo pro mě nepředstavitelné. Názor mám pozitivní a když by to bylo nutné, podstoupila bych to znovu bez rozmyslu.

aurelie34
19. únor 2020

Záleží z jaké příčiny tam ženu posílají. Já na ní byla kvůli manželově léčbě chemoterapii. Povedlo se nám neplánovaně otěhotnět necelý rok po ukončení léčby. Mělo by se čekat nejméne 2 roky kvůli riziku poškození spermií a pak následnému většímu riziku vývojových vad. Byla mi řečeno že screeningi a ultrazvuky nejsou schopné zachytit veškeré vývojové vady a proto je v našem případě lepší podstoupit odběr plodové vody. Samotný odběr je nepříjemný ale dá se to vydržet. Pak jsem měla 3 dny úplný klidový režim a 14 dní jsem se ještě šetřila. Vše dopadlo dobře a teď mám týden do termínu a čekáme zdravou holčičku. Pokud je opravdu důvod k tomu odběr podstoupit tak bych se toho nebála. Riziko potratu je asi 0,5 %

veruuu_kubesovic
19. únor 2020

@adela1399
...chceme ještě třetího prcka, příští rok mi bude 35let a pokud bych ještě do třetice otěhotněla a po 1. screeningu by byla zjištěna nějaká vývojová vada u miminka neváhala bych podstoupit další specializované vyšetření, ať už odběr choriových klků nebo plodové vody...

sebinka123
19. únor 2020

@barmil Máte hodně podobný příběh, jaký teď prožívám já.
Děkuji za tuto debatu. Vvv na 1 screeningu dle ultrazvuku nebyly prokázány, ale protože je mi už 38, tak mi vyšla horší krev a riziko Downa 1:189. Dnes jsem byla na tripl testech. Teď budu cca týden čekat na výsledky. Pokud nedopadnou dobře, tak se budu muset rozhodnout, zda podstoupit odběr plodovky. No, jsem z toho akorát nervózní a vůbec nevím, jak se rozhodnout. Riziko potratu dle mojí minulosti je u mě určitě vyšší než 1%.
Ráda si přečtu vaše další názory a příběhy.

lucka662006
19. únor 2020

Holky není nějaké placené vyšetření, které dává stejně přesně výsledky? Myslím z krve. Děkuju.

johan7
19. únor 2020

@lucka662006 My jsme podstoupili krevní testy Prenascan, ale v republice jich dělají víc, my byli v Gennetu, jiný dělají v Motole, ale jistota je u obou cca 99% stojí kolem 10-14000 Kč.

vendes
19. únor 2020

Odmítla jsem ji, riziko potratu je 1:100, riziko DS jsme měli 1:250, tudíž větší šance, že se nepovede odběr, než že dítě bude mít DS. Odmítla bych i při vyšší pravděpodobnosti DS, protože vím, že bych kvůli této "vadě" těhotenství nepřerušovala. Udělali nám tedy neinvazivní test z krve mé a manžela (NIPT), zaplatila ho pojišťovna. Nejde ale třeba u dvojčat.

barmil
20. únor 2020

@sebinka123 tak napiste soukromou zpravu. Rada se podelim.

lucka662006
1. bře 2020

@vendes A ten test z krve je prosím stejně procentuelně vypovídající jako test z plodové vody? Pokud ano, vypadá to, že je lepší...., navíc když ho platí pojišťovna. @johan7 píše, že test z krve stojí 10 - 14 000 Kč, Myslím, že pokud je vypovídající stejně, jako test z plodové vody, hodně maminek by si ho zvolilo....

vendes
1. bře 2020

@lucka662006 Podle zprávy by záchytnost vady 13, 18 a 21 (právě DS) chromozomu měla být 99 %. Pojišťovna ho neplatí ve všech případech, byli jsme připraveni si to zaplatit sami. Co vím, tak ho nezle udělat třeba při vícečetném těhotenství.

urtica
1. bře 2020

@lucka662006 DS určí spolehlivě...asi v 1% může vyjít falešně pozitivní - pak se dělá ještě ověření odběrem plodovky. Ale cílí jen asi na tři nejčastější VVV.

johan7
2. bře 2020

@vendes Jde udělat i u vícečetného (my čekáme dvojky) a je údajně stejně vypovídající na 99%. Pouze u dvojek nejde testem zjistit pohlaví. Tento test z krve určí pouze tyto tři chromozm.vady, amnio nebo klky určí širší škálu.

johan7
2. bře 2020

@lucka662006 Záleží asi na pracovišti, my v Gennetu platili 12500 Kč.

hipposkin
2. bře 2020

Nikdy bych do toho nešla. Riziko potratů je pro mě velké. Navíc i kdyby zjistili, že je dítě ufoun, tak je to pořád moje dítě a na potrat bych nešla, takže pro mě absolutně nemá význam..

vendes
2. bře 2020

@johan7 Aha, tak to potom jo. Představovala jsem si to tak, že se z krve matky odfiltruje DNA mimina a z toho se to zkoumá. Proto jsem si myslela, že to nejde u dvojek, že nerozliší, čí je který DNA. Ale nevím, jak to funguje doopravdy.

johan7
2. bře 2020

@vendes Taky je to tedy pro mě nepochopitelné, ale prý je to tak a jde to 😀 nějak jsem pak už po těch přesných mechanismech nepátrala.

pilsenfan81
19. bře 2020

@vendes mám riziko 1:249 jsem z toho celkem hotova

vendes
19. bře 2020

@pilsenfan81 Měla jsem úplně stejný, mě to nepřijde vysoké. Jediný, kdo mě znervóznil, byli doktoři. Ve 13. TT bylo šíjové projasnění i kůstka v pořádku, potom mi v 16 TT vyšlo něco špatně v krvi. Odběr plodové vody není povinný, můžete ho odmítnout. Neuvažujete o neinvazivním testu z krve matky a otce?

pilsenfan81
19. bře 2020

@vendes to prý není úplně přesný. Říkám si snad tak vysoké riziko to není.ultrazvuk byl úplně v poradku

vendes
19. bře 2020

@pilsenfan81 Přesnost je uváděna 99 %

pavlajc
19. bře 2020

Byla jsem při druhém těhotenství. Hrozil nám patauv syndrom. Když jsem si četla, co obnáší,tak bylo rozhodnutí jasne. Nechtěla jsem porodit miminko, které by třeba do pár dnu zemřelo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru